AP 6th Class English Important Questions Chapter 8 Where there is a Will, there is a Way

AP State Syllabus 6th Class English 8th Lesson Important Questions and Answers Where there is a Will, there is a Way

Reading Comprehension Textual Passages

Question 1.
Read the following passage carefully.

The 1992 Olympics had.put Barcelona on the map of the world. Normally, thousands of athletes take part in the games. Why do so many countries send their teams to the Olympics? It is because the Olympics is one of the world’s biggest sports events. It is an honour for any country to send their athletes to take part in the Olympic Games. It is not a success or a failure that counts; what matters is the participation in the event.

The players put in their best efforts to win, but a few among such good players have become victims of accidents; a few others have been victims of diseases. They are eager to show that they are champions in their own fields. One such champion was Wilma Rudolph of the U.S.A. She is popularly known as the ‘Black Gazelle’. She had the speed and the grace of a deer.

Now, answer the following questions.
1. What made Barcelona to be put on the map of the world?
Answer:
The 1992 Olympics

2. Why do so many countries send their teams to the Olympics?
Answer:
It is because the Olympics is one of the world’s biggest sports events. It is an honour for any country to send their athletes to take part in the Olympic Games.

3. What do the players do to win?
Answer:
The players put in their best efforts to win.

4. What are the players eager for?
Answer:
They are eager to show that they are champions in their own fields.

5. Who is known as ‘Black Gazelle’?
Answer:
Wilma Rudolph

AP 6th Class English Important Questions Chapter 8 Where there is a Will, there is a Way

Question 2.
Read the following passage carefully.

Wilma belonged to a large Afro-American family. In fact, she was the fourteenth child and was very weak when she was born. At the age of four, she had an attack of polio and was in bed for two long years. The doctors recommended regular massage to get her left leg back to normal. Each member in her family spent some time massaging her leg. In course of time, she was able to walk. She, however, needed special shoes. As her legs became a little stronger, she began to run about and play. She said, “I can run fast and I will participate in Olympics.” At no time did she feel that she was physically handicapped. As years passed, she improved 4n her health and grew stronger enough to play basketball for her school. She was always cheerful and active and was full of hope that she would, one day, be a great player.

Now, answer the following questions.
1. What was Wilma’s family background?
Answer:
Wilma belonged to a large Afro-American family.

2. How was Wilma’s fitness when she was born?
Answer:
She was very weak.

3. What happened to Wilma when she was four years old?
Answer:
She had an attack of polio and was in bed for two long years.

4. What was the ambition of Wilma?
Answer:
To participate in Olympics

5. What was the hope that Wilma had?
Answer:
She had a hope that she would become a great player.

Question 3.
Read the following passage carefully.

A trainer of athletes happened to meet her one day He saw that she was a talented girl and could become a sprinter. She took regular lessons from this coach, and the lessons helped her join the American Olympic team that went to Melbourne. In the next Olympics in Rome, she became a superstar and won three gold medals. She smiled and said, “I run fast because mine is a large family and I need to get to the dining table first”

Now, answer the following questions.
1. Who was referred to as a talented girl’?
Answer:
Wilma Rudolph

2. What did the trainer find in her?
Answer:
He found that she would become a sprinter.

3. How did the lessons of the coach help her?
Answer:
The lessons helped her join the American Olympic team that went to Melbourne.

4. In which Olympics did she become a superstar?
Answer:
In Rome Olympics

5. What did she win in Rome Olympics?
Answer:
Three gold medals

Question 4.
Read the following passage carefully.

Another champion who suffered a lot as a boy was Rafer Johnson. He Was only twelve, when his left leg was badly crushed in a machine. The front of one of the toes was hanging out as though it would fall off. The surgeon who treated him feared that the entire leg might have to be cut off. Rafer was upset. All the time he was in bed and prayed to God for His mercy. He grew better day by day and the surgeon could finally save his leg, but it did not heal completely.

Now, answer the following questions.
1. Who is the passage about?
Answer:
This passage is about Rafer Johnson.

2. What happened to Rafer Johnson when he was twelve?
Answer:
His left leg was badly crushed in a machine.

3. What happened to one of his toes?
Answer:
It was hanging out as though it would fall off.

4. What was the fear of the surgeon?
Answer:
The entire leg might have to be cut off.

5. Why was Rafer upset?
Answer:
Perhaps, the entire leg might have to be cut off.

AP 6th Class English Important Questions Chapter 8 Where there is a Will, there is a Way

Question 5.
Read the following passage carefully.

Rafer’s interest in sports was so strong that he did not worry about his weak leg. He often had difficulty in wearing spiked shoes, but this did not stop him from having regular practice. He worked hard day and night and was finally selected for the Olympics. He took part in the’ decathlon and won the first place. He was called “the greatest all round athlete in the world”.

Both these champions had their dreams. They set themselves their goals to achieve their dreams. They worked with a will to reach their goals. At last their dreams came true and they became world famous athletes.

Now, answer the following questions.
1. Who are ‘the champions’ referred to here?
Answer:
Wilma Rudolph and Rafer Johnson

2. How was Rafer’s interest in sports?
Answer:
Rafer’s interest in sports was so strong that he did not worry about his weak leg.

3. What was Rafer’s great achievement in Olympics?
Answer:
Rafer won the first place. He was called “the greatest all round athlete in the world”.

4. How did Rafer work for Olympic selections?
Answer:
He worked day and night./ He worked very hard.

5. What were their goals?
Answer:
To win in the Olympics

Question 6.
Read the following lines carefully.

What can a little chap do?
For his country and for you?
What can a little chap do?

He can play a straight game all through;
That’s one good thing he can do.

Now, answer the following questions.
1. What are these lines about?
Answer:
About a little chap and what he can do.

2. Who are ‘you’ in the second line?
Answer:
Parents or family

3. What does ‘play a straight game’ mean?
Answer:
Behave fairly

4. What can the little chap do?
Answer:
He can play a straight game.

AP 6th Class English Important Questions Chapter 8 Where there is a Will, there is a Way

Question 7.
Read the following lines carefully.

He can fight like a Knight
For the Truth and the Right;
That’s another good thing he can do.

He can shun all that’s mean
He can keep himself clean,
Both without and within;
That’s a very fine thing he can do.

Now, answer the following questions.
1. What are these lines about?
Answer:
About a little chap and what he can do.

2. How does he fight?
Answer:
He fights like a knight.

3. Why does he fight like a knight?
Answer:
For the Truth and the Right

4. What can he shun?
Answer:
All bad things

5. What is a very fine thing that he can do?
Answer:
He can keep himself clean (fair).

Question 8.
Read the following lines carefully.

His soul he can brace
Against everything base.
And the trace will be seen
All his life in his face;
That’s an excellent thing he can do.

He can look to the light,
He can keep his thoughts white,
He can fight the great fight,
He can do with his might
What is good in God’s sight;
Those are truly great things he can do.

Now, answer the following questions.
1. What does he do to £ace difficulties?
Answer:
He prepares his soul to face difficulties.

2. What is seen in his face?
Answer:
A trace (sign / mark) that indicates his,ability to face difficulties is seen in his face.

3. How does he keep his thoughts?
Answer:
He keeps his thoughts white (clear and rational).

4. How can he keep his thoughts white?
Answer:
With his wisdom (light)

5. How does his might help him?
Answer:
To fight a great fight

Unseen Comprehension

Question 9.
Read the following passage.

The Olympic Games began in Olympia in 776-B.C. At first they lasted one day and there was only one race. In 1894 a Frenchman, Baron De Coubertin, thought of starting the games. In 1896, the first modern Olympic Games took place in Athens in Greece. They are held once in four years.

Now, answer the following questions.
1. When did the Olympic Games begin?
Answer:
The Olympic Games began in 776 B.C.

2. When did the first modern Olympic Games take place?
Answer:
In the year 1896, the first modern Olympic Games took place.

Choose the correct answers from the choices given.
3. At first for how many days were the Olympic Games held?
A) 4 days
B) 3 days
C) 1 day
Answer:
C) 1 day

4. Where did the first modern Olympic Games take place?
A) Olympia
B) Athens
C) France
Answer:
B) Athens

5. Which of the following statements is True?
A) An Englishman thought of starting the games in 1896.
B) The Olympic Games began in 776 A.D.
C) Baron De Coubertin started the modern Olympic Games.
Answer:
C) Baron De Coubertin started the modern Olympic Games.

Interpretation Of Non-Verbal Information

1. Read the following data given in the table.
XYZ Survey Agency
The following table, represents the No. of tourists visited Amaravathi over the last five years. (Abstract figures)

Year Number of Tourists (in thousands)
Indian Foreign
2011-12 35 57
2012-13 41 47
2013-14 36 60
2014-15 31 65
2015 -16 37 69

Now, answer the following questions.
1) How many foreign tourists visited Amaravathi during 2013-14?
Answer:
Sixty thousand foreign tourists

2) In which year did the maximum number of Indian tourists visit Amaravathi?
Answer:
During 2012 – 2013

Choose the correct answer from the choices given.
3) The above table represents the number of the visitors in ………………
A) hundreds
B) thousands
C) millions
Answer:
B) thousands

4) The data given in the above table is for a period of ……………….
A) 2011 years
B) 2011 -17 years
C) 5 years
Answer:
C) 5 years

5) Which of the following statements is True?
A) The least number of foreign tourists visited in 2015-16.
B) The maximum number of Indian tourists visited in 2015 -16.
C) The number of .foreign tourists Visited Amaravathi is more than the tourists from India during the five year period mentioned in the above table.
Answer:
C) The number of .foreign tourists Visited Amaravathi is more than the tourists from India during the five year period mentioned in the above table.

Vocabulary

I. Choose the words with similar meanings (Synonyms) from the list given to the words underlined.

1. [ hurdles, refreshments, tasks, debilities ]
These qualities help a person overcome the weaknesses (a) and barriers (b) to achieve goals.
Answer:
a) debilities
b) hurdles

2. [ members, greatest, latest, sufferers ]
The players put in their best (a) efforts to win, but a few among such good players have become victims (b) of accidents.
Answer:
a) greatest
b) sufferers

3. [ reliable, feeble, big, nuclear ]
Wilma belonged to a large (a) Afro-American family. In fact, she was the fourteenth child and was very weak (b) when she was born.
Answer:
a) big
b) feeble

4. [ sorrowful, lean, joyful, energetic ]
She was always cheerful (a) and active (b) and was full of hope that she would, one day, be a great player.
Answer:
a) joyful
b) energetic

5. [ amputated, sliced, half, complete ]
The surgeon who treated him feared that the entire (a) leg might have to be cut off (b).
Answer:
a) complete
b) amputate

6. [ scarce, trouble, always, frequently ]
He often (a) had difficulty (b) in wearing spiked shoes, but this did not stop him from having regular practice.
Answer:
a) frequently
b) trouble

AP 6th Class English Important Questions Chapter 8 Where there is a Will, there is a Way

II. Write the opposite words of the underlined words.

1) One becomes great by his/her deeds, will power, patience (a), and perseverance. These qualities help a person overcome (b) the weaknesses and barriers to achieve goals.
Answer:
a) impatience b) give up

2) The players put in their best (a) efforts to win (b), but a few among such good players have become victims of accidents.
Answer:
a) worst
b) lose

3) The doctors recommended regular (a) massage to get her left leg back to normal (b).
Answer:
a) irregular
b) abnormal

4) The surgeon who treated him feared that the entire (a) leg might have to be cut off. Rafer was upset (b).
Answer:
a) partial
b) unperturbed

5) He took part in the decathlon and won (a) the first (b) place.
Answer:
a) missed
b) last

III. Fill in the blanks with die right form of the words given in the brackets.

1) One becomes _____ (a) (great/greatly) by his/her deeds, will power, _____ (b) (patient/patience) and perseverance.
Answer:
a) great
b) patience

2) The doctors _____ (a) (recommended/recommendation) regular massage to get her left leg back to _____ (b) (normal/normally).
Answer:
a) recommended
b) normal

3) As years passed, she _____ (a) (improved/improvement) in her health and grew _____ (b) (stronger/strongly) enough to play basketball for her school.
Answer:
a) improved
b) stronger

4) The _____ (a) (surgery/surgeon) who treated him feared that the _____ (b) (entire/entirely) leg might have to be cut off.
Answer:
a) surgeon
b) entire

5) He often had _____ (a) (difficult/difficulty) in wearing spiked shoes, but this did not stop him from having _____ (b) (regular/regularly) practice.
Answer:
a) difficulty
b) regular

AP 6th Class English Important Questions Chapter 8 Where there is a Will, there is a Way

IV. Complete the following words using “au, ea, ee, ei, eo, ie, oa, oo or ou”.

1) It is bec_ _se the Olympics is one of the world’s biggest sports events. It is an honour for any country to send th_ _r athletes to take part in the Olympic games.
2) The players put in their best efforts to win, but a few among such g_ _d players have become victims of accidents; a few others have been victims of dis_ _ses.
3) She had the sp_ _d and the grace of a d_ _r.
4) At the age of f_ _r, she had an attack of polio and was in bed for two long y_ _rs.
5) The surg_ _n who treated him f_ _red that the entire leg might have to be cut off.
6) Rafer’s interest in sports was so strong that he did not worry ab_ _t his w_ _kleg.
7) He was called “the gr_ _test all r_ _nd athlete in the world”.
8) They set themselves their g_ _ls to ach_ _ve their dreams.
Answer:
1) because, their
2) good, diseases
3) speed, deer
4) four, years
5) surgeon, feared
6) about, weak
7) greatest, round
8) goals, achieve

V. Complete the following words with the suitable suffixes given in the brackets.

1) One becomes great by his/her deeds, will power, pati _____ (ence/ance) and persever _____ (ence/ance).
2) It is not a success or a fail _____ (ure/er) that counts; what matters is the participat _____ (ion/eion) in the event.
3) He saw that she was a talent _____ (ed/d) girl and could become a sprint _____ (er/or).
4) He grew better day by day and the surg _____ (eon/en) could final _____ (ly/y) save his leg, but it did not heal completely.
5) He took part in deca _____ (athjon/thlon) and won the first place. He was called “the great _____ (er/est) all round athlete in the world”.
Answer:
1) patience, perseverance
2) failure, participation
3) talented, sprinter
4) surgeon, finally
5) decathlon, greatest

VI. Identify the wrongly spelt word and write its correct spelling in the space provided.

1) massage, message, recomend, special
Answer:
recommend

2) medal, sports, normally, perseverence
Answer:
perseverance

3) success,.accident, matter, patiense
Answer:
patience

4) participasion, lesson, improve, victim
Answer:
participasion

5) failure, chalenge, country, speed
Answer:
challenge

AP 6th Class English Important Questions Chapter 8 Where there is a Will, there is a Way

VII. Arrange the following words under the correct headings.

1. [ cot, television, success, failure ]

Abstract Things Material Things
1) success 1) cot
2) failure 2) television

2. [ grace, practice, selection, famous ]

Qualities Activities
1) grace 1) practice
2) famous 2) selection

3. [ shoes, sprinter, medals, coach ]

Persons Things
1) sprinter 1) shoes
2) coach 2) medals

4. [ door, mercy, stool, interest]

Abstract Thing Material Things
1) mercy 1) door
2) interest 2) stool

VIII. Complete the following paragraph choosing the correct word from those given in brackets.

It was early in the morning. The _____ (1) (sun/son) was hidden in the clouds. The sky was _____ (2) (belw/blue) in colour. It was very cool all over _____ (3) (their/there). The _____ (4) (mist/missed) covered all the trees. I picked a beautiful _____ (5) (flower/flour). It was _____ (6) (read/red) in colour. I turned my head towards my _____ (7) (write/right) side and found a snake coming out from a _____ (8) (hole/whole). I was frightened and ran away. It was really an unforgettable _____ (9) (scene/scen).
Answer:
1. sun
2. blue
3. there
4. mist
5. flower
6. red
7. right
8. hole
9. scene

Grammar

I. Read the following passage and correct the underlined parts. Rewrite the corrected parts in the space provided.

1. One day Sulochana teacher said to the class, “We all no (1) that the blew (2) dress has won the better (3) student prize for this ear (4).”
Answer:
1) know
2) blue
3) best
4) year

2. Once upon a time, there is (1) a mother rat who wanted to get her young daughter marry (2) as soon as possible, to the much (3) powerful being that she could found (4).
Answer:
1) was
2) married
3) most
4) find

3. The postman is an (1) useful, public servant. He wears Khaki uniform. He carry (2) letters, parcels and money orders, etc. in his bag. He can read many language (3). People know the time with (4) his daily round.
Answer:
1) a
2) carries
3) languages
4) of

AP 6th Class English Important Questions Chapter 8 Where there is a Will, there is a Way

II. Complete the following passage choosing the right words from the choices given below. Each blank is numbered and four choices are given. Choose the correct answer and write (A), (B), (Q or (D) in the blanks.

1. A rabbit was. very proud of being able to run very fast. It boasted _____ (1) this all the time. One day it saw _____ (2) tortoise. The tortoise was moving _____ (3). It looked at the tortoise and started _____ (4).
1. A) on B) in C) about D) at
2. A) an B) a C) the D) any
3. A) quickly B) fastly C) slowly D) quietly
4. A) laugh B) laughed C) laughter D) laughing
Answer:
1 – C
2 – B
3 – C
4 – D

2. A poor wood-cutter was _____ (1) beside a river. The axe _____ (2) his hands slipped and fell into _____ (3) water. The wood-cutter _____ (4) sorry and prayed to God.
1. A) worked B) work C) working D) works
2. A) in B) from C) on D) at
3. A) a B) the C) an D) some
4. A) is B) were C) had been D) was
Answer:
1 – C
2 – A
3 – B
4 – D

III. Choose the correct modal verbs from the box to complete these sentences.
[would, may, must, should, will]

1. Plants _____ need light and water to grow.
2. 2. The snake _____ bite you if you step on it.
3. _____ you like to have coconut water?
4. You _____ take an umbrella with you when you go out in rain.
5. _____ I use your dictionary, please?
Answer:

  1. must
  2. will
  3. Would
  4. should
  5. May

AP 6th Class English Important Questions Chapter 8 Where there is a Will, there is a Way

IV. Some situations are given below. Read them and respond suitably.

1. Suppose your uncle has visited you but your parents are not at home. Offer him something to drink.
2. You have been absent from school for a week because of your illness. Ask your friend to give you his/her English notebook.
3. Your friend always loves to wander everywhere. The Corona disease becomes a pandemic. A number of persons even lost their lives. Advise your friend to be at home.
4. A stranger at an office gives you his pen when you request him for it. How would you respond when you return it to him?
5. According to the meteorological department, it would be very hot tomorrow. How would you express this idea using ‘might’?
Answer:
1. Would you like to have some water, uncle?
2. Could you please give me your English notebook?
3. You should stay at home to protect yourself from Corona,
4. I would be grateful to you, sir. (OR)
I would like to thank you, sir.
5. It might be very hot tomorrow.

V. Complete the questions given below using the question words in the box.
[Does, Where, How, When, What, Which, Did, Is, Are, Why]
1. _____ did you go yesterday?
2. _____ is your mother?
3. _____ bus goes to Brodiepet?
4. _____ are you?
5. _____ have you been absent for all these days?
6. _____ you buy apples?
7. _____ you washing clothes?
8. _____ do you wake up every morning?
9. _____ she belong to India?
10. _____ he cleaning his car?
Answer:

  1. Where
  2. What
  3. Which
  4. How
  5. Why
  6. Did
  7. Are
  8. When
  9. Does
  10. Is

VI. Read the following statements and frame questions. Use the clues given in the brackets.

1. Now, the time is 10 o’clock.
Answer:
_____ ? (What)

2. Lakshmi is working in Mumbai.
Answer:
_____ ? (Where)

3. I went there to meet my cousin.
Answer:
_____ ? (Why)

4. This cell phone is hers.
Answer:
_____ ? (Whose)

5. My favourite teacher is our English teacher.
Answer:
_____ ? (Who)

6. Mount Everest is the highest peak.
Answer:
_____ ? (Which)

7. We celebrate the Children’s Day on 14th November.
Answer:
_____ ? (When)
Answer:

  1. What is the time now?
  2. Where is Lakshmi working?
  3. Why did you go there?
  4. Whose cell phone is this?
  5. Who is your favourite teacher?
  6. Which is the highest peak?
  7. When do we celebrate the Children’s Day?

VII. Write one meaninful question each beginning with the following words.

1. What _________ ?
2. Who _________ ?
3. Where _________ ?
4. When _________ ?
5. Why _________ ?
6. Which _________ ?
7. Whose _________ ?
8. How _________ ?
9. Are _________ ?
10. Is _________ ?
11. Have _________ ?
12. Do _________ ?
13. Does _________ ?
14. Did _________ ?
15. Will _________ ?
16. Can _________ ?
17. Can’t we _________ ?
18. Don’t vou _________ ?
19. Won’t they _________ ?
20. Didn’t he _________ ?
21. Doesn’t she _________ ?
22. Isn’t your _________ ?
23. Aren’t you _________ ?
24. Wasn’t he _________ ?
Answer:

  1. What is he making?
  2. Who will be the winner?
  3. Where did he keep his doll?
  4. When will the Ajantha Super Fast Express arrive?
  5. Why did Imran consult the doctor?
  6. Which boy is taller?
  7. Whose property is this?
  8. How is she teaching?
  9. Are you reading a novel?
  10. Is she teaching English?
  11. Have you bought all those books?
  12. Do they live in countryside?
  13. Does he go to school regularly?
  14. Did she catch a snake?
  15. Will you come in the evening?
  16. Can she beat him?
  17. Can’t we win the game?
  18. Don’t you speak in Tamil?
  19. Won’t they come tomorrow?
  20. Didn’t he paint the wall?
  21. Doesn’t she walk briskly?
  22. Isn’t your dog barking?
  23. Aren’t you sleepy?
  24. Wasn’t he speaking on phone?

Creative Expression

Question 1.
You have come to know that Wilma had been in bed for two long years and then she practised and achieved her goal of winning medals at Olympics with great will-power
and perseverance.

Now, describe Wilma’s feelings at the moment when she won three gold medals in Olympics.
Answer:
Wilma felt very happy at her achievement. Her joy knew no bounds. When a reporter asked her to tell him her feelings, at first, she became speechless. Then she said, “Its all God’s grace”. She also said that she ran fast because hers was a large family and she needed to get to the dining table first. Her feelings are as follows. “Oh, God! Because of you only, I have made it. I am very much grateful to you! I can’t believe my eyes! Finally, my dream came true. Now, I forget the disgusting days when I was in bed. I am really excited! I am very fortunate to win three gold medals in one Olympics. 1 won’t forget this memorable day. I should thank all the people who have been supporting me all these days. I am grateful to my family members who rendered priceless services to me while I was^n bed. I am really indebted to them for all they have done to me.”

AP 6th Class English Important Questions Chapter 8 Where there is a Will, there is a Way

Question 2.
You know that Rafer Johnson won the first place in the decathlon in Olympics. Though his left leg was badly injured, he worked hard and finally reached his goal.

Now, imagine that you were Rafer and attempt a diary entry on a day when you were in bed after your left leg was badly injured.
Answer:

Monday, 10 January 20xx
8 p.m.

Dear Diary,

What an unfortunate thing in my life it is ! I was thoroughly disappointed. When would I get up and walk like other children? Why did it all happen to me only? Why should I fear this pain? Why should 1 live like this? AH my friends are running and playing happily. But I can’t even walk. I want to become a great athlete. Now, how can I become an athlete? The surgeon told me that my entire leg might have to be cut off. Without my leg, how can 1 walk? How can I run? Oh! God! Please show your mercy upon me. Please help me get up and give me the strength to achieve my goal.

Rafer

AP 6th Class English Important Questions Chapter 8 Where there is a Will, there is a Way

Question 3.
Write a biographical sketch using the following clues.

Shivaji – born on 10th April 1627 – Parents – Jijabai and Shahaji Bhosle – father – a nobleman – worked in the royal court of Bijapur – mother – devotee of Lord Shiva – Shivaji named after Lord Shiva – brave and fearless – born ruler – the dream of building his kingdom at the age of 14 – first military attack – at the age of 20 – captured the Torna Fort – series of triumphs – known for his fatherly attitude towards his citizens – remembered as a hero – breathed his last in 1680.
Answer:
Shivaji was born in Shivneri on 10th April, 1627 to Jijabai and Shahaji Bhosle. His father Shahaji was a nobleman in the royal court of Bijapur. Shivaji was named so after Lord Shiva of Hindu mythology as his mother was an ardent Hindu devotee. Since childhood, Shivaji was brave and fearless. There were many instances in his child¬hood that show he was a born ruler. At the young age of fourteen, he had the dream of building his kingdom. At the age of 20, he took out his very first military attack and captured the Torna Fort of the Kingdom of Bijapur.

After that, he had a series of triumphs. Shivaji was known for his protective and fatherly attitude towards his citizens. He is remembered to date as a hero who worked for the welfare of his subjects and state. Shivaji breathed his last in 1680 after suffer¬ing from fever for three whole weeks.

These AP 6th Class English Important Questions 8th Lesson Where there is a Will, there is a Way will help students prepare well for the exams.