AP 8th Class Social Important Questions Chapter 4 The Polar Regions

These AP 8th Class Social Studies Important Questions 4th Lesson The Polar Regions will help students prepare well for the exams.

AP State Syllabus 8th Class Social 4th Lesson Important Questions and Answers The Polar Regions

Question 1.
Which continent parts fail within this region?
Answer:
North America, Europe and some parts of Russia fall within this region.

Question 2.
What happens as we move away from the equator?
Answer:
Temperature falls when we move from the equator to the poles.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 4 The Polar Regions

Question 3.
Who are called ‘Shamans’?
Answer:
The people skilled in performing rituals are called Shamans.

Question 4.
What is Polar region?
A. The region which lies near the poles is called the “polar region”.

Question 5.
What is Arctic Circle?
Answer:
The boundary of the polar region is known as the ‘Arctic Circle’.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 4 The Polar Regions

Question 6.
What is called Tundra region?
Answer:
The northern part of the continents within the polar region is known as the Tundra.

Question 7.
What is the meaning of ‘Tundra’?
Answer:
Tundra means very cold.

Question 8.
What does the Eskimo religion show deep concern for?
Answer:
Eskimo religion shows deep concern for life, health, sickness, starvation and death.

Question 9.
What do all the Eskimos believe?
Answer:
All Eskimos groups believe in a supernatural power called Sila and spirits (such as Sedna, the goddess of life, health and food). They believe that people and animals have souls that live after death.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 4 The Polar Regions

Question 10.
What is ‘taboo’?
Answer:
Taboo means forbidding certain actions, such as eating a particular kind of food.

Question 11.
When do the Eskimos celebrate ceremonies?
Answer:
They celebrate some major ceremonies, performed at birth and death or when hunting was very poor or very successful.

Question 12.
What do the ’Shamans’ do?
Answer:
Shamans use trances, drama and magic tricks in their performances.

Question 13.
What is called ‘Tundra Vegetation’?
Answer:
Tundra region is very cold. Since the tundra region gets very little sunlight, it has a unique type of vegetation known as the Tundra Vegetation.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 4 The Polar Regions

Question 14.
What is called ‘Permafrost’?
Answer:
Due to the cold, the upper soil surface of the polar region is frozen into a rock-like state all through the year. This is called Permafrost.

Question 15.
Write about ‘Eskimos’.
Answer:
The most commonly accepted meaning of ‘Eskimo’ is “snowshoe-netter”. There are two main groups referred to as Eskimos : Inuit and Yupik. Inuit in their language means ‘the people’ or ‘the real people’. The Eskimos are descendants of Siberia, now a part of the Russia in northern Asia.

Question 16.
Who are called ‘Shamans’?
Answer:
The people skilled in performing rituals are called Shamans.

Question 17.
Match the following.
1) Kayak       ( ) A) The line where the land and sky meet.
2) Horizon    ( ) B) Boots
3) Taboo       ( ) C) Wooden boat
4) Mukluks   ( ) D) Language
5) Inupik       ( ) E) Ban
Answer:
1) C,
2) A,
3) E,
4) B,
5) D.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 4 The Polar Regions

Question 18.
Observe the picture and write your opinion.
AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 4 The Polar Regions 1
Answer:
This picture shows north polar region. The circles on this show latitudes and lines show longitudes. The place where the longitudes meet is called N pole. The southern tip of Greenland and about that is shown out of the globe. I think this is not correct. The earth is swollen at the equator and flat at the poles.

Question 19.
Praise the group life of Eskimos.
Answer:
Eskimos lead a group life. They lead a nomadic life. They share all their activities, food and shelters, and their joys, sorrows everything. They have such unity which we cannot see in the so-called civilized societies. Really we should praise it.

Question 20.
Collect the pictures or photographs of the flowers and animals of Tundra region and prepare an album.
Answer:
AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 4 The Polar Regions 2
AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 4 The Polar Regions 3

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 4 The Polar Regions

Question 21.
Conduct and furnish the details of an interview with an “Eskimo”.
Answer:
I: What is your good name?
E: Christopher.
I: What is your area?
E: Ours is northern region of Canada.
I: How many members are there in your family?
E: We are seven to eight members in our family but we live together with other families.
We are nearly 70 members in our group. We share each and everything.
I: Do you like your atmosphere?
E: Yes. I like it and I love it. This is my birth place. We don’t know any other climates. This snow, snow white, these lights, animals, our houses, our people, our traditions,
I like it.
I: If you have a chance to stay with us in our region, then what is your option ?
E: No, I don’t agree with this option. Definitely I will reject it. Because we live in nature
and we follow the law of nature. Our people who didn’t follow this rule, faced many problems. We are not fit for your regions. So I refuse this.
I: Thank you.
E: Thank you.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 4 The Polar Regions

Question 22.
Read the following paragraphs and answer the questions given below.
AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 4 The Polar Regions 1You have seen the north pole and south pole on the globe. The region which lies near the poles is called the “polar region”. Look at Map. It shows the north pole and its surrounding regions. The entire polar region has been shaded lightly. Notice the boundary of this region. This is known as the ‘Arctic Circle’.
The northern part of the continents within the polar region is known as the Tundra. Tundra means very cold. Since the Tundra region gets very little sunlight, it has a unique type of vegetation known as the ‘Tundra Vegetation’.
1. What is Polar region?
Answer:
The region which lies near the poles is called the “polar region”.

2. What is Arctic Circle?
Answer:
The boundary of the polar region is known as the ‘Arctic Circle’.

3. What is called Tundra region?
Answer:
The northern part of the continents within the polar region is known as the Tundra.

4. What is the meaning of ‘Tundra’?
Answer:
Tundra means very cold.

5. What is meant by ‘Tundra Vegetation’?
Answer:
The Tundra region gets very little sunlight, it has a unique type of vegetation known as the ‘Tundra Vegetation’.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 4 The Polar Regions

Question 23.
Read the following para and answer the given questions.
Religious Beliefs
Eskimo religion shows deep concern for life, health, sickness, starvation and death. The Eskimos believe that spirits control these things. All Eskimos groups believe in a supernatural power called Sila and spirits (such as Sedna, the goddess of life, health and food). They believe that people and animals have souls that live after death. But each group has certain beliefs and rituals of its own. Each person, family or group has taboos or bans, forbidding certain actions, such as eating a particular kind of food. Each group has some major ceremonies ^ado-med at birth and death or when hunting is very poor or very successful. Shamans (people skilled in performing rituals) are believed to help establish and keep a contact with the spirit world. Shamans use trances, drama and magic tricks in their performances.
1. What does the Eskimo religion show deep concern for?
Answer:
Eskimo religion shows deep concern for life, health, sickness, starvation and death.

2. What do ali the Eskimos believe?
Answer:
All Eskimos groups believe in a supernatural power called Sila and spirits (such as Sedna, the goddess of life, health and food). They believe that people and animals have souls that live after death.

3. What is ‘taboo’?
Answer:
Taboo means forbidding certain actions, such as eating a particular kind of food.

4. When do they celebrate ceremonies?
Answer:
They celebrate some major ceremonies, performed at birth and death or when hunting was very poor or very successful.

5. What do the ‘Shamans’ do?
Answer:
Shamans use trances, drama and magic tricks in their performances.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 4 The Polar Regions

Question 24.
Draw the model of globe and identify Arctic Circle, poles and equator.
Answer:
AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 4 The Polar Regions 4

Question 25.
Locate any five countries which lie in polar region in the given world map.
Answer:
AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 4 The Polar Regions 5

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 4 The Polar Regions