AP 7th Class Social Important Questions 6th Lesson Vijayanagara Empire

These AP 7th Class Social Important Questions 6th Lesson Vijayanagara Empire will help students prepare well for the exams.

AP Board 7th Class Social 6th Lesson Important Questions and Answers Vijayanagara Empire

Question 1.
When was the Vijayanagara Kingdom founded?
Answer:
1336 CE

Question 2.
Who were the founders of the Vijayanagara Kingdom?
Answer:
Hari Hara Raya and Bukka Raya.

Question 3.
Who was the last Vijayanagara Ruler?
Answer:
Venkatapathi Raya – II

AP 7th Class Social Important Questions 6th Lesson Vijayanagara Empire

Question 4.
Name the rulers who belonged the Sangama dynasty.
Answer:
Hari Hara Raya, Bu’kka Raya, Hari Hara Raya – II, Devaraya – II.

Question 5.
Name the rulers who belonged to Saluva dynasty.
Answer:
Saluva Narasimha Raya, Immadi Narasimha Raya.

Question 6.
Name the rulers who belonged to Thuluva dynasty.
Answer:
Sri Krishna Devaraya, Atchutarayalu etc.

Question 7.
Name the rulers of Araveedu Dynasty.
Answer:
Aliya Rama Raya, Venkatapati Raya – II etc.

Question 8.
Where was Vijayanagara kingdom located?
Answer:
The Vijayanagara kingdom was located on the banks of Tungabhadra river in Karnataka.

Question 9.
What was the capital of Bahamani Kingdom?
Answer:
Capital of Bahamani kingdom was Gulbarga.

Question 10.
Into how many smaller kingdoms did the Bahamani kingdom broke up? What are they?
Answer:
Bahamani Kingdom broke up into five kingdoms. Ahmednagar, Bivar, Bidar, Bijapur and Golkonda were the five kingdoms.

AP 7th Class Social Important Questions 6th Lesson Vijayanagara Empire

Question 11.
Mention the names of eight great poets of Sri Krishna pevaraya Court.
Answer:

  1. Allasani Peddana,
  2. Nandi Timmana,
  3. Madayagaari Mallana,
  4. Dhurjati,
  5. Ayyala Raju Ramabhadrudu,
  6. Pingali Surana
  7. Rama Raja Bhushana and
  8. Tenali Rama Krishna

Question 12.
Name the Moroccan Traveller who visited Vijayanagara Kingdom and whose period?
Answer:
Ibn Battuta – Hari Hara – I period.

Question 13.
Name the Italian traveller who visited Vijayanagara Kingdom and whose period?
Answer:
Nicolo Conti – Devaraya II – period.

Question 14.
Name the Persian traveller who visited Vijayanagara Kingdom and whose period?
Answer:
Abdul Razzaq – Devaraya – II.

Question 15.
Name the Portuguese travellers, who visited Vijayanagara Kingdom and whose period?
Answer:
Duarte Barbosa and Domingo Paes – Sri Krishna Devaraya.

Question 16.
Name the Portuguese traveller, who visited Vijayanagara Kingdom and whose period?
Answer:
Fernao Nuniz – Atchuta Deva Raya.

Question 17.
Name of the countries with whom Vijayanagara rulers maintained commercial contacts.
Answer:
Arabia, Persia, South Africa, Portugal, Burma, Malaya and China.

AP 7th Class Social Important Questions 6th Lesson Vijayanagara Empire

Question 18.
When did the battle of Rakkasi Tangadi took place and what is the another name of the battle?
Answer:
The battle of Rakkasi Tangadi took place in the year 1565 CE.

The another name is battle of Tallikota.

Question 19.
Write about Sri Krishna Devaraya.
Answer:
AP 7th Class Social Important Questions 6th Lesson Vijayanagara Empire 1

  1. Sri Krishna Deva Raya rule, which was marked by victories, wealth, and prosperity, was a high point in the history of the Vijayanagara Empire.
  2. Apart from being a renowned warrior and an able administrator, he was also an excellent writer, and a patron of arts and culture.
  3. In his reign, Vijayanagara was not only militarily and politically powerful, but was also a thriving center for learning and arts.
  4. It was where all the writers, poets, artistes, and sculptors flocked to produce some of the finest works ever.
  5. While his reign is described often as the Golden Age of Telugu Literature, equal patronage was also given to Kannada, Tamil, and Sanskrit authors and writers.
  6. Krishna Deva Raya himself was a polyglot, fluent in Telugu, Kannada, Sanskrit, and Tulu.
  7. He was praised as “Narasimha Krishna Deva Raya” hearing whose name the Turks quivered and elephants ran away, by one of his poets Mukku Timanna.

Question 20.
Collect a song from old telugu movies on the constructions of the the Vijayanagara Empire and Sri Krishna Deva Raya.
Answer:

అహో ఆంధ్రభోజా శ్రీకృష్ణదేవరాయా
విజయనగర సామ్రాజ్య నిర్మాణ తేజోవిరాజా
ఈ శిధిలాలలో చిరంజీవివైనావయా
శిలలపై శిల్పాలు చెక్కినారు
శిలలపై శిల్పాలు చెక్కినారు
మనవాళ్ళు సృష్టికే అందాలు తెచ్చినారు
శిలలపై శిల్పాలు చెక్కినారు

కనుచూపు కరువైన వారికైనా
కనుచూపు కరువైన వారికైనా
కనిపించి కనువిందు కలిగించు రీతిగా
శిలలపై శిల్పాలు చెక్కినారు

ఒక వైపు ఉర్రూతలూపు కవనాలు
ఒక ప్రక్క ఉరికించు యుద్ధభేరీలు
ఒక చెంప శృంగారమొలుకు నాట్యాలు
నవరసాలొలికించు నగరానికొచ్చాము
కనులు లేవని నీవు కలత పడవలదు

కనులు లేవని నీవు కలత పడవలదు నా కనులు నీవిగా చేసికొని చూడు
శిలలపై శిల్పాలు చెక్కినారు మనవాళ్ళు సృష్టికే అందాలు తెచ్చినారు
శిలలపై శిల్పాలు చెక్కినారు
ఏకశిల రథముపై లోకేశు వడిలోన ఓరచూపులదేవి ఊరేగి రాగా
ఏకశిల రథముపై లోకేశు వడిలోన ఓరచూపులదేవి ఊరేగి రాగా
రాతి స్థంభాలకే చేతనత్వము కలిగి సరిగమా పదనిసా స్వరములే పాడగా
కొంగుముడి వేసుకొని క్రొత్త దంపతులు
కొంగుముడి వేసుకొని క్రొత్త దంపతులు కొడుకు పుట్టాలనీ కోరుకున్నారనీ
శిలలపై శిల్పాలు చెక్కినారు మనవాళ్ళు సృష్టికే అందాలు తెచ్చినారు
శిలలపై శిల్పాలు చెక్కినారు

రాజులే పోయినా రాజ్యాలు కూలినా
కాలాలు మారినా గాడ్పులే వీచినా
మనుజులే దనుజులై మట్టిపాల్టేసినా
ఆ ఆ ఆ ఆ చెదరనీ కదలనీ శిల్పాల వలెనే నీవు నా
హృదయాన నిత్యమై సత్యమై
నిలిచివుందువు చెలీ నిజము నా జాబిలీ.

Question 21.
Get the story behind the selection of place of the Vijayanagara empire and discuss in the class.
Answer:
Once, during a hunt, Harlhara saw a big rabbit and sent his hunting dog after it. However, the rabbits chased the dog and escaped. While returning from the hunt, Harihara saw a holyman, and narrated the strange incident to him. The holyman was Vidyaranya. The two men went to the place where the rabbit chased the dog. Vidyaranya told him that the place was sacred, and advised him to establish the capital of his new kingdom there.

Question 22.
What do you know about Amaranayakas?
Answer:
A) AMARA NAYAKAS were those who exercised power in the Empire were military chiefs who usually control forts and had armed supporters.

B) These chiefs often move from one area toanotherand in many cases were accompanied by persants looking for fertile land on which they could settle. These chiefs were known as Nayakas.

C) The Amaranayaka system was a major political innovation of Vijayanagara empire.The Amaranayakas form military commandars who are given territories to be governed by the Raya.

Question 23.
Write the four important dynasties of Vijayanagara empire in a tabular form.
Answer:

Dynasty Name Period Famous Kings
1) Sangama Dynasty 1336-1485 AD Haihara Raya -1 (1336-1357 AD)
Bukka Raya -1 (1357-1377 AD)
Harihararaya – II (1377-1404 AD)
Devaraya – II (1426-1446 AD)
2) Saluva Dynasty 1485-1505 AD Saluva Narasimharava (1485-1491 AD)
3) Thuluva Dynasty 1505- 1570 AD Srikrishna Devaraya (1509-1529 AD)
Atchutarayalu (1529-1542 AD)
4) Aravedu Dynasty 1570- 1646 AD Aliya Rama Raya (1543-1565 AD)
Venkatapati Raya-ll (1585- 1614 AD)

AP 7th Class Social Important Questions 6th Lesson Vijayanagara Empire

Question 24.
Write the names of Astadiggajas and their writing books in a tabular form.
Answer:

Name of the Poet Name of the Book
1. Allsani Peddana Manu Charita, Harikatha saram.
2. Nandi Timmana Parijathapaharanam.
3. Madayagaari Mallana Rajasekhara Charitham.
4. Dhurjati Sree Kaalahasthisvara Mahathyam.
5. Ayyalaraju Ramabhadrudu Sakala neethi saara sangraham.
6. Pingali Surana Raghava pandaveeyam.
7. Ramaraja Bhushana Vasu charitra.
8. Tenali Ramakrishna Pandu ranga mahatyam.

AP Board 7th Class Social 6th Lesson 1 Mark Bits Questions and Answers Vijayanagara Empire

I. Multiple Choice Questions

1. The Ruling period of Vijayanagara empire
A) 1465 -1565 CE
B) 1206 -1806 CE
C) 1336 -1646 CE
D) 1191-1206 CE
Answer:
C) 1336 -1646 CE

2. The capital of Vijayanagara Kingdom
A) Bangalore
B) Hampi
C) Vijayawada
D) Guntur
Answer:
B) Hampi

3. The city of Vijayanagara was located on the banks of the river …………..
A) Krishna
B) Godavari
C) Tungabhadra
D) Kaveri
Answer:
C) Tungabhadra

4. The kingdom of Vijayanagara was founded in the year ……………..
A) 1336 CE
B) 1339 CE
C) 1347 CE
D) 1346 CE
Answer:
A) 1336 CE

5. The sage with whose blessings Hari Hara and Bukka founded the Vijayanagara kingdom was …………..
A) Vidyaranya
B)Vidyanadha
C) Ramanuja
D) Vijayaranya
Answer:
A) Vidyaranya

6. The capital of Bahamani kingdom was
A) Prussia
B) Egypt
C) Bijapur
D) Gulbarga
Answer:
D) Gulbarga

AP 7th Class Social Important Questions 6th Lesson Vijayanagara Empire

7. ‘Ashtadiggajas’ – eight poets adorned the court of ………….
A) Saluva Narasimha
B) Devaraya – II
C) Krishna Devaraya
D) Aliya Rama Raya
Answer:
C) Krishna Devaraya

8. Who destroyed the Madurai Sultans?
A) Bukkaraya – I
B) Hari Hara Raya
C) Devaraya
D) Kumara Kampana Raya
Answer:
A) Bukkaraya – I

9. The region between Krishna and Tungabhadra rivers
A) Raichur Doab
B) Vengi Doab
C) Godavari Delta
D) None
Answer:
A) Raichur Doab

10. The greatest ruler of Sanga dynasty was
A) Virupaksha Raya
B) Maalikarjuna Raya
C) Devaraya – II
D) Aliya Rama Raya
Answer:
C) Devaraya – II

11. Who is the founder of Saluva dynasty?
A) Narasimha Raya
B) Rama Raya
C) Devaraya II
D) Virupaksharya II
Answer:
A) Narasimha Raya

AP 7th Class Social Important Questions 6th Lesson Vijayanagara Empire

12. Sri Krishna Devarya belongs to
A) Sangama dynasty
B) Tuluva dynasty
C) Saluva dynasty
D) Aravedu dynasty
Answer:
B) Tuluva dynasty

13. The founder of Tuluva dynasty
A) Narasimha
B) Narasa Nayaka
C) Venkatapati Raya
D) Bukkaraya
Answer:
B) Narasa Nayaka

14. The wise minister of Sri Krishna Devaraya was
A) Timmarusu
B) Tikkana
C) Tenali Ramakrishna
D) Dhoorjati
Answer:
A) Timmarusu

15. Sri Krishna Devarya was known as
A) Praudha Devaraya
B) Andhra Bhoja
C) Andhra Kavita Pitamaha
D) Andhra Ratna
Answer:
B) Andhra Bhoja

16. Who said “Desa Bhasalandu Telugu Lessa”
A) Rama Raya
B) Hari Hara Raya
C) Sri Krishna Devaraya
D) Narasimha Raya
Answer:
C) Sri Krishna Devaraya

17. Who was called Andhra Kavita Pitamaha?
A) Durjati
B) Tenali Rama Krishna
C) Allasani Peddanna
D) Pingali Surana
Answer:
C) Allasani Peddanna

18. Jambavathi Kalyanam was written by
A) Allasani Peddana
B) Tenali Rama Krishna
C) Pingali Surana
D) Sri Krishna Devaraya
Answer:
D) Sri Krishna Devaraya

AP 7th Class Social Important Questions 6th Lesson Vijayanagara Empire

19. Nagalapuram city was constructed by
A) Devaraya II
B) Sri Krishna Devaraya
C) Atchutarayalu
D) Ramaraya
Answer:
B) Sri Krishna Devaraya

20. Land revenue of Vijayanagara empire
A) 1/6th
B) 1/5th
C) 1/3rd
D) 1/5th
Answer:
A) 1/6th

21. Top-grade officers of the army are
A) Nayaks
B) Palegars
C) Both A & B
D) None
Answer:
C) Both A & B

22. The famous music of Vijayanagara empire
A) Carnatic
B) Hindustani
C) Indolam
D) None
Answer:
A) Carnatic

23. The famous work of Swamy Vidyaranya
A) Usha Parinayam
B) Sangeetha Sarwaswam
C) Mahanataka Sudhanidhi
D) None
Answer:
B) Sangeetha Sarwaswam

24. Who introduced Bharata Natyam?
A) Bharata Muni
B) Siddendra Yogi
C) Narayana
D) None
Answer:
A) Bharata Muni

25. Kuchipudi dance was introduced by
A) Yamini Krishna Murthy
B) Siddendra Yogi
C) Bharata Muni
D) Narayana Yogi
Answer:
B) Siddendra Yogi

26. The Reddy kingdom was established in South India by .
A) Raghuveera
B) Prolaya Vema Reddy
C) Komaragiri Reddy
D) Pedakomati Vema Reddy
Answer:
B) Prolaya Vema Reddy

27. Errapragada was a poet in the court of
A) Komaragiri Reddy
B) Pedakomati Vema Reddy
C) Prolaya Vema Reddy
D)Raghuveera Reddy
Answer:
C) Prolaya Vema Reddy

28. The Bahmani Kingdom was founded in
A) 1336 AD
B) 1339 AD
C) 1340 AD
D) 1347 AD
Answer:
D) 1347 AD

AP 7th Class Social Important Questions 6th Lesson Vijayanagara Empire

29. Errapragada honoured with the title.
A) Andhra Kavita Pitamaha
B) Andhra Bhoja
C) Prabandha Parameswara
D) Yasobhushana
Answer:
C) Prabandha Parameswara

II. Intext – Bits – Fill in the Blanks

1. Mari Hara Raya and Bukka Raya brothers of the …………….. dynasty.
2. The capital of Vijayanagara was Hampi in the present state of …………….. .
3. The struggle between Vijayanagara and Sultanate of Madurai lasted for …………….. decades.
4. Deva Raya II was known as …………….. .
5. Saluva Narasimha Raya was succeeded by his son …………….. .
6. The ruling period of Sri Krishna Devaraya is …………….. .
7. Sri Krishna Devaraya mainted friendly relations with …………….. and …………….. .
8. Amuktamalyada was written by …………….. .
9. The mother of Sri Krishna Devaraya was …………….. .
10. The fourth and last dynasty of Vijayanagara empire was …………….. .
11. The governor of Mandala was called …………….. .
12. …………….. is the wife of Kumara Kampana.
13. …………….. and …………….. were famous Telugu poets of Viajayanagara period.
14. …………….. was the general practice.
15. Polygamy was prevalent among the ……………..
16. …………….. mines were located in Kurnool and Anantapur district.
17. The sculptures on the pillars were carved with …………….. features.
18. …………….. was the most common animal found in the pillars.
19. The city of Vijayanagara was destroyed by …………….. kings.
20. The last ruler of Vijayanagara kingdom was …………….. .
21. The time period of Reddy kingdom from …………….. .
22. The intial capital of Reddy kingdom was …………….. .
23. During Reddy kingdom sea trade was carried through the port of …………….. .
24. Alauddin Bahman Shah also known as …………….. .
25. Ahmadali Shah shifted the capital from Gulbarga to …………….. .
26. Muhmud Gawan was a …………….. .
27. Muhammad Shah-III died in …………….. .
28. After the death of Sri Krishna Devaraya …………….. and …………….. succeeded the throne.
29. Krishna Devaraya himself was a scholar in …………….. and …………….. .
Answer:

  1. Sangama
  2. Karnataka
  3. four
  4. Proudha Devarya
  5. Immadi Narasimha Raya
  6. 1509- 1526 C.E.
  7. Portuguese, Arab trades
  8. Sri Krishna. Devaraya
  9. Nagalamba
  10. Araveedu Dynasty
  11. Mandaleswara
  12. Ganga devi
  13. Tallapaka Timmakka and Atukuri Molla
  14. Monogamy
  15. royal families
  16. Diamond
  17. distinctive
  18. Horse
  19. Muslim
  20. Sri Ranga III
  21. 1325 – 1448 A.D.
  22. Addanki
  23. Motupalli
  24. Hasan Gangu
  25. Bidar
  26. Persian Merchant
  27. 1482 CE
  28. Achutadevaraya and Venkata Raya
  29. Sanskrit and Telugu

III. Match the following

1.

Group-A Group-B
1. Errapragada A) Hari Hara -I
2. Domingo Paes B) Devaraya II
3. Ibn Battuta C) Reddy Kings
4. Nicolo Conti D) Sri Krishna Devaraya

Answer:

Group-A Group-B
1. Errapragada C) Reddy Kings
2. Domingo Paes D) Sri Krishna Devaraya
3. Ibn Battuta A) Hari Hara -I
4. Nicolo Conti B) Devaraya II

2.

Group-A Group-B
1. Gangadevi A) Telugu poet
2. Tallapaka Timmakka B) Wife of Sri Krishna Devaraya
3. Nagalamba C) Wife of Kumara Kampana
4. Tirumalamba D) Mother of Sri Krishna Devaraya

Answer:

Group-A Group-B
1. Gangadevi C) Wife of Kumara Kampana
2. Tallapaka Timmakka A) Telugu poet
3. Nagalamba D) Mother of Sri Krishna Devaraya
4. Tirumalamba B) Wife of Sri Krishna Devaraya

3.

Group-A Group-B
1. Araveedu Dynasty A) Panduranga Mahatyam
2. Ashta Diggajas B) Persian Traveller
3. Tenali Rama Krishna C) Reddy kingdom
4. Abdul Razzaq D) Venkatapati Raya-ll
5. Vinukonda and Nagarjuna E) Sri Krishna Devaraya

Answer:

Group-A Group-B
1. Araveedu Dynasty D) Venkatapati Raya-ll
2. Ashta Diggajas E) Sri Krishna Devaraya
3. Tenali Rama Krishna A) Panduranga Mahatyam
4. Abdul Razzaq B) Persian Traveller
5. Vinukonda and Nagarjuna C) Reddy kingdom

Do You Know?

7th Class Social Textbook Page No. 78

The Ruins at Hampi were brought into light in 1805 by an engineer and antiquarian named Colonal Collin Mackenzie. He was the employee of the English East India company and also the first Surveyor General of India

7th Class Social Textbook Page No. 81

NAME OF THE POET NAME OF THE BOOK
1. Allsani Peddana Manu Charita, Harikatha saram.
2. Nandi Timmana Parij athapaharanam
3. Madayagaari Mallana Rajasekhara Charitham
4. Dhurjati Sree Kaalahasthisvara Mahathyam.
5. Ayyalaraju Ramabhadrudu Sakala neethi saara sangraham.
6. Pingali Surana Raghava pandaveevam
7. Ramaraja Bhushana Vasu charitra.
8. Tenali Ramakrishna Pandu ranga mahatyam

7th Class Social Textbook Page No. 82

Elephants are slow-moving but powerful in attack during wars.

Animals played a crucial part in the war effort. Horses, donkeys, mules, and camels carried food, water, ammunition, and medical supplies to men at the front, and dogs and pigeons carried messages. The canaries were used to detect poisonous gas, and cats and dogs were trained to hunt rats in the trenches.

AP 7th Class Social Important Questions 6th Lesson Vijayanagara Empire

7th Class Social Textbook Page No. 83

List of Foreign Travelers who visited during Vijayanagar Dynasty

Name of the Visitor During whose period
1. Ibn Battuta – Moroccan Traveller Harihara – I
2. Nicolo Conti, Italian traveller Devaraya-II
3. Abdul Razzaq, Persian traveller Devaraya-II
4. Duarte Barbosa, Portuguese traveller Sri Krishnadevaraya
5. Domingo Paes, Portuguese traveller Sri KrishnadevaRaya
6. Fernao Nuniz, Portuguese traveller Achuta Deva Raya