AP Board 9th Class Social Studies Important Questions Chapter 16 Social Protest Movements

AP State Syllabus 9th Class Social Studies Important Questions 16th Lesson Industrialisation and Social Change

9th Class Social 16th Lesson Social Protest Movements 1 Mark Important Questions and Answers

Question 1.
Who were Luddists? Mention any one demand of the Luddists. (SA-I : 2019-20)
Answer:
Workers who destroyed machinery, especially in cotton and woollen mills, that they believed was threatening their jobs.
Demand of Luddists :

  1. They demanded Minimum wage.
  2. Control over the labour of women and children.
  3. Work for those who had lost their jobs because of introduction of machinery.

9th Class Social 16th Lesson Social Protest Movements 2 Marks Important Questions and Answers

Question 1.
Write any two principles of Socialism? (SA-II : 2016-17)
Answer:
Principles of Socialism :

  1. True socialists advocate a completely class less society, where the government controls all means of production and distribution of goods.
  2. It believes the absence of private property.
  3. Therefore, everyone receives equal earnings, medical care and other necessities.

AP Board SolutionsAP Board 9th Class Social Studies Important Questions Chapter 16 Social Protest Movements

Question 2.
Why the idea of socialism was appreciable? Write your views. (SA-I : 2018-19)
Answer:
Socialists generally aim to achieve greater equality in decision making and economic affairs, grant workers have greater control of the means of production and their work place, and to eliminate exploitation by directing the surplus value to employees.

9th Class Social 16th Lesson Social Protest Movements Important Questions and Answers

Question 1.
Write about early workers movements in England.
Answer:

  • In England, political protest against the cruel working conditions infactories were increasing.
  • Workers flooded towns and factories, they expressed their anger and frustration in numerous forms of protest.
  • There were bread or food riots throughout the country from the 1790s onwards.
  • The working population demanded for right to vote.
  • The weavers demanded a legal minimum wage, which was refused by the Parliament.
  • In Yorkshire, shearing-frames were destroyed by croppers.
  • In the riots of 1830, the threshing machines were smashed.

Question 2.
What is Luddism?
Answer:

  • Luddism is a social protest movement led by “General Ned Ludd”.
  • Luddism was not merely a backward looking assault on machines.
  • Its participants demanded a minimum wage, control over the labour of women and children, work for those who had lost their jobs because of the coming of machinery etc.

Question 3.
Name of few thinkers of socialist ideas as they expressed their views.
Answer:

  • Some elements of socialist ideas can be seen in many thinkers down the ages like Plato and Thomas Moore.
  • Another early socialist thinker was Saint Simon of France who advocated for public control of property through central planning.
  • In England, Owen took an initative for building cooperative villages.
  • Karl Marx and Friedrich Engels promoted present view of Socialism.
  • Swami Vivekananda was deeply influenced by the ideas of Socialism.
  • Many leaders like M N Roy, Bhagat Singh, Jawaharlal Nehru, etc. were enthusiastic socialists.

AP Board SolutionsAP Board 9th Class Social Studies Important Questions Chapter 16 Social Protest Movements

Question 4.
Why do you think social protest movements gained momentum?
Answer:

  • Industrialisation gave birth to influencial industrial capitalists.
  • Now, power and influence was in the hands of industrial capitalists and large landowners.
  • The working class movements were becoming more organised.
  • Workers realised their power when they were united.
  • They understood that if they came together, they could bring stands till the economy.
  • They were inspired by the ideas of French Revolution and Socialism.
  • Similarly women demanded equal status and role in society, economy, polity and culture.

Question 5.
Read the following passage and answer the questions given below.
What is Socialism? It is a doctrine that calls for public rather than private ownership or control of property and natural resources. According to the socialist view, individuals do not live or work in isolation but live in cooperation with one another. Further, everything that people produce is in some sense a social product, and everyone who contributes to the production of a good is entitled to a share in it. Society as a whole, therefore, should own or at least control property for the benefit of all its members.

In this way, socialism contradicts the basic idea of capitalism which is based on private ownership of the means of production and free play of market in determining what is to be produced and who is to be given a share of the produce. Socialists complain that capitalism necessarily leads to unfair and exploitative concentrations of wealth and power in the hands of the relative few. The rich then use their wealth and power to’ reinforce their dominance in society.

Because such people are rich, they may choose where and how to live, and their choices, in turn, limit the options of the poor. As a result, terms such as individual freedom and equality of opportunity may be meaningful for capitalists. But for the working people, who must do the capitalists’ bidding if they are to survive, they can only hollow. As socialists see it, true freedom and true equality require social control of the resources that provide the basis for prosperity in any society.

Socialists also believe that given such unequal distribution of resources, there cannot really be genuine free competition as the rich and powerful manage to tilt the balance in their favour by hook or crook.
1) What is socialism?
Answer:
Socialism calls for public ownership rather than private control of property and natural resources.

2) What is the basic idea of capitalism?
Answer:
Capitalism is the private ownership of the means of production.

3) what is the complaint of socialists about capitalism?
Answer:
Socialists complain that capitalism distributes wealth and power in an unfair and exploitative manner. It gives all the money and power to a few individuals.

4) In the view of socialists, what is the basis for prosperity in any society?
Answer:
According to socialists, the true freedom and the true equality means that society should control of the resources that provide the basis for prosperity in any society.

5) What are the disadvantages of capitalism?
Answer:

  • Unequal distribution of resources.
  • Concentration of wealth in few hands

AP Board SolutionsAP Board 9th Class Social Studies Important Questions Chapter 16 Social Protest Movements

Question 6.
Read the following passage and answer the questions given below.
The movement for extending the right to vote to all sections of the population gained momentum in 1830 to 1870. In countries like England, women too came out in large numbers demanding right to vote. They were called ‘women’s suffragists’. They held demonstrations, meetings and wrote in newspapers, etc. and made appeals to the Parliament. Russian Revolution was the first to grant such rights to all women in 1917. The right to vote was extended to some women in England in 1918 and to all adult women by 1928. Gradually this was accepted by most democratic countries.
1) Who were “women’s suffragists”?
Answer:
Women who fought for their right to vote were called “women’s suffragists”.

2) How did they fight for the right to vote?
Answer:
They held demonstrations, meetings, wrote in newspapers etc. and made appeals to the Parliament.

3) Who was the first to grant right to vote?
Answer:
Russian revolution was the first to grant right to vote to all women in 1917.

4) When did England grant the right to vote to women?
Answer:
The right to vote was extended to some women in England in 1918 and to all adult women by 1928.

5) Do you feel that women should be granted with right to vote? If yes, why?
Answer:

  • Women are born free and are entitled to all rights that are given to men.
  • Therefore women should be given right to vote on par with men.

Question 7.
Gather some information regarding women protection movement and some information about women protection act.
Answer:

  • There were social reform movements in India, which wanted to uplift the status of women.
  • They fought against social evils like sati, killing of girl child at birth, enforced widowhood among women.
  • Social reformers like GurajadaApparao and Raja Rammohan Roy fought for women’s rights.

The following are some acts that protect women.

  • Prohibition of Dowry Act -1961
  • The protection of women from “Domestic Violence” Act.
  • Prohibition of Child Marriage Act – 2006.
  • “Nirbhay” Act is passed to protect women from “Sexual assaults”.

AP Board SolutionsAP Board 9th Class Social Studies Important Questions Chapter 16 Social Protest Movements

Question 8.
Locate the following on the outline map of Europe.

  1. London
  2. Norway
  3. North sea
  4. Baltic Sea
  5. Yorkshire
  6. Manchester

AP Board 9th Class Social Studies Important Questions Chapter 16 Social Protest Movements 1

Question 9.
Critically describe women social protest movements.
Answer:

  • At the time of French revolution, they drafted ‘Declaration of the Rights of women’ which was never passed in Frency Assembly.
  • They organised women’s suffragist movement which brought voting right to women in Russia in 1917, in England in 1918 (for some) and in 1928 (for all adult women).
  • First – wave of feminism focused on absolute rights such as suffrage and Second-wave of feminism focused on other aspects of equality like education, health etc.
  • Even though legal equality was achieved, real equality yet to be achieved.

AP Board 9th Class Social Studies Important Questions