AP Board 9th Class Social Studies Important Questions Chapter 22 Women Protection Acts

AP State Syllabus 9th Class Social Studies Important Questions 22nd Lesson Women Protection Acts

9th Class Social 22nd Lesson Women Protection Acts 1 Mark Important Questions and Answers

Question 1.
Many acts are made by the government of India to protect the rights of women and girls. Mention any two such acts enforced by the government of India. (SA-II : 2018-19)
Answer:

  • Child marriage Act – 2006
  • The Dowry Prohibition Act -1961
  • Sexual Assault and Torturing Act – 2013
  • The Immoral Trafficking (prevention) Act -1956 and Amendment – 2006.

9th Class Social 22nd Lesson Women Protection Acts 2 Marks Important Questions and Answers

Question 1.
Even after the ‘Prohibition of child marriage Act1, child marriages are still going on here and there. Suggest some measures to stop this dogma. (SA-III : 2016-17)
Answer:

  1. Empower girls with information, skills and support networks.
  2. Provide economic support and incentives to girsl and their families.
  3. Educate and rally parents and community members.
  4. Enhance girls.

AP Board 9th Class Social Studies Important Questions Chapter 22 Women Protection Acts

Question 2.
The Government made many programmes and acts for girls, women protection and development. What is your suggestion for the better implementation?
Answer:
Govt made so many acts for women and girld child protection and developments.
Suggestions for better implementation :

  1. To raise awareness on women’s right issues.
  2. Enhancement of the political and legal status of women through political empowerment.
  3. Protesting when violations against women, children take place.
  4. Wider publicity, propaganda about acts to be made and educate people.
  5. Campaign against injustice by coming on to the streets, approaching the courts and by sharing information.

9th Class Social 22nd Lesson Women Protection Acts Important Questions and Answers

Question 1.
What are children rights?
Answer:

  • All the people below 18 years age are all children without gender discrimination.
  • Protection from government for children rights.
  • Right to live.
  • Right to live with parents as far as possible.
  • Right to gain knowledge and get awareness about the world through media like radio, newspapers, TV, etc.
  • Right to protection from violence and harmful incidents.
  • Right to get special care to live and for development in case of disabled children.
  • Right to have good health and get medical care.
  • Right to use mother tongue, follow their religion and tradition.
  • Right to play.
  • Right to avoid the harm for children from getting education and health.
  • Right to get protection from using harmful medicines also manufacturing and purchasing.
  • Right to get help when the children are neglected and being suffered.

AP Board 9th Class Social Studies Important Questions Chapter 22 Women Protection Acts

Question 2.
What are the forms of domestic violence?
Answer:
Forms of Domestic Violence :

  • Sexual abuse (forcible sexual intercourse, watching obscene films )
  • Physical abuse (behaviour caused to bodily pain or harm, beating, torturing)
  • Verbal and emotional abuse (humiliation, name calling or ridicule not speaking to them, ignoring.)
  • Mental abuse (threaten to harm, not to send the children for study, stopping from jobs, force to marry whom she doesn’t like)
  • Economic abuse (deprivation of economic or financial resources, use the women wealth, sell their property)

Question 3.
Write some of the important features of the ordinance on ‘Sexual Assault and Torturing.
Answer:

  • Minimum 20 years of imprisonment.
  • Recruitment of women police to address the complaints from the victims.
  • It is not necessary for the victim to attend before the police officers individually.
  • There will be no punishment if the accused dies in struggle at the time of attack with acid on women.
  • There is a scope to shoot video at the time of complaining and trial on the request of the victims.

Question 4.
Who are eligible for judicial assistance?
Answer:

  • Citizens belong to scheduled castes and scheduled tribes.
  • Victims of immoral human trafficking, beggars, women, children, mentally imbalanced and physically challenged. „
  • Victims of natural disasters, agricultural and industrial labourers and victims of Domestic Violence and Caste enmity.
  • Citizens earning annual income less than Rs. 50,000.

AP Board 9th Class Social Studies Important Questions Chapter 22 Women Protection Acts

Question 5.
What are the methods of Judicial Assistance?
Answer:
Methods of Judicial Assistance :

  • Judicial advice is given free of cost by the advocate.
  • After verification of the cases and if it is found necessary, the advocates may be appointed on behalf of the complaint and take up the cases in the court.
  • To bear the expenditures of court and court fee.
  • The xerox copies of the judgment will be given at free of cost to those who sought judicial assistance.

Question 6.
Comment on this picture.
AP Board 9th Class Social Studies Important Questions Chapter 22nd Women Protection Acts 1
Answer:
They both are couple. The man is angry and ready to kick his wife. She is cheerful and warning him with the section 498 A of I PC.
Note: Section 498 A of IPC, 1860: Husband or relative of husband of women subjecting her to cruelty – whoever beingthe husband orthe relative ofthe husband of a woman, subjects such woman to cruelty shall be punished with the imprisonment for a term which may extend to three years and shall also be liable to fine.

Question 7.
What about the Immoral Trafficking Act (1956) and amendment 2006? What are the different forms of trafficking?
Answer:
The Immoral Trafficking (Prevention) Act 1956 and amendment 2006 :
Girls and women are being lured in the name of providing jobs, bright future, offering roles in cinema etc., and take them to towns and cities and sell them for prostitution. Even they beat and, cause physical violence to make them obey. Certain times they remove body parts.

Trafficking and selling of them for prostitution or encouraging them to enter into prostitution is a punishable crime. Though they come on their will and interest is also treated a crime.

Different forms of trafficking :
Sexual assault

  1. Forced prostitution
  2. Social and religious prostitution (Devadasi, Jogini, Mathangi etc.)
  3. Sexual assault in tourism
  4. Reading rustic writings and watching obscene pictures

Activities against the law

  1. It is a crime to make the trafficking children involve in the begging for money and beating them to obey. Certain times they make them?physically handicapped by removing their body parts and make them as beggars.
  2. Removing body parts and doing business.
  3. Selling narcotics with the trafficked children.

Labourers
1. Vetti :
Taking work without making proper payments, not providing nutrious food, clothes and even not treat them as human beings.

2. Domestic labour:
Washing clothes, cleaning the houses and utensils without proper wages, entrusting work in neighbours’ houses.

3. Agriculture Labour:
Involving in the agriculture work and exploiting them for more physical work.

4. Construction work :
Labour involved in construction of buildings, roads, etc. with nominal payments and providing them with substandard food.

Sadistic pleasure

  1. Tying up the children on camels and make them run for entertainment
  2. Marriages and adoption without their consent

Question 8.
Read the following passage and answer the given questions.
Lok Adalat means people’s court. All are equal before law. The Article 39-A of the Constitution of India, contains various provisions for settlement of disputes through Lok Adalat. It is an Act to constitute legal services authorities to provide free and competent legal services to the weaker sections of the society. It is to ensure that opportunities for securing justice are not denied to any citizen by reason of economic or other disabilities. And to organize Lok Adalats to secure that the operation of the legal system promotes justice on a basis of equal opportunity.

In addition to above, an Act was formulated which is called “Act of Judicial Services Authority.” This is a central law. The State government and High Court jointly formulated certain principles as per this Act.
1) What is Lok Adalat?
Answer:
It is people’s court.

2) Write about the Article 39 – A.
Answer:
The Article 39 – A of the Constitution of India, contains various provisions for settlement of disputes through Lok Adalat.

3) To whom does it help?
Answer:
It helps the weaker sections of the society.

4) What is the name of the Act?
Answer:
Act of Judicial Services Authority

5) This is a _______ law.
Answer:
central

AP Board 9th Class Social Studies Important Questions Chapter 22 Women Protection Acts

Question 9.
Read the following passage and answer the given questions.

The Dowry Prohibition Act, 1961:
If any person gives or takes or abets dowry, he/she shall be punishable with imprisonment for a term which shall not be less than five years, and with the fine which shall not be less than 15 thousand rupees or the amount of the value of such dowry whichever is more.

It is observed that afterthe marriage, the bride is teased, scolded, abused, beaten and even sometimes cause for death or makes her commit suicide. All these offences cover in this Act. Parents can present offerings, articles in the marriage, but these offerings must be as per the law.

  1. Enlisting the offerings
  2. Offerings can’t be demanded
  3. The offerings that are being provided must be as per one’s cultural norms and traditions. The value of offerings shall not be over and above of the parents’ economic status and never become a burden to the family.

1) What is punishment mentioned here?
Answer:
Five years of imprisonment and a fine.

2) What is observed?
Answer:
It is observed that after the marriage the bride is teased, scolded, abused, beaten and sometimes killed or forced to commit suicide.

3) What are all these called?
Answer:
These are all called ‘Offences’.

4) What is the law for offerings? (Write any two)
Answer:
1) Enlisting the offerings
2) Offerings cannot be demanded.

5) The value of offerings shall not be _____ and ______ the parents’ economic status.
Answer:
Over, above

AP Board 9th Class Social Studies Important Questions Chapter 22 Women Protection Acts

Question 10.
Write some misconceptions and realities of domestic violence.
Answer:
Domestic Violence – Misconceptions and Realities :
Misconception:
Parents punishing their children now and then is not a major issue to be considered.

Reality:
Domestic violence starts slowly and it becomes a routine, if nobody opposes it. The victims certain times are hospitalised for treatment and even lose their life and it adversely affects their dignity and self-respect.

Misconception :
Addiction to the drinking is the major cause for violence.

Reality :
The alcoholism for domestic violence is only an assumption but the statistics reveals that 40% of the men who beat their wives are not addicted to alcoholism.

Misconception :
Women shall bear the violence for the sake of children.

Reality :
Violence leads to more and more violence. Children that grow in the violent atmosphere will become more violent in future.

Misconception :
There is no way to get out of domestic violence.

Reality :
The violence free environment is the birth right of every woman. The Women Protecting Acts and laws are available and one should take their support.

AP Board 9th Class Social Studies Important Questions