AP 9th Class Maths Bits Chapter 3 The Elements of Geometry with Answers

Practice the AP 9th Class Maths Bits with Answers Chapter 3 The Elements of Geometry on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.

AP State Board 9th Class Maths Bits 3rd Lesson The Elements of Geometry with Answers

Choose the correct answer :

Question 1.
Which of the following is an undefined term ?
A) Point
B) Right angle
C) Triangle
D) Circle
Answer:
A) Point

Question 2.
The word geometry is derived from
A) Greek
B) Latin
C) English
D) Sanskrit
Answer:
A) Greek

AP 9th Class Maths Bits Chapter 3 The Elements of Geometry with Answers

Question 3.
The Indian mathematician who used Pythagorean triplets
A) Boudhayan
B) Bhaskaracharya
C) Ramanujan
D) Aryabhatta
Answer:
A) Boudhayan

Question 4.
The author of ‘The Elements”
A) Pythagoras
B) Thales
C) Euclid
D) Plato
Answer:
C) Euclid

Question 5.
Statements which are self evident
A) Theorems
B) Conjectures
C) Axioms
D) Riders
Answer:
C) Axioms

Question 6.
Statements which are neither proved nor disproved are called
A) Axioms
B) Postulates
C) Conjectures
D) Theorems
Answer:
C) Conjectures

Question 7.
“Every even number greater than 4 can be written as sum of two primes” is a
A) Axiom
B) Conjecture
C) Postulate
D) Theorem
Answer:
B) Conjecture

AP 9th Class Maths Bits Chapter 3 The Elements of Geometry with Answers

Question 8.
“If equals are added to equals, the wholes are equal” is
A) Conjecture
B) Theorem
C) Statement
D) Axiom
Answer:
D) Axiom

Question 9.
The number of dimensions of a rect-angle is
A) 3
B) 2
C) 4
D) 1
Answer:
B) 2

Question 10.
The number of dimensions of a solid is
A) 2
B) 1
C) 0
D) 3
Answer:
D) 3

Question 11.
Pyramids are found in [ ]
A) China
B) Egypt
C) India
D) Japan
Answer:
B) Egypt

Question 12.
‘Sulba Sutras’ are in
A) Persia
B) Mathematics
C) Hindi
D) Vedic Sanskrit
Answer:
D) Vedic Sanskrit

AP 9th Class Maths Bits Chapter 3 The Elements of Geometry with Answers

Question 13.
Which of the following is a simple Pythagorean triple ?
A) 3, 4, 5
B) 5, 12, 16
C) 6, 10, 15
D) 8, 15, 20
Answer:
A) 3, 4, 5

Question 14.
Who wrote 13 books called The Ele-ments’ ?
A) Pythagoras
B) Alexander
C) Euclid
D) Boudhayana
Answer:
C) Euclid

Question 15.
Which of the following has no dimen-sions ?
A) Cube
B) Point
C) Cuboid
D) None of these
Answer:
B) Point

Question 16.
Which of the following is undefined ?
A) A plane surface
B) Line segment
C) Angle
D) Triangle
Answer:
A) A plane surface

Question 17.
The boundaries of a solid are called
A) curves
B) lines
C) surfaces
D) points
Answer:
C) surfaces

Question 18.
How many dimensions a solid has ?
A) 4
B) 3
C) 2
D) 1
Answer:
B) 3

AP 9th Class Maths Bits Chapter 3 The Elements of Geometry with Answers

Question 19.
Which of the following statements is false ?
A) All right angles are equal
B) Only one line can pass through a given point.
C) Circles with same radii are equal.
D) A line segment can be extended on either side to form a straight line.
Answer:
B) Only one line can pass through a given point.

Question 20.
The edges of surfaces are
A) lines
B) curves
C) circles
D) points
Answer:
A) lines

Question 21.
In the adjacent figure, according to Euclid’s 5th postulate, the pair of angles having the sum less than 180° is
AP 9th Class Maths Bits Chapter 3 The Elements of Geometry 1
A) 2 and 4
B) 1 and 3
C) 3 and 4
D) 1 and 2
Answer:
B) 1 and 3

AP 9th Class Maths Bits Chapter 3 The Elements of Geometry with Answers

Question 22.
It is known that if a + b = 9, then a + b + z = 9 + z the Euclid’s axiom that il-lustrates this statement is
A) Second Axiom
B) Third Axiom
C) Fourth Axiom
D) First Axiom
Answer:
A) Second Axiom

Question 23.
Tushar’s age is the same as Karthik’s. Satwik’s age is also same as Karthik. State the Euclid’s axiom that illustrate the relative ages of Tushar and Satwik.
A) Second Axiom
B) Third Axiom
C) Fourth Axiom
D) First Axiom
Answer:
D) First Axiom

Question 24.
The number of books in Euclid’s The Elements
A) 13
B) 23
C) 31
D) 32
Answer:
A) 13

Question 25.
If the points P, Q, R and S are collinear, how many line segments are formed?
A) 3
B) 4
C) 6
D) 12
Answer:
C) 6

Question 26.
How many straight lines can be drawn through two points in a plane ?
A) 0
B) 1
C) 2
D) Many
Answer:
B) 1

Question 27.
According to Euclid’s postulate, which angles are equal to one another ?
A) All acute angles
B) All right angles
C) All obtuse angles
D) All reflex angles
Answer:
B) All right angles

Question 28.
If two points X and Y lie on the line segment AB such that AX = XY = YB. then AY = ?
A) \(\frac { 1 }{ 3 }\) AB
B) \(\frac { 1 }{ 2 }\) AB
C) \(\frac { 2 }{ 3 }\) AB
D) AB
Answer:
C) \(\frac { 2 }{ 3 }\) AB

Question 29.
No. of volumes in “Elements” written by Euclid’s is ……………
A) 23
B) 13
C) 103
D) 24
Answer:
B) 13