AP 6th Class Social Studies Questions Chapter 6 Early Civilisations

These AP 6th Class Social Important Questions 6th Lesson Early Civilisations will help students prepare well for the exams.

AP State Syllabus 6th Class Social Important Questions Chapter 6 Early Civilisations

Question 1.
What is the origin of Indian history?
Answer:
The Vedic period is the origin of Indian History.

Question 2.
What is civilisation existed before the Vedic period?
Answer:
Indus valley civilisation or Harappan civilisation was the civilisation that existed before the Vedic period.

AP Board 6th Class Social Studies Important Questions Chapter 6 Early Civilisations

Question 3.
Where did the Indus civilization develop?
Answer:
Indus valley civilisation developed along the Indus river and the Ghaggar – Hakra river which is also identified as the dried Saraswati river.

Question 4.
What are the Indus cities at present?
Answer:
The Indus cities at present are spread over more than 1500 places. They are in the states of Punjab, Haryana, Gujarat, Rajasthan, Western Uttar Pradesh, and Maharashtra. They are also found in Afghanistan and Provinces of Punjab, Synd, and Beluehistan of Pakistan.

Question 5.
At what period did Indus valley civilization flourish?
Answer:
Indus valley civilization flourished between 2500 – 1700 B.C.

Question 6.
What is civilization?
Answer:
Civilization is an advanced stage of human society, where people live with a reasonable degree of comfort and can think about things like art and education.

AP Board 6th Class Social Studies Important Questions Chapter 6 Early Civilisations

Question 7.
Where were the bricks of the Indus valley civilisation found?
Answer:
While British Engineers laying a railway line between Lahore and Karachi in 1850 they found the bricks of Indus valley civilisation and they used those bricks for the foundation. They were produced during the Indus valley civilisation. They were nearly 5000 years old at that time.

Question 8.
‘Describe the Great Bath’.
Answer:
‘Great Bath’ was found during excavations of Mohanjo – daro. The Great Bath was mainly used for religious practice. There were rooms on all sides.
AP Board 6th Class Social Studies Important Questions Chapter 6 Early Civilisations 1

Question 9.
Describe the houses of the Harappan people.
Answer:
The Harappan people built their houses with dried or baked bricks. There were two-storied buildings also. Every house had a well for water and bathrooms with pipes that carried waste into the main drains.

Question 10.
Describe the entertainment and artwork of Harappan people.
Answer:
Dance chess, music, marbles, and dice were their entertainments. Bullfighting was their major entertainment.
AP Board 6th Class Social Studies Important Questions Chapter 6 Early Civilisations 2
Art: Small idols of Ammatalli (Mother Goddess) made of clay have been found in large numbers in the excavations. The statue of a dancing girl and the stone idol of the bearded man is excellent artifacts.

AP Board 6th Class Social Studies Important Questions Chapter 6 Early Civilisations

Question 11.
Who developed the weights and measures system?
Answer:
Harappans were the first to develop a system of standardized weights and measures. The measurement and weights of Indus people also moved to Persia and Central Asia.
AP Board 6th Class Social Studies Important Questions Chapter 6 Early Civilisations 3

Question 12.
What is the origin of the Aryan Civilization?
Answer:
There are various theories about the origin of Aryans. Some historians are of the opinion that Aryans came from outside the country i.e Central Asia, Arctic region, East of Alphs, etc,.
Some historians say that Aryan is not a race. It is an Indo-European linguistic group. Some argue that they are the natives of India.

Question 13.
What is the source to know about the Aryans?
Answer:
The Vedic literature is the major source to understand the Vedic period. The period of Rigveda is called the early Vedic period and the period of other Vedas is called the Later Vedic period.

Question 14.
How can the Vedic civilization period be classified?
Answer:
The period of Vedic Civilization (1500-500 BCE) can be divided into two broad parts –

  1. Early Vedic Period (1500-1000 BC), also known as Rig Vedic Period.
  2. Later Vedic Period (1000- 600 BC).

AP Board 6th Class Social Studies Important Questions Chapter 6 Early Civilisations

Question 15.
Explain the early Vedic period briefly.
Answer:
Social Life: Family is the basic unit of society. The father was the head of the family. The joint family system was in practice. The prisoners of war were called dasas and dasyas were like slaves. Monogamy was the usual practice.
Position of women: Women studied Vedas. There were no child marriages or Sati. Women can choose their husbands in swayamvaram. Widow remarriage was in practice. Dress: Men wore Vasa (dhoti), Adhivasa (upper cloth) as we wear today. Women used earrings, necklaces, bangles, and anklets as we do today.
Amusements: Chariot racing, hunting, boxing, dancing, and music are some of the amusements.
Education: Great importance was given to education. There were gurukuls. The entire institution was given freedom in their teaching and learning process. People can choose their profession.
Food and crops: Rice, barley, bean, and sesamum formed the food. They also ate bread, cake, milk, butter and curd, and fruits.
Religion: They believed that God is one and he can be worshipped and realized in many forms i.e Agni,
Varuna, Yama, Vayu, etc.
AP Board 6th Class Social Studies Important Questions Chapter 6 Early Civilisations 4

Question 16.
Explain later Vedic period briefly.
Answer:
Political changes: In the later Vedic Period the king became more powerful. Even Sabha and Samithi also lost their importance. The scope of the king was widened. The kingship became hereditary. The king performed rituals like Aswamedha and Rajasuya to expand the kingdom.
Social changes: Asrama system brahmacharya, grihastha, vanaprastha, and sannyasa were started during this period. The position of women was lowered. Varna system came into existence. Child marriage and sati started during this period.
Religious life: Religious ceremonies became complex and complicated. The Yagas and Yagnas were performed frequently. Brahma, Vishnu Ganesh, Skanda, and Siva were worshipped. Goddess Laxmi, Saraswathi, Parvathi got importance.
Epics: Ramayana and Mahabharatha are two great popular epics. Ramayana was written by Maharshi Valmiki in Sanskrit. Mahabharata was written in Sanskrit by Sage Vedavyasa.

AP Board 6th Class Social Studies Important Questions Chapter 6 Early Civilisations

Question 17.
In what ways do you think that the life of a ‘raja’ was different from that of a ‘dasa’ or ‘dasi’?
Answer:
In society, ‘raja’ was one of the highest civil positions. ’Rajas’ were the kings of the community, whereas the ‘dasas’/ ‘dasis’ were the lowest position in society. The ‘dasas’ / ‘dasis’ were slaves who were used for work. They were treated as the property of their owners. They were captured in war.

Question 18.
Write the differences between the religious life of the early Vedic period and the later Vedic period.
Answer:

  1. There was no ‘Varna’ or caste system in the early Vedic Period.
    The caste system was more rigid, hereditary in the later Vedic Period.
  2. Early Vedic period people worshipped forces of nature as gold like Surya, Chandra, and Agni.
    Later Vedic people worshipped Brahma, Vishnu and Shiva were worshipped.