AP 7th Class Social Important Questions 8th Lesson Bhakthi – Sufi

These AP 7th Class Social Important Questions 8th Lesson Bhakthi – Sufi will help students prepare well for the exams.

AP Board 7th Class Social 8th Lesson Important Questions and Answers Bhakthi – Sufi

7th Class Social 8th Lesson Bhakthi – Sufi 2 Marks Important Questions and Answers

Question 1.
What is Bhakti?
Answer:
Bhakti means a path of loving devotion to a particular deity.

Question 2.
What is the main characteristic of the Bhakti Movement?
Answer:
Universal Brotherhood and equality of all in the society.

Question 3.
When did Bhakti movement became popular in all religions?
Answer:
In the medieval period the path of Bhakti became more popular in all religions.

Question 4.
Who started the Bhakti Movement?
Answer:
Bhakti movement was started by Adi Shankaracharya.

AP 7th Class Social Important Questions 8th Lesson Bhakthi – Sufi

Question 5.
Who lead the Bhakti movement in North India?
Answer:
Ramananda, Kabir, Ravidas, Surdas, Mira Bai, etc.

Question 6.
Who spread the Bhakti movement in Tamilnadu?
Answer:
Alwars and Nayanars spread Bhakti movement in South India, mainly in’Tamilnadu.

Question 7.
Write a few words about Shankaracharya.
Answer:

  1. Shankaracharya was born in Kaladi of Kerala.
  2. He became a saint at the age of 5.
  3. He preached Advaita Philosophy.
  4. He established four Shakthi Peethas in all the four corners of India.

Question 8.
Names of Shakthi Peethas.
Answer:

  1. Badri in the North.
  2. Srungeri in the South.
  3. Puri in the East and
  4. Dwaraka in the West.

Question 9.
Name the works of Shankaracharya.
Answer:
Shankaracharya wrote Viveka Chudamani, Soundaryalahari, Sivanandalahari, Atmabodha, etc.

Question 10.
Define Dwaita Philosophy.
Answer:
According to Dwaita Philosophy, the world is not an illusion but a reality. Brahman, Atman and matter are unique in nature.

Question 11.
What is the idealogy of Vajlabhacharya?
Answer:
Vallabhacharya idealogy is known as Suddhadvaita.

Question 12.
What was the Cardial quote of Sant Ravi Das?
Answer:
Santa Ravi Das cardial quote was “Hari is in all and all in Hari”.

Question 13.
Who was the founder of Sikh religion?
Answer:
Guru Nanak was the founder of Sikh religion.

AP 7th Class Social Important Questions 8th Lesson Bhakthi – Sufi

Question 14.
Write about the teachings of Guru Nanak.
Answer:
The most famous teaching attributed to Guru Nanak are :

  1. There is only one God.
  2. That all human beings can have direct access to God.
  3. He taught that everyone is equal, regardless of caste or gender.

Question 15.
Write about Molla.
Answer:

  1. Molla is also called Mollamamba.
  2. She is a Telugu poet.
  3. She wrote Ramayana in Telugu.

Question 16.
Write a few words about Annamayya.
Answer:

  1. Tallapaka Annamacharya came from Tallapaka village of Kadapa district.
  2. He is known as Padakavita pithamaha.
  3. He wrote 32,000 Keerthanas in praise of lord Venkateswara.

Question 17.
Define Sufi movement.
Answer:

  1. The Sufi movement was a socio-religious movement in Islam.
  2. The Sufis emphasised on an egalitarian society based on universal love.

Question 18.
What is the impact of Sufi movement?
Answer:

  1. Sufi’s travelled all over the country to reach the poor and rural communities.
  2. They preached in the local languages.
  3. They lived a modest simple life.

7th Class Social 8th Lesson Bhakthi – Sufi 4 Marks Important Questions and Answers

Question 1.
Explain about Saguna and Nirguna Bhakthi.
Answer:

  1. The gunas are a key concept in nearly all schools of Hindu philosophy.
  2. These three gunas are called: Sattva (goodness, calmness, harmonious), Rajas (passion, activity, movement) and Tamas (ignorance, inertia, laziness).
  3. All of these three gunas are present in everyone and everything.
  4. Attributing these gunas to the God is Saguna Bhakthi.
  5. Worshipping the god without these Gunas is Nirguna Bhakthi.

Question 2.
What is the impact of the Bhakti Movement on the Medieval Indian society?
Answer:

  1. The most important social impact of the Bhakti movement was that the followers of the Bhakti movement rejected caste discrimination.
  2. This movement encouraged religious tolerance.
  3. The bhakti saints preached religous tolerance and monotheism.
  4. A spiral of harmony developed among different sections of the society.
  5. It tried to develop humanitarian attitude.

AP 7th Class Social Important Questions 8th Lesson Bhakthi – Sufi

Question 3.
What are the salient features of Sufism?
Answer:
The salient features of Sufism :

  1. There is only one God. All are children of God.
  2. To love a fellow human being is to love God.
  3. Devotional music is one of the ways to reach the presence of God.
  4. Sufi believes WahdatTul-Wujud which means worship for a single God.

7th Class Social 8th Lesson Bhakthi – Sufi 8 Marks Important Questions and Answers

Question 1.
Appreciate Sufi movement.
Answer:
Sufi Movement:
The Sufi movement was a socio-religious movement in Islam. The Sufis emphasised on an egalitarian society based on universal love. The word Sufi is derived from an Arabic word Saf. Saf means purity / clean. The Sufi saints were always in meditation and they led a simple life. They wore woollen clothes.

The salient features of Sufisim :

  1. There is only one God. All are children of God.
  2. To love ones fellow men is to love God.
  3. Devotional music is one of the ways to move nearer to God.
  4. Sufi believes Wahdat-ul-Wujud means worship for a single God.

Question 2.
Why Hindus worship many forms of God while there is only one form of God in Islamism?
Answer:

  1. Hindus worship many Gods. But all the Gods are not human beings, they are energies.
  2. The common man cannot understand or pray the immortal forms. So the rishis of Hinduism gave names to certain energies and physical shape.
  3. Later due to lack of knowledge the energies are forgotten by the common people and the physical forms and names only recorded in their minds.
  4. It also can be said that these energies are in subtle form in human bodies.

So Hindus worship many forms of God. But they also have only one Universal Supreme Being, PARAMATMA.

AP 7th Class Social Important Questions 8th Lesson Bhakthi – Sufi

Question 3.
What are the inferences from the poetry of Bhakti and Sufi saints about the existing social order ?
Answer:
Inferences from the Poetry of Bhakti and Sufi saints about the existing social order:

  1. Bhakti movement and Sufi movement influenced the life style, cultural practices and traditions of people.
  2. The saints and their followers resented caste, religious inequalities that prevailed in society.
  3. Dignity of labour enhanced the recognition of the people in Agriculture, Handloom, Art crafts etc.
  4. Inspiration of Bhakti movement lead to the formation of new kingdoms.
    1) Vijayanagara kingdom was established with the inspiration of Swami Vidyaranya.
    2) The Maratha kingdom by Shivaji with the inspiration of Samardha Ramadas.
  5. Bhakti movement enhanced the essence of local languages. The saints of Bhakti movement composed songs and poems to attract common man easily. This enhanced the literature in regional languages.
    Ex : Writings of Akkamahadevi, Meera Bhajans, Tiruppavai of Godadevi.
  6. The sufi saints propagated the principles of monotheism (belief in one God) simple way of worship and protested superstitions.
  7. Sufi saints propagated their principles in poems and songs. Music has great prominence in praising God. Ex : Quwwali.
  8. Simplicity, disciplined life dedication towards Islam etc. Attracted the society towards Sufism.

AP Board 7th Class Social 8th Lesson 1 Mark Bits Questions and Answers Bhakthi – Sufi

I. Multiple Choice Questions

1. The Bhakti Movement reached its prominence in _______ century.
A) 5th
B) 6th
C) 7th
D) 8th
Answer:
D) 8th

2. Saguna Bhakti means ___________ .
A) Worshipping god with form
B) Worship of the divine as formless
C) A & B both
D) None
Answer:
A) Worshipping god with form

3. Nirguna Bhakti means ________ .
A) Worshipping god with form
B) Worship of the divine as formless
C) A & B both
D) None
Answer:
B) Worship of the divine as formless

AP 7th Class Social Important Questions 8th Lesson Bhakthi – Sufi

4. The Bhakti movement was started by _________ .
A) Adi Shankaracharya
B) Ramanujacharya
C) Madhwacharya
D) Nimbarka
Answer:
A) Adi Shankaracharya

5. Alwars and Nayanars spread Bhakti movement in _________ .
A) Andhra Pradesh
B) West Bengal
C) Odisa
D) Tamilnadu
Answer:
D) Tamilnadu

6. Tukaram, Namdev, Samartha Ramadas belongs to _________ .
A) Assom
B) Punjab
C) Maharashtra
D) Kerala
Answer:
C) Maharashtra

7. Alwars were ______ saints
A) Sufi
B) Vaishnava
C) Saiva
D) All the above
Answer:
B) Vaishnava

8. Nayanars were ______ saints.
A) Saiva
B) Vaishnava
C) A & B both
D) None
Answer:
A) Saiva

9. Which of the following saint belongs North India?
A) Mira Bai
B) Shankardev
C) Basaveswara
D) Tukaram
Answer:
A) Mira Bai

10. Sankaracharya was born in ______ .
A) Perumbudur
B) Kaladi
C) Palani
D) Ooty
Answer:
B) Kaladi

11. Shankaracharva preached _______ .
A) Advaita
B) Dvaita
C) Visisthadvaita
D) Dvaita-Dvaita
Answer:
A) Advaita

12. Who established Shakthi Peethas?
A) Ramanuja
B) Madhwa
C) Shankaracharya
D) Basaveswara
Answer:
C) Shankaracharya

AP 7th Class Social Important Questions 8th Lesson Bhakthi – Sufi

13. Shankaracharva attained nirvana at the age of ______ .
A) 12
B) 60
C) 32
D) 50
Answer:
C) 32

14. Ramanuiacharva was born in ______ .
A) Kaladi
B) Sri Perumbudur
C) Prayag
D) Chittor
Answer:
B) Sri Perumbudur

15. Ramanuja preached ______ .
A) Vishishtadwaita
B) Dwaita
C) Adwaita
D) All the above
Answer:
A) Vishishtadwaita

16. Madhwacharva promoted ______ philosophy.
A) Advaita
B) Dvaita
C) Vishishtadvaita
D) All the above
Answer:
B) Dvaita

17. He hailed from a Telugu family
A) Basaveswara
B) Ramananda
C) Vallabhacharya
D) Ramanuja
Answer:
C) Vallabhacharya

18. Who popularised the Veerasaivism?
A) Basaveswara
B) Ramananda
C) Molla
D) Shankaracharya
Answer:
A) Basaveswara

19. Basaveswara’s famous quote was
A) God is one
B) All men are equal. There is no caste or sub-caste
C) Unity of god
D) All the above
Answer:
B) All men are equal. There is no caste or sub-caste

20. Ramananda was born at
A) Kaladi
B) Prayag
C) Sri Perumbudur
D) Odisa
Answer:
B) Prayag

AP 7th Class Social Important Questions 8th Lesson Bhakthi – Sufi

21. Kabir was brought up by a Muslim weaver named
A) Niru
B) Guru
C) Siru
D) None
Answer:
A) Niru

22. Kabir became a disciple of
A) Ramanuja
B) Ramanand
C) Adi Shankara
D) Vallabhacharya
Answer:
B) Ramanand

23. Sant Ravidas lived at
A) Banares
B) Prayag
C) Chittod
D) Kaladi
Answer:
A) Banares

24. Mira Bai became a devotee of
A) Sri Krishna
B) Rama
C) Hanuma
D) All the above
Answer:
A) Sri Krishna

25. Guru Nanak was born at
A) Lahore
B) Talwandi
C) Prayag
D) Banares
Answer:
B) Talwandi

26. Guru Nanak followers were known as :
A) Buddhists
B) Jains
C) Sikhs
D) Sufis
Answer:
C) Sikhs

27. Namdev was a devotee of
A) Nanak
B) Kabir
C) Ramanuja
D) Vithoba of Pandharpur
Answer:
D) Vithoba of Pandharpur

28. Jnaneswar used ______ to convey his thoughts.
A) Sanskrit
B) Marathi
C) Hindi
D) Telugu
Answer:
B) Marathi

29. Molla wrote Ramayana in ______ language.
A) Telugu
B) Sanskrit
C) Hindi
D) Marathi
Answer:
A) Telugu

AP 7th Class Social Important Questions 8th Lesson Bhakthi – Sufi

30. ______ was a great Sufi saint of India.
A) Khwaja-Pir-Mohammad
B) Nizam-Ud-Din-Auliya
C) Khwaja Moinuddin Chishti
D) Shaikh Niamat Ullah
Answer:
C) Khwaja Moinuddin Chishti

II. Intext – Bits – Fill in the Blanks

1. Bhakti means …………….. devotion to a particular deity.
2. Saguna bhakti means …………….. .
3. Nirguna Bhakti means …………….. .
4. Bhakti movement was started by …………….. .
5. Basaveswara isfrom …………….. .
6. Ramananda is from …………….. .
7. Guru Nanak Dev isfrom …………….. .
8. Shankaradev is from …………….. .
9. Shankaracharya became a saint at the age of …………….. .
10. Shankaracharya was considered the greatest reformer of …………….. .
11. Ramanujacharya was a philosopher and …………….. .
12. Ramanujacharya was born in …………….. year.
13. Ramanujacharya wrote a commentary on the Brahma Sutras popularly known as …………….. .
14. Madhwacharya was born on the west coast of …………….. .
15. Vallabhacharya idealogy is known as …………….. .
16. Vallabhas teachings are also known as …………….. .
17. Basaveswara literary works are named …………….. .
18. The credit forthe spread of N/aishnava religion in Northern India goes to …………….. .
19. Ramananda adopted …………….. to spread his teachings.
20. Kabir advocated …………….. .
21. Sant Ravidas cardial quote was …………….. .
22. …………….. was another important woman saint of the medieval times.
23. Chaitanya Mahaprabhu is also known as …………….. .
24. Shankara deva is the saint of …………….. .
25. Guru Nanak was born in …………….. year.
26. Namdev was born in a …………….. family.
27. Jnaneswar wrote his commentary on the Bhagawadgita called …………….. .
28. Molla is also called …………….. .
29. Tallapaka Annamacharya is popularly known as …………….. .
30. Annamayya is known as ……………..
31. The sufi movement was a …………….. movement fn Islam.
32. The word Sufi is derived from an Arabic word …………….. .
33. Khwaja Moinuddin Chishti was born in …………….. .
34. Moinuddin Chishti Dargah is located at …………….. in India.
35. Farid-ud-din Ganj-i-Shakar is known as …………….. .
36. ‘Saf means …………….. .
Answer:

  1. a path of loving
  2. Worshipping God with form
  3. Worshipping God without form
  4. Adi Shankaracharya
  5. Karnataka
  6. North India
  7. Talwandi near Lahore
  8. Assom
  9. 5
  10. Sanatana Dharma
  11. Social reformer
  12. 1017CE
  13. Sri Bhasya
  14. Karnataka
  15. Suddhadvaita
  16. Pushlimarga or the Path of Grace
  17. Vachanas
  18. Ramananda
  19. Hindi
  20. All are equal before God
  21. Hari is in all and all in Hari
  22. Mira Bai
  23. Sri Gauranga
  24. Assam
  25. 1469 AD
  26. Tailor
  27. Bhagavat Deepika
  28. Mollamamba
  29. Annamayya
  30. Padakavitha Pithamaha
  31. Socio-religious
  32. Sal
  33. 1143 AD
  34. Ajmer in Rajasthan
  35. Baba Farid
  36. Purity/clean

III. Match the following
1.

Group-A Group-B
1. Sankaracharya A) Visishtadvaita
2. Ramanujacharya B) Pushtimarga
3. Madhwacharya C) All men are equal
4. Vallabhacharya D) Dvaita
5. Basaveswara E) Advaita

Answer:

Group-A Group-B
1. Sankaracharya E) Advaita
2. Ramanujacharya A) Visishtadvaita
3. Madhwacharya D) Dvaita
4. Vallabhacharya B) Pushtimarga
5. Basaveswara C) All men are equal

2.

Group-A Group-B
1. Mira Bai A) Sankeerthanas
2. Molla B) Fraternity of men
3. Annamayya C) Sri Krishna
4. Guru Nanak D) Telugu

Answer:

Group-A Group-B
1. Mira Bai C) Sri Krishna
2. Molla D) Telugu
3. Annamayya A) Sankeerthanas
4. Guru Nanak B) Fraternity of men

3.

Group-A Group-B
1. Namdev A) Sufi saint
2. Jnaneswar B) Seistan in Persia
3. Moinuddin Chishti C) Bhagavat Deepika
4. Baba Farid D) Vithoba of Pandharpur

Answer:

Group-A Group-B
1. Namdev D) Vithoba of Pandharpur
2. Jnaneswar C) Bhagavat Deepika
3. Moinuddin Chishti B) Seistan in Persia
4. Baba Farid A) Sufi saint

Do You Know?

7th Class Social Textbook Page No. 18

The two types of bhakti are Saguna Bhakti and Nirguna Bhakti. Saguna Bhakti means worshipping God with form, Nirguna Bhakti means worshipping God without form.

7th Class Social Textbook Page No. 20

The Brahma Suthras is a Sanskrit text. Attributed to the sages Badarayana or Vyasa. It is also known as Vedanta Sutra.

AP 7th Class Social Important Questions 8th Lesson Bhakthi – Sufi

7th Class Social Textbook Page No. 24

Moinuddin Chishti Dargah is located at Ajmer. Rajasthan in India. The shrine has the grave of the revered saint, Moinuddin Chishti.

AP 7th Class Social Important Questions 2nd Lesson Forests

These AP 7th Class Social Important Questions 2nd Lesson Forests will help students prepare well for the exams.

AP Board 7th Class Social 2nd Lesson Important Questions and Answers Forests

Question 1.
How many climatic regions are there in the world?
Answer:
There are seven climatic regions in the world.

Question 2.
Write the names of climatic regions.
Answer:

  1. Equatorial climatic region
  2. The Savanna
  3. Desert Region
  4. Mediterranean climate
  5. Steppe climate
  6. Taiga
  7. Tundra Climate

Question 3.
Define the following terms : i) Flora ii) Fauna
Answer:
i) The term flora is used to denote plants of a particular region or period,
ii) The term fauna is used to denote the species of animals

Question 4.
Where are the Mangrove tidal forests found?
Answer:
The Mangrove tidal forests are found in the areas of coasts influenced by tides.

AP 7th Class Social Important Questions 2nd Lesson Forests

Question 5.
When do trees of the tropical deciduous forests shed their leaves?
Answer:
Trees of these forests shed their leaves in dry summer.

Question 6.
Name some of the commercially valuable trees that grow in the tropical deciduous forests.
Answer:
Teak, Sal, Bamboo, Rosewood, Sandalwood, etc.

Question 7.
Which type of vegetation grows in Thorny forests?
Answer:
Cactus, Acacia and thorny bushes grow in Thorny forests.

Question 8.
Give the location of Evergreen forests.
Answer:
The Evergreen forests are found in heavy rainfall areas of Western ghats, North Eastern states and Himalayan region.

Question 9.
What are the common animals found in the Montane forests?
Answer:
The common animals found in the Montane forests are Musk deer, Snow leopard, Wild sheep, etc.

Question 10.
Mention the wild life found in the Deciduous forests.
Answer:
The common animals found here are Deers, Hares, Elephants, Tigers, Leopards, Peacocks, etc. .

Question 11.
Define forest.
Answer:
A forest is a piece of land with many trees.

Question 12.
Write any tw« features of Tundra region.
Answer:

  1. Extremely coid climate
  2. Low biotic diversity

AP 7th Class Social Important Questions 2nd Lesson Forests

Question 13.
What does Taiga mean?
Answer:
A moist subarctic forest dominated by conifers.

Question 14.
How many types of forests are there in Andhra Pradesh?
Answer:
Forests in Andhra Pradesh are mainly divided into four types.

  1. Moist deciduous forests
  2. Dry deciduous forests
  3. Shrub forests
  4. Tidal forests

Question 15.
Where are the moist deciduous forests found in Andhra Pradesh?
Answer:
These forests spread over the agency areas of Srikakulam, Visakhapatnam and East Godavari.

Question 16.
What are the important trees in dry deciduous forests of Andhra Pradesh?
Answer:
Maddi, Teak, Billu, Egisa, Neem and Red Sandal trees, etc.

Question 17.
Where are the shrub forests found in Andhra Pradesh?
Answer:
These forests grown in YSR Kadapa, Kurnool, Anantapur and Chittoor districts.

Question 18.
Which are the important tribes of Andhra Pradesh?
Answer:
Bondo, Chenchus, Konda Reddies, Konda Savaras, etc.

Question 19.
In which year forest department was established by British govt, in India?
Answer:
Forest department was established by the British in 1864.

Question 20.
Define deforestation.
Answer:
Clearing of forests over a wide area is called deforestation.

Question 21.
Define social forestry.
Answer:
Social forestry is the managerpent and protection of forests and afforestation in barren and deforested lands, for the purpose of helping environment social and rural development.

AP 7th Class Social Important Questions 2nd Lesson Forests

Question 22.
Write the climate regions and type of Natural vegetation in them.
Answer:
The impact of climate on natural vegetation of the following regions.

Climatic regions Type of Natural vegetation
1. Equatorial regions Dense forests with tall trees.
2. Savannas The areas are turned from dense forests to wide grasslands.
3. Desert Regions Very less trees with thick barks and small leaves or no leaves at all.
4. Mediterranean climate Broad leaf evergreen trees are found here.
5. Steppe climate The natural vegetation is grass and scrub
6. Taiga Evergreen coniferous forest.
7. Tundra Climate Not support for the growth of trees.

AP Board 7th Class Social 2nd Lesson 1 Mark Bits Questions and Answers Forests

I. Multiple Choice Questions

1. There are ……………. climatic regions in the world.
A) 1
B) 4
C) 7
D) 5
Answer:
C) 7

2. Equatorial region dense forest is called as
A) Savannas
B) Selvas
C) Downs
D) Pampas
Answer:
B) Selvas

3. The tribals of Amazon basin
A) Pigmies
B) Gypsies
C) Red Indians
D) Bantus
Answer:
C) Red Indians

4. Which is the largest desert in the world?
A) Kalahari
B)Thar
C) Gobi
D) Sahara
Answer:
D) Sahara

5. What is the most important commercial activity in Taiga region?
A) Fur trading
B) Grass trading
C) Bark trading
D) Meat trading
Answer:
A) Fur trading

6. Forests are divided into …………….. types based on climate, rainfall and types of soils
A) 4
B) 6
C) 5
D) 3
Answer:
C) 5

7. Evergreen forests are located in
A) Himalayan Region
B) Peninsular plateau region
C) Coastal areas
D) All the above
Answer:
A) Himalayan Region

AP 7th Class Social Important Questions 2nd Lesson Forests

8. Lion – tailed macaques are in
A) Deciduous forest
B) Evergreen forest
C) Mangrove forest
D) Desert forest
Answer:
B) Evergreen forest

9. Sandal wood trees are in
A) Thorny forests
B) Montane forests
C) Deciduous forests
D) Evergreen forests
Answer:
C) Deciduous forests

10. Sundarbans are in
A) West Bengal
B) Goa
C) Uttar Pradesh
D) Haryana
Answer:
A) West Bengal

11. These are known as Swamp forests
A) Mangrove forests
B) Thorny forests
C) Deciduous forests
D) Montane forests
Answer:
A) Mangrove forests

12. Bramha Jamudu, Naga Jamudu are in
A) Montane forests
B) Thorn forests
C) Deciduous forest
D) Evergreen forests
Answer:
B) Thorn forests

13. Musk deer and Snow leopards are common in
A) Plateau region
B) Plain region
C) Desert region
D) Himalayan region
Answer:
D) Himalayan region

14. In which year National Forest Policy Act implemented?
A) 1988
B) 1980
C) 1952
D) 1956
Answer:
C) 1952

15. Which state has largest forest cover in India?
A) Andhra Pradesh
B) Jarkhand
C) Chhattisgarh
D) Madhya Pradesh
Answer:
D) Madhya Pradesh

AP 7th Class Social Important Questions 2nd Lesson Forests

16. Which state has lowest forest cover in India?
A) Punjab
B) Goa
C) Haryana
D) Asom
Answer:
C) Haryana

17. The area of India is
A) 3.28 m.sq
B) 2.38 m. sq
C) 4.05 m.sq
D) 5.37 m.sq
Answer:
C) Haryana

18. Which district has highest forest cover in Andhra Pradesh?
A) Krishna
B) Y.S.R. Kadapa
C) Nellore
D) Prakasam
Answer:
B) Y.S.R. Kadapa

19. Which district has lowest forest cover in Andhra Pradesh?
A) Krishna
B) Guntur
C) Kurnool
D) Anantapur
Answer:
A) Krishna

20. Which is the largest forest in Andhra Pradesh?
A) Seshachalam
B) Simhachalam
C) Nallamala
D) Yerramalla
Answer:
C) Nallamala

21. The coastal length of Andhra Pradesh is
A) 974 km
B) 1000 km
C) 978 km
D) 872 km
Answer:
A) 974 km

AP 7th Class Social Important Questions 2nd Lesson Forests

22. Forest department was established by British in
A) 1988
B) 1888
C) 1864
D) 1852
Answer:
C) 1864

23. How much % of forest area is required to maintain ecological balance ?
A) 20%
B) 33%
C) 28%
D) 53%
Answer:
B) 33%

24. Where is Royal Bengal Tigers found?
A) Mangrove forests
B) Montane forests
C) Thorn forests
D) Tropical evergreen forests
Answer:
A) Mangrove forests

AP 7th Class Social Important Questions 2nd Lesson Forests

25. Deciduous Forests grow in areas with rainfall between
A) 100 cm to 200 cm
B) 75 cm and 200 cm
C) 150 cm to 300 cm
D) 80 cm to 120 cm
Answer:
B) 75 cm and 200 cm

II. Intext – Bits – Fill in the Blanks

1. The equatorial forest is located between …………. and ……………. of equator.
2. The rainfall of Tropical climatic region is ……………..
3. Pigmies in ……………. basin.
4. The Savanna grasslands are located between ……………. and …………… of equator.
5. The livelihood of the Savanna grasslands people is ………………..
6. Natural vegetation of Sahara desert has ……………….
7. Olive, cork-oak trees are grown in ………….
8. Extensive agriculture is practiced in ……………… region.
9. The Tundra region stretch between and …………… and ……………… regions.
10. People of Tundra Climate are depending on ……………. for their food.
11. The temperature, rainfall, soil are the main factors determine the type of ……………. in an area.
12. Mahogany, ebony are in ………….. forests.
13. Rosewood, Sandalwood and Neem are in forests.
14. Total area under forest and tree cover in India is ………….. sq. km.
15. Andhra Pradesh has a forest cover area of ………….. sq.km.
16. The most important tree in Seshachalam forest is …………… .
17. Chenchu tribals are in …………. forest.
18. DST stands for …………….
19. OTFD stands for …………….
20. Forest Rights Act was passed in ……………… year.
21. Forest Conservation Act was passed in ……………
22. National Forest Policy was announced in …………….
23. Deforestation is the …………….. of trees in a large area.
24. Forest department was established by British in ……………
25. Mongoose, Eagle, are in ……………. forests of Andhra Pradesh.
26. Tumma, Balusu, Regu are found in …………… forests of Andhra Pradesh.
Answer:

  1. 5° and 10° North and South Latitudes
  2. 150 cm
  3. Congo
  4. 10° to 20° North and South Latitudes
  5. Cattle grazing
  6. Thick barks and small leaves or no leaves
  7. Mediterranean climate
  8. Steppe climate
  9. The Arctic and Polar
  10. fauna
  11. vegetation
  12. Evergreen
  13. Deciduous
  14. 8,07,276 sq.km
  15. 37,392 sq.km
  16. Red Sandalwood
  17. Nallamala
  18. Forest Dwelling Scheduled Tribes
  19. Other Traditional Forest Dwellers
  20. 2006
  21. 1980
  22. 1952
  23. Cutting
  24. 1864
  25. Tidal
  26. Shrub

III. Match the following

1.

Group-A Group-B
1. YSR Kadapa A) Shrub forests
2. East Godavari B) Deodar
3. Srikakulam C) Vegi, Egisa
4. Himalayan Region D) Jittegi & Sal

Answer:

Group-A Group-B
1. YSR Kadapa A) Shrub forests
2. East Godavari C) Vegi, Egisa
3. Srikakulam D) Jittegi & Sal
4. Himalayan Region B) Deodar

2.

Group-A Group-B
1. 5° to 10° N & S A) The Savannas
2. 10° to 20° N & S B) Taiga
3. 20° to 30° N & S C) Tundras
4. 55° to 70° N & S D) Desert region
5. Poles E) Equatorial

Answer:

Group-A Group-B
1. 5° to 10° N & S E) Equatorial
2. 10° to 20° N & S A) The Savannas
3. 20° to 30° N & S D) Desert region
4. 55° to 70° N & S B) Taiga
5. Poles C) Tundras

3. Andhra Pradesh.

Group-A Group-B
1. Forest cover A) Krishna
2. Coastal line B) YSR kadapa
3. Highest forest cover C) 22-94%
4. Lowest forest cover D) Visakhapatnam
5. Highest density of forest cover E) 974 kms.

Answer:

Group-A Group-B
1. Forest cover C) 22-94%
2. Coastal line E) 974 kms.
3. Highest forest cover B) YSR kadapa
4. Lowest forest cover A) Krishna
5. Highest density of forest cover D) Visakhapatnam

Do You Know?

7th Class Social Textbook Page No. 21

→ For administrative convenience, the Government of India divided forests into three types. They are:

  1. Reserved forests.
  2. Protected forests.
  3. Unclassified forests.

1. Reserved forests :
These are the forests where the activities like hunting, grazing etc. are prohibited and the rights of this land are reserved with the government.

2. Protected forests :
They are intended to protect certain species of flora and fauna. Excessive damage is not allowed here.

3. Unclassified forests :
No restrictions on collection of forest products for livelihood and grazing of cattle in these forests.

7th Class Social Textbook Page No. 23

According to Indian State Forest Report (ISFR) 2019.

Total area under forest and tree cover in India is 807,276 sq. km. That is 24.56% of the total area. In the global position of forest area, India ranks at 10.

7th Class Social Textbook Page No. 26

Red sandalwood is one of the rare species grown in Seshachalam forest in the districts of Kadapa and Chittoor. It has a prominent place in the economy in terms of production.

AP 7th Class Social Important Questions 2nd Lesson Forests 1
Kalivikodi that lives in Sree Lankamaleswara abhayaranyam in Kadapa district has been notified as rarest species by IUCN (International Union for Conservation of Nature and natural resources).

7th Class Social Textbook Page No. 27

Chenchus are an aboriginal tribe whose traditional way of life is based on hunting and gathering. They speak Chenchu language. We can see them in Nallamala forest.
AP 7th Class Social Important Questions 2nd Lesson Forests 2

The British, who ruled India before independence, enacted two laws in 1864 and 1878 to establish the Forest Department and hand over control over the forests. The laws restricted the traditional/customary rights of the tribals and forest users by classifying forests as ‘reserved’ and ‘protected’ forests. Reserved forests were forests in which no one could enter. ‘Protected’ forests could be used by people; they could take head-loads of wood and, small forest produces for their own use and could graze their cattle.

But, here too, there were many restrictions over cutting trees, grazing more than the limit set by the Forest Department, etc. The national forest policy 1988 declared that the primary task should be to associate the tribal people in the protection, regeneration, and development of forests.

Now the Govt, of Andhra Pradesh has started Eco-tourism, an initiative-taking tip for the creation of new community-based Ecosystem centers and strengthening the existing eco-tourism centers by involving local tribes in Andhra Pradesh.

7th Class Social Textbook Page No. 29

Year Act / Incident
1894 The Forest Law
1950 Forest Festival
1952 National Forest Policy
1980 Forest Conservation Act
2006 Forest Rights Act

AP 6th Class Social Important Questions Chapter 4 ఆంధ్రప్రదేశ్ – భూస్వరూపాలు

These AP 6th Class Social Important Questions 4th Lesson ఆంధ్రప్రదేశ్ – భూస్వరూపాలు will help students prepare well for the exams.

AP Board 6th Class Social 4th Lesson Important Questions and Answers ఆంధ్రప్రదేశ్ – భూస్వరూపాలు

ప్రశ్న 1.
పర్వతాలు అనగానేమి? వీని గురించి నీకేమి తెలుసు?
జవాబు:
AP 6th Class Social Important Questions Chapter 4 ఆంధ్రప్రదేశ్ – భూస్వరూపాలు
భూ ఉపరితలంపై సహజమైన అత్యధిక ఎత్తు కలిగిన ప్రాంతాలు పర్వతాలు పర్వతాలు కింది భాగంలో విశాలంగానూ, పై భాగంలో చిన్న శిఖరాన్ని కలిగి ఉంటాయి. పరిసరాల కంటే ఇవి బాగా ఎత్తులో, కొన్నిసార్లు మబ్బుల కంటే ఎత్తుగా ఉంటాయి. పర్వతాలపై ఎక్కువ ఎత్తుకి వెళ్లేకొద్దీ శీతోష్ణస్థితి చల్లగా ఉంటుంది. భారతదేశం హిమాలయాల వంటి పెక్కు ఉన్నత పర్వత శ్రేణులను కలిగి ఉంది. ఆంధ్రప్రదేశ్ రాష్ట్రంలోని ఎత్తయిన భూస్వరూపాలలో ఎక్కువ – భాగం కొండలు.

ప్రశ్న 2.
పీఠభూములు అంటే ఏవి? ఇక్కడ శీతోష్ణస్థితి పరిస్థితి ఎలా ఉంటుంది?
జవాబు:
AP 6th Class Social Important Questions Chapter 4 ఆంధ్రప్రదేశ్ – భూస్వరూపాలు
పీఠభూములు అనగా ఎత్తుగా ఉండి సమతలంగా ఉండే ప్రదేశాలు. ఇవి పరిసరాల కంటే ఎత్తయిన సమ ఉపరితలం గల బల్లపరుపు భూములు. పీఠభూములు ఒకటి లేదా అంతకంటే ఎక్కువ వైపుల నిటారుగా ఉండి సున్నితమైన వాలు కలిగి ఉంటాయి. ప్రపంచంలో అత్యంత ఎత్తులో ఉన్న కొన్ని పీఠభూములలో శీతోష్ణస్థితి కఠినంగా ఉండి నివాస యోగ్యమైన పరిస్థితులు లేవు. ‘తక్కువ ఎత్తులో ఉండే మిగిలిన పీఠభూములలో చాలా అనుకూల పరిస్థితులు ఉన్నాయి.

AP 6th Class Social Important Questions Chapter 4 ఆంధ్రప్రదేశ్ – భూస్వరూపాలు

ప్రశ్న 3.
పీఠభూములు ఆర్థికంగా ఏ విధంగా లాభదాయకమైనవని చెప్పవచ్చు?
జవాబు:
సాధారణంగా పీఠభూములు ఖనిజసంపదను కలిగి ఉంటాయి. అందువలన ఎక్కువ భాగం గనులు పీఠభూములలోనే ఉంటాయి. సున్నపురాయి, మాంగనీస్, రాతినార, ఇనుపఖనిజం, బంగారం, వజ్రాలు, గ్రాఫైట్, డోలమైట్, క్వార్ట్ సిలికా మొదలగు ఖనిజాలు పీఠభూమి ప్రాంతాలలో లభిస్తాయి. దక్కన్ పీఠభూమి లావా పీఠభూమి. ఈ లావా పీఠభూములు పత్తి పండించడానికి అనుకూలమైన సారవంతమైన నల్లరేగడి నేలలకి ప్రసిద్ధి. పీఠభూములు అనేక సుందర దృశ్యాలతో ప్రధాన పర్యాటక ఆకర్షణలుగా నిలిచి ఉన్నాయి.

ప్రశ్న 4.
ఆంధ్రప్రదేశ్ రాష్ట్ర సరిహద్దులను తెలియజేస్తూ, ఆంధ్రప్రదేశ్ గురించి మీకు తెలిసిన విశేషాలు రాయండి.
జవాబు:
భారతదేశంలో గల 28 రాష్ట్రాలలో ఇది ఆగ్నేయ దిక్కులో గల ఒక రాష్ట్రం. భారతదేశపు తూర్పు తీర మైదానాన్ని ఆనుకుని ఆంధ్రప్రదేశ్ రాష్ట్రం ఉన్నది. ఉత్తరాన చత్తీస్ఫడ్, ఒడిశా రాష్ట్రాలు, దక్షిణాన తమిళనాడు, పశ్చిమాన తెలంగాణా, నైఋతిలో కర్ణాటక, తూర్పున బంగాళాఖాతం దీనికి సరిహద్దులు. ఆంధ్రప్రదేశ్ తీరరేఖ పొడవు 972 కిలోమీటర్లు కాగా 2011 జనాభా లెక్కల ప్రకారం ఇది భారతదేశంలో విస్తీర్ణత పరంగ ఏడవ పెద్ద రాష్ట్రం, జనాభా పరంగా పదవ పెద్ద రాష్ట్రం. కోస్తా ఆంధ్ర, రాయలసీమ అనే రెండు ప్రాంతాలను ఆంధ్రప్రదేశ్ కలిగి ఉన్నది.

1. కోస్తా ఆంధ్ర :
ఆంధ్రప్రదేశ్ తీరప్రాంతాన్ని ఆనుకుని ఉన్న 9 జిల్లాలను కోస్తా ఆంధ్రగా పిలుస్తారు. ఈ ప్రాంతం కృష్ణా, గోదావరి, పెన్నా డెల్టాల వలన ఏర్పడిన సారవంతమైన నేలలను, అధిక జన సాంద్రతను కలిగి ఉన్నది.

2. రాయలసీమ :
ఈ ప్రాంతం రాతిపొరలు, పొడి నేలలతో కూడిన 4 జిల్లాల సమాహారం. ఇక్కడి అల్ప మరియు అనిశ్చిత వర్షపాతం వ్యవసాయానికి అంతగా అనుకూలం కాదు.

ప్రశ్న 5.
పోలవరం ప్రాజెక్ట్ ముంపు మండలాలకు సంబంధించి తెలంగాణ రాష్ట్రంకు సంబంధించిన ఏ మండలాలు ఆంధ్రప్రదేశ్ లో విలీనం చేయబడ్డాయి?
జవాబు:
పోలవరం ప్రాజెక్టు నిర్మించడం వలన తెలంగాణా రాష్ట్రంలోని ఖమ్మం జిల్లాలోని ముంపు మండలాలు ఆంధ్రప్రదేశ్ లో విలీనం చేయబడినవి. వరరామ చంద్రపురం, కూనవరం, చింతూరు, భద్రాచలం మండలాలు తూర్పు గోదావరి జిల్లాలోనూ, బూర్గుంపాడు, కుక్కునూరు, వేలేరుపాడు మండలాలు పశ్చిమ గోదావరి జిల్లాలోనూ విలీనం చేయబడినవి.

ప్రశ్న 6.
తూర్పు కనుమలను వివిధ జిల్లాల్లో స్థానికంగా ఏ పేర్లతో వ్యవహరిస్తారో రాయండి.
జవాబు:

తూర్పు కనుమలను వివిధ జిల్లాల్లో స్థానికంగా క్రింది పేర్లతో వ్యవహరిస్తారు.

కొండల పేర్లు జిల్లా పేరు
1. యారాడ మరియు అనంతగిరి కొండలు విశాఖపట్నం
2. బైసన్ కొండలు మరియు పాపి కొండలు తూర్పు, పశ్చిమ గోదావరి జిల్లాలు
3. మొగల్ రాజపురం, కొండపల్లి కొండలు కృష్ణ
4. బేరంకొండ, నాగార్జున కొండ, కోటప్పకొండ గుంటూరు
5. వేలికొండలు ఎస్.పి.ఎస్. ఆర్. నెల్లూరు
6. నల్లమల్ల, ఎర్రమల కర్నూలు
7. వేలికొండలు, పాలకొండలు వై.ఎస్.ఆర్. కడప
9. శేషాచలం, హార్సిలీ కొండలు చిత్తూరు
10. పెనుకొండ, మడకశిరకొండలు అనంతపురం

AP 6th Class Social Important Questions Chapter 4 ఆంధ్రప్రదేశ్ – భూస్వరూపాలు 1

ప్రశ్న 7.
“ఆంధ్రాకాశ్మీర్” అని ఏ ప్రాంతాన్ని పిలుస్తారు? ఇది ఎక్కడ ఉంది?
జవాబు:
AP 6th Class Social Important Questions Chapter 4 ఆంధ్రప్రదేశ్ – భూస్వరూపాలు 2
లమ్మసింగి/లంబసింగి, విశాఖపట్నం మన్య ప్రాంతంలోని చింతపల్లి మండలంలో మారుమూల ప్రాంతం. ఇక్కడ చలికాలంలో అత్యల్ప ఉష్ణోగ్రతలు నమోదవుతాయి. దీనిని ‘ఆంధ్రాకాశ్మీర్’గా పిలుస్తారు.

ప్రశ్న 8.
పోడు వ్యవసాయం గురించి రాయండి.
జవాబు:
కొండ ప్రాంతాలలో ‘పోడు’ అనేది ఒక గిరిజన వ్యవసాయ పద్ధతి. దీనినే ‘స్థల మార్పిడి’ వ్యవసాయం లేదా ‘ఝూమ్’ వ్యవసాయం అని కూడా పిలుస్తారు. ఈ పద్ధతిలో, ప్రజలు అడవిలో కొంత ప్రాంతాన్ని చదును చేసి కొన్ని సంవత్సరాల పాటు పంటలు పండిస్తారు. తరువాత భూసారం తగ్గడం వలన వేరే స్థలానికి మారతారు. జొన్న, మొక్కజొన్న మొదలగు పంటలను ఈ పద్ధతిలో పండిస్తారు.

ప్రశ్న 9.
గిరిజనులు అడవులపై ఏ విధంగా ఆధారపడతారు?
జవాబు:
పోడు వ్యవసాయం, పెరటి తోటలనుండి వచ్చే దిగుబడి వీరి కుటుంబాలు సంవత్సరం పొడవునా జీవించడానికి సరిపోదు. కాబట్టి వివిధ రకాల అటవీ ఉత్పత్తుల సేకరణ, వేట వారి జీవినంలో కీలక భూమికను పోషిస్తాయి. వివిధ రకాల పళ్లు దుంపలు, గింజలు ఆకుకూరలు సేకరించడానికి, చిన్న జంతువులను వేటాడడానికి అడవిపైనే ఆధారపడతారు.

ప్రశ్న 10.
ఆంధ్రప్రదేశ్ కు చెందిన ఏదైనా ఒక గిరిజన సమూహం గూర్చి వివరించండి.
జవాబు:
వ్యవసాయం పూర్వ ఆర్థిక వ్యవస్థను ఆచరిస్తున్న చెంచులు ఒక గిరిజన సమూహం. భారత ప్రభుత్వం వీరిని ఒక నిర్దిష్ట హానికర తెగగా గుర్తించింది. వారు ప్రాచీన కాలం నుండి నల్లమల అటవీ ప్రాంత నివాసులు. సాంప్రాదాయకంగా వారు వేటగాళ్లు. వీరు ఆంధ్రప్రదేశ్ లోని కర్నూలు, గుంటూరు, ప్రకాశం జిల్లాలలో వ్యాపించారు.
AP 6th Class Social Important Questions Chapter 4 ఆంధ్రప్రదేశ్ – భూస్వరూపాలు 3
ప్రభుత్వం వీరిని స్థిర వ్యవసాయంలోకి తీసుకురావడానికి వారి వ్యవసాయ కార్యకలాపాలకు మద్దతు ఇవ్వడం ద్వారా చాలా ప్రయత్నాలు చేస్తోంది. వారిలో విద్యను ప్రోత్సహించడానికి ప్రభుత్వం అనేక పాఠశాలలను నివాస సౌకర్యాలతో నడుపుతోంది. ప్రభుత్వం 1989లో శ్రీశైలంలో ఇంటెగ్రేటెడ్ గిరిజన అభివృద్ధి సంస్థ యొక్క ప్రధాన కార్యాలయాన్ని ఏర్పాటు చేసింది. వారి మౌఖిక సాహిత్యం మానవ భావాలు మరియు ఆలోచనల యొక్క పురాతన రికార్డులలో ఒకటిగా పరిగణించబడుతుంది. (The chenchus by – Haimendorf పుస్తకం ఆధారంగా)

ప్రశ్న 11.
రాయలసీమ ప్రాంతం ఎందుకు కరవు పీడిత ప్రాంతంగా ఉన్నది?
జవాబు:
ఆంధ్రప్రదేశ్ లోని పీఠభూమి ప్రాంతం దక్కన్ పీఠభూమిలోని తూర్పుభాగానికి చెందినది కాగా రాయలసీమ ఈ ప్రాంతంలో కలదు. ఈ ప్రాంతంలో వర్షపాతం తక్కువగా ఉంటుంది. ఇక్కడ అల్ప, అనిశ్చిత వర్షపాతంతో బాటు చాలాసార్లు అసలు వర్షమే కురవకపోవడం సర్వ సాధారణం. అందువలనే ఇది కరవుపీడిత ప్రాంతంగా ఉన్నది.

ప్రశ్న 12.
రాయలసీమ (పీఠభూమి) ప్రాంతంలోని నేలల గురించి వివరించండి.
జవాబు:
ఇక్కడి నేలలు నల్లరేగడి, లేటరైట్, ఎర్రనేలలు మరియు ఇసుకనేలల రకానికి చెందినవి. కడప, కర్నూలు జిల్లాల్లో నల్లరేగడి నేలలు కలవు. రాయలసీమ ప్రాంతంలో అక్కడక్కడ ఉన్న ఎర్రమట్టి నేలలకు వీటిని నిల్వ ఉంచుకునే , సామర్థ్యం లేకపోవడంతో భూమిని సాగు చేయకుండానే వదిలివేస్తారు. పీఠభూమి ప్రాంతాలలో అక్కడక్కడ ఉండే చౌడు నేలల్లో ఎక్కువగా సున్నం, క్షారలవణాలు ఉంటాయి. కాబట్టి ఆ నేలలు పంటలు పండించడానికి అనుకూలంగా ఉండవు.

AP 6th Class Social Important Questions Chapter 4 ఆంధ్రప్రదేశ్ – భూస్వరూపాలు

ప్రశ్న 13.
రాయలసీమ (పీఠభూమి) ప్రాంతంలోని నీటి వనరుల గురించి తెలియజేయండి.
జవాబు:
పీఠభూమి ప్రాంతాలలో వర్షాలు తక్కువగా కురవడం వల్ల రైతులు వర్షపునీటిని నిల్వ చేసుకుంటారు. భూగర్భజలాలను వాడుకుంటారు. పూర్వకాలంలో వర్షపునీటిని నిల్వ ఉంచుకోవడానికి చెరువులు తవ్వేవారు. పీఠభూమి ప్రాంతాలలో సహజంగా ఉండే అగాధాలు, చిన్న కొండలవలన చెరువులను నిర్మించడం సులభం. చిన్న చిన్న చెరువులు నీటిని నిల్వచేయడానికి ఉపయోగపడితే, నూతులు భూగర్భ జలాలని వెలికి తీయడానికి ఉపయోగపడతాయి. ఇటీవల కాలంలో రైతులు ఎక్కువగా నూతులకు బదులు గొట్టపు బావులను వాడుతున్నారు. అయితే పీఠభూమి ప్రాంతంలో గొట్టపుబావులను తవ్వడం చాలా ఖర్చుతో కూడిన పని. కొద్దిమంది రైతులు మాత్రమే ఎక్కువ ధనాన్ని దీనికొరకు వెచ్చించగలుగుతున్నారు. ఎక్కువ భూములున్న 5-10 శాతం రైతులకు మాత్రమే గొట్టపు బావులున్నాయి. మిగిలిన వారు వర్షం పైనే ఆధారపడుతున్నారు. పెరుగుతున్న గొట్టపుబావుల సంఖ్య వలన భూగర్భ జల మట్టాలు తగ్గిపోతున్నాయి.

ప్రశ్న 14.
ఆంధ్రప్రదేశ్ లోని తూర్పు తీర మైదాన స్వరూపం గురించి వివరించండి.
జవాబు:
ఆంధ్రప్రదేశ్ లోని తూర్పు తీర మైదానం కృష్ణా గోదావరి డెల్టాలో తప్ప శ్రీకాకుళంలోని వంశధార, నెల్లూరులోని పెన్నా డెల్టా ప్రాంతాలలో ఇరుకుగా ఉంటుంది. ఈ మైదానాలలో ప్రసిద్ధి పొందిన (కొల్లేరు మంచినీటి సరస్సు), పులికాట్ (ఉప్పునీటి సరస్సు) సరస్సులు కలవు. కొల్లేరు సరస్సు పశ్చిమ గోదావరి జిల్లాలోనూ, పులికాట్ సరస్సు నెల్లూరు జిల్లాలోనూ కలదు.

ఆంధ్రప్రదేశ్ లోని ఈ విశాల తీరమైదానం రైతులకు, వ్యవసాయానికి గొప్ప కానుక వంటిది. ఇక్కడ వ్యవసాయం ప్రధాన వృత్తి మాత్రమే కాక మైదాన ప్రాంతంలోని చాలాభాగంలో ఒకటి కంటే ఎక్కువ పంటలను పండిస్తారు. అందువలనే ఈ ప్రాంతం అధిక జనాభాకీ జనసాంద్రతకీ కూడా పెట్టింది పేరు.

ప్రశ్న 15.
అత్యల్ప వర్షపాతం మరియు భూగర్భజలం తగ్గుదల వలన ఎటువంటి ముప్పు పొంచి ఉందో తెల్పండి.
జవాబు:
అత్యల్ప వర్షపాతం మరియు భూగర్భ జలాలు తగ్గుముఖం పట్టడంతో అనంతపురం జిల్లాలోని కొన్ని ప్రాంతాలు తీవ్ర నీటి కొరతను ఎదుర్కొంటున్నాయి. ఉదా : రాయదుర్గం, కళ్యాణదుర్గం మొదలగు ప్రాంతాలు. ఈ ప్రాంతాలలోని నేలలు క్రమంగా రాతిమయంగా మారిపోవడమే కాక ఎడారీకరణ ముప్పు కూడా పొంచి ఉంది.

ప్రశ్న 16.
క్రింది వానిని ఉదాహరణలతో నిర్వచించండి.
1) నగదు పంట 2) ఆహార పంట 3) ఆక్వాకల్చర్ (జలసేద్యం) దీనివలన ఏర్పడే సమస్యలు ఏవి?
జవాబు:
1. నగదు పంట :
ఇది రైతుకి ఎక్కువ ఆదాయాన్ని లాభాన్ని ఇచ్చేది. వీటిని వ్యాపార / వాణిజ్య పంటలుగా కూడా వ్యవహరిస్తారు.
ఉదా : వేరుశనగ, పసుపు, చెరకు, పొగాకు మొదలగునవి.

2. ఆహార పంట :
ఆహార పంటలు సామాన్యంగా వినియోగం కొరకు సాగు చేసేవి.
ఉదా : వరి, చిరుధాన్యాలు, కూరగాయలు – వీటిని కూడా వినియోగానికి పోగా మిగిలిన వాటిని అమ్ముతారు.

3. ఆక్వాకల్చర్ (జలసేద్యం) :
ఆహారం కొరకు జలచరాలను పెంచుటను (సాగు చేయుటను) ‘ఆక్వాకల్చర్’ అంటారు. ఉదా : రొయ్యలు, చేపలు, పీతలు మొదలగునవి. ఇటీవలికాలంలో కోస్తా జిల్లాల్లో చాలామంది రైతులు ఆక్వాకల్చర్ వైపు మొగ్గు చూపుతున్నారు. వరి పండించే పొలాలను చాలాభాగం చేపల చెరువులుగా మారుస్తున్నారు. ఈ రకమైన మార్పు నీటి కాలుష్యానికి తద్వారా వరి పండించే పొలాలకి నీరు అందించే చెరువులలోని నీరు కలుషితం కావడానికి కారణమవుతోంది.

ప్రశ్న 17.
క్రింద ఇవ్వబడిన ఆంధ్రప్రదేశ్ పటం పరిశీలించి ఇచ్చిన ప్రశ్నలకు సరియైన సమాధానములివ్వండి.
జవాబు:
AP Board 6th Class Social Solutions Chapter 4 ఆంధ్రప్రదేశ్ – భూస్వరూపాలు 7
1) రాయలసీమలో ఎన్ని జిల్లాలు కలవు?
జవాబు:
4

2) కోస్తా ఆంధ్రాలో ఎన్ని జిల్లాలు కలవు?
జవాబు:
9

3) ఆంధ్రప్రదేశ్ కు ఏ దిక్కున ఎక్కువ రాష్ట్రాలతో సరిహద్దు కలదు?
జవాబు:
ఉత్తరం

4) డెల్టా ఏ జిల్లాలో ఉన్నాయి?
జవాబు:
ఉభయగోదావరి, కృష్ణా, గుంటూరు.

5) తూర్పు దిక్కున సరిహద్దుగా ఏమి ఉంది?
జవాబు:
బంగాళాఖాతం.

AP SSC 10th Class Maths Bits with Answers in English and Telugu

Andhra Pradesh SCERT AP State Board Syllabus SSC 10th Class Maths Important Bits with Answers in English and Telugu Medium are part of AP SSC 10th Class Textbook Solutions.

Students can also read AP SSC 10th Class Maths Solutions for board exams.

AP State Syllabus 10th Class Maths Important Bits with Answers in English and Telugu

Maths Bits for 10th Class

  1. Real Numbers Bits for 10th Class
  2. Sets Bits for 10th Class
  3. Polynomials Bits for 10th Class
  4. Pair of Linear Equations in Two Variables Bits for 10th Class
  5. Quadratic Equations Bits for 10th Class
  6. Progressions Bits for 10th Class
  7. Coordinate Geometry Bits for 10th Class
  8. Similar Triangles Bits for 10th Class
  9. Tangents and Secants to a Circle Bits for 10th Class
  10. Mensuration Bits for 10th Class
  11. Trigonometry Bits for 10th Class
  12. Applications of Trigonometry Bits for 10th Class
  13. Probability Bits for 10th Class
  14. Statistics Bits for 10th Class

AP 9th Class Maths Bits Chapter 8 Quadrilaterals with Answers

Practice the AP 9th Class Maths Bits with Answers Chapter 8 Quadrilaterals on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.

AP State Syllabus 9th Class Maths Bits 8th Lesson Quadrilaterals with Answers

Choose the correct answer :

Question 1.
The sum of the four interior angles of a quadrilateral is
A) 360 right angles
B) 4 right angles
C) 2 right angles
D) right angle
Answer:
B) 4 right angles

Question 2.
A quadrilateral in which one pair of opposite sides are parallel is a
A) parallelogram
B) kite
C) trapezium
D) rhombus
Answer:
C) trapezium

Question 3.
In the figure ∠D =
AP 9th Class Maths Bits Chapter 8 Quadrilaterals with Answers 1
A) 110°
B) 70°
C) 60°
D) 120°
Answer:
D) 120°

AP 9th Class Maths Bits Chapter 8 Quadrilaterals with Answers

Question 4.
□ABCD is a trapezium in which AB//CD. If ∠A = 45° then ∠D =
AP 9th Class Maths Bits Chapter 8 Quadrilaterals with Answers 2
A) 45°
B) 55°
C) 135°
D) 125°
Answer:
C) 135°

Question 5.
□ABCD is a parallelogram. If ∠D = 80° then ∠A, ∠B, ∠C are
A) 80°, 100°, 100°
B) 100°, 80°, 100°
C) 80°, 100°, 80°
D) 100°, 80°, 80°
Answer:
B) 100°, 80°, 100°

Question 6.
□ABCD is a parallelogram and BC is extended. If ∠A = 40° then ∠DCE =
AP 9th Class Maths Bits Chapter 8 Quadrilaterals with Answers 3
A) 40°
B) 140°
C) 50°
D) 60°
Answer:
A) 40°

Question 7.
The bisectors of any two interior angles of a rhombus meet at
A) accute angle
B) right angle
C) obtuse angle
D) none
Answer:
B) right angle

Question 8.
Diagonals are equal in a
A) rhombus
B) quadrilateral
C) parallelogram
D) rectangle
Answer:
D) rectangle

Question 9.
Angle between the diagonals of a rhombus is
A) acute
B) obtuse
C) right angle
D) none
Answer:
C) right angle

Question 10.
In a parallelogram ABCD, ∠BAD = 65° then ∠ADC =
AP 9th Class Maths Bits Chapter 8 Quadrilaterals with Answers 4
A) 25°
B) 115°
C) 65°
D) 35°
Answer:
C) 65°

AP 9th Class Maths Bits Chapter 8 Quadrilaterals with Answers

Question 11.
Each angle of a rectangle is
A) right angle
B) acute angle
C) obtuse angle
D) reflex angle
Answer:
A) right angle

Question 12.
In parallelogram ABCD the bisectors of ∠A and ∠B meet at ’O’. Then the value of x° is
AP 9th Class Maths Bits Chapter 8 Quadrilaterals with Answers 5
A) 180°
B) 90°
C) 60°
D) can’t be determined
Answer:
B) 90°

Question 13.
In ΔABC, BC = 8 cm and D, E are the midpoints of AB and AC; also AF = \(\frac{1}{2}\)AD and AG = \(\frac{1}{2}\)AE then FG =
AP 9th Class Maths Bits Chapter 8 Quadrilaterals with Answers 6
A) 4 cm
B) 32 cm
C) 3 cm
D) 2 cm
Answer:
D) 2 cm

Question 14.
In ΔABC; D, E and F are the mid points of the sides, then ΔDEF =
AP 9th Class Maths Bits Chapter 8 Quadrilaterals with Answers 7
A) \(\frac{1}{3}\)ΔABC
B) \(\frac{1}{2}\)ΔABC
C) \(\frac{1}{4}\)ΔABC
D) 3ΔABC
Answer:
C) \(\frac{1}{4}\)ΔABC

Question 15.
If the diagonals of a quadrilateral bisect each other then it is a
A) rhombus
B) parallelogram
C) square
D) rectangle
Answer:
B) parallelogram

Question 16.
Two adjacent sides of a parallelogram are 4.7 cm and 6.3 cm then its perimeter is
A) 11 cm
B) 5.5 cm
C) 22 cm
D) 29.51 cm
Answer:
C) 22 cm

Question 17.
If each pair of opposite angles are equal then it is a
A) rectangle
B) square
C) trapezium
D) parallelogram
Answer:
D) parallelogram

AP 9th Class Maths Bits Chapter 8 Quadrilaterals with Answers

Question 18.
In □ABCD; AB = DC and AD = BC also ∠A = 90° then □ABCD is a
A) rectangle
B) square
C) parallelogram
D) rhombus
Answer:
A) rectangle

Question 19.
The figure formed by joining the midpoints of sides of a rectangle is
A) square
B) rhombus
C) rectangle
D) parallelogram
Answer:
B) rhombus

Question 20.
The figure formed by joining the mid-points of sides of a rhombus is
A) rhombus
B) rectangle
C) parallelogram
D) square
Answer:
B) rectangle

Question 21.
The sum of four angles of a quadrilateral is
A) 2 right angles
B) 3 right angles
C) 4 right angles
D) 8 right angles
Answer:
C) 4 right angles

Question 22.
One of the diagonals of the quadrilateral ABCD is
A) AB
B) AC
C) BC
D) CD
Answer:
B) AC

Question 23.
The opposite vertices of the quadrilateral PQRS are
A) P, Q
B) Q, R
C) R, S
D) Q, S
Answer:
D) Q, S

AP 9th Class Maths Bits Chapter 8 Quadrilaterals with Answers

Question 24.
If a parallelogram has all its angles as right angles, then it is a
A) rectangle
B) rhombus
C) square
D) trapezium
Answer:
A) rectangle

Question 25.
In a parallelogram ABCD, if ∠DAB = 50°, then ∠ABC =
AP 9th Class Maths Bits Chapter 8 Quadrilaterals with Answers 8
A) 100°
B) 25°
C) 130°
D) 50°
Answer:
C) 130°

Question 26.
Two given sides of a parallelogram are 8 cm and 3 cm, then its perimeter is
A) 11 cm
B) 22 cm
C) 24 cm
D) 14 cm
Answer:
B) 22 cm

Question 27.
In a parallelogram, which of the following is true?
A) All sides are equal
B) Each angle is 90°
C) Diagonals are equal
D) Diagonals bisect each other
Answer:
D) Diagonals bisect each other

Question 28.
Which of the following statements is false?
A) Every parallelogram is a trapezium.
B) All trapeziums are parallelograms.
C) All parallelograms are quadrilaterals.
D) A square is a rhombus.
Answer:
B) All trapeziums are parallelograms.

Question 29.
If each pair of opposite sides of a quadrilateral is equal, then it is a
A) Parallelogram
B) Rhombus
C) Isosceles trapezium
D) Trapezium
Answer:
A) Parallelogram

Question 30.
A diagonal of a parallelogram divides it into two
A) Equal triangles
B) Similar triangles
C) Congruent triangles
D) Right triangles
Answer:
C) Congruent triangles

AP 9th Class Maths Bits Chapter 8 Quadrilaterals with Answers

Question 31.
The given figure ABCD is a parallelogram. Diagonals intersect at ‘O’, then
AP 9th Class Maths Bits Chapter 8 Quadrilaterals with Answers 9
A) ∠AOB = ∠OAB
B) ∠ACD = ∠CAB
C) OA = OB
D) ∠AOD = ∠AOB
Answer:
B) ∠ACD = ∠CAB

Question 32.
The angle bisectors of a parallelogram form a
A) Square
B) Rectangle
C) Parallelogram
D) Rhombus
Answer:
B) Rectangle

Question 33.
In the parallelogram PQRS, ∠P = 40°, then ∠R =
A) 40°
B) 50°
C) 140°
D) 80°
Answer:
A) 40°

Question 34.
The ratio of two consecutive angles of a parallelogram is 1 : 2, then the greater angle is
A) 60°
B) 30°
C) 120°
D) 150°
Answer:
C) 120°

Question 35.
ΔABC is an equilateral triangle. D, E are the mid points of AB and AC respectively. If DE = 3 cm, then the perimeter of ΔABC is
AP 9th Class Maths Bits Chapter 8 Quadrilaterals with Answers 10
A) 9 cm
B) 12 cm
C) 15 cm
D) 18cm
Answer:
D) 18cm

Question 36.
ABCD is a parallelogram. If ∠BAD = 110°, then ∠DCE =
AP 9th Class Maths Bits Chapter 8 Quadrilaterals with Answers 11
A) 70°
B) 55°
C) 35°
D) 60°
Answer:
A) 70°

Question 37.
In the parallelogram PQRS, \(\frac{1}{2}\)∠P + \(\frac{1}{2}\)∠Q =
A) 180°
B) 120°
C) 90°
D) 60°
Answer:
C) 90°

AP 9th Class Maths Bits Chapter 8 Quadrilaterals with Answers

Question 38.
In the given figure, AC ⊥ BD and AC ≠ BD, then ABCD is a
AP 9th Class Maths Bits Chapter 8 Quadrilaterals with Answers 12
A) Square
B) Rhombus
C) Rectangle
D) Parallelogram
Answer:
B) Rhombus

Question 39.
ABC is an equilateral triangle with side 10 cm. The perimeter of the triangle formed by joining the mid points of the sides of ΔABC is
A) 30 cm
B) 20 cm
C) 15 cm
D) 5 cm
Answer:
C) 15 cm

Question 40.
The quadrilateral in which the diagonals are equal but not perpendicular to each other is
A) Square
B) Rhombus
C) Parallelogram
D) Rectangle
Answer:
D) Rectangle

Question 41.
Statement – 1: In a parallelogram, two adjacent angles are equal then it is called Rectangle.
Statement – 2: If one angle of Rhombus is right angle then it’s square.
A) Both 1 & 2 are true
B) Both 1 & 2 are false
C) 1 is true & 2 is false
D) 1 is false & 2 is true
Answer:
A) Both 1 & 2 are true

Question 42.
If one of the angles of the quadrilateral is 120° and the remaining three angles are equal then the measure of each angle is
A) 120°
B) 80°
C) 60°
D) 40°
Answer:
B) 80°

Question 43.
Among the following the correct statement is………………
i) A Rhombus is a Square
ii) Product of two odd integers even
iii) All even numbers are composite
iv) 3 is a prime
A) i and iii
B) ii and iv
C) only ii
D) only iv
Answer:
D) only iv

Question 44.
In a Trapezium ABCD, if \(\overline{\mathbf{A B}}\) || \(\overline{\mathbf{D C}}\) and ∠D = x° then ∠A = ?
A) 180 – x°
B) 90 – x°
C) x°
D) 360 – x°
Answer:
A) 180 – x°

AP 9th Class Maths Bits Chapter 8 Quadrilaterals with Answers

Question 45.
From the adjacent figure, PQ || RS, ∠RPQ = 52°, ∠RPS = 65°, ∠PSR = x° and ∠PRQ = 3y° + 5, then the value of x + y is
AP 9th Class Maths Bits Chapter 8 Quadrilaterals with Answers 13
A) 115°
B) 137
C) 200
D) 74
Answer:
A) 115°

Question 46.
Opposite angles of a cyclic quadrilateral are………………….
A) Complimentary
B) Supplementary
C) Conjugate
D) Reflective
Answer:
B) Supplementary

Question 47.
Match the following.
AP 9th Class Maths Bits Chapter 8 Quadrilaterals with Answers 14
A) (K, 1) (L, 2) (M, 3)
B) (K, 3) (L, 1) (M, 2)
C) (K, 2) (L, 1) (M, 3)
D) (K,3)(L, 2)(M, 1)
Answer:

Question 48.
The area of a parallelogram whose base is ‘b’ units, height is ‘h’ units (in sq. units)
A) bh
B) \(\frac{1}{2}\)bh
C) \(\frac{1}{2}\) × d1 × d2
D) \(\frac{1}{2}\) × h (a + b)
Answer:
A) bh

Question 49.
If the perimeters of a square and rectangle are equal, then
A) Both the areas are equal
B) Area of square is more than area of rectangle.
C) Area of rectangle is more than area of square.
D) Area of square is less than area of rectangle.
Answer:
A) Both the areas are equal

Question 50.
In a parallelogram, if one set of opposite angles are complementary, then the biggest angle in it is
A) 270°
B) 45°
C) 90°
D) 135°
Answer:
D) 135°

AP 9th Class Maths Bits Chapter 8 Quadrilaterals with Answers

Question 51.
In the given figure AB || CD, AB = CD, \(\overline{\mathbf{A C}}\) and \(\overline{\mathbf{B D}}\) intersects at O. From the given information which of these is false?
AP 9th Class Maths Bits Chapter 8 Quadrilaterals with Answers 15
A) ΔABC ≅ ΔBDC
B) ∠OBA = ∠ODC
C) ΔOAB ≅ ΔOCD
D) ‘O’ is the bisecting point of \(\overline{\mathbf{A C}}\), \(\overline{\mathbf{B D}}\)

→ Read the following information and answer the questions from 12 to 16.
Name of Quadrilateral – Properties
1. □ ABCD Only one set of opposite sides are parallel.
2. □ PQRS Diagonals bisects at each other.
3. □ KLMN All the sides and angles are qual.
Answer:
A) ΔABC ≅ ΔBDC,
D) ‘O’ is the bisecting point of \(\overline{\mathbf{A C}}\), \(\overline{\mathbf{B D}}\)

Question 52.
In □ ABCD if BC || AD, and \(\overline{\mathbf{B D}}\) is a transversal, ∠ADB = 100° – 4x°,
∠CBD = 180° – 5x°, then x° = …………………..
A) 270°
B) 80°
C) 100°
D) 180°
Answer:
B) 80°

Question 53.
In □ KLMN, KM is the diagonal, then ∠KML = ……………….
A) 180°
B) 45°
C) 90°
D) 135°
Answer:
B) 45°

Question 54.
In □ PQRS, \(\overline{\mathbf{P X}}\) and \(\overline{\mathbf{Q Y}}\) are the angle bisectors at P, ∠Q which meets at O, then ∠POQ = …………………….
A) 180°
B) 45°
C) 90°
D) 135°
Answer:
C) 90°

Question 55.
Which of the following is not correct?
A) In □ KLMN diagonals are equal
B) All the properties of □ PQRS hold good for □ KLMN
C) All the angles are equal in □ PQRS
D) All the properties of □ KLMN hold good for □ PQRS
Answer:
C) All the angles are equal in □ PQRS

Question 56.
In □ ABCD if \(\overline{\mathbf{A B}}\) || \(\overline{\mathbf{C D}}\) , then ∠A and ∠D are
A) Linear pair to each other
B) Complementary to each other
C) Supplementary to each other
D) Conjugate angles to each other
→ Read the following information and answer 17-21 :
In the parallelogram ABCD, X, Y are the mid points of \(\overline{\mathbf{C D}}\), \(\overline{\mathbf{A D}}\) respectively. Area of □ ABCD is 64 cm2.
AP 9th Class Maths Bits Chapter 8 Quadrilaterals with Answers 16
Answer:
C) Supplementary to each other

AP 9th Class Maths Bits Chapter 8 Quadrilaterals with Answers

Question 57.
If AB =16 cm, then the distance between \(\overline{\mathbf{A B}}\), \(\overline{\mathbf{C D}}\) is
A) 16
B) 4
C) 8
D) 8.5
Answer:
B) 4

Question 58.
Area of Δ CYD : Area of □ ABCD is
A) 1 : 5
B) 1 : 2
C) 1 : 3
D) 1 : 4
Answer:
B) 1 : 2

Question 59.
If X and Y are joined and A and C are joined, then the area of trapezium □ XYAC Cm cm2)
A) 28
B) 4
C) 16
D) 24
Answer:
C) 16

Question 60.
In the given figure which one is wrong?
A) Area of ΔBAY = Area of ΔBCX
B) Area of ΔDAX + Area of ΔBCX = Area of ΔABX
C) Area of ΔBCY = \(\frac{1}{2}\) Area of □ ABCD
D) ΔDCY ≅ ΔBAY
Answer:
D) ΔDCY ≅ ΔBAY

Question 61.
Which of the following are in the same ratio as Area of □ ABXD : Area of □ ABCD?
A) Both Area of □ABCX: Area of □ABCD and Area of □ABCY : Area of □ABCD.
B) Area of □ABCX : Area of □ABCD
C) Area of □ABCY : Area of □ABCD
D) Area of □ABCD : Area of □BCDY
Answer:
B) Area of □ABCX : Area of □ABCD

Question 62.
In the given quadrilateral □ PQRS, PR, QS are the diagonals intersecting at ‘O’. From the given information which figure are congruent?
AP 9th Class Maths Bits Chapter 8 Quadrilaterals with Answers 17
A) ΔORS ≅ ΔOPS
B) ΔOPQ ≅ ΔOQR
C) ΔOQR ≅ ΔORS
D) ΔPQS ≅ ΔQRS
Answer:
D) ΔPQS ≅ ΔQRS

AP 9th Class Maths Bits Chapter 8 Quadrilaterals with Answers

Question 63.
From the given figure ΔKLM ≅ ΔKMN (A.S.A. rule) under CPCT ML =
AP 9th Class Maths Bits Chapter 8 Quadrilaterals with Answers 18
A) MK
B) KL
C) MN
D) KN
Answer:
D) KN

Question 64.
From a rectangular shape of paper if you cut 3 triangles the area of biggest triangle is
A) Equal in areas
B) \(\frac{1}{4}\)th area of rectangle
C) \(\frac{1}{2}\)th area of rectangle
D) \(\frac{3}{4}\)th area of rectangle
Answer:

Question 65.
In the given figure □ ABHI, □ BCDE, QACGF are parallelograms. Which among these is bigger in area?
AP 9th Class Maths Bits Chapter 8 Quadrilaterals with Answers 19
A) All are equal
B) □ ABHI
C) □ BCDE
D) □ ACGF
Answer:
A) All are equal

Question 66.
In a rhombus a diagonal divides it into
A) Two equilateral triangles.
B) Two right angled triangles.
C) Two scalened triangles.
D) Two isosceles triangles.
Answer:
B) Two right angled triangles.

Question 67.
The opposite angles of a parallelogram are (3x – 20)° and (x + 70)° then the value of x.
A) 60°
B) 55°
C) 45°
D) 30°
Answer:
C) 45°

Question 68.
The figure formed by joining the midpoints of sides of parallelogram
A) Rhombus
B) Square
C) Parallelogram
D) Rectangle
Answer:
C) Parallelogram

Question 69.
ABCD is a parallelogram. \(\overline{\mathbf{A O}}\) and \(\overline{\mathbf{B O}}\) are bisectors of ∠A and ∠B, then ∠AOB =
AP 9th Class Maths Bits Chapter 8 Quadrilaterals with Answers 20
A) 90°
B) 120°
C) 180°
D) 360°
Answer:
A) 90°

AP 9th Class Maths Bits Chapter 8 Quadrilaterals with Answers

Question 70.
The points A, B, C and D on a circle form a quadrilateral ABCD. If ∠A = 45° then measure of ∠C =
A) 45°
B) 135°
C) 225°
D) 315°
Answer:
B) 135°

Question 71.
The side of a rhombus is 4 cm. What is its perimeter?
A) 8 cm
B) 12 cm
C) 16 cm
D) 20 cm
Answer:
C) 16 cm

Question 72.
Which of the following statement is FALSE?
A) All rectangles are parallelogram
B) All squares are parallelogram
C) All rhombus are parallelogram
D) All trapeziums are parallelogram
Answer:
D) All trapeziums are parallelogram

Question 73.
Which of the following quadrilateral satisfies the following two conditions?
i) Opposite sides are equal and adja-cent sides are unequal.
ii) Opposite angles are equal and ad-jacent angles are unequal.
A) Rectangle
B) Square
C) Parallelogram
D) Rhombus
Answer:
C) Parallelogram

Question 74.
Which of the following is TRUE?
AP 9th Class Maths Bits Chapter 8 Quadrilaterals with Answers 21
A) P is convex & Q is convex
B) P is convex & Q is concave
C) P is concave & Q is convex
D) P is concave & Q is concave
Answer:
A) P is convex & Q is convex

AP 9th Class Maths Bits Chapter 9 Statistics with Answers

Practice the AP 9th Class Maths Bits with Answers Chapter 9 Statistics on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.

AP State Syllabus 9th Class Maths Bits 9th Lesson Statistics with Answers

Choose the correct answer :

Question 1.
Information collected in the form of facts, numerical figures, tables etc., is called
A) mean
B) median
C) mode
D) data
Answer:
D) data

Question 2.
Data collected from a source like registers is called
A) primary data
B) secondary data
C) pictograph
D) bar graph
Answer:
B) secondary data

Question 3.
Range of the data “18, 24, 15, 17, 33, 16, 29, 45, 12, 3, 33, 21” is
A) 33
B) 42
C) 48
D) 30
Answer:
B) 42

AP 9th Class Maths Bits Chapter 9 Statistics with Answers

Question 4.
0 – 10, 11 – 20, 21 – 30, 31 – 40. The real lower limit of the class 21 – 30 is
A) 21
B) 30
C) 20.5
D) 21.5
Answer:
C) 20.5

Question 5.
In the above problem, the classes are called
A) inclusive
B) exclusive
C) continuous
D) none
Answer:
A) inclusive

Question 6.
The temperatures of a city recorded during a week are 42°, 35°, 44°, 33°, 39°, 45° and 42°. The average temperature is
A) 42°
B) 35°
C) 39°
D) 40°
Answer:
D) 40°

Question 7.
AP 9th Class Maths Bits Chapter 9 Statistics with Answers 1
The mean of the above table is
A) 2.9
B) 3.9
C) 4.9
D) 3.7
Answer:
B) 3.9

Question 8.
In a deviation problem Σfidi = – 12 and A = 15; Σf = 20 then \(\overline{\mathbf{x}}\) =
A) 15.6
B) 14.6
C) 14.4
D) 12.4
Answer:
C) 14.4

Question 9.
Median of 3, 7, 4, 6 and 12 is
A) 7
B) 6
C) 4
D) 12
Answer:
B) 6

Question 10.
Median of the data 5,8, 9, x, 11, 13 is 9.5 (given that data is arraned in ascending order) then x is
A) 8
B) 9.5
C) 10
D) 10.5.
Answer:
C) 10

AP 9th Class Maths Bits Chapter 9 Statistics with Answers

Question 11.
Formula to find mean for a grouped data is
A) A + \(\frac{\Sigma \hat{f}_{i} \mathrm{~d}_{\mathrm{i}}}{\mathrm{f}_{\mathrm{i}}}\)
B) A + \(\frac{\Sigma \mathrm{f}_{\mathrm{i}} \mathrm{d}_{\mathrm{i}}}{\mathrm{C}}\)
C) A + \(\frac{\Sigma \mathrm{f}_{\mathrm{i}} \mathrm{d}_{\mathrm{i}}}{\Sigma \mathrm{f}_{\mathrm{i}}}\) × C
D) None
Answer:
A) A + \(\frac{\Sigma \hat{f}_{i} \mathrm{~d}_{\mathrm{i}}}{\mathrm{f}_{\mathrm{i}}}\)

Question 12.
Mode of the data 3, 7,8, 8, 7,6, 8, 4, 3, 11 is
A) 3
B) 7
C) 8
D) 11
Answer:
C) 8

Question 13.
Mean of the data x1, x2, x3, x4, x5 is 15. If each observation is multiplied 3 then the mean becomes
A) 5
B) 45
C) 18
D) 12
Answer:
B) 45

Question 14.
If the mean of the data 12, 8, 6, 3, 9 is 7.6. If 5 is added to each observation then the new mean is
A) 2.6
B) 32.6
C) 12.6
D) 13.6
Answer:
C) 12.6

Question 15.
Mean of the data 8, 7, 6, 14, 12, 10, 20, 16, 15 and 14 is 12.2. If each observation is multiplied by 2 and then 3 is added, the new mean is
A) 38.6
B) 61
C) 27
D) 27.4
Answer:
D) 27.4

Question 16.
In the above problem the new median is
A) 29
B) 41
C) 40
D) 28
Answer:
A) 29

Question 17.
The median of n observations arranged in ascending order when n is even
A) \(\frac{\mathrm{n}}{2}\) observation
B) \(\frac{\mathrm{n}}{2}\) + 1 observation
C) average of \(\frac{\mathrm{n}}{2}\) and \(\frac{\mathrm{n}}{2}\) + 1 observations
D) none
Answer:
C) average of \(\frac{\mathrm{n}}{2}\) and \(\frac{\mathrm{n}}{2}\) + 1 observations

AP 9th Class Maths Bits Chapter 9 Statistics with Answers

Question 18.
A data having two modes is
A) unimodal data
B) bi-modal data
C) tri modal data
D) none
Answer:
B) bi-modal data

Question 19.
The mode of the data 8,5, 3, 8,3,6, 5, 3, 7, 5 and 11 is
A) 5
B) 8
C) 3
D) 5 and 3
Answer:
D) 5 and 3

Question 20.
The difference between any two lower limits is called
A) size of the class
B) range
C) frequency
D) upper limit
Answer:
A) size of the class

Question 21.
The mean of the observations x – 1, x and x + 1 is
A) 3x
B) x
C) 2x
D) 0
Answer:
B) x

Question 22.
The median of first 10 natural numbers is
A) 11
B) 4.5
C) 6.5
D) 5.5
Answer:
D) 5.5

Question 23.
The classes 30 – 39, 40 – 49, 50 – 59, ……………… are called
A) Inclusive classes
B) Exclusive classes
C) Overlapping classes
D) Real classes
Answer:
A) Inclusive classes

Question 24.
The mode of the distribution 2, 5, 7, 5, 3, 1, 5, 8, 7, 5 is
A) 7
B) 6
C) 2
D) 4
Answer:
A) 7

AP 9th Class Maths Bits Chapter 9 Statistics with Answers

Question 25.
The median value of the series 15, 12, 14, 20, 16, 10 is
A) 15
B) 14.5
C) 15
D) 14
Answer:
B) 14.5

Question 26.
The mid value of the class is used to calculate
A) Mode
B) Median
C) Arithmetic Mean
D) None of these
Answer:
C) Arithmetic Mean

Question 27.
Which of the following is not a measure of central tendency?
A) Range
B) Mean
C) Median
D) Mode
Answer:
A) Range

Question 28.
The mode of the observations 8,9,10, 11, 12, 8, 9, 12, 9, 8, 9,11, 9, 8 is
A) 8
B) 9
C) 10
D) 12
Answer:
B) 9

Question 29.
The median of the observations 6, 21, 9, 19, 15 and 13 is
A) 13
B) 19
C) 15
D) 14
Answer:
D) 14

Question 30.
The lower limit of the class 60 – 69 is
A) 9
B) 64.5
C) 60
D) 69
Answer:
C) 60

Question 31.
The upper limit of the class 30 – 40 is
A) 40
B) 30
C) 75
D) 10
Answer:
A) 40

Question 32.
The modal class of the following frequency distribution is

Class interval Frequency
10 – 20 4
20 – 30 9
30 – 40 12
40 – 50 15
50 – 60 8
60 – 70 2

A) 30 – 40
B) 40 – 50
C) 50 – 60
D) 20- 30
Answer:
B) 40 – 50

AP 9th Class Maths Bits Chapter 9 Statistics with Answers

Question 33.
The mean of first ten odd natural numbers is
A) 19
B) 10
C) 20
D) 5
Answer:
B) 10

Question 34.
The width of the class interval 40 – 50 is
A) 50
B) 45
C) 10
D) 40
Answer:
C) 10

Question 35.
The value of the observation which occurs most frequently is called
A) Mean
B) Median
C) Range
D) Mode
Answer:
D) Mode

Question 36.
The average weight of 5 packets is 24 kgs and the average weight of another 10 packets is 12 kgs, then average weight of 15 packets is ……………….
A) 6 Kgs
B) 16 Kgs
C) 10 Kgs
D) 36 Kgs
Answer:
B) 16 Kgs

Question 37.
Mode of the scores 7, 8, 5, 6, 3, 6, 7, 6, 1 is ………………….
A) 7
B) 5
C) 6, 7
D) 6
Answer:
C) 6, 7

Question 38.
12.5 is the class mark of the class interval
A) 10 – 15
B) 0 – 25
C) Both A and B
D) None
Answer:
B) 0 – 25

Question 39.
Mean of three consecutive even numbers is 16. The numbers are
A) -14,-16,-18
B) 13, 15, 17
C) -13, -15, -17
D) 14, 16, 18
Answer:
D) 14, 16, 18

AP 9th Class Maths Bits Chapter 9 Statistics with Answers

Question 40.
10, 12, 12, 11, 8, 15 are the marks obtained by a group of IX class students in mathematics. Even though when two students Bhanu and Roja joined with them the median doesn’t changed. The possible marks of Bhanu and Roja are
A) 13, 18
B) 6, 9
C) 17, 18
D) 9, 18
Read the following information and answer the questions from 6 – 10.
Marks of students of a class were given
AP 9th Class Maths Bits Chapter 9 Statistics with Answers 2
Answer:
D) 9, 18

Question 41.
From the given table the lower limit of highest frequency class
A) 30
B) 15
C) 20
D) 25
Answer:
C) 20

Question 42.
In the class no. of students more than 25 marks obtained is
A) 30
B) 5
C) 14
D) 25
Answer:
B) 5

Question 43.
If three students with marks 26, 27 and 28 were joined, which class frequency changes?
A) 30 – 35
B) 10 – 15
C) 20 – 25
D) 25 – 30
Answer:
D) 25 – 30

Question 44.
In the given data ‘ AP 9th Class Maths Bits Chapter 9 Statistics with Answers 3 ’ represents
A) 20
B) 10
C) 15
D) 5
Answer:
D) 5

Question 45.
While drawing a bar graph, which class bar is the smallest in it’s length?
A) 15 – 20
B) 10 – 15
C) 25 – 30
D) 30 – 35
Answer:
D) 30 – 35

Question 46.
While writing the expansion form of 5161 we use some digits. Mode of the digits used in the expansion is
A) 0
B) 6
C) 5
D) 1
Answer:
C) 5

AP 9th Class Maths Bits Chapter 9 Statistics with Answers

Question 47.
Given below are the marks obtained in a Mathematics examination of Class IX:
AP 9th Class Maths Bits Chapter 9 Statistics with Answers 4
The above data was classified as 0 – 25, 25 – 50, 50 – 75, 75 – 100.
In which class the frequency is more?
A) 75 – 100
B) 0 – 25
C) 25 – 50
D) 50 – 75
Answer:
A) 75 – 100

Question 48.
In an ungrouped data there are 10 scores. After arranging them which term is the median?
A) Average of \(\frac{n^{\text {th }}}{2}\) term and
(\(\frac{n}{2}\) + 1)th term
B) \(\frac{n^{\text {th }}}{2}\) term
C) (\(\frac{n}{2}\) + 1)th term
D) (\(\frac{n+1}{2}\))th term
Answer:

Question 49.
For an ungrouped data of 10 scores
Arithmetic mean is 12. If one more socre is joined to the previous scores the mean increases by 0.5 with this information.

Ravi: Ravi says that the new score will be 0.5 more than 12.
Harsha : Harsha says that the new score will be 5.5 more than 12.
Ritu : Ritu says that sum of 11 scores is 17.5 greater than sum of 10 scores. Now, which of these is correct?
A) All are correct.
B) Ravi and Harsha are correct.
C) Harsha and Ritu are correct.
D) Ravi and Ritu are correct.
Answer:
C) Harsha and Ritu are correct.

Question 50.
While doing a project work on weights of students in the class-room Sekhar found mean wt of the class as 28 kg, median as 29.5 kg and mode as 27 kg. While doing his project two students Eswar & Nawaz were absent in the class. If those two were attended mean, median and mode will not change. Then the possible wt’s of these two students are (in kgs)
A) 27, 29
B) 28, 28
C) 27.5, 28.5
D) 20, 36

Read the following and answer question 16 to 20 :
Data given of marks obtained by the students in an examination.

Marks obtained No. of Students
Upto 5 5
Upto 10 11
Upto 15 19
Upto 20 25

Answer:
A) 27, 29

Question 51.
No. of students who got more than 15 marks:
A) 6
B) 25
C) 19
D) 11
Answer:
B) 25

Question 52.
If 6 students were failed, then the no. of students who passed and got up to 15 marks are
A) 13
B) 5
C) 6
D) 11
Answer:
A) 13

AP 9th Class Maths Bits Chapter 9 Statistics with Answers

Question 53.
No. of students who are in the class of 10 – 15 is
A) 20
B) 6
C) 8
D) 14
Answer:
A) 20

Question 54.
If 5 more students are joined with marks 12,15,8,19,6 in the class, then the no. of students who got more than 15 marks are
A) 7
B) 10
C) 9
D) 8
Answer:
D) 8

Question 55.
In 10 – 15 class 10 is called as
A) Upper boundary of 10 – 15 class
B) Lower limit of 10 – 15 class
C) Upper limit of 10 – 15 class
D) Lower boundary of 10 – 15 class
Answer:
D) Lower boundary of 10 – 15 class

Question 56.
To find mean weight of 3 types of vegetables which are 4 kg, 6 kg, 8 kg, Usha and Laxmi do like these :
Usha : Weight given = 4 kg, 6 kg, 8 kg
Mean weight = \(\overline{\mathrm{X}}\) = \(\frac{3}{18}=\frac{1}{6}\) kg

Laxmi : Weight given = 4 kg, 6 kg, 8 kg
Mean weight = \(\overline{\mathrm{X}}\) = \(\frac{4 \times 6 \times 8}{3}\) = 64kg

From the above information
A) Both are wrong.
B) Usha only wrong.
C) Laxmi only wrong.
D) Both are right.
Answer:
A) Both are wrong.

Question 57.
A paper is folded several times. When it was opened it was observed that it contained 22 triangles and 22 quadrilaterals and 12 pentagons. From the above mode is
A) Both triangles and quadrilaterals
B) Triangles
C) Quadrilaterals
D) Pentagons
Answer:
B) Triangles

Question 58.
Means of first 10 whole numbers and first 10 natural numbers is in the ratio of
A) 9: 11
B) 10 : 11
C) 11 : 10
D) 11 : 9
Answer:
A) 9: 11

Question 59.
\(\overline{\mathrm{X}}\) = A + \(\frac{\mathbf{\Sigma f}_{\mathbf{i}} \mathbf{d}_{\mathbf{i}}}{\mathbf{\Sigma} \mathbf{f}_{\mathbf{i}}}\) is the formula to find
mean for an ungrouped data. In this formula letter A represents for
A) Assumed mean
B) Arithmetic mean
C) Frequency
D) Deviation value
Answer:
A) Assumed mean

AP 9th Class Maths Bits Chapter 9 Statistics with Answers

Question 60.
Mean of first five even natural numbers is
A) 6
B) 8
C) 30
D) 10
Answer:
A) 6

Question 61.
Median of 10, 15, 7, x, 27, 30 is 16, then x =
A) 15
B) 17
C) 16
D) 18
Answer:
B) 17

Question 62.
Pulse rates per minute of a patient observed by the doctor are 72, 78, 90, 102 and 73. Then the average pulse rate is
A) 76
B) 79
C) 82
D) 83
Answer:
D) 83

Question 63.
In a cricket match an over contains six balls. In a T-20 Cricket match it was already 5 balls bowled in the last over. If Sachin hits six for the last ball the mean becomes 4 runs per ball in the over. But Sachin hits four runs. Then the mean score per ball in that over is
A) 3
B) 3\(\frac{2}{3}\)
C) 4
D) 6
3
Answer:
A) 3

Question 64.
The mid value of the class 10 – 19 is
A) 14
B) 14.5
C) 15
D) 15.5
Answer:
B) 14.5

Question 65.
For the given scores \(\overline{\mathrm{X}}\) = 12 and Σx1 = 192, then n =
A) 12
B) 15.8
C) 16
D) 18
Answer:
C) 16

Question 66.
The mode of the scores 12, 11, 12, 9, 10, 9, 12 is
A) 9
B) 10
C) 11
D) 12
Answer:
D) 12

AP 9th Class Maths Bits Chapter 9 Statistics with Answers

Question 67.
If the mean height of 3 boys is 142 cm. and the mean height of another 7 students is 145 cm., then the mean height of 10 students.
A) 144 cm
B) 144.1 cm
C) 144.2 cm
D) 144.4 cm
Answer:
B) 144.1 cm

Question 68.
The median of rational numbers \frac{1}{2}, \frac{2}{3}, \frac{5}{6}, \frac{1}{4} and \(\frac{3}{5}\)
A) \(\frac{1}{2}\)
B) \(\frac{3}{5}\)
C) \(\frac{2}{3}\)
D) \(\frac{5}{6}\)
Answer:
B) \(\frac{3}{5}\)

Question 69.
Mean of 2.5, \(\frac{5}{2}\), 5.2, \(\frac{2}{5}\) is ………………..
A) 0.4
B) 2.5
C) 2.65
D) 5.2
Answer:
C) 2.65

Question 70.
In the formula, \(\overline{\mathrm{X}}\) = \(\frac{\sum \mathbf{x}_{\mathbf{1}}}{\mathbf{n}}\) the letter \(\overline{\mathrm{X}}\) represents
A) No. of observations
B) Sum of observations
C) Product of observations
D) Mean of observations
Answer:
D) Mean of observations

Question 71.
a data is represented using the classes 20 – 29, 30 – 39, ………….., 120 – 129. What is the length of the class interval 90 – 99 ?
A) 90
B) 89.5
C) 10
D) 9
Answer:
C) 10

Question 72.
Two students collected two different data sets P and Q for a project.
P :A table with the weights of all students of a class. The data was collected by a student for the project.
Q: A table with lists of daywise absentees in a class. The data was collected by using the class attendance register.
Which of the following is true about P and Q?
A) P is primary data & Q is primary data
B) P is secondary data & Q is primary data
C) P is primary data & Q is secondary data
D) P is secondary data & Q is secondary data
Answer:
C) P is primary data & Q is secondary data

Question 73.
For a data, the range is
A) Maximum Value – Minimum Value
B) Maximum Value + Minimum Value
C) Maximum Value × Minimum Value
D) Maximum Value / Minimum Value
Answer:
A) Maximum Value – Minimum Value

Question 74.
A data of n observations (n is odd number) is arranged in descending order, then which observation represents median?
A) [ (\(\frac{n}{2}\))th + 1] observation
B) (\(\frac{n}{2}\))th observation
C) [latex]\frac{n+1}{2}[/latex]th observation
D) [latex]\frac{n-1}{2}[/latex]th observation
Answer:
C) [latex]\frac{n+1}{2}[/latex]th observation

AP 9th Class Maths Bits Chapter 9 Statistics with Answers

Question 75.
For the data, 0, 1, – 1, 1, 2, which of the following is TRUE?
A) Mean = Median = Mode
B) Mean = Median ≠ Mode
C) Mean ≠ Median ≠ Mode
D) Mean ≠ Median = Mode
Answer:
C) Mean ≠ Median ≠ Mode

Question 76.
If each observation of the data 5, 6, 8, 10, 12, 14, 14, 15, 16, 20 is multiplied by 2, then median of new data is ……………….
A) 28
B) 26
C) 25
D) 24
Answer:
B) 26

Question 77.
Cumulative frequency is used in finding, which of the following?
A) Mean
B) Median
C) Mode
D) Range
Answer:
B) Median

Question 78.
Mode of the given data 6, 7, 8, 6, 7, 7, 9,8
A) 7
B) 8
C) 6
D) 9
Answer:
A) 7

AP 9th Class Maths Bits Chapter 10 Surface Areas and Volumes with Answers

Practice the AP 9th Class Maths Bits with Answers Chapter 10 Surface Areas and Volumes on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.

AP State Syllabus 9th Class Maths Bits 10th Lesson Surface Areas and Volumes with Answers

Choose the correct answer :

Question 1.
Surface area of a cuboid whose length, breadth and height are 10 cm, 8 cm and
8 cm is
A) 640 cm2
B) 224 cm2
C) 448 cm2
D) 288 cm2
Answer:
C) 448 cm2

Question 2.
Lateral surface area of a cube whose edge is 3.5 cm is
A) 12.25 cm2
B) 42.875 cm2
C) 73.5 cm2
D) 49 cm2
Answer:
D) 49 cm2

AP 9th Class Maths Bits Chapter 10 Surface Areas and Volumes with Answers

Question 3.
Volume of a right prism is
A) lbh
B) base perimeter × height
C) 2(lb + bh + lh)l + b + h
D) none
Answer:
A) lbh

Question 4.
The volume of a cuboid whose side 8 cm is
A) 144 cm3
B) 216 cm3
C) 512 cm3
D) 384 cm3
Answer:
C) 512 cm3

Question 5.
The volume of a pyramid is
A) \(\frac{1}{3}\) × Area of base × height
B) \(\frac{1}{2}\) × Area of base × height
C) Area of base × height
D) Perimeter of base × height
Answer:
A) \(\frac{1}{3}\) × Area of base × height

Question 6.
The volume of isosceles right angled triangular prism where the equal sides are 6 cm and 6 cm and height is 4 cm
A) 144 cm3
B) 48 cm3
C) 72 cm3
D) 60 cm3
Answer:
C) 72 cm3

Question 7.
The volume of a square pyramid whose base area is 16 cm and height 8 cm is
A) 128 cm3
B) 144 cm3
C) 64 cm3
D) 256 cm3
Answer:
A) 128 cm3

Question 8.
The volume of a cube is 729 cm3 ,then its side is
A) 27 cm
B) 9 cm
C) 7 cm
D) 36 cm
Answer:
B) 9 cm

AP 9th Class Maths Bits Chapter 10 Surface Areas and Volumes with Answers

Question 9.
The volume, length and breadth of a cuboid are 60 cm3, 5 cm, 4 cm then its height is
A) 3 cm
B) 4 cm
C) 5 cm
D) 1.5 cm
Answer:
A) 3 cm

Question 10.
If each dimension of a cuboid is increased by 4 times, then the total surface area becomes …………….. times the original area.
A) 4
B) 8
C) 12
D) 16
Answer:
D) 16

Question 11.
The base of a prism is a triangle with sides 5 cm, 12 cm, 13 cm the volume of the prism if its height is 6 cm
A) 180 cm3
B) 60 cm3
C) 360 cm3
D) can’t be determined
Answer:
A) 180 cm3

Question 12.
The C.S.A. of a right circular cylinder whose r = 21 cm and h = 7 cm
A) 924 cm2
B) 6468 cm2
C) 9702 cm
D) 67914 cm2
Answer:
A) 924 cm2

Question 13.
Total surface area of a cylinder whose diameter is 14 cm and height 7 cm
A) 1848 cm2
B) 1884 cm2
C) 1488 cm2
D) 392 cm2
Answer:
A) 1848 cm2

Question 14.
Volume of a cylinder when d = 7 cm and h = 3 cm
A) 118 cm3
B) 115.5 cm3
C) 155.5 cm3
D) 808.5 cm3
Answer:
B) 115.5 cm3

Question 15.
A rectangular piece of length 12 cm and breadth 4 cm is folded to form a cylinder. Find its curved surface area.
A) 16 cm2
B) 192 cm2
C) 48 cm2
D) 576 cm2
Answer:
C) 48 cm2

Question 16.
C.S.A of a cone is
A) \(\frac{1}{3}\)πr2h
B) πr2l
C) πrh
D) πrl
Answer:
D) πrl

AP 9th Class Maths Bits Chapter 10 Surface Areas and Volumes with Answers

Question 17.
The radius of the base and height of a cone are 5 cm and 12 cm then its slant height
A) 17 cm
B) 7 cm
C) 13 cm
D) 6 cm
Answer:
C) 13 cm

Question 18.
The C.S.A of a cone whose d = 7 cm, l = 4 cm
A) 34 cm2
B) 24 cm2
C) 54 cm2
D) 44 cm2
Answer:
D) 44 cm2

Question 19.
The T.S.A of a cone whose d = 14 cm, h = 24 cm
A) 504 cm2
B) 3696 cm2
C) 704 cm2
D) 528 cm2
Answer:
C) 704 cm2

Question 20.
Volume of a cone whose base radius is 4.2 cm and height is 4 cm
A) 73.92 cm2
B) 52.8 cm2
C) 48.6 cm2
D) 40.8 cm2
Answer:
A) 73.92 cm2

Question 21.
Surface area of a sphere is
A) 4πr2
B) 3πr2
C) 2πr2
D) 5πr2
Answer:
A) 4πr2

Question 22.
Volume of a sphere is
A) \(\frac{2}{3}\)πr3
B) \(\frac{4}{3}\)πr3
C) πr3
D) \(\frac{5}{6}\)πr3
Answer:
B) \(\frac{4}{3}\)πr3

Question 23.
Surface area of a hemisphere is
A) 2πr2
B) 3πr2
C) 4πr2
D) πr2
Answer:
B) 3πr2

Question 24.
The volume of a sphere whose radius is 7 cm
A) 1437.3 cm3
B) 4337 cm3
C) 2588 cm3
D) 4678 cm3
Answer:
A) 1437.3 cm3

AP 9th Class Maths Bits Chapter 10 Surface Areas and Volumes with Answers

Question 25.
The total surface area of a hemisphere whose radius is 14 cm
A) 2156 cm2
B) 616 cm2
C) 1258 cm2
D) 1848 cm2
Answer:
D) 1848 cm2

Question 26.
Which of the following is not a 3-D object?
A) Cone
B) Circle
C) Sphere
D) Cylinder
Answer:
B) Circle

Question 27.
Which of the following is a 3-D object?
A) Rectangle
B) Circle
C) Square
D) Cylinder
Answer:
D) Cylinder

Question 28.
The number of surfaces of a cuboid is
A) 4
B) 8
C) 6
D) 2
Answer:
C) 6

Question 29.
The lateral surface area of a cuboid with dimensions 12 cm × 9 cm × 5 cm is
A) 540 cm2
B) 210 cm2
C) 426 cm2
D) 213 cm2
Answer:
B) 210 cm2

Question 30.
The total length of all the edges of a cube of side 15 cm is
A) 225 cm
B) 120 cm
C) 180 cm
D) 60 cm
Answer:
C) 180 cm

Question 31.
The edge of a cube whose volume is 1000 cm3
A) 10 cm
B) 100 cm
C) 50 cm
D) 20 cm
Answer:
A) 10 cm

AP 9th Class Maths Bits Chapter 10 Surface Areas and Volumes with Answers

Question 32.
The lateral surface area of cube with side 8 cm is
A) 512 cm2
B) 64 cm2
C) 384 cm2
D) 256 cm2
Answer:
D) 256 cm2

Question 33.
Total surface area of a cylinder is
A) 2πr (r + h)
B) πrl
C) πr (l + r)
D) 2πrh
Answer:
A) 2πr (r + h)

Question 34.
Volume of a cone is
A) πr2h
B) \(\frac{1}{3}\)πr2h
C) πh (R2 – r2)
D) 3πr2h
Answer:
B) \(\frac{1}{3}\)πr2h

Question 35.
A cone whose height and radius are 6 cm and 8 cm respectively. Then its
slant height is
A) 14 cm
B) 10 cm
C) 11 cm
D) 12 cm
Answer:
B) 10 cm

Question 36.
The radius and slant height of a cone are 8 cm and 17 cm respectively. Then its height is
A) 15 cm
B) 12 cm
C) 9 cm
D) 16 cm
Answer:
A) 15 cm

Question 37.
The height and slant height of a cone are 7 cm and 25 cm respectively. Then its radius is
A) 10 cm
B) 14 cm
C) 24 cm
D) 12.5 cm
Answer:
C) 24 cm

Question 38.
Volume of a hemisphere is
A) \(\frac{4}{3}\)πr3
B) \(\frac{2}{3}\)πr3
C) \(\frac{1}{3}\)πr2h
D) πr2h
Answer:
B) \(\frac{2}{3}\)πr3

AP 9th Class Maths Bits Chapter 10 Surface Areas and Volumes with Answers

Question 39.
The ratio of two spheres is 1 : 2, then the ratio of their surface areas is
A) 4 : 1
B) 1 : 8
C) 1 : 4
D) 8 : 1
Answer:
C) 1 : 4

Question 40.
The horizontal cross – section of a cyl-inder is a
A) circle
B) triangle
C) rectangle
D) isosceles triangle
Answer:
A) circle

Question 41.
The vertical cross – section of a cylinder is
A) square
B) rectangle
C) circle
D) sector
Answer:
B) rectangle

Question 42.
The vertical cross – section of a cone is
A) triangle
B) circle
C) isosceles triangle
D) right angled triangle
Answer:
C) isosceles triangle

Question 43.
When a cone is opened along its slant height, it gets the shape of a
A) sector
B) rectangle
C) square
D) equilateral triangle
Answer:
A) sector

Question 44.
When a cylinder is opened along its height, it gets the shape of a
A) square
B) circle
C) rectangle
D) sphere
Answer:
C) rectangle

Question 45.
Area of an equilateral triangle whose side is 2 cm is
A) 2√3 cm2
B) √3 cm2
C) 4 cm2
D) 8 cm2
Answer:
B) √3 cm2

Question 46.
Volume of a pyramid whose base area is 18 cm2 and height 8 cm is
A) 48 cm3
B) 64 cm3
C) 72 cm3
D) 96 cm3
Answer:
A) 48 cm3

AP 9th Class Maths Bits Chapter 10 Surface Areas and Volumes with Answers

Question 47.
A regular square pyramid has its base edge 6 cm and height 5 cm. Then its volume is
A) 36 cm3
B) 25 cm3
C) 11 cm3
D) 60 cm3
Answer:
D) 60 cm3

Question 48.
Volume of the cylinder formed by a sheet as shown in the given figure.
AP 9th Class Maths Bits Chapter 10 Surface Areas and Volumes with Answers 1
A) 220 cm3
B) 1540 cm3
C) 770 cm3
D) 440 cm3
Answer:
B) 1540 cm3

Question 49.
How does the total surface area of a box changed if each dimension is doubled?
A) T.S.A. of the box will become 4 times of original area.
B) T.S.A. of the box will become 3 times of original area.
C) T.S.A. of the box will become 6 times of original area.
D) T.S.A. of the box will become 8 times of original area.
Answer:
A) T.S.A. of the box will become 4 times of original area.

Question 50.
A rectangle of length 44 cm is folded along with its breadth and formed a cylinder. Then the radius of the cylinder (cms) is
A) 44
B) 22
C) 11
D) 7
Answer:
D) 7

Question 51.
Find curved surface area of a cylinder having r = x cm and h = y cm.
A) 2πx (x + y)
B) πx2y
C) πxy
D) 2πxy
Answer:
D) 2πxy

Question 52.
The ratio of volumes of cylinder and cone having same radii and heights is
A) 1 : 2
B) 1 : 3
C) 3 : 1
D) 2 : 1
Answer:
C) 3 : 1

Question 53.
Total surface area of the cylinder whose radius is 3.5 cm and height 2.1 cm.
A) 123.2 cm2
B) 46.2 cm2
C) 73.5 cm2
D) 7.35 cm2
Answer:
A) 123.2 cm2

AP 9th Class Maths Bits Chapter 10 Surface Areas and Volumes with Answers

Question 54.
Formula to find the slant height of a cone is
A) l = h2 + r2
B) l2 = h + r
C) l = \(\sqrt{h^{2}+r^{2}}\)
D) l = h + r
Answer:
C) l = \(\sqrt{h^{2}+r^{2}}\)

Question 55.
Surface area of a sphere whose radius is 1 unit.
A) 2π
B) 4π
C) 4πr2
D) 2πr2
Answer:
B) 4π

Question 56.
A cone and cylinder have equal bases and heights. Their volumes in the ratio of
A) 1 : 3
B) 3 : 1
C) 2 : 3
D) 3 : 2
Answer:
A) 1 : 3

Question 57.
The total surface area of cube is 96 cm2, then it’s volume is
A) 8 cm3
B) 27 cm3
C) 64 cm3
D) 125 cm3
Answer:
C) 64 cm3

Question 58.
If the radius of sphere is 14 cm then it’s surface area is
A) 1464 cm2
B) 2464 cm2
C) 3464 cm2
D) 4464 cm2
Answer:
B) 2464 cm2

Question 59.
If the radius and height of a cylinder is x cm and y cm respectively, then the curved surface area of cylinder.
A) 2πx (x + y) cm2
B) 2π xy cm2
C) π x2y
D) 2π x2y cm2
Answer:
B) 2π xy cm2

Question 60.
The height of a cone is 12 cm. and its radius is 5 cm. then the slant height of cone is in cm.
A) 13
B) 17
C) 7
D) 12
Answer:
A) 13

AP 9th Class Maths Bits Chapter 10 Surface Areas and Volumes with Answers

Question 61.
If the radius of a cylinder doubled, keeping its lateral surface area the same then its height is……………….
A) Increased by 50%
B) Increased by 100%
C) Decreased by 50%
D) Decreased by 100%
Answer:
C) Decreased by 50%

Question 62.
Base of a coloured flag which is in the shape of triangle is 2 + √2 units and height is 2 – √2 units. Then the area of flag in square units.
A) 2
B) \(\frac{1}{2}\)
C) 1
D) 4
Answer:
C) 1

Question 63.
In a cylinder, if radius is halved and height is doubled, then volume will be
A) Doubled
B) Halved
C) Four times
D) Same
Answer:
B) Halved

Question 64.
The length of the longest flag pole that can be put in a store room of dimensions 10m × 10m × 5m is
A) 16m
B) 10m
C) 12m
D) 15m
Akshra playing with building blocks, which are of the shape of cubes, has built a structure as shown in given figure. If the edge of each cube is 3 cm, then answer the following questions from 10 to 14 :
AP 9th Class Maths Bits Chapter 10 Surface Areas and Volumes with Answers 2
Answer:
D) 15m

Question 65.
The volume of the structure built by Akshra
A) 305 cm3
B) 405 cm3
C) 505 cm3
D) 205 cm3
Answer:
B) 405 cm3

Question 66.
If Akshra formed a cuboid using all that cubes, then the total surface area of cuboid is
A) 177 cm2
B) 354 cm2
C) 405 cm2
D) 144 cm2
Answer:
C) 405 cm2

Question 67.
Minimum number of small cubes further more required to form a cube
A) 12
B) 36
C) 48
D) 8
Answer:
D) 8

Question 68.
If the ratio of volumes of two cubes is 8 : 27, then ratio of their total surface areas is
A) 2 : 3
B) 3 : 2
C) 3 : 1
D) 4 : 9
Answer:
D) 4 : 9

AP 9th Class Maths Bits Chapter 10 Surface Areas and Volumes with Answers

Question 69.
The radius of the sphere is 2x, then its volume will be
A) 4πx3
B) \(\frac{8 \pi}{3}\)x3
C) \(\frac{32}{3}\)πx3
D) \(\frac{4}{3}\)πx3
Answer:
C) \(\frac{32}{3}\)πx3

Question 70.
A pyramid is a three dimensional figure the base of which is
A) Only a square
B) Only a rectangle
C) Any polygon
D) Only a triangle
Answer:
B) Only a rectangle

Question 71.
The steps from solids to points are
A) solids – lines – surface – points
B) lines – points – surface – solids
C) lines – surface – points – solids
D) solids – surface – lines – points
Answer:
D) solids – surface – lines – points

Question 72.
A one side open cylindrical drum has inner radius 28 cm and height 2.1 m. then how much water store in the drum in litres?
AP 9th Class Maths Bits Chapter 10 Surface Areas and Volumes with Answers 3
(Hint : 1000 cubic cm = 1 litre)
A) 517.44
B) 51.744
C) 51744
D) 5174.40
Answer:
D) 5174.40

Question 73.
On a particular day, the rainfall recorded in a terrace of dimensions 6 m and 5 m is 15 cm. The quantity of water collected in terrace is
A) 450 litres
B) 3000 litres
C) 4500 litres
D) 300 litres
Answer:
A) 450 litres

Question 74.
The cost of construction of a wall 8 m long, 4 m height and 20 cm thick at the rate ₹ 25 per m3 is
A) ₹ 80
B) ₹ 160
C) ₹ 320
D) ₹ 16
Answer:
B) ₹ 160

Question 75.
Which of the following is the solid combination of cylinder and cone ?
A) Capsule
B) Ice cream
C) Rocket
D) Top
Answer:
C) Rocket

Question 76.
If the surface area of sphere is 154 cm2, then its radius in cms.
A) 7
B) 14
C) 21
D) \(\frac{7}{2}\)
Answer:
B) 14

AP 9th Class Maths Bits Chapter 10 Surface Areas and Volumes with Answers

Question 77.
The total surface area of a cube is 96 cm2, then its volume is
A) 27 cm3
B) 64 cm3
C) 512 cm3
D) 8 cm3
Answer:
B) 64 cm3

Question 78.
A hemispherical bowl has a radius of 3.5 cm, then its curved surface area is
A) 77 cm2
B) \(\frac{231}{2}\)cm2
C) \(\frac{539}{6}\)cm2
D) \(\frac{77}{2}\)cm2
Answer:
A) 77 cm2

Question 79.
If the surface area of sphere is 616 cm2, then its radius is
A) 3.5 cm
B) 7 cm
C) 14 cm
D) 21 cm
Answer:
B) 7 cm

Question 80.
In a cylinder, if radius is halved and height is doubled, then the volume will be
A) Same
B) Doubled
C) Halved
D) Four times
Answer:
C) Halved

Question 81.
Match the following group A to B. Choose correct.
Group – A
1) Volume of the Sphere
2) Volume of the cylinder
3) CSA of cone
4) Total surface area of Hemisphere

Group – B
a) 3πr2
b) πrl
c) \(\frac{4}{3}\)πr3
d) πr2h
A) 1 – a, 2 – b, 3 – d, 4 – c
B) 1 – b, 2 – c, 3 – a, 4 – d
C) 1 – c, 2 – d, 3 – b, 4 – a
D) 1 – d, 2 – a, 3 – c, 4 – b
Answer:
C) 1 – c, 2 – d, 3 – b, 4 – a

Question 82.
The cost of construction a wall whose dimensions are 8 m × 4 m × 20 cm at the rate of Rs. 25 per m3 is
A) Rs. 16
B) Rs. 80
C) Rs. 160
D) Rs. 320
Answer:
C) Rs. 160

Question 83.
If the area of the equilateral triangle is 8√3 cm2, then its perimeter is in cms
A) 64
B) 32
C) 12√2
D) 4√2
Answer:
C) 12√2

AP 9th Class Maths Bits Chapter 10 Surface Areas and Volumes with Answers

Question 84.
Which of the following represents the flat surface area of hemisphere ?
A) πr2
B) 2πr2
C) 3πr2
D) 4πr2
Answer:
A) πr2

Question 85.
The curved surface area of a cylinder having r = x cm, h = y cm is ……… an
A) 2πr (x + y)
B) πx2y
C) πxy
D) 2πxy
Answer:
D) 2πxy

Question 86.
The ratio of volumes of cylinder and cone having same radii and heights
A) 1 : 3
B) 3 : 1
C) 1 : 2
D) 2 : 1
Answer:
B) 3 : 1

Question 87.
In a Rhombus the lengths of two diagonals are 10 cm and 13 cm then it’s area is……………………
A) 130 cm2
B) 65 cm2
C) 32.5 cm2
D) 46 cm2
Answer:
B) 65 cm2

Question 88.
In this figure Area of the parallelogram PQRS is…………………
AP 9th Class Maths Bits Chapter 10 Surface Areas and Volumes with Answers 4
A) PQ × SM
B) RS × KQ
C) PS × QN
D) All
Answer:
A) PQ × SM

Question 89.
A designer wanted to make a design with Iron rod. He has a rod of length 68 cm. He can do a rhombus of diagonals 16 cm, 30 cm and also a square. Which is a better option to cover more area with the given length?
A) Always both square & Rhombus
B) Square only
C) Rhombus only
D) Sometimes square and sometimes rhombus
D) Sometimes square and sometimes rhombus
Answer:
B) Square only

Question 90.
Area of the given figure is
AP 9th Class Maths Bits Chapter 10 Surface Areas and Volumes with Answers 5
A) 32 cm2
B) 12 cm2
C) 16 cm2
D) 28 cm2
Answer:
D) 28 cm2

AP 9th Class Maths Bits Chapter 10 Surface Areas and Volumes with Answers

Question 91.
≅ ABCD as shown in the figure is a field of a farmer. He sold ΔABX and ΔDCY to tally for ₹1.5 lakh in order to make it as a rectangular field AXYD. If he sells his total field, he might have get
AP 9th Class Maths Bits Chapter 10 Surface Areas and Volumes with Answers 6
A) ₹ 6 lakh
B) ₹ 1.5 lakh
C) ₹ 3 lakh
D) ₹ 45 lakh
Answer:
C) ₹ 3 lakh

Question 92.
A toy rocket is like a cone exactly mounted on a cylinder the vertical cross-section of the toy is
A) Hexagon
B) Parallelogram
C) Rhombus
D) Trapezium
Answer:
A) Hexagon

Question 93.
In a cyclic quadrilateral one set of opposite angles are in the ratio of 2 : 3, then the angles are
A) 40° 60°
B) 60°, 90°
C) 90°, 135°
D) 72° , 108°
Answer:
D) 72° , 108°

Question 94.
From a metal sheet which is in the shape of a circle a biggest square with 10 cm as side was taken. Then the radius of the circle is (in ems)
A) 5√2
B) 10√2
C) 5
D) 7.5
Answer:
B) 10√2

Question 95.
If the diagonal of a Rhombus are 12 cm. and 8.5 cm, then its area is
A) 51 cm2
B) 102 cm2
C) 56 cm2
D) 153 cm2
Answer:
A) 51 cm2

Question 96.
From a metal sheet which is in the shape of a circle a biggest square with 10 cm as side was taken. Then the radius of the circle is (in ems)
A) 5√2
B) 10√2
C) 5
D) 7.5
Answer:
B) 10√2

AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles

Practice the AP 9th Class Maths Bits with Answers Chapter 7 Triangles on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.

AP State Syllabus 9th Class Maths Bits 7th Lesson Triangles with Answers

Choose the correct answer :

Question 1.
Figures having same shape and size are called …………… figures.
A) congruent
B) identical
C) similar
D) different
Answer:
A) congruent

Question 2.
Two squares are congruent if they have same
A) shape
B) side
C) angles
D) none
Answer:
B) side

AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles

Question 3.
If ∆PQR = ∆ABC then ∠R =
A) ∠A
B) ∠B
C) ∠C
D) right angle
Answer:
C) ∠C

Question 4.
Any two circles are
A) similar
B) congruent
C) equal
D) not equal
Answer:
A) similar

Question 5.
In the figure ΔABC = ΔCDA by
AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles 1
A) S.A.S.
B) R.H.S.
C) A.S.A.
D) S.S.S. B
Answer:
D) S.S.S. B

Question 6.
In the figure PQ = RS; bisect at ‘O’ then ΔPOR ≅ ΔQOS by
AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles 2
A) A.S.A
B) S.S.S
C) A.A.S.
D) S.A.S.
Answer:
D) S.A.S.

Question 7.
APQR is an isosceles triangle and ‘S’ is the mid-point of \(\overline{\mathrm{QR}}\), then ∆PQS =
AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles 3
A) ∆PSR
B) ∆RSP
C) ∆SPR
D) ∆PRS
Answer:
D) ∆PRS

Question 8.
\(\overline{\mathrm{XY}}\) is the perpendicular bisector of \(\overline{\mathrm{PQ}}\). Then ∆POX = ∆QOX by
AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles 4
A) S.A.S
B) A.S.A
C) S.S.S
D) A.A.A.
Answer:
A) S.A.S

AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles

Question 9.
If in ∆DEF; DF is the longest side then the greatest angle is
A) ∠D
B) ∠E
C) ∠F
D) right angle
Answer:
B) ∠E

Question 10.
If in ∆PQR, PQ > QR then
A) ∠R < ∠P
B) ∠P > ZQ
C) ∠R > ∠P
D) ∠P < ∠Q
Answer:
C) ∠R > ∠P

Question 11.
In ∆ABC, which of the following is true ?
A) AB + BC < AC
B) AB – AC > AC
C) BC + CA < AB
D) AB + BC > AC
Answer:
D) AB + BC > AC

Question 12.
In ∆XYZ, W is a point on YZ such that XW = XZ then
AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles 5
A) XY = XW
B) XY > XW
C) XY < XW
D) XY < XZ
Answer:
B) XY > XW

Question 13.
In the figure AB is a line segment and PQ is an arc with centre A then
AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles 6
A) ∠QAB < ∠PAB
B) ∠QAB < ∠PAB
C) ∠QAB = ∠PAB
D) None
Answer:
A) ∠QAB < ∠PAB

Question 14.
In the figure PA = PB and QA = QB then ∠POA is angle.
AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles 7
A) Acute
B) obtuse
C) right
D) reflex
Answer:
C) right

Question 15.
In rhombus ABCD, ∆AOB ≅
AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles 8
A) ∆BOC
B) ∆COD
C) ∆DOA
D) All of the above
Answer:
D) All of the above

Question 16.
In the figure PQ = SQ; PR = SR then ∆PQR ≅ ∆SQR by …………. congruence.
AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles 9
A) R.H.S.
B) S.A.S.
C) S.S.S.
D) A.S.A.
Answer:
C) S.S.S.

Question 17.
In ∆ABC, altitudes BD and CE are equal then ∆DCB ≅ ∆EBC by ………….. congruence
AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles 10
A) A.S.A.
B) S.A.S.
C) S.S.S.
D) R.H.S.
Answer:
D) R.H.S.

Question 18.
In ∆PQR, PQ = PR and RT and QU are medians then ∆QRT = ∆RQU by congruence.
AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles 11
A) R.H.S.
B) S.A.S.
C) A.S.A.
D) S.S.S.
Answer:
B) S.A.S.

Question 19.
∆ABC is isosceles with sides AB = AC; AD is the altitude, if ∠BAD = 50° then ∠CAD =
A) 40°
B) 130°
C) 50°
D) None
Answer:
C) 50°

Question 20.
If three angles of a triangle are equal to three angles of anothertriangle then they are
A) congruent
B) equal
C) similar
D) can’t be said
Answer:
A) congruent

Question 21.
From the given figures, we observe that
AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles 12
A) ∆ DEF ≈ ∆ ABC
B) ∆ EDF ≈ ∆ ABC
C) ∆ FDE ≈ ∆ ABC
D) None of the above
Answer:
C) ∆ FDE ≈ ∆ ABC

Question 22.
In the given figure AB and CD are in-tersecting at ‘O’. OA = OB, OP = OC, then
AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles 13
A) AD = BC
B) AD // BC
C) AB = CD
D) ∆ AOD ≈ ∆ COB
Answer:
B) AD // BC

Question 23.
In the given figure, AB // DC and AD // BC, then
AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles 14
A) ∆ ABC ≅ ∆ CDA
B) ∆ ABC ≅ ∆ DAC
C) ∆ ABC ≅ ∆ ADC
D) ∆ ABC ≅ ∆ ACD
Answer:
A) ∆ ABC ≅ ∆ CDA

Question 24.
In ∆ ABC, ∠BAD = ∠CAD and BD = DC, then
AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles 15
A) ∆ ABC is equilateral
B) ∆ ABC is scalene
C) ∆ ABC is isosceles
D) ∆ ABC is right angled
Answer:
C) A ABC is isosceles

Question 25.
The angle of an equilateral triangle is
A) 30°
B) 45°
C) 90°
D) 60°
Answer:
D) 60°

Question 26.
In ∆ ABC, AB = AC and AP ⊥ BC, we can prove that ∠B = ∠C using
AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles 16
A) SSS congruency rule
B) RHS congruency rule
C) SAS congruency rule
D) ASA congruency rule B
Answer:
B) RHS congruency rule

Question 27.
In AABC, AB > AC, then
AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles 17
A) ∠C < ∠B
B) AB + AC < BC
C) ∠C > ∠B
D) AB – AC > BC
Answer:
C) ∠C > ∠B

Question 28.
Which of the following set of measure-ments is not possible to construct a triangle ?
A) 5 cm, 8 cm, 4 cm
B) 5 cm, 4 cm, 3 cm
C) 7 cm, 5 cm, 3 cm
D) 5 cm, 8 cm, 1 cm
Answer:
D) 5 cm, 8 cm, 1 cm

Question 29.
Which measurement is required to make a triangle along with sides 4 cm and 6 cm ?
A) 1 cm
B) 2 cm
C) 3 cm
D) 1.5 cm
Answer:
C) 3 cm

Question 30.
Which of the following statement is not correct ?
A) In ΔABC, ∠A + ∠B + ∠C = 180°
B) In ΔABC, if AB > BC, then C > A
C) In a right angled triangle, the hypot-enuse is the smallest side
D) In ΔABC, if AB = BC, then ∠C = ∠B
Answer:
C) In a right angled triangle, the hypot-enuse is the smallest side

AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles

Question 31.
Which congruency rule is applied in the following figures ?
AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles 18
A) R.H.S.
B) A.S.A.
C) SAS.
D) S.S.S
Answer:
C) SAS.

Question 32.
Which congruency rule is apt for the following figures ?
AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles 19
A) S.S.S.
B) S.A.S.
C) A.S.A.
D) R.H.S.
Answer:
A) S.S.S.

Question 33.
Which congruency rule is followed in the following figures ?
AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles 20
A) S.A.S.
B) A.S.A.
C) R.H.S.
D) S.S.S.
Answer:
B) A.S.A.

Question 34.
Which congruency rule is taken into consideration in the following figures ?
AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles 21
A) S.S.S
B) S.A.S
C) A.S.A
D) R.H.S
Answer:
D) R.H.S

Question 35.
In ΔPQR, PQ = 5 cm, QR = 12 cm and PR = 13 cm, then PQR is
A) an acute angled triangle
B) a right angled triangle
C) an obtuse angled triangle
D) an equilateral triangle
Answer:
B) a right angled triangle

Question 1.
Among the following a true statement in ΔABC is
A) \(\overline{\mathrm{AB}}+\overline{\mathrm{BC}}<\overline{\mathrm{AC}}\)
B) \(\overline{\mathrm{BC}}+\overline{\mathrm{CA}}<\overline{\mathrm{AB}}\) C) \(\overline{\mathrm{AC}}+\overline{\mathrm{AB}}>\overline{\mathrm{BC}}\)
D) \(\overline{\mathrm{AB}}+\overline{\mathrm{BC}}=\overline{\mathrm{AC}}\)
Answer:
C) \(\overline{\mathrm{AC}}+\overline{\mathrm{AB}}>\overline{\mathrm{BC}}\)

Question 2.
In ΔABC, AB = 8 cm, BC = 5 cm, CA = 9 cm then the greatest angle is
A) ∠A
B) ∠B
C) ∠C
D) ∠B, ∠C
Answer:
B) ∠B

Question 3.
In ΔABC, BC = 10 cm, CA = 15 cm then the measure of AB is
A) Less than 25 cm
B) Greater than 25 cm
C) Equal to 25 cm
D) Less than 5 cm
Answer:
B) Greater than 25 cm

Question 4.
In which figure represents Δ ABC ≅ Δ XYZ w.r.t. to the A.S.A. rule ?
AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles 22
Answer:
C

AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles

Question 5.
In ΔXYZ, if ∠X = 40°, ∠Y = 60°, ∠Z = 80° then the smallest side is …………….
A) \(\overline{X Y}\)
B) \(\overline{Y Z}\)
C) \(\overline{Y Z}\)
D) both B and C
Answer:
B) \(\overline{Y Z}\)

Question 6.
In Δ ABC, AB = AC and an exterior angle ∠ACD = 105° then ∠BAC – ?
A) 105°
B) 60°
C) 30°
D) 75°
Answer:
C) 30°

Question 7.
In a Δ ABC, AD and BE are medians of Δ ABC and BE || DF, then the ratio of CF : AC
AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles 23
A) 1 : 3
B) 3 : 1
C) 4 : 1
D) 1 : 4
Answer:
D) 1 : 4

Question 8.
In Two right angle triangles their hy-potenuse AB, EF are equal and AC = DE then which is true statement of the following ?
A) ΔABC ≅ ΔDEF
B) ΔABC ≅ ΔEFD
C) ΔACB ≅ ΔEDF
D) Both B and C
Answer:
D) Both B and C

Question 9.
Three angles of a Triangle are in the ratio 2:3:5 then the angles are
A) 30°, 60°, 90°
B) 36°, 54°, 90°
C) 40°, 50°, 90°
D) 40°, 60°, 80°
Answer:
B) 36°, 54°, 90°

Question 10.
The angles of a triangle are in the ra-tio 5 : 3 : 7 then, the triangle is
A) An obtuse angled triangle
B) Right angle triangle
C) An Isosceles triangle
D) An acute angled triangle
Answer:
D) An acute angled triangle

Question 11.
From the adjacent figure, the value of x + y is
AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles 24
A) 110°
B) 140°
C) 170°
D) 30°
Answer:
A) 110°

Question 12.
In ΔABC, ∠A = 40°. If \(\overrightarrow{\mathbf{B O}}\) and \(\overrightarrow{\mathbf{C O}}\) are the bisectors of ZB and ZC, then the value of ∠BOC is
AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles 25
A) 110°
B) 70°
C) 40°
D) 140°
Answer:
A) 110°

Question 13.
If one angle of a triangle is equal to the sum of the other two angles, then the triangle is
A) An isosceles triangle
B) An obtuse triangle
C) An equilateral triangle
D) A right triangle
Answer:
C) An equilateral triangle

AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles

Question 14.
The ratio of angles in a triangle is 1:2:3 then the triangle is
A) Equilateral
B) Isosceles
C) Obtuse angled
D) Right angled
Answer:
D) Right angled

Question 15.
Which is not Pythagorean triplet in the following
A) (3, 4, 5)
B) (1, 2, 3)
C) (6, 8, 10)
D) (5, 12, 13)
Answer:
B) (1, 2, 3)

Question 16.
From the given figure area of ΔABC is
AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles 26
A) \(\frac { 1 }{ 2 }\) x AC x BC
B) \(\frac { 1 }{ 2 }\) x AB x BC
C) \(\frac { 1 }{ 2 }\) x AB x AC
D) \(\frac { 1 }{ 2 }\) x AB x BC x AC
Answer:
C) \(\frac { 1 }{ 2 }\) x AB x AC

Question 17.
Which of these is a postulate ?
A) A.A.A.
B) A.S.A.
C) S.S.S.
D) S.A.S.
Answer:
A) A.A.A.

Question 18.
In the given diagram BD = AD and AC = CD, then ∠CAB : ∠ABD
AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles 28
A) 3 : 1
B) 1 : 3
C) 1 : 4
D) 4 : 1
Answer:
A) 3 : 1

Question 19.
In ΔABC, D, E are the mid points of \(\overline{\mathbf{A}} \overline{\mathbf{B}}, \overline{\mathbf{A C}}\) . F, G are the mid-points of \(\overline{\mathrm{AD}}, \overline{\mathrm{AE}}\) . If \(\overline{\mathbf{F G}}\) = 2 cm, then BC =
A) 10 cm
B) 4 cm
C) 6 cm
D) 8 cm
Answer:
D) 8 cm

Question 20.
ΔPQR is an equilateral triangle. X, Y, Z are the mid-points of the sides and A, B, C are the mid-points of sides of ΔXYZ. If the perimeter of ΔPQR is 8.4 cm, then the perimeter of ΔABC =
A) 4.2 cm
B) 8.4 cm
C) 2.1 cm
D) 2.8 cm
Answer:
D) 2.8 cm

Read the given data and answer the questions form 21 to 25.
AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles 27

Question 21.
From the data given, in APQR, PQ + PR = …………….cm.
A) 25
B) 19
C) 9.4
D) 10.4
Answer:
D) 10.4

Question 22.
The exterior angle at R in ΔPQR is
A) 120°
B) 60°
C) 80°
D) 100°
Answer:
C) 80°

AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles

Question 23.
Which are congruent in the given tri-angles?
A) None of these
B) ΔABC ≅ ΔXYZ
C) ΔXYZ ≅ ΔPQR
D) ΔABC ≅ ΔPQR
Answer:
D) ΔABC ≅ ΔPQR

Question 24.
In ΔXYZ the biggest angle is at which vertex ?
A) X + Y + Z
B) X
C) Y
D) Z
Answer:
B) X

Question 25.
ΔABC ≅ ΔPQR under which congru-ency criterion ?
A) A. A. A
B) S. S. S
C) S. A. S
D) A. S. A
Answer:
A) A. A. A

Question 26.
In the given triangle is it possible to exist all exterior angles as right angles.
A) Never possible
B) Always possible
C) Sometimes possible
D) There can be 2 rights angles
Answer:
D) There can be 2 rights angles

Question 27.
“In a triangle median divides the tri-angle into two triangles whose areas are equal.” Rough diagram for the above statement is
AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles 29
Answer:
B

Question 28.
From the given figure, what is the additional information needed to prove ΔOBE ≅ ΔOCD ?
AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles 30
A) BE = CD
B) ΔBOE = ΔCOD
C) ΔOBE = ΔOCD
D) BD = CE
Answer:
B) ΔBOE = ΔCOD

Question 29.
□ABCD is a Rhombus prove that the diagonals divide the rhombus into four congruent triangles, (let the point of intersection is O.) For the above problem what is R.T.P. ?
A) ΔABC ≅ ΔACD ≅ ΔABD ≅ ΔBCD
B) ΔABC ≅ ΔACD
C) ΔABD ≅ ΔBCD
D) ΔOAB ≅ ΔOBC ≅ ΔOCD ≅ ΔOAD
Answer:
D) AOAB ≅ AOBC ≅ AOCD ≅ AOAD

Question 30.
From the given figure, what is the ad-ditional information needed to prove ΔOBE ≅ ΔOCD ?
AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles 31
A) BE = CD
B) ∠BOE = ∠COD
C) ∠OBE = ∠OCD
D) BD = CE
Answer:
D) BD = CE

Question 31.
In ΔABC, \(\overline{\mathrm{AD}}, \overline{\mathrm{BE}}\) are medians \(\overline{\mathrm{BE}} \| \overline{\mathrm{DF}}\)
To prove CF = \(\frac { 1 }{ 4 }\) AC it was written as
In ΔABC ‘D’ is the mid-point of \(\overline{\mathrm{BC}}\) and BE || DF. As per triangle mid-point of \(\overline{\mathrm{CE}}\) .
CF = \(\frac { 1 }{ 2 }\) CE
AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles 32
Which of the following is the next step ?
A) CF = \(\frac { 1 }{ 2 }\)AC
B) 2CF = CE
C) CF = \(\frac { 1 }{ 2 }\) (\(\frac { 1 }{ 2 }\) AC)
D) 4CF = AC
Answer:
B) 2CF = CE

Question 32.
In ΔABC, ∠B = ∠C and if AB = x – 8, AC = 2x – 53, then x =
A) 45 units
B) 37 units
C) 29 units
D) 25 units
Answer:
A) 45 units

Question 33.
In triangle ABC, D is the mid-point of \(\overline{\mathrm{BC}}\) and \(\overline{\mathbf{A}} \overline{\mathbf{B}}=\overline{\mathbf{A C}}\) . If A and D are joined ΔABD ≅ ΔACD under the congruency rule.
A) A.S.A
B) S.A.S
C) A.A.A
D) S.S.S
Answer:
B) S.A.S

AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles

Question 34.
The circle which passes through all the three vertices of a triangle is
A) Incircle
B) Orthocircle
C) Circumcircle
D) Outercircle
Answer:
C) Circumcircle

Question 35.
The exterior angle of an equilateral triangle is
A) 30°
B) 60°
C) 90°
D) 120°
Answer:
D) 120°

Question 36.
Which one is not a congruency axiom of triangle ?
A) S.S.S.
B) S.A.S.
C) A.S.A
D) A.A.A
Answer:
D) A.A.A

Question 37.
Which congruency property is related to satisfy ΔABC ≅ ΔABD in the given figure
AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles 33
A) S. A. S
B) A.S.A
C) S.S.S
D) R.H.S
Answer:
A) S. A. S

Question 38.
The area of triangle of base 8 cm is 20 sq.cm then, length of the altitude of the triangle is ………..
A) \(\frac { 5 }{ 2 }\) cm
B) 5 cm
C) 80 cm
D) 160 cm
Answer:
B) 5 cm

Question 39.
If a, b and c are the lengths of sides of a triangle, which of the following is TRUE?
A) a + b>c, a-b>c
B) a + b < c, a-bc, a-b<c
D) a + b < c, a – b > c
Answer:
C) a + b>c, a-b ∠A > ∠C
C) ∠A < ∠B < ∠C
D) ∠B < ∠A < ∠C Answer: B) ∠B > ∠A > ∠C

AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles

Question 40.
If AB = QR, BC = PR and CA = PQ, then
A) ΔABC ≅ ΔPQR
B) ΔCBA ≅ ΔPRQ
C) ΔBAC ≅ ΔRPQ
D) ΔPQR ≅ ΔBCA
Answer:
B) ΔCBA ≅ ΔPRQ

Question 41.
What is the number of triangles that can be constructed with all positive integer sides if two sides are 3 cm, 3cm?
A) 3
B) 5
C) 6
D) 9
Answer:
B) 5

Question 42.
Number of independent measure-ments required to construct a triangle
A) 3
B) 2
C) 1
D) 0
Answer:
A) 3

Question 43.
Which of the following triangle con-gruency criteria is used to prove ΔABD ≅ ΔACD ?
AP 9th Class Maths Bits Chapter 7 Triangles 34
A) SSS Congruency
B) SAS Congruency
C) ASA Congruency
D) RHS Congruency
Answer:
B) SAS Congruency

Question 44.
In triangle ABC, AB = 5 cm, BC = 4 cm, CA = 3 cm, which of the following is TRUE?
A) ∠A = ∠B = ∠C
B) ∠B > ∠A > ∠C
C) ∠A < ∠B < ∠C
D) ∠B < ∠A < ∠C Answer: B) ∠B > ∠A > ∠C

Question 45.
In a right triangle ABC, AB = AC, then which of the following is FALSE ?
A) (∠B + ∠C) > ∠A
B) ∠A > ∠B, ∠A > ZC
C) ∠A = ∠B + ∠C
D) ∠A = 2∠B = 2∠C
Answer:
C) ∠A = ∠B + ∠C

AP 9th Class Maths Bits Chapter 12 Circles with Answers

Practice the AP 9th Class Maths Bits with Answers Chapter 12 Circles on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.

AP State Syllabus 9th Class Maths Bits 12th Lesson Circles with Answers

Choose the correct answer :

Question 1.
The point which is at equidistant from the circumference of a circle is called
A) centre
B) incentre
C) radius
D) circumcentre
From the figure answer the following questions (2 and 3).
AP 9th Class Maths Bits Chapter 12 Circles with Answers 1
Answer:
A) centre

Question 2.
If ‘O’ is the centre of the circle then AB is
A) radius
B) diameter
C) semicircle
D) tangent
Answer:
B) diameter

Question 3.
If AC and AD are at equidistant from’O’ then
A) AC = CO
B) AD = DO
C) AC = AD
D) AO = AC
Answer:
C) AC = AD

AP 9th Class Maths Bits Chapter 12 Circles with Answers

Question 4.
Area enclosed by two radii and the arc between them is called
A) triangle
B) circle segment
C) sector
D) cyclic quadrilateral
Answer:
C) sector

Question 5.
Angle in the major segment of a circle is
A) Obtuse angle
B) Right angle
C) Straight angle
D) Acute angle
Answer:
D) Acute angle

Question 6.
Angle in the minor segment of a circle is
A) obtuse angle
B) zero angle
C) acute angle
D) right angle
Answer:
A) obtuse angle

Question 7.
A diameter divides the circle into two
A) unequal segments
B) equal segments
C) can’t say
D) none
Answer:
B) equal segments

Question 8.
Let ‘O’ be the centre of a circle. The distance of chord AB from O is greater than the distance of chord CD from ‘O’ then
A) AB = CD
B) AB > CD
C) AB < CD
D) Diameter = AB + CD
Answer:
B) AB > CD

Question 9.
In the figure, ‘O’ is the centre of the circle and A, AB = CD then ∠AOB =
AP 9th Class Maths Bits Chapter 12 Circles with Answers 2
A) ∠OAB
B) ∠OBC
C) ∠DOC
D) ∠OCD
Answer:
C) ∠DOC

Question 10.
In the above figure, if ∠AOB = ∠DOC
A) AB = DC
B) AB = OC
C) DC = OA
D) AB ≠ CD
Answer:
A) AB = DC

AP 9th Class Maths Bits Chapter 12 Circles with Answers

Question 11.
In the figure, the value of x is
AP 9th Class Maths Bits Chapter 12 Circles with Answers 3
A) 40°
B) 80°
C) 320°
D) 50°
Answer:
B) 80°

Question 12.
In the above figure, if ∠C = 60° then y =
A) 40°
B) 80°
C) 240°
D) 120°
Answer:
C) 240°

Question 13.
In the figure, ‘O’ is the centre of the circle, then
AP 9th Class Maths Bits Chapter 12 Circles with Answers 4
A) EF > CD > AB
B) EF = CD = AB
C) AB > CD > EF
D) None
Answer:
C) AB > CD > EF

Question 14.
In the figure, ∠AOB = ∠COD; AB = 3 cm then CD = …………………..
AP 9th Class Maths Bits Chapter 12 Circles with Answers 5
A) 1.5 cm
B) 6 cm
C) 3.5 cm
D) 3 cm
Answer:
D) 3 cm

Question 15.
In the figure, 0M AB and AM = 6 cm where ‘O’ is the centre of the circle then AB =
AP 9th Class Maths Bits Chapter 12 Circles with Answers 6
A) 6 cm
B) 12 cm
C) 3 cm
D) 6 √6 cm
Answer:
B) 12 cm

Question 16.
In the figure, ∠OMA =
AP 9th Class Maths Bits Chapter 12 Circles with Answers 7
A) 45°
B) 90°
C) 180°
D) None
Answer:
B) 90°

Question 17.
Number of points required to describe a circle is
A) one
B) two
C) three
D) infinite
Answer:
C) three

AP 9th Class Maths Bits Chapter 12 Circles with Answers

Question 18.
Number of circles that can be drawn through a given point is
A) 1
B) 2
C) 3
D) many
Answer:
D) many

Question 19.
Number of circles that can be drawn through two non-collinear points is
A) 2
B) 4
C) many
D) none
Answer:
C) many

Question 20.
Number of circles that can be drawn through three non-collinear points is
A) 4
B) 3
C) 2
D) 1
Answer:
D) 1

Question 21.
In the figure, ∠ADB =
AP 9th Class Maths Bits Chapter 12 Circles with Answers 8
A) 45°
B) 65°
C) 25°
D) 115°
Answer:
B) 65°

Question 22.
In the figure, ∠ABC is
AP 9th Class Maths Bits Chapter 12 Circles with Answers 9
A) 55°
B) 125°
C) 35°
D) cant be determined
Answer:
B) 125°

Question 23.
If a quadrilateral is cyclic then it is a
A) parallelogram
B) convex polygon
C) rhombus
D) rectangle
Answer:
D) rectangle

Question 24.
Angle subtended by an arc at its centre is ‘x°’ then, angle subtended by it at any other point on the circle is
A) \(\frac{\mathrm{x}^{\circ}}{2}\)
B) 2x°
C) x°
D) 180 – x°
Answer:
A) \(\frac{\mathrm{x}^{\circ}}{2}\)

AP 9th Class Maths Bits Chapter 12 Circles with Answers

Question 25.
The perpendicular from the centre of a circle to a chord
A) bisects it
B) equals to it
C) trisects it
D) none
Answer:
A) bisects it

Question 26.
The measure of the angle in a semicircle is
A) 90°
B) 180°
C) 60°
D) 45°
Answer:
A) 90°

Question 27.
Angles in the same segment are
A) unequal
B) cyclic
C) equal
D) complementary
Answer:
C) equal

Question 28.
The circle that passes through the vertices of a triangle is called its
A) In circle
B) Semi-circle
C) Quadrant
D) Circum circle
Answer:
D) Circum circle

Question 29.
If ABCD is a cyclic quadrilateral, then ∠A + ∠C =
A) 360°
B) 180°
C) 90°
D) 120°
Answer:
B) 180°

Question 30.
If the sum of the pairs of opposite angles of a quadrilateral is 180°, then the quadrilateral is
A) Cyclic
B) Symmetric
C) Eccentric
D) Genetic
Answer:
A) Cyclic

Question 31.
In the given figure, the value of x is
AP 9th Class Maths Bits Chapter 12 Circles with Answers 10
A) 55°
B) 90°
C) 70°
D) 60°
Answer:
C) 70°

AP 9th Class Maths Bits Chapter 12 Circles with Answers

Question 32.
In the given figure, ‘O’ is the centre of the circle, then the value of y is
AP 9th Class Maths Bits Chapter 12 Circles with Answers 11
A) 45°
B) 90°
C) 60°
D) 30°
Answer:
B) 90°

Question 33.
Which part of a circle divides it into two semicircles?
A) Radius
B) Diameter
C) Chord
D) Secant
Answer:
B) Diameter

Question 34.
Concentric circles have
A) Same centre and different radii
B) Same centre but different radii
C) Different radii but do not have the same centre.
D) Same radii but different centres
Answer:
A) Same centre and different radii

Question 35.
In the given figure, if ‘O’ is the centre of the circle, then the measure of x is
AP 9th Class Maths Bits Chapter 12 Circles with Answers 12
A) 70°
B) 25°
C) 40°
D) 35°
Answer:
D) 35°

Question 36.
The number of a non-coilinear points required to describe a circle is
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
Answer:
C) 3

Question 37.
A cyclic rhombus is a
A) Rectangle
B) Square
C) Parallelogram
D) Trapezium
Answer:
B) Square

AP 9th Class Maths Bits Chapter 12 Circles with Answers

Question 38.
A cyclic parallelogram is a
A) Square
B) Trapezium
C) Rectangle
D) Rhombus
Answer:
C) Rectangle

Question 39.
The angle subtended by a semi-circle at its centre is
A) 180°
B) 90°
C) 360°
D) 120°
Answer:
A) 180°

Question 40.
In the given figure, ‘O’ is the centre of the circle and OP ⊥ AB. If AP = 6 cm, then AB =
AP 9th Class Maths Bits Chapter 12 Circles with Answers 13
A) 3 cm
B) 9 cm
C) 12 cm
D) 18 cm
Answer:
C) 12 cm

Question 41.
How many circles can be drawn through three non-collinear points?
A) 1
B) 2
C) 3
D) None of these
Answer:
A) 1

Question 42.
In the given figure, arc AB = arc CD and if ∠AOB = 40°, then ∠COD =
AP 9th Class Maths Bits Chapter 12 Circles with Answers 14
A) 80°
B) 40°
C) 140°
D) 90°
Answer:
B) 40°

Question 43.
In the given figure, ‘O’ is the centre of the circle. If ∠ACB = 35°, then ∠AOB =
AP 9th Class Maths Bits Chapter 12 Circles with Answers 15
A) \(\frac{1}{2}\) ∠ACB
B) 3 ∠ACB
C) 55°
D) 2 ∠ACB
Answer:
D) 2 ∠ACB

Question 44.
In the given figure, x + y =
AP 9th Class Maths Bits Chapter 12 Circles with Answers 16
A) 185°
B) 175°
C) 150°
D) 160°
Answer:
B) 175°

AP 9th Class Maths Bits Chapter 12 Circles with Answers

Question 45.
In the given figure, ‘O’ is the centre of the circle and OP ⊥ AB. If OP = 6 cm and AP = 8 cm, then the radius of the circle is
AP 9th Class Maths Bits Chapter 12 Circles with Answers 17
A) 10 cm
B) 4 cm
C) 3 cm
D) 7 cm
Answer:
A) 10 cm

Question 46.
An angle subtended by the arc in a semi circle is at centre is
A) 90°
B) 120°
C) 360°
D) 180°
Answer:
A) 90°

Question 47.
If the length of the longest chord in a circle is 24 cins then it’s radius is ………………….
A) 12 cm
B) 24cm
C) 6 cm
D) 4 cm
Answer:
A) 12 cm

Question 48.
Two circles having radii 12 cm and 5 cm touches externally then the distance between the centres of two circles is……………….
A) 7 cm
B) 12 cm
C) 5 cm
D) 17 cm
Answer:
D) 17 cm

Question 49.
Let ‘O’ be the centre of circle and AB and CD’ are chords. The distance of chord AB from ‘O’ is longer than the distance of chord CD from ‘O’ then one of the following is true.
A) AB = CD
B) AB > CD
C) AB < CD D) AB + CD = 0
Answer:
B) AB > CD

Question 50.
Which of the following figure represents largest angle at centre subtended by a chord. (Note : Radii are equal).
AP 9th Class Maths Bits Chapter 12 Circles with Answers 18
Answer:
(D)

AP 9th Class Maths Bits Chapter 12 Circles with Answers

Question 51.
Given below are the lengths of chords of a circle. Among these one chord is passing through the centre. Identify the length of chord which is passing through the centre.
A) 7 cm
B) 7.5 cm
C) 8 cm
D) 6.5 cm
Answer:
C) 8 cm

Question 52.
In the given figure AC is the diameter. 0 is the centre of the semi-circle. B is a point on the semi circle.
If ∠C = 48° = then ∠OBA =
AP 9th Class Maths Bits Chapter 12 Circles with Answers 19
A) 48°
B) 42°
C) 90°
D) 32°
Answer:
B) 42°

Question 53.
In the given figure ∠CDE = 112°, then ∠AFE =
(Note : In a cyclic quadrilateral opposite angles are supplementary).
AP 9th Class Maths Bits Chapter 12 Circles with Answers 20
A) 112°
B) 68°
C) 78°
D) 168°
Answer:
B) 68°

Question 54.
In the given circle ‘O’ is the centre. ∠ABC + ∠AOC = 2 right angles. Then ∠AOD =
AP 9th Class Maths Bits Chapter 12 Circles with Answers 21
A) 120°
B) 60°
C) 90°
D) 180°
Answer:
B) 60°

Question 55.
The length of a chord that passes through the centre of a circle is 14 cm then what is the distance
A) 88 cm
B) 44 cm
C) 28 cm
D) 7 cm
Answer:
D) 7 cm

Question 56.
Angle In a semi circle is …………………
A) Zero angle
B) Right angle
C) Straight angle
D) Complete angle
Answer:
B) Right angle

AP 9th Class Maths Bits Chapter 12 Circles with Answers

Question 57.
Number of circles that can be drawn through three collinear points is ……………………
A) 0
B) 1
C) 3
D) Infinitely many
Answer:
A) 0

Question 58.
Which of the following is a FALSE statement?
A) Two line segments of same length are congruent.
B) Two circles of same radii are congruent.
C) Two angles of same measure are congruent.
D) Two triangles of same area are congruent
Answer:
D) Two triangles of same area are congruent

AP 9th Class Maths Bits Chapter 6 Linear Equation in Two Variables with Answers

Practice the AP 9th Class Maths Bits with Answers Chapter 6 Linear Equation in Two Variables on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.

AP State Syllabus 9th Class Maths Bits 6th Lesson Linear Equation in Two Variables with Answers

Choose the correct answer :

Question 1.
An equation of the form ax + by + c = 0 is called a …………… equation.
A) linear
B) square
C) circular
D) rectangular
Answer:
A) linear

AP 9th Class Maths Bits Chapter 6 Linear Equation in Two Variables with Answers

Question 2.
\(\frac{x}{3}+\frac{y}{4}=\frac{1}{24}\) in the form of ax + by + c = 0 is
A) 3x + 4y = 2
B) 4x + 3y = 2
C) 8x + 6y + 1 = 0
D) 8x + 6y – 1 = 0
Answer:
D) 8x + 6y – 1 = 0

Question 3.
The cost of a mango and a banana is 36, it can be expressed as
A) x – y = 36
B) x = 36 + y
C) x + y = 36
D) x + y + 36 = 0
Answer:
C) x + y = 36

Question 4.
The equation \(\sqrt{2} x=\sqrt{3} y+5\) in the form of ax + by + c = 0 is
A) \(\sqrt{2} x – \sqrt{3} y+5\)
B) \(\sqrt{2} x – \sqrt{3} y-5\)
C) \(\sqrt{2} x – \sqrt{3} y\) = 0
D) x – y – 5 = 0
Answer:
B) \(\sqrt{2} x – \sqrt{3} y-5\)

Question 5.
Comparing 5x – 6y = 10 with ax + by + c = 0, value of c is
A) 5
B) 6
C) 10
D) – 10
Answer:
D) – 10

Question 6.
Comparing 6x = 7y with linear equation, value of c is
A) 6
B) 7
C) 13
D) 0
Answer:
D) 0

Question 7.
Comparing x = \(\frac{7}{3}\) y with linear form, 3
A) 1
B) \(\frac{7}{3}\)
C) 3
D) 0
Answer:
C) 3

AP 9th Class Maths Bits Chapter 6 Linear Equation in Two Variables with Answers

Question 8.
Comparing \(\frac{-\mathbf{x}}{8}=\frac{\mathbf{y}}{\mathbf{4}}\) with linear form,
A) \(\frac{-1}{2}\)
B) \(\frac{1}{8}\)
C) \(\frac{1}{4}\)
D) 2
Answer:
D) 2

Question 9.
\(\frac{8}{9}\) x = -y in linear form is
A) 8x + 9y = 0
B) 8x – 9y = 0
C) – 8x + 9y = 0
D) 8x – y = 9
Answer:
A) 8x + 9y = 0

Question 10.
“The sum of two numbers is 12″ in linear form
A) x – y = 12
B) x = 12
C) x = y + 12
D) x + y = 12
Answer:
D) x + y = 12

Question 11.
‘The difference between a number and twice the second number is 14’ in linear form
A) x + y = 14
B) x – y = 14
C) x + 2y=14
D) x – 2y – 14 = 0
Answer:
D) x – 2y – 14 = 0

Question 12.
‘Two angles x, y are supplementary”, in the linear form is
A) x + y – 90 = 0
B) x – y + 90 = 0
C) x + y – 180 = 0
D) x + y + 180 = 0
Answer:
C) x + y – 180 = 0

Question 13.
Any pair of values for which x and y satisfy the linear equation ax + by + c = 0 is called its
A) coefficients
B) solution
C) variable value
D) origin
Answer:
B) solution

Question 14.
If x = 2 then solution of 2x + 3y = 13 is
A) (2, 9)
B) (2, 3)
C) (3, 2)
D) (9, 2)
Answer:
B) (2, 3)

AP 9th Class Maths Bits Chapter 6 Linear Equation in Two Variables with Answers

Question 15.
A linear equation has solutions.
A) one
B) two
C) three
D) many
Answer:
D) many

Question 16.
The number of solutions to 3x – 5y = 8 is
A) 1
B) 2
C) 4
D) many
Answer:
D) many

Question 17.
One solution to 5x + 3y – 22 = 0 is
A) (1,2)
B)(1, 1)
C) (2, 4)
D) (3, 4)
Answer:
C) (2, 4)

Question 18.
If x = 3 and y. = 3 is a solution of 2x – 3y – k = 0 then the value of k is
A) 3
B) – 3
C) 0
D) – 6
Answer:
B) – 3

Question 19.
If x = 0 and y = 1 is a solution of 5x – by + 3 = 0 then the value of b is
A) 1
B) 5
C) – 3
D) 3
Answer:
D) 3

Question 20.
The graph of a linear equation is a
A) straight line
B) circle
C) square
D) parabola
Answer:
A) straight line

AP 9th Class Maths Bits Chapter 6 Linear Equation in Two Variables with Answers

Question 21.
The line of the form y = mx passes through is
A) (0, 0)
B) (2, 1)
C) (2, 2)
D) (0, 2)
Answer:
A) (0, 0)

Question 22.
Equation of a line parallel to X-axis is
A) x = 3
B) x = -5
C) y = 0
D) y = 3
Answer:
D) y = 3

Question 23.
Equation of a line parallel to Y-axis is
A) x = 8
B) x = 0
C) y = 0
D) y = – 5
Answer:
A) x = 8

Question 24.
If a point P lies on X-axis, then it may
A) (0,3)
B) (0, – 8)
C) (0, \(\frac { -1 }{ 2 }\) )
D) (5, 0)
Answer:
D) (5, 0)

Question 25.
Equation of X – axis is
A) x = 2
B) x = – 2
C) y = 0
D) y = 1
Answer:
C) y = 0

Question 26.
If (2, 2) is a solution of 3x + ay = 8, find ‘a’.
A) 2
B) 0
C) 6
D) 1
Answer:
D) 1

AP 9th Class Maths Bits Chapter 6 Linear Equation in Two Variables with Answers

Question 27.
2015 x + 2016 y = 4031 represents a ………….
A) Straight line
B) Parabola
C) Curved line
D) Circle
Answer:
A) Straight line

Question 28.
From the equation 4x + y = 9, find ‘y’ if x = \(\frac { 9 }{ 4 }\)
A) 0
B) 9
C) 1
D) 2
Answer:
A) 0

Question 29.
The graph of x = k is a line parallel to Y – axis at a distance of k units and passing through the point
A) (0, k)
B) (0, 0)
C) (k, 0)
D) none of these
Answer:
C) (k, 0)

Question 30.
The graph of y = k is a line parallel to X – axis at a distance of k units and passing through the point
A) (k, 0)
B) (1, 1)
C) (0, 0)
D) (0, k)
Answer:
D) (0, k)

Question 31.
Equation of X – axis is
A) y – 1 = 0
B) y = 0
C) x = 0
D) x + y= l
Answer:
B) y = 0

Question 32.
Equation of Y – axis is
A) x – 1 = 0
B) x + y = 0
C) x = 0
D) y = 0
Answer:
C) x = 0

Question 33.
Which of the following points satisfy the equation x + 2y = 6 ?
A) (2,0)
B) (- 2, 0)
C) (0, 3)
D) (2, 3)
Answer:
C) (0, 3)

AP 9th Class Maths Bits Chapter 6 Linear Equation in Two Variables with Answers

Question 34.
The point that does not lie on the line y = – x + 2 is
A) (- 1, – 1)
B) (2, 0)
C) (0, 2)
D) (- 1, 3)
Answer:
A) (- 1, – 1)

Question 35.
Write – 2x = \(\frac { -3 }{ 5 }\) y +1 in linear form
A) – 2x + 3y – 5 = 0
B) – 10x + 3y + 5 = 0
C) – 10x + 3y – 5 = 0
D) – 2x – 3y – 5 = 0
Answer:
C) – 10x + 3y – 5 = 0

Question 36.
Write 3x – 4y = 5 in the linear form
A) 3x – 4y – 5 = 0
B) 3x + 4y – 5 = 0
C) – 3x – 4y + 5 = 0
D) 3x + 4y + 5 = 0
Answer:
A) 3x – 4y – 5 = 0

Question 37.
The line which passes through the origin is
A) x + y = 3
B) y = 3x
C) x = 5
D) y = 4
Answer:
B) y = 3x

Question 38.
Which of the following is not a solution of 3x – y = 0 ?
A) (4, 12)
B) (6, 18)
C) (5, 15)
D) (- 3, 9)
Answer:
D) (- 3, 9)

Question 39.
The point which does not satisfy the equation x + y = 0 is mi i
A) (1,1)
B) (1, – 1)
C) (- 1, 1)
D)(-2,2)
Answer:
A) (1,1)

Question 40.
Given that x – 2y = 3. The value of ‘y’ in terms of ‘x’ is
A) \(\frac { x+3 }{ 2 }\)
B) \(\frac { x-3 }{ 2 }\)
C) \(\frac { -x+3 }{ 2 }\)
D) \(\frac { -x-3 }{ 2 }\)
Answer:
B) \(\frac { x-3 }{ 2 }\)

Question 41.
Which of the following is solution of the equation 2x – 5y = 10 ?
A) (0, 2)
B) (1/2, 2)
C) (3, – 1)
D) (0, – 2)
Answer:
D) (0, – 2)

AP 9th Class Maths Bits Chapter 6 Linear Equation in Two Variables with Answers

Question 42.
Express the following statement as a linear equation in two variables. ‘The sum of two numbers is 24″.
A) x + 4y = 24
B) 4x + y = 24
C) x + y = 24
D) xy = 24
Answer:
C) x + y = 24

Question 43.
The equation \(\frac{x}{4}-\frac{y}{7}\) = 3 in linear form is
A) 4x – 7y – 84 = 0
B) 7x – 4y – 84 = 0
C) 4x + 7y – 84 = 0
D) 7x + 4y + 84 = 0
Answer:
B) 7x – 4y – 84 = 0

Question 44.
If (- 3, 2) is a solution of 5x – 8y + k = 0, then the value of k is
A) 15
B) 16
C) 31
D) 13
Answer:
C) 31

Question 45.
If (2, – 1) is a solution of 4x + by + 4 = 0, then the value of ‘b’ is
A) 12
B) 8
C) 4
D) – 12
Answer:
A) 12

Question 46.
A line parallel to X – axis is
A) y = – 3
B) x = 2
C) x + y = 5
D) y = 2x
Answer:
A) y = – 3

Question 47.
The number of solutions of 7x – 3y – 15 = 0 is
A) 2
B) 1
C) Infinite
D) 3
Answer:
C) Infinite

Question 48.
A line parallel to Y – axis is
A) x = 4
B) 2x – 3y + 1 = 0
C) y = 3
D) x = –\(\frac { 1 }{ 2 }\)y
Answer:
A) x = 4

Question 49.
The equation of a line parallel to X – axis and passing through (7, – 2) is
A) x = 7
B) y = -2
C) 7x + 2y = 0
D) 2x – 7y = 0
Answer:
B) y = -2

AP 9th Class Maths Bits Chapter 6 Linear Equation in Two Variables with Answers

Question 50.
If x = 3, y = 2 is a solution of the equation 5x – 7y = k, then the value of ‘k’ is
A) 1
B) -11
C) 29
D) 31
Answer:
A) 1

Question 51.
If x = -3, y = -2 is a solution 5x – 7y = k, then the value of ‘k’
A) 0
B) 1
C) -1
D) 2
Answer:
C) -1

Question 52.
If x = 1, then the solution \(\frac{\mathbf{x}}{2}-\frac{\mathbf{y}}{\mathbf{3}}\) = 3 is
A) \(\left(1, \frac{-15}{2}\right)\)
B) \(\left(1, \frac{21}{2}\right)\)
C) \(\left(\frac{-15}{2}, 1\right)\)
D) \(\left(\frac{21}{2}, 1\right)\)
Answer:
A) \(\left(1, \frac{-15}{2}\right)\)

Question 53.
In this, which figure represents the y = -2?
AP 9th Class Maths Bits Chapter 6 Linear Equation in Two Variables with Answers 1
Answer:
D)

Question 54.
If (\(\sqrt{5}\), – 3) is a solution of 75 x-V7y = k then the value of k is
A) 21
B) – 16
C) 16
D) 26
Answer:
D) 26

Question 55.
if the age of ‘x’ is 4 times of the age of ‘y’ then represent the information as a linear equation in two variables is….
A) x = 4y
B) y = 4x
C) y + 4x = 0
D) x + 4y = 0
Answer:
A) x = 4y

Question 56.
An auto charges Rs. 15/- for first kilometre and Rs. 8/- for each subsequent kilometre. If Prameela travelled 7 km., how much amount she would have paid ?
A) Rs. 105/-
B) Rs. 56/-
C) Rs. 71/-
D) Rs. 63/-
Answer:
D) Rs. 63/-

Question 57.
The distance of x = – 4 from the Y – axis is:…………..
A) 0 units
B) 1 unit
C) 4 units
D) – 4 units
Answer:
C) 4 units

AP 9th Class Maths Bits Chapter 6 Linear Equation in Two Variables with Answers

Instructions : From the adjacent graph, answer the following questions (Q. No. 8-12) : In a school students prepared toilet cleaning acid by taking acid and water as shown in the graph. The quantity of acid taken and water are shown along X, Y axis respectively.
AP 9th Class Maths Bits Chapter 6 Linear Equation in Two Variables with Answers 2

Question 58.
What is the scale factor used on X- axis?
A) 5 Units
B) 10 Units
C) 20 Units
D) 1 Unit
Answer:
C) 20 Units

Question 59.
Above given information represent as linear equation in two variables :
A) y = 3x
B) 3x = 4y
C) 4x = 3y
D) x = 3y
Answer:
A) y = 3x

Question 60.
If the quantity of acid is 20, then the quantity of water in units
A) 40
B) 20
C) 10
D) 60
Answer:
D) 60

Question 61.
In the diluted acid water quantity is 45, then the quantity of concentrated acid in units. [D]
A) 30
B) 90
C) 135
D) 15
Answer:
D) 15

Question 62.
What is the percentage of water in the diluted acid
A) 25
B) 33.3
C) 75
D) 20
Answer:
B) 33.3

Question 63.
AP 9th Class Maths Bits Chapter 6 Linear Equation in Two Variables with Answers 3
Which of the following linear equations represent the co-ordinate points given in the table ?
A) 2y + 2 = x
B) 2x = y + 2
C) 2x – y = 2
D) 2x + 2 = y

Question 64.
The equation 2x + 5y = 7 has a unique solution, if x, y are
A) Positive real numbers
B) Real numbers
C) Rational numbers
D) Natural numbers
Answer:
D) Natural numbers

Question 65.
Statement (A) : A linear equation 2x + 3y = 5 has a unique solution.
Statement (B) : The line parallel to the Y-axis at a distance 4 units to the left of Y-axis is given by the equation x = -4.
Statement (C) : The graph of the equation y = mx + c passes through the origin. By the above statement which of the following are correct ?
A) B and C are true, A is false.
B) B and C are false, A is true.
C) B is true and A and C are false.
D) A and B are true. C is false.

Question 66.
AP 9th Class Maths Bits Chapter 6 Linear Equation in Two Variables with Answers 4
Choose correct matching from column -1 to column – II.
A) i – Q, ii – S, iii – P
B) i – Q, ii – P, iii – R
C) i – Q, ii – P, iii – S
D) i – S, ii – R iii – P
Answer:
B) i – Q, ii – P, iii – R

AP 9th Class Maths Bits Chapter 6 Linear Equation in Two Variables with Answers

Question 67.
The linear equation that converts Fahrenheit (F) to Celsius (C) is given by the relation C = \(\frac{\mathbf{5 F}-\mathbf{1 6 0}}{\mathbf{9}}\) What is the numerical value of temperature which is same in both the scale ?
A) 30°
B) -40°
C) 40°
D) -30°
Answer:
B) -40°

Question 68.
The autorikshaw fare in a city is charged ₹ 8 for the first kilometre and ₹ 4 per kilometre for subsequent dis-tance covered. If distance ‘x’ km and for charged ‘y\ then this information express as a linear equation in two variables is
A) y = 4 (x + 1)
B) y = 4x + 8
C) y = 4x – 8
D) y = 4(x – 1)
Answer:
B) y = 4x + 8

Question 69.
The graph of y = 6 is a line
A) Parallel to y-axis at a distance 6 units from the origin.
B) Making an intercept 6 on the x – axis.
C) Making an intercept 6 on both the axis.
D) Parallel to x – axis at a distance 6 units from the origin.
Answer:
D) Parallel to x – axis at a distance 6 units from the origin.

Question 70.
The point of the form (a, a) always lies on
A) y – axis
B) On the line y = x
C) On the line x + y = 0
D) x – axis
Answer:
B) On the line y = x

Question 71.
The graph of the linear equation 2x + 3y = 12 at what points cuts the X- axis and Y-axis ?
A) (0, 4), (6, 0)
B) (4, 0), (0, 6)
C) (0, 2), (3, 0)
D) (2, 0), (0, 3)
Answer:
A) (0, 4), (6, 0)

Question 72.
Which of the following graph represents the linear equation x + y = 0 ?
AP 9th Class Maths Bits Chapter 6 Linear Equation in Two Variables with Answers 5
Answer:
B

Question 73.
Which of the following represent a line parallel to x-axis ?
A) 2x + y = 7-
B) 2y – 3 = y + 1
C) x + 3 = 0
D) x + y = 3
Answer:
B) 2y – 3 = y + 1

Question 74.
If (2,0) is a solution of the linear equa-tion 2x + 3y = K, then the value of K is
A) 4
B) 6
C) 5
D) 2
Answer:
A) 4

Question 75.
From the linear equation F = \(\frac { 9 }{ 5 }\) C + 32, the equal temperature (in Fahren Heat) to 30°C is
A) 63°
B) 68°
C) 72°
D) 86°
Answer:
D) 86°

AP 9th Class Maths Bits Chapter 6 Linear Equation in Two Variables with Answers

Question 76.
The equation 2018x + 2019y = 0 represents a
A) Point
B) Line
C) Line segment
D) Circle
Answer:
B) Line

AP 9th Class Maths Bits Chapter 5 Co-Ordinate Geometry with Answers

Practice the AP 9th Class Maths Bits with Answers Chapter 5 Co-Ordinate Geometry on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.

AP State Syllabus 9th Class Maths Bits 5th Lesson Co-Ordinate Geometry with Answers

Choose the correct answer :

Question 1.
To locate the exact position of a point, the number of references we need is
A) 0
B) 1
C) 2
D) 4
Answer:
C) 2

AP 9th Class Maths Bits Chapter 5 Co-Ordinate Geometry with Answers

Question 2.
The point (- 2, 3) lies in ………….. quadrant.
A) IV
B) III
C) II
D) I
Answer:
C) II

Question 3.
The point (0, – 5) lies
A) on X-axis
B) on Y-axis
C) in Q3
D) in Q4
Answer:
B) on Y-axis

Question 4.
The distance of a point from Y-axis is called
A) y co-ordinate
B) 2nd co-ordinate
C) abscissa
D) origin
Answer:
C) abscissa

Question 5.
The distance of a point from X – axis is called …………
A) x co-ordinate
B)abscissa
C) first co-ordinate
D) ordinate
Answer:
D) ordinate

Question 6.
The mathematician who developed the study of co-ordinate geometry is
A) Euler
B) John Venn
C) Euclid
D) Rene Descartes
Answer:
D) Rene Descartes

Question 7.
In a co-ordinate system the horizon¬tal line is called
A) Y-axis
B) X-axis
C) Origin
D) Reference
Answer:
B) X-axis

Question 8.
The meeting point of the two axes in the co-ordinate plane is called
A) Origin
B) X-axis
C) Y-axis
D) (2, 3)
Answer:
A) Origin

AP 9th Class Maths Bits Chapter 5 Co-Ordinate Geometry with Answers

Question 9.
A point on the X-axis is
A) (2, 3)
B) (3, 2)
C) (0, 2)
D) (8, 0)
Answer:
D) (8, 0)

Question 10.
A point on the Y-axis is
A) (4,-2)
B) (- 8, 3)
C)(4,4)
D) (0, 1)
Answer:
D) (0, 1)

Question 11.
In the co-ordinate plane the axes are ……………….. to each other.
A) parallel
B) perpendicular
C) neither parallel no perpendicular
D) none
Answer:
B) perpendicular

Question 12.
The co-ordinates of origin are
A) (1,1)
B) (- 1,1)
C) (1,0)
D) (0, 0)
Answer:
D) (0, 0)

Question 13.
The point (-2,-8) lies in
A) Q1
B) Q3
C) Q2
D) Q4
Answer:
B) Q3

Question 14.
The point which is not on the X-axis is
A) (-1,0)
B) (8,0)
C) (2, 0)
D)(0,4)
Answer:
D)(0,4)

Question 15.
The point which is not on the Y-axis is
A) (-2,0)
B) (0, 2)
C) (0, – 3)
D) (0, 4)
Answer:
A) (-2,0)

Question 16.
The point which lies on both the axes is
A) (1,1)
B) (- 1, – 1)
C) (2, 2)
D) (0,0)
Answer:
D) (0,0)

AP 9th Class Maths Bits Chapter 5 Co-Ordinate Geometry with Answers

Question 17.
X-axis is denoted by £§| t ]
A) y = 0
B) x = 0
C) x = y
D) none
Answer:
A) y = 0

Question 18.
Y-axis is denoted by
A) y = 0
B) x = 0
C) x = y
D) all the above
Answer:
B) x = 0

Question 19.
If the distance of a point from X-axis is 8 units and its distance from Y-axis is 3 units then the point is denoted by
A) (8,3)
B) (-8,3)
C) (- 3, 8)
D) (3, 8)
Answer:
D) (3, 8)

Question 20.
The x co-ordinate of a point is also called
A) ordinate
B) 2nd co-ordinate
C) abscissa
D) none
Answer:
C) abscissa

Question 21.
The mathematician who found an as-sociation between algebraic equations and geometric curves and figures is
A) Rene Descartes
B) Euclid
C) John Venn
D) Archimedes
Answer:
A) Rene Descartes

Question 22.
The y – co-ordinate of the point A (-4, -3) exceeds its x – co-ordinate by
A) – 1
B) – 7
C) 1
D) 7
Answer:
C) 1

Question 23.
The number of quadrants that the co-ordinate axes divide the cartesian plane into is
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
Answer:
D) 4

Question 24.
Which of the following points is at a distance of 6 units from Y – axis mea-sured along positive X – axis ?
A) (8, 6)
B) (6, 8)
C) (0, 6)
D) (8, 2)
Answer:
B) (6, 8)

AP 9th Class Maths Bits Chapter 5 Co-Ordinate Geometry with Answers

Question 25.
The x – co-ordinate of (4, 5) is called
A) abscissa
B) ordinate
C) direction
D) 4
Answer:
A) abscissa

Question 26.
The y – coordinate of (6, – 8) is called
A) – 8
B) abscissa
C) ordinate
D) location
Answer:
C) ordinate

Question 27.
Which of the following is on \(\overline{\mathbf{O X}}\) in graph?
A) (1,0)
B) (0, 1)
C) (0, 0)
D) (0, – 1)
Answer:
A) (1,0)

Question 28.
If x > 0, y > 0, then (x, y) lies in
A) Q3
B) Q1
C) Q4
D) Q2
Answer:
B) Q1

Question 29.
If x < 0, y < 0, then (x, y) lies in
A) Q4
B) Q2
C) Q1
D) Q3
Answer:
D) Q3

Question 30.
If x > 0, y < 0, then (x, y) lies in
A) Q2
B) Q1
C) Q4
D) Q3
Answer:
C) Q4

Question 31.
If x < 0, y < 0, then (x, y) lies in
A) Q1
B) Q2
C) Q3
D) Q4
Answer:
C) Q3

Question 32.
The point with abscissa 3 and whose ordinate is less than its abscissa by 4, is
A) (3, 4)
B) (-3, 4)
C) (-1, 3)
D) (3,-1)
Answer:
D) (3,-1)

Question 33.
The point which lies in Q4 is
A) (1, 2)
B) (- 1, – 2)
C) (1, – 2)
D)(-1, 2)
Answer:
C) (1, – 2)

AP 9th Class Maths Bits Chapter 5 Co-Ordinate Geometry with Answers

Question 34.
Which of the following is on \(\overline{\mathbf{O Y}}\) graph?
A) (4,0)
B) (0, 0)
C) (- 3, 0)
D) (- 3, – 2)
Answer:
B) (0, 0)

Question 35.
Which of the following points abscissa is more than its ordinate by 2 ?
A) (- 4, 2)
B) (2, 4)
C) (- 1, 1)
D)(1,-1)
Answer:
D)(1,-1)

Question 36.
The figure formed with vertices (0,0), (1, 0), (1,1) and (0, 1) is called a m
A) rectangle
B) square
C) circle
D) none
Answer:
B) square

Question 37.
The point (- 2, 0) lies on
A) OX
B) OX’
C) OY
D) OY’
Answer:
B) OX’

Question 38.
The point (0, – 3) lies on
A) OX
B) OX’
C) OY
D) OY’
Answer:
D) OY’

Question 39.
The abscissa of the point (- 7, 2) is
A) -7
B) 2
C) 7
D) – 5
Answer:
A) -7

AP 9th Class Maths Bits Chapter 5 Co-Ordinate Geometry with Answers

Question 40.
The ordinate of the point (4, – 6) is
A) 2
B) – 2
C) – 6
D) 2
Answer:
C) – 6

Question 41.
The abscissa and ordinate of a point are – 2 and – 4 respectively. Hence the co-ordinates of the point are[ ]
A) (2,-4)
B) (-2, 4)
C) (- 2, – 4)
D) (2, 4)
Answer:
C) (- 2, – 4)

Question 42.
Which of the following points lie on the axis?
A) (7, 0)
B) (4, – 2)
A) (- 2, – 3)
D) (- 1, 4)
Answer:
A) (7, 0)

Question 43.
The quadrant in which the point (5, – 3) lies is
A) Q1
B) Q2
C) Q3
D) Q4
Answer:
D) Q4

Question 44.
The quadrant in which the point (-2,4) lies is
A) Q4
B) Q3
C) Q2
D) Q1
Answer:
C) Q2

Question 45.
The point which lies in is Q3 is
A) (- 7, 4)
B) (2, 0)
C) (0, 4)
D) (- 1, – 3)
Answer:
D) (- 1, – 3)

Question 46.
The number of references needed to locate the exact position a point in a plane is
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
Answer:
B) 2

Question 47.
The quadrant in which the point (- x, – y) lies where x < 0, y < 0 is
A) Q1
B) Q2
C) Q3
D) Q4
Answer:
A) Q1

Question 48.
The point which lies on both the axes is
A) (2,-3)
B) (- 5, – 8)
C) (0, 0)
D) (- 1, 4)
Answer:
C) (0, 0)

AP 9th Class Maths Bits Chapter 5 Co-Ordinate Geometry with Answers

Question 49.
The points (0, 0), (0, 3), (4, 3) and (4, 0) are plotted in graph sheet. The figured formed by joining the points with straight lines is
A) triangle
B) circle
C) square
D) rectangle
Answer:
D) rectangle

Question 50.
A (2, 5) and B (3, 7) are points in a graph sheet. The ordinate of B is more than that of A by
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
Answer:
B) 2

Question 51.
Among the following a line passing through origin is (x, y ≠ 0)
A) x + y = 6
B)\(\frac{x}{2}-\frac{y}{3}\) = 3
C) y = 3x
D) \(\sqrt{2}\)x + 3y = 9
Answer:
C) y = 3x

Question 52.
The equation of line parallel to X-axis
A) x = 0
B) y = k
C) x = k
D) x = 9
Answer:
B) y = k

Question 53.
Any point on the X-axis is of the form
A) (x, y)
B) (0, y)
C) (x, 0)
D) (x, x)
Answer:
C) (x, 0)

Question 54.
The point at a distance of 4 units from X-axis and 5 units from Y-axis is
A) (5, 4)
B) (4, 5)
C) (5, 6)
D) (4, 6)
Answer:
A) (5, 4)

Question 55.
If x > 0, y < 0 the point (x – y, y – x) lies in
A) Q1
B) Q2
C) Q3
D) Q4
Answer:
D) Q4

Question 56.
In which of the following, the ordinate is twice of its abscissa ?
A) (-2, 4)
B) (4, 2)
C) (4, -2)
D) (2, 4)
Answer:
D) (2, 4)

Question 57.
If the point (x1, y1) lies in Q2 and the
point (X2, y2) lies in Q3 then (x1 y2) lies in
A) Q4
B) Q1
C) Q2
D) Q3
Answer:
D) Q3

Read the information given below and answer the questions from 31 to 35. Ram plotted points like these :
A(0, – 4), B(0, 6), C(3, 4), D(3, – 4), E(3,7), F(7,3), G(- 3,4), H(6,0), I(- 6,0).

Question 58.
From the given information the point on positive Y-axis is
A) I
B) A
C) B
D) H
Answer:
C) B

Question 59.
The distance between C and D is
A) 6 units
B) 0 units
C) 4 units
D) 8 units
Answer:
D) 8 units

Question 60.
The point for which x-co-ordinate is greater than y by 4 is
A) D
B) C
C) E
D) F
Answer:
D) F

Question 61.
The distance from Y-axis to the point G is
A)-4
B) -3
C) 3
D) 4
Answer:
B) -3

AP 9th Class Maths Bits Chapter 5 Co-Ordinate Geometry with Answers

Question 62.
If (x, y) = (7, 3), then (x + y, x – y) lies in
A) Q4
B) Q1
C) Q2
D) Q3
Answer:
B) Q1

Question 63.
From the given following, point on Y-axis is
A) (-3,-%
B) (0, 0)
C) (2, 3)
D) (-3, 2)
Answer:
B) (0, 0)

Question 64.
One of the solution for the point where x co-ordinate > y co-ordinate
A) (-6,-3)
B) (-4, -5)
C) (4, 6)
D)(-3,2)
Answer:
B) (-4, -5)

Question 65.
The point in Q2 which is at a distance of 6 units from X-axis, 3 units from Y- axis is
A) (3, 6)
B) (3, -6)
C) (-3, 6)
D)(-3,-6)
Answer:
A) (3, 6)

Question 66.
A (2, 4), B (2, 8), C (6, 8), D (6, 4) are the points in first quadrant. If AB, BC, CD and DA joined then □ABCD is
A) Rectangle
B) Trapezium
C) Parallelogram
D) Square
Answer:
A) Rectangle

Question 67.
If (x, y) is a point in fourth quadrant, that
A) x > 0, y < 0 B) x > 0, y > 0
C) x < 0, y < 0
D) x < 0, y > 0
Answer:
A) x > 0, y < 0

Question 68.
The area of triangle formed by the points (0, 0), (5, 0) and (0, 5) is
A) 5 sq. units
B) 7.5 sq. units
C) 10 sq. units
D) 12.5 sq. units
Answer:
D) 12.5 sq. units

Question 69.
The mathematician, who developed Co-ordinate Goemetry
A) Euclid
B) Ronald Fisher
C) Pythagorus
D) Rene Descartes
Answer:
D) Rene Descartes

Question 70.
The equation of X – axis is
A) y = 0
B) x = 0
C) y = x
D) x + y = 1
Answer:
A) y = 0

Question 71.
If x < 0 and y > 0 then (- x, y) belongs to which quadrant
A) Q1
B) Q2
C) Q3
D) Q4
Answer:
B) Q2

Question 72.
Which of the points lie on Y – axis
A) (2, 0), (3, 0)
B) (1, 2), (2, 2)
C) (0, – 2), (0, 2)
D) (- 5, 3), (2, 3)
Answer:
C) (0, – 2), (0, 2)

Question 73.
The distance of the point (2, -3) from X-axis
A) 5 units
B) 3 units
C) 2 units
D) 1 unit
Answer:
B) 3 units

Question 74.
The distance between origin and die point (-3, 0)
A) 0 units
B) 3 units
C) 6 units
D) 9 units
Answer:
B) 3 units

Question 75.
x < 0, y < 0 then the point (x + y, -x -y) lies in the
A) First quadrant
B) Second quadrant
C) Third quadrant
D) Fourth quadrant
Answer:
C) Third quadrant

Question 76.
The equation of X – axis is ……………..
A) x = 0
B) y = 0
C) 1/x = 0
D) 1/y = 0
Answer:
B) y = 0

Question 77.
What is the distance of the point (-2,-3) from Y – axis ?
A) 3 units
B) 2 units
C) – 2 units
D) – 3 units
Answer:
B) 2 units

Question 78.
The distance between origin and the point (- 3, 0)
A) 6 units
B) 3 units
C) 0 units
D) – 3 units
Answer:
B) 3 units

AP 9th Class Maths Bits Chapter 5 Co-Ordinate Geometry with Answers

Question 79.
Which point lies on the X – axis ?
A) (-2,0)
B) (0, – 4)
C) (- 3, – 4)
D) (5, 1)
Answer:
A) (-2,0)

AP 9th Class Maths Bits Chapter 11 Areas with Answers

Practice the AP 9th Class Maths Bits with Answers Chapter 11 Areas on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.

AP State Syllabus 9th Class Maths Bits 11th Lesson Areas with Answers

Question 1.
Area of a parallelogram is the product of its
A) consecutive sides
B) opposite sides
C) base and height
D) diagonals
Answer:
C) base and height

Question 2.
If a triangle and a parallelogram are
on the same base and between the same parallels then, area of the triangle is ……………. the area of parallelogram.
A) twice
B) equal
C) half
D) none
Answer:
C) half

Question 3.
If the areas of two triangles are equal then they are congruent.
A) True
B) False ,
C) Can’t say
D) None
Answer:
C) Can’t say

AP 9th Class Maths Bits Chapter 11 Areas with Answers

Question 4.
Area is expressed in
A) square units
B) cubic units
C) units
D) circular units
Answer:
A) square units

Question 5.
If a figure A is formed by two plane figures B and C then the area of A is
A) Area of B + Area of C
B) Area of B – Area of C
C) 2 (Area of B + Area of C)
D) \(\frac{1}{2}\) (Area of B + Area of C)
Answer:
A) Area of B + Area of C

Question 6.
The areas of two congruent figures are
A) unequal
B) equal
C) can’t say
D) none
Answer:
B) equal

Question 7.
If 1 cm represents 2.5 m then area of a square with 10 m is
A) 10 cm2
B) 4 cm2
C) 2.5 cm2
D) 1 cm2
Answer:
B) 4 cm2

Question 8.
In the figure, area of ΔABC =
AP 9th Class Maths Bits Chapter 11 Areas with Answers 1
A) 24 cm2
B) 48 cm2
C) 10 cm2
D) 12 cm2
Answer:
D) 12 cm2

Question 9.
In the above figure if D is the midpoint of AC then area of ABCD =
A) 24 cm2
B) 48 cm2
C) 12 cm2
D) 6 cm2
Answer:
D) 6 cm2

Question 10.
Area of the figure ABCDE is
AP 9th Class Maths Bits Chapter 11 Areas with Answers 2
A) 66 cm2
B) 24 cm2
C) 182
D) 422
Answer:
D) 422

AP 9th Class Maths Bits Chapter 11 Areas with Answers

Question 11.
In the figure, ABCD is a parallelogram. Then the area of ΔAOD =
AP 9th Class Maths Bits Chapter 11 Areas with Answers 3
A) ΔAOB
B) ΔBOC
C) ΔDOC
D) All the above
Answer:
D) All the above

Question 12.
In the figure, AB // CF then □ABCD =
AP 9th Class Maths Bits Chapter 11 Areas with Answers 4
A) □ABED
B) □ABEF
C) □ABCF
D) □ABCE
Answer:
B) □ABEF

Question 13.
In the figure, area of □ABCD if the area of ΔADE is 24 cm2
AP 9th Class Maths Bits Chapter 11 Areas with Answers 5
A) 24 cm2
C) 48 cm2
B) 36 cm2
D) 12 cm2
Answer:
C) 48 cm2

Question 14.
In the figure, ABCD is a parallelogram with area 36 cm2 then ar ΔADE + ΔBCE =
AP 9th Class Maths Bits Chapter 11 Areas with Answers 6
A) 18 cm2
B) 9 cm2
C) 72 cm2
D) 45 cm2
Answer:
A) 18 cm2

Question 15.
□ABCD is a parallelogram, then ΔAEH + ΔBEF + ΔCGF + ΔDGB is (where E, F, G and H are the mid points of the sides
AP 9th Class Maths Bits Chapter 11 Areas with Answers 7
A) □ABCD
B) □EFGH
C) \(\frac{1}{2}\) □EFGH
D) 2 □EFGH
Answer:
B) □EFGH

Question 16.
In the figure, ar ΔPQR = 15 cm2 then ar ΔPQS =
AP 9th Class Maths Bits Chapter 11 Areas with Answers 8
A) 7.5 cm2
B) 15 cm2
C) 30 cm2
D) 10 cm2
Answer:
B) 15 cm2

AP 9th Class Maths Bits Chapter 11 Areas with Answers

Question 17.
In the above figure, ar ΔPTS =
A) ΔPQT
B) ΔQRT
C) 2ΔTSR
D) \(\frac{1}{2}\) ΔPQT
Answer:
B) ΔQRT

Question 18.
In ΔPQR, A, B and C are the mid points of the sides, then □AQRC =
AP 9th Class Maths Bits Chapter 11 Areas with Answers 9
A) \(\frac{1}{2}\) ΔPQR
B) \(\frac{1}{4}\) ΔPQR
C) \(\frac{3}{4}\) ΔPQR
D) \(\frac{2}{3}\) ΔPQR
Answer:
C) \(\frac{3}{4}\) ΔPQR

Question 19.
If □PQRS = 30 cm2 then PM =
AP 9th Class Maths Bits Chapter 11 Areas with Answers 10
A) 6 cm
B) 3 cm
C) 20 cm
D) None
Answer:
B) 3 cm

Question 20.
A polygon can be divided into …………………… regions.
A) Square
B) Rectangular
C) Circular
D) Triangular
Answer:
D) Triangular

Question 21.
ΔABC and parallelogram ABCD are on the same base AB and in between the parallel lines AB and EF. If ar (ΔABC) = 12.5 cm2, then area of parallelogram ABCD =
A) 6.25 cm2
B) 25 cm2
C) 12.5 cm2
D) 10 cm2
Answer:
B) 25 cm2

Question 22.
E, F, G and H are respectively the mid points of the sides AB, BC, CD and AD of a parallelogram ABCD. If ar (ABCD) = 24 cm2, then ar (EFGH) =
AP 9th Class Maths Bits Chapter 11 Areas with Answers 11
A) 12 cm2
B) 48 cm2
C) 36 cm2
D) none of these
Answer:
A) 12 cm2

Question 23.
In ΔABC, if ar (ΔABD) = ar (ΔACD), then AD is
AP 9th Class Maths Bits Chapter 11 Areas with Answers 12
A) an altitude
B) a diagonal
C) a median
D) the base
Answer:
C) a median

AP 9th Class Maths Bits Chapter 11 Areas with Answers

Question 24.
In the given figure, ΔABC, D, E, F are the mid points of sides BC, CA and AB
respectively. Then BDEF is a
AP 9th Class Maths Bits Chapter 11 Areas with Answers 13
A) square
B) rectangle
C) rhombus
D) parallelogram
Answer:
D) parallelogram

Question 25.
In ΔABC, E is the mid point of median AD. If ar (ΔABE) = 4.5 cm2, then ar
(ΔABC) =
AP 9th Class Maths Bits Chapter 11 Areas with Answers 14
A) 9 cm2
B) 13.5 cm2
C) 18 cm2
D) 27 cm2
Answer:
C) 18 cm2

Question 26.
Area of a parallelogram is
A) base × altitude
B) \(\frac{1}{2}\) × base × height
C) Product of the diagonals
D) Half of the product of the diagonals
Answer:
A) base × altitude

Question 27.
Area of a Rhombus is
A) \(\frac{1}{2}\) × base x height
B) Product of the diagonals
C) Half of the product of the diagonals
D) \(\frac{1}{2}\) × sum of the parallel sides × distance between them
Answer:
C) Half of the product of the diagonals

Question 28.
Area of a parallelogram is 64 cm2 with base 16 cm. Then its height is
A) 8 cm
B) 4 cm
C) 6 cm
D) 5 cm
Answer:
B) 4 cm

Question 29.
Area of the trapezium shown in the given figure is
AP 9th Class Maths Bits Chapter 11 Areas with Answers 15
A) (p + q)d
B) \(\frac{1}{2}\) pq
C) \(\frac{\mathrm{p}+\mathrm{q}}{\mathrm{d}}\)
D) \(\frac{1}{2}\) d(p + q)
Answer:
D) \(\frac{1}{2}\) d(p + q)

Question 30.
Area of Rhombus ABCD is 27 cm2, if the diagonal BD is 6 cm, then the length of other diagonal AC is
A) 4.5 cm
B) 9 cm
C) 3 cm
D) 12 cm
Answer:
B) 9 cm

AP 9th Class Maths Bits Chapter 11 Areas with Answers

Question 31.
If parallelogram ABCD = 72 cm2, then parallelogram ABEF =
AP 9th Class Maths Bits Chapter 11 Areas with Answers 16
A) 72 cm2
B) 36 cm2
C) 48 cm2
D) 60 cm2
Answer:
A) 72 cm2

Question 32.
ABCD is a parallelogram. The diagonals AC and BD intersect at ‘O’. If ar (ΔAOB) = 3.5 cm2, then ar (ΔABC) =
AP 9th Class Maths Bits Chapter 11 Areas with Answers 17
A) 10.5 cm2
B) 21 cm2
C) 7 cm2
D) 14 cm2
Answer:
C) 7 cm2

Question 33.
In the given figure, D, E are points on the sides AB and AC respectively of ΔABC. Also ar (ΔDBC) = ar (ΔEBC), then
AP 9th Class Maths Bits Chapter 11 Areas with Answers 18
A) ar (ΔADE) = \(\frac{1}{2}\)ar (ΔDBC)
B) ar (ΔADE) = \(\frac{1}{2}\)ar (ΔEBC)
C) ar (ΔABE) = ar (ΔACD)
D) DE // BC
Answer:
D) DE // BC

Question 34.
Area of a rhombus with diagonals 6 cm and 10 cm is
A) 60 cm2
B) 30 cm2
C) 16 cm2
D) 15 cm2
Answer:
B) 30 cm2

Question 35.
ABCD is a trapezium in which AB // CD. If AB = 6.5 cm, CD = 3.5 cm and DE = 2 cm, then its area is
AP 9th Class Maths Bits Chapter 11 Areas with Answers 19
A) 13 cm2
B) 7 cm2
C) 20 cm2
D) 10 cm2
Answer:
D) 10 cm2

Question 36.
In the adjacent figure the ratio of ar (ΔAPB) and ar (ΔDQC) is ……………….
AP 9th Class Maths Bits Chapter 11 Areas with Answers 20
A) 1 : 2
B) 2 : 1
C) 1 : 1
D) 1 : 3
Answer:
C) 1 : 1

Question 37.
Sum of the exterior angles of an equilateral triangle
A) 360°
B) 180°
C) 120°
D) 90°
Answer:
A) 360°

AP 9th Class Maths Bits Chapter 11 Areas with Answers

Question 38.
In this figure ∠x + ∠y = ……………….
AP 9th Class Maths Bits Chapter 11 Areas with Answers 21
A) 80°
B) 260°
C) 180°
D) 160°
Answer:
B) 260°

Question 39.
In the given figure AC = 5.4 cm, BD = 5.8 cm and AD = 8.4 cm, BC = ………………
AP 9th Class Maths Bits Chapter 11 Areas with Answers 22
A) 2.6 cm
B) 2.8 cm
C) 3.0 cm
D) 3.2 cm
Answer:
B) 2.8 cm

Question 40.
The probability that a randomly thrown dart hits the square board in shaded region =
AP 9th Class Maths Bits Chapter 11 Areas with Answers 23
A) \(\frac{1}{4}\)
B) \(\frac{1}{2}\)
C) \(\frac{3}{4}\)
D) 1
Answer:
B) \(\frac{1}{2}\)

Question 41.
In the given diagram □ ABCD is the parallelogram with sides 3 cm and 2 cm, □ BEFP is also a parallelogram with sides 6 cm. and 1 cm. □ BQGH is another parallelogram with 4 cm. and 1.5 cm.
AP 9th Class Maths Bits Chapter 11 Areas with Answers 24
Which of these is more in area?
A) All are equal in areas.
B) □ ABCD
C) □ BEFP
D) □ BQGH
Answer:
A) All are equal in areas.

Question 42.
In any ΔABC, D is a point on BC such that ar (ΔABD) = ar (ΔADC then \(\overline{\mathrm{AD}}\) represents.
A) Altitude
B) Median
C) Angle bisector
D) Perpendicular Bisector
Answer:
B) Median

AP 9th Class Maths Bits Chapter 11 Areas with Answers

Question 43.
Which of the following pair of triangles have the same base and lie between the same parallels in the given figure
AP 9th Class Maths Bits Chapter 11 Areas with Answers 25
A) ΔAOB and ΔCOD
B) ΔAOD and ΔBOC
C) ΔABC and ΔABD
D) ΔABC and ΔADC
Answer:
C) ΔABC and ΔABD

Question 44.
In the following figure, DE = 7 cm, BC = ……………….
AP 9th Class Maths Bits Chapter 11 Areas with Answers 26
A) 3.5 cm
B) 7 cm
C) 14 cm
D) 49 cm
Answer:
C) 14 cm