AP 7th Class Social Important Questions 5th Lesson Kakatiya Kingdom

These AP 7th Class Social Important Questions 5th Lesson Kakatiya Kingdom will help students prepare well for the exams.

AP Board 7th Class Social 5th Lesson Important Questions and Answers Kakatiya Kingdom

Question 1.
Who built Kala Toranam?
Answer:
Kakatiya Kings.

Question 2.
Where did they built Kakatiya Kalatoranam?
Answer:
At Warangal.

Question 3.
What is the title of Ganapathi Deva?
Answer:
Mahamandaleswara.

Question 4.
What is the time period of Rudra Deva?
Answer:
1158-1195 CE

AP 7th Class Social Important Questions 5th Lesson Kakatiya Kingdom

Question 5.
When did capital shifted?
Answer:
During Rudradeva’s rule the capital was shifted from Hanumakonda to Orugallu.

Question 6.
Which temple is in Hanumakonda?
Answer:
Thousand pillared temple. ,

Question 7.
What are the names of the dynasties emerged in South India during medieval period?
Answer:
The Chalukyas of Kalyani, the Yadavas, the Kakatiyas, the Hoyasalas and the Pandyas.

Question 8.
Who was the founder of Chalukyas of Kalyani and what is their capital?
Answer:
Tailapa II was the founder of Western Chalukyas. Basava Kalyani is their capital.

Question 9.
Who wrote Vikramankadeva Charitra?
Answer:
Bilhana wrote Vikramankadeva Charitra.

Question 10.
What are the religions patronised by Western Chalukyas?
Answer:
The Western Chalukyas patronised Hinduism, Jainism and Veera Saivism.

Question 11.
How did Yadavas last their kingdom?
Answer:
Yadavas last their kingdom due to the invasions of the Delhi Sultans.

Question 12.
Name the temples which are built by Pandyas.
Answer:
Srirangam, Chidambaram, Rameswaram etc., were built by Pandyas.

AP 7th Class Social Important Questions 5th Lesson Kakatiya Kingdom

Question 13.
Define Historian.
Answer:
A person who studies and writes about the past.

Question 14.
Define Archaeodogist.
Answer:
A person who studies about the remains of buildings, sculpture, inscriptions and excavations.

Question 15.
Which regions are called as Thrilinga Desa?
Answer:
Kaleswaram, Srisailam, Draksharamam are joined together called Thrilinga Desa.

Question 16.
What is the present and ancient name of Orugallu?
Answer:
Present name of Orugallu is Warangal and Ancient name was Ekasilanagaram.

Question 17.
Name the famous inscriptions of Kakatiyas.
Answer:

  1. Hanumakonda inscription.
  2. Motupalli inscription.

Question 18.
What is Rachapolam?
Answer:
Rachapolam means land under the control of king during the reign of Kakatiyas.

Question 19.
What is Veiipolam?
Answer:
The land which is having irrigation facilities.

Question 20.
Define Artha Seeri.
Answer:
The government land which is cultivated by farmers on rent basis.

AP 7th Class Social Important Questions 5th Lesson Kakatiya Kingdom

Question 21.
Names of tanks which are used for agriculture.
Answer:
Pakala, Lakkavaram, Ghanapuram etc.

Question 22.
What is the work of Karanam in Kakatiya’s period?
Answer:
The main work of Karanam is to maintain village records officially.

Question 23.
Who is Reddi?
Answer:
Reddi is a village headman.

Question 24.
Who is Talari?
Answer:
Talari is a village police man.

Question 25.
Name the taxes which are imposed by Kakatiyas.
Answer:
House tax – lllari, tax on forest products – Pullari, trade tax, tax on flock – Addapattu Sunkam and profession tax on Artisans etc. Upakrithi, Appanam, Darisanam were taxes paid directly to King.

Question 26.
Name of the religions which are very popular during Kakatiya’s period.
Answer:
Saivism and Veerasaivism.

Question 27.
Name the important poets of Kakatiya’s period.
Answer:
Palkuriki Somarratha, Vidhyanatha, Jayapa Senani, Vallabha Raya etc.

Question 28.
What are the three Thrilinga places?
Answer:
Thrilinga places : Kaleswaram (Telangana), Srisailam (Rayalaseema), Draksharamam (Coastal Andhra). ‘ ‘

Question 29.
Who changed the capital from Hanumakonda?
Answer:
Rudradeva, the Kakatiya king built a new capital called Orugallu. After that, they changed their capital from Hanumakonda to Orugallu.

AP 7th Class Social Important Questions 5th Lesson Kakatiya Kingdom

Question 30.
Appreciate Prolaraju-ll (1115 -1157 CE).
Answer:
The reign of the Prola II, was a land mark in the history of the Kakatiyas. He was the son of Betha Raja II. He threw off the lordship of the Chalukyas and carved out for himself an independent kingdom. It grew into a powerful kingdom under his successors embracing the whole of the Andhra region. He started independent rule from Hanumakonda.

Question 31.
What do you know about Ganapathi Deva (1199 -1262 AD)?
Answer:

  1. Though Ganapati Deva began his rule under unfavourable circumstances, his reign was destined to become one of the most brilliant epochs in the history of Andhra.
  2. He united all Telugu speaking people. He had a title Mahamandaleswara.
  3. He built up an extensive empire stretching from the Godavari region upto Chengalpattu and from Yelagandal up to the sea.
  4. He invaded the coastal region and captured Vijayawada and the island of Diviseema.
  5. He issued the Motupalli inscription. According to that inscription, he enunciated the principles of taxation, foreign trade and imposition of taxes on various goods.
  6. He took measures for improving Trade and Agriculture. He constructed reservoirs and dug tanks for irrigation.
  7. Large amount of forest land was brought under cultivation. Ganapathideva encouraged temple construction and literary works.
  8. He strengthened his relations with neighbouring kingdoms by arranging matrimonial alliances.

Question 32.
Describe the End of the Kakatiya Dynasty.
Answer:

  1. During Prataparudra’s time Delhi Sultans invaded the Kakatiya kingdom many times. Kakatiya kingdom was finally occupied by Delhi Sultans when Ulghu Khan invaded it in 1323 C.E.
  2. Prataprudra was taken as prisioner. Unable to bear the humiliation, Prataprudra committed suicide. Thus, the glory of the Kakatiya dynasty came to an end.
  3. After the decline of this kingdom, many small kingdoms like Addanki, Kondaveedu, Rajahmundry, Kandukuru etc., emerged in coastal Andhra.

Question 33.
Observe the given below table and answer the following questions.

Kakatiya Ruler Ruling Period Importance
Prola II 1115-1157 CE The first independent ruler of the Kakatiyas.
Rudra Deva 1158-1195 CE Constructed Rudreswara temple at Hanumakonda
Maha Dev 1195-1199 CE Died while besieging the Yadava capital Devagiri
Ganapathi Deva 1199-1262 CE This period is called the Golden era.
Rudrama Devi 1262- 1289 CE One and only woman ruler of Kakatiya Dynasty
Pratapa Rudra 1289-1323 CE The last ruler of the Kakatiya dynasty

Questions :
1. Who is the brave women ruler in Kakatiya Dynasty?
Answer:
Rani Rudrama Devi.

2. What was the contribution of Rudra Deva?
Answer:
Rudra Deva constructed Rudreswara temple at Hanumakonda.

3. Who ruled longest period in Kakatiyas?
Answer:
Ganapathi Deva ruled longest period in Kakatiyas.

4. Who was the last king in Kakatiya dynasty?
Answer:
Pratapa Rudra was the last king in Kakatiya dynasty.

AP Board 7th Class Social 5th Lesson 1 Mark Bits Questions and Answers Kakatiya Kingdom

I. Multiple Choice Questions

1. How many kingdoms were emerged in South India during medieval period?
A) one
B) two
C) five
D) four
Answer:
C) five

2. These five kingdoms faced invasions from
A) Mughals
B) Rajputs
C) Delhi Sultans
D) Mongols
Answer:
C) Delhi Sultans

3. Who was the founder of Western Chalukyas?
A) Prola -I
B) Prola-II
C) Tailapa – II
D) Gundaya
Answer:
C) Tailapa – II

4. The capital of Western Chalukyas
A) Warangal
B) Dwara Samudra
C) Madurai
D) Basava Kalyani (Badami)
Answer:
D) Basava Kalyani (Badami)

5. The capital of Eastern Chalukyas
A) Badami
B) Vatapi
C) Vengi
D) Kondaveedu
Answer:
C) Vengi

AP 7th Class Social Important Questions 5th Lesson Kakatiya Kingdom

6. Vikramankadeva charitra was written by
A) Kalhana
B) Bilhana
C) Ranna
D) Jayapa
Answer:
B) Bilhana

7. Educational institutions of Western Chalukyas
A) Academis
B) Madarsas
C) Ghatikas
D) None
Answer:
C) Ghatikas

8. Who was the founder of Yadava dynasty?
A) Singhana
B) Billama
C) Mallana
D)None
Answer:
B) Billama

9. The capital of Yadavas _________
A) Dwara Samudra
B) Vengi
C) Orugallu
D) Devagiri
Answer:
D) Devagiri

10. The capital of Hoyasalas
A) Dwara Samudra
B) Devagiri
C) Hanumakonda
D) Delhi
Answer:
A) Dwara Samudra

11. Who is the last ruier of Hoyasalas?
A) Prola I
B) Singhana
C) Ballala IV
D)Ranna
Answer:
C) Ballala IV

AP 7th Class Social Important Questions 5th Lesson Kakatiya Kingdom

12. Who propagated Dwaita philosophy?
A) Ramanuja
B) Madhvacharya
C) Gowthama
D) Mahaveera
Answer:
B) Madhvacharya

13. Who propagated Visishta Dwaita philosophy?
A) Madhvacharya
B) Ramanujacharaya
C) Siddhartha
D) Asoka
Answer:
B) Ramanujacharaya

14. The capital city of Pandyas is
A) Vengi
B) Badami
C) Madurai
D) Delhi
Answer:
C) Madurai

15. Srirangam, Chidambaram, Rameswaram were built by
A) Chalukyas
B) Cholas
C) Hoyasalas
D) Pandyas
Answer:
D) Pandyas

16. Which dynasty united entire Andhra area politically?
A) Sangama
B) Chola
C) Kakatiya
D) Chera dynasty
Answer:
C) Kakatiya

17. Kakatiyas worshipped goddess
A) Kali
B) Kakati
C) Mahankali
D) Shakti
Answer:
B) Kakati

18. Who built a new capital Orugallu?
A) Ganapathi Deva
B) Rudra Deva
C) Pratapa Rudra
D) Prola
Answer:
B) Rudra Deva

19. What is the present name of Orugallu?
A) Warangal
B) Ekashilanagaram
C) Kodada
D) Suryapuram
Answer:
A) Warangal

AP 7th Class Social Important Questions 5th Lesson Kakatiya Kingdom

20. What is the ancient name of Orugallu?
A) Kakatipuram
B) Ekashilanagaram
C) Srisailam
D) Kondaveedu
Answer:
B) Ekashilanagaram

21. Thousand pillar temple was built by
A) Ganapathi Deva
B) Rudra Deva
C) Rudrama Devi
D) Bhallala
Answer:
B) Rudra Deva

22. The period of Rudrama Devi is
A) 1115 -1157 CE
B) 1195 – 1199 CE
C) 1262 – 1289 CE
D) 1289 – 1323 CE
Answer:
C) 1262 – 1289 CE

23. An European traveller visited Rudrama Devi’s Court, who is he?
A) Abdul Razak
B) Morco Polo
C) Nicholo Konti
D) Megasthanese
Answer:
B) Morco Polo

24. Who is the village headman in Kakatiya’s period?
A) Kapu
B) Choudary
C) Reddi
D) Raju
Answer:
C) Reddi

25. Who is the village police man during Kakatiya’s period?
A) Reddi
B) Talari
C) Raju
D) Soldier
Answer:
B) Talari

AP 7th Class Social Important Questions 5th Lesson Kakatiya Kingdom

26. Tax on House
A) Pullari
B) lllari
C) Addapattu Sunkam
D) None
Answer:
B) lllari

27. Tax on Forest products
A) lllar
B) Pullari
C) Artha Seeri
D) None of the above
Answer:
B) Pullari

28. The famous dance during the Kakatiya’s period
A) Perini Natyam
B) Kathakali
C) Odissy
D) Bharata Natyam
Answer:
A) Perini Natyam

29. Who get Padma Sri award for Perini Natyam?
A) Nataraja Rama Krishna
B) Yamini Rama Krishna
C) Rukmini Devi
D) Sonai Mansingh
Answer:
A) Nataraja Rama Krishna

AP 7th Class Social Important Questions 5th Lesson Kakatiya Kingdom

30. Who wrote Kreedabhiramam in Telugu?
A) Jayapa
B) Vidhyanath
C) Vallabha Raya
D) Nannechoda
Answer:
C) Vallabha Raya

II. Intext – Bits – Fill in the Blanks

1. ……………. and ……………. temples were glorious constructions of the Kakatiya dynasty.
2. Thousand pillar temple is locally called ……………. .
3. The thousand pillar temple is also called ……………. .
4. ……………. and ……………. were very popular religious sects during Kakatiya period.
5. The deity in Ramappa temple is ……………. .
6. Ramappa temple was built with ……………. .
7. The statues of Ramappa temple were made of ……………. .
8. The statue of ……………. here is very splendid.
9. Some of the pillars of the temple produce ……………. .
10. Nrutyaratnavali written by ……………. .
11. Thousand pillared temple, Ramappa temple are recognised by the ……………. as world heritage centres.
12. During Pratapa Rudra’s time ……………. invaded the Kakatiya kingdom many times.
13. Musunuri Kapaya Nayaka came to the throne after his brother ……………. .
14. Prolaya Verna Reddi and Prolaya Nayaka had joined efforts to drive ……………. out from their area.
15. Chalukyas of Kalyani patronised ……………. and ……………. .
16. ……………. was famous Kannada poet.
17. Western Chalukyas established educational institutions called ……………. .
18. Yadavas ruled the present ……………. and ……………. areas.
19. ……………. was the famous king among the Yadavas.
20. Yadavas kingdom extended from the river Narmada to ……………. .
21. Yadavas last their kingdom due to invasions of ……………. .
22. Sanskrit and ……………. languages were patronised by Hoyasalas.
23. Dwaita of ……………. .
24. Visishtadwaita of ……………. .
25. Kula Sekhar of the Pandya dynasty made a successful expedition upto ……………. .
26. ……………. Venetian traveller visited Kula Sekhar’s court.
27. Pandyas followed the administrative pattern of the ……………. .
28. Pandyas patronised Saivism and ……………. .
29. Early Kakatiyas served as a feudatories to ……………. and ……………. .
30. The Kakatiya kingdom emerged after the fall of the ……………. .
31. Kakatiyas contribution is remarkable to ……………. literature.
32. Kakatiya dynasty was founded by ……………. .
33. Rudra deva built a new capital ……………. .
34. Tikkana’s first poetic work is ……………. .
35. Prola II was the son of ……………. .
36. Rudra Deva’s achievements were mentioned in ……………. inscription.
37. Rudra Deva wrote a book ……………. in Sanskrit.
38. Rudra Deva was succeeded by his brother ……………. .
39. Ganapathi Deva had a title ……………. .
40. Ganapathi Deva captured Vijayawada and the island of ……………. .
41. Ganapathi Deva issued the ……………. inscription.
42. Rudrama Devi came to the throne in ……………. CE.
43. Rudrama Devi completed the construction of the fort ……………. .
44. Rudrama Devi patronised ……………. .
45. Rudrama Devi married ……………. .
46. There were nearly ……………. in the Pratapa Rudra’s reign.
47. House tax called ……………. .
48. Tax on forest products called ……………. .
49. Kakatiyas collected profession tax from ……………. .
50. Tax imposed on flock was called ……………. .
Answer:

  1. Thousand Pillar and Ramappa
  2. Veyi Sthambhala Gudi
  3. Rudreswara Temple
  4. Saivism and Veerasaivism
  5. Ramalingeswara Swamy
  6. brick
  7. black granite stone
  8. Nandi
  9. Saptaswaras
  10. Jayapa
  11. UNESCO
  12. Delhi Sultans
  13. Prolaya Nayaka
  14. Muslim rule
  15. Sanskrit and Kannada
  16. Ranna
  17. Ghatikas
  18. Ahmednagar and Nasik
  19. Singhana
  20. Shimoga
  21. Delhi Sultans
  22. Kannada
  23. Madwacharya
  24. Ramanuja
  25. Ceylon
  26. Marcopolo
  27. Cholas
  28. Vaishnavism
  29. Rashtrakutas and the Western Chalukyas
  30. Western Chalukyas
  31. Telugu
  32. Gundyana
  33. Omgallu
  34. Srimadandhra Mahabharatham
  35. Betha Raju II
  36. Hanumakonda
  37. Neetisara
  38. Mahadeva
  39. Mahamandaleswara
  40. Diviseema
  41. Motupalli
  42. 1262 CE
  43. Orugallu
  44. architecture
  45. Virabhadra
  46. 72 Nayankaras
  47. Illari
  48. Pullari
  49. artisans
  50. Addapattu Sunkam

III. Match the following
1.

Group-A Group-B
1. Ganapathi Deva A) Built Orugallu
2. Bhillama B) Last ruler of Kakatiyas
3. Rudra Deva C) Yadavas
4. Rudrama Devi D) Only Woman ruler
5. Pratapa Rudra E) Maha mandaleswara

Answer:

Group-A Group-B
1. Ganapathi Deva E) Maha mandaleswara
2. Bhillama C) Yadavas
3. Rudra Deva A) Built Orugallu
4. Rudrama Devi D) Only Woman ruler
5. Pratapa Rudra B) Last ruler of Kakatiyas

2.

Group-A Group-B
1. Karanam A) Village Officials
2. Reddi B) Village Records
3. Talari C) Village Headman
4. Ayagars D) Village Policeman

Answer:

Group-A Group-B
1. Karanam B) Village Records
2. Reddi C) Village Headman
3. Talari D) Village Policeman
4. Ayagars A) Village Officials

3.

Group-A Group-B
1. Prola-II A) 1115-1157 CE
2. Rudra Deva B) 1158-1195 CE
3. Mahadev C) 1195-1199 CE
4. Ganapathidev D) 1199-1262 CE
5. Rudramadevi E) 1262-1289 CE
6. Pratapa rudra F) 1289-1323 CE

Answer:

Group-A Group-B
1. Prola-II A) 1115-1157 CE
2. Rudra Deva B) 1158-1195 CE
3. Mahadev C) 1195-1199 CE
4. Ganapathidev D) 1199-1262 CE
5. Rudramadevi E) 1262-1289 CE
6. Pratapa rudra F) 1289-1323 CE

4.

Group-A Group-B
1. Hoyasalas A) Madhurai
2. Pandyas B) Andhra Rajas
3. Kakatiyas C) Maha Mandaleswara
4. Ganapati deva D) The Village police man
5. Talari E) Dwarasamudra

Answer:

Group-A Group-B
1. Hoyasalas E) Dwarasamudra
2. Pandyas A) Madhurai
3. Kakatiyas B) Andhra Rajas
4. Ganapati deva C) Maha Mandaleswara
5. Talari D) The Village police man

Do You Know?

7th Class Social Textbook Page No- 64

Historian :
A person who studies and writes about the past.

Archaeologist :
A Person who studies about the remains of buildings, sculptui inscriptions and excavations.

7th Class Social Textbook Page No. 65

How does the name “Kakatiya” originate?

Some historians are of the opinion that the word Kakatiya comes as they worshipped the deity ‘‘Kakati’’ another form of Durga devi. Some others say the word Kakatiya has come as they are the protectors of the fort Kakati. Some more historians say that Kakatiyas belong to Kakatipura a place once ruled by Cholas.

Thrilinga places: Kaleswaram (Telangana), Srisailam (Rayalaseema), Draksharamam (Coastal Andhra).

Present name of Orugallu is Warangal and its ancient name was Ekasilanagaram.

7th Class Social Textbook Page No. 67

The Sanskrit word Annapakshi referred to a mythical bird SWAN and its image was kept on both the sides on the top of the Kakatiya Kalathomam.

7th Class Social Textbook Page No. 68

Other names of Rudrama Devi were Rudramambha, Rudradeva Maharaja.

Bollinayaka Inscription :
In the year 1270 CE on the occasion of Sankranti, Bollinayaka the guardian of the gate for Kakatiya Rudradeva Maharaja gave ten measures of land to the temple servants of God Kalyana Keshava of Karanja village in his own Nayankaramu for the merit of his master Rudra deva Maharaja.

7th Class Social Textbook Page No. 69

Land divisions in Kakatiya period
RACHA POLAM – Government land.
VELIPOLAM (Velichenu) – The land having Irrigation facilities.
THOTAPOLAM (Thota Bhumi) – Land related to plants.

AP 7th Class Social Important Questions 5th Lesson Kakatiya Kingdom

7th Class Social Textbook Page No. 70

DARISANAM, APPANAM, UPAKRUTHI were the taxes paid to the king directly.

Perini Natyam :
It was the famous dance during the Kakatiya period. This was performed at the time of warfare. It motivates soldiers and gives inspiration to them to participate in wars actively and bravely. Nataraja Ramakrishna who got Padmasri award was very famous in Perininatyam.

7th Class Social Textbook Page No. 71

Thousand pillared temple, Ramappa teirfple are recognized by the UNESCO as world heritage centres.