AP Board 6th Class English Solutions Chapter 6 A Lesson for All

SCERT AP Board 6th Class English Solutions 6th Lesson A Lesson for All Questions and Answers.

AP State Syllabus 6th Class English Solutions 6th A Lesson for All

6th Class English 6th Lesson A Lesson for All Textbook Questions and Answers

Look at the two pictures, discuss and answer the questions.
AP Board 6th Class English Solutions Chapter 6 A Lesson for All 1
AP Board 6th Class English Solutions Chapter 6 A Lesson for All 2

Question 1.
Look at the surroundings in the two pictures. Which is beautiful?
Answer:
The first picture is beautiful because of its environment with beautiful surroundings.

Question 2.
Which one do you like? Why?
Answer:
I like the first one because it is beautiful. It has a pleasant atmosphere.

Question 3.
Which things attract you in the nature?
Answer:
Fresh air, pleasant atmosphere, greenery, water bodies, hills, birds, and animals attract me in the nature.

AP Board 6th Class English Solutions Chapter 6 A Lesson for All

Question 4.
Why do our surroundings become dirty?
Answer:
We make surroundings pollute and throw the things everywhere. So our surroundings become dirty.

Reading, Comprehension

A. Answer the following questions.

Question 1.
What difficulties did the people in the play face in the morning?
Answer:
People could not get newspaper and milk in time. The school bus was struck. There was garbage everywhere on the roads.

Question 2.
What more difficulties would they have to face, if the roads were not cleared?
Answer:
If the roads were not cleared, they would have to face many problems. They would not go to their work places in time. They would have to walk long distances. They would have many health problems.

Question 3.
What are the complaints of the animals?
Answer:
The animals complained that humans spoiled their forests. The humans made the fish in the rivers die. They threw waste chemicals and poisons in the forest.

Question 4.
Do you think the humans realized their mistake?
Answer:
Yes, 1 think the humans realized their mistake because they decided to sort out the litter and arrange for it to be collected separately. They wanted to send the litter for processing and recycling.

AP Board 6th Class English Solutions Chapter 6 A Lesson for All

Question 5.
If you were the Mayor, how would you solve this problem?
Answer:
If I were the Mayor, I would make sanitary workers collect the litter in separate bins as wet and dry wastage. I would send it for recycling and processing. I would appoint number of workers for sanitation.

B. List the characters in the play.
Answer:

Human Characters Animals and Birds
Mayor of the town Rabbit
Milkman Deer
Newspaper boy Squirrel
Hawker Tiger
School-bus driver Tortoise
Dr. Swathi Birds
Mrs. Rupa – a housewife
Mr. Vamsi – a businessman
Mrs. Geetha – a housewife
Jhansi and Kalyani – (Mrs. Geetha s daughters)
School-going girls

C. Complete the following statements by choosing the right option from the choices given below.

1. The city street was filled with
a) flowers.
b) rubbish.
c) fruits.
Answer:
b) rubbish.

2. The newspaper boy and the milkman came
a) on foot.
b) on bike.
c) by bus.
Answer:
a) on foot.

AP Board 6th Class English Solutions Chapter 6 A Lesson for All

3. All the rubbish was spread on the roads
a) by Kalyani and Jhansi.
b) by the milkman and the hawker.
c) by the animals.
Answer:
c) by the animals.

4. The animals faced many difficulties in the forest
a) because the animals fought with each other.
b) because the animals threw garbage in the forest.
c) because humans threw garbage in the forest.
Answer:
c) because humans threw garbage in the forest.

Vocabulary

A. Choose the words with similar meanings (synonyms) for the underlined words from the list given below.
AP Board 6th Class English Solutions Chapter 6 A Lesson for All 3
People living in cities damage the surrounding places for their comfort in their residence. They carelessly throw the waste everywhere.
Answer:
damage : spoil
residence : dwelling
carelessly : recklessly
waste : garbage

B. Write the opposite words of the underlined words.

If you all agree (1) to sort out the litter, I will arrange for it to be collected (2) separately. We have spoiled (3) our surroundings. It is unfortunately (4) true (5).

1. agree × disagree
2. collected × distributed
3. spoiled × unspoiled
4. unfortunately × fortunately
5. true × false

C. Read the following sentences. Circle the wrongly spelt words and write the correct spellings.

1. Please put the garbege in the bin.
2. They must confes their crime.
3. Shall I take the empty bottles for redding?
4. It is unbelivable.
5. I don’t like this rubish.
6. 1 used to watch television.
Answer:
AP Board 6th Class English Solutions Chapter 6 A Lesson for All 4

Wrongly spelt wordsCorrectly spelt words
1. garbege : garbage
2. confes : confess
3. recicling : recycling
4. unbelivable : unbelievable
5. rubish : rubbish
6. telivision : television

Grammar

A. Simple Future : (shall / will)

i) Look at the following sentences from the lesson.
1. I will fetch him.
2. I will arrange for it to be collected separately.
3. Shall I go and bring a piece of ice to stop the bleeding?
We use ‘shall’ and will’ when we talk about the future.
We commonly use only ’will’ in statements.

For example:
1. I will use metal bottles from now.
2. We will clean our house next Sunday.
3. They will buy steel glasses.
However, shall’ is used in questions related to offers, suggestions.

For example:
1. Shall I carry your bag?
2. Shall we play cricket?

AP Board 6th Class English Solutions Chapter 6 A Lesson for All

ii) Now read the following activities that Jhansi will do tomorrow.
1. Jhansi will wake up at 5 a.m. tomorrow.
2. Jhansi will eat breakfast at 8 am.
3. Jhansi will go to school at 9 a.m.
4. Jhansi will take her lunch at 1 p.m.
5. Jhansi will complete her classes at 4 p.m.
6. Jhansi will go to playground at 4 p.m.
7. Jhansi will return from school at 5 p.m.
8. Jhansi will do her homework at 6 p.m.
9. Jhansi will take her supper at 8:30 p.m.
10. Jhansi will go to bed at 9 p.m.

Activity

A. Now you can speak about your activities that you will do tomorrow and write them. You can use the hints below.
1. wake up (5 a.m.) e.g.: I will wake up at 5 a.m. tomorrow.
2. drink water (6 a.m.) …………………………………
3. drink milk (7 a.m.) …………………………………
4. read newspaper (8 a.m.) …………………………………
5. help mother (8.30 a.m.) …………………………………
6. attend classes (9.30 a.m.) …………………………………
7. play kabaddi (4 pm.) …………………………………
‘ 8. water plants (5 p m.) …………………………………
9. do homework (7 p.m.) …………………………………
10. go to bed (9 p.m.) …………………………………
Answer:
1. wake up (5 a.m.) e.g.: I will wake up at 5 a.m. tomorrow.
2. drink water (6 a.m.) I will drink water at 6 a.m.
3. drink milk (7 a.m.) I will drink milk at 7 a.m.
4. read newspaper (8 a.m.) I will read newspaper at 8 a.m.
5. help mother (8.30 a.m.) I will help my mother at 8.30 p.m.
6. attend classes (9.30 a.m.) I will attend classes at 9.30 a.m.
7. play katbaddi (4 p.m.) I will play kabaddi at 4 p.m.
8. water plants (5 p.m.) I will water plants at 5 a.m.
9. do homework (7 p.m.) I will do my homework at 7 p.m.
10. go to bed (9 p.m.) I will go to bed at 9 p.m.

B. Change the Tomorrow’s activities of Jhansi into her Yesterday’s activities. (Simple Future into Simple Past). The first one is done for you.
Answer:
1. She (Jhansi) woke up at 5 a.m. yesterday.
2. Jhansi ate breakfast at 8 a.m. yesterday
3. Jhansi went to school at 9 a.m. yesterday
4. Jhansi took her lunch at 1 p.m. yesterday.
5. Jhansi completed her classes at 4 p.m. yesterday.
6. Jhansi went to playground at 4 p.m. yesterday.
7. Jhansi returned from school at 5 p.m. yesterday.
8. Jhansi did her homework at 6 p.m. yesterday.
9. Jhansi took her supper at: 8.30 p.m. yesterday.
10. Jhansi went to bed at 9 p.m. yesterday.

AP Board 6th Class English Solutions Chapter 6 A Lesson for All

C. Now change the yesterday’s activities of Jhansi into her daily routine.
(Simple Past into Simple Present)
Answer:
1. She (Jhansi) wakes up at 5 a.m. daily.
2. Jhansi eats breakfast at 8 a.m. daily.
3. Jhansi goes to school at 9 a.m. daily.
4. Jhansi takes her lunch at 1 p.m. daily.
5. Jhansi completes her classes at 4 p.m. daily.
6. Jhansi goes to playground at 4 p.m. daily.
7. Jhansi returns from school at 5 p.m. daily.
8. Jhansi does her homework at 6 p.m. daily.
9. Jhansi takes her supper at 8.30 p.m. daily.
10. Jhansi goes to bed at 9 p.m. daily.

D. Now discuss the actions of Jhansi in your group.

E. Language Game : Onion Rings
AP Board 6th Class English Solutions Chapter 6 A Lesson for All 5
Step 1 : All the students in the class stand face to face in two circles. Outer circle students put questions to inner circle students. Inner circle students give answers. After giving one or two answers, inner circle student moves to next student in the circle. Outer circle students don’t move.

Step 2 : After some time, the students interchange (Outer to inner and inner to outer). The same process continues again. The students, who gave answers in step 1, will ask questions in step 2.

Sample questions:

  1. What time will you go to school tomorrow?
  2. When will you meet your friends?
  3. Where will you play kabaddi?
  4. What time will you do homework tomorrow?

Some more questions:

  1. At what time will you wake up tomorrow?
  2. When will you take your breakfast tomorrow?
  3. Where will you take your lunch tomorrow?
  4. When will you go to bed tomorrow?
  5. When will you brush your teeth?
  6. When will you catch your school bus tomorrow?
  7. At what time will you go to play tomorrow?
  8. When will you come back from school tomorrow?
  9. When will you watch the TV tomorrow?
  10. When will you go for walking tomorrow?

Letter Writing (Informal Letter) Read the following letter.

A letter written by Kalyani to her friend Nandini:
AP Board 6th Class English Solutions Chapter 6 A Lesson for All 6

The above letter is called an informal letter or a personal letter. Informal letters are written to friends, relatives, and members of our family.

Imagine that you were Nandini and write a reply to Kalyani giving the details about the alternatives for single use plastic.

Kadiri.
20th July 2019.

Dear Kalyani,

I received your letter and noted the contents. I felt strange when I read about your experience. I think that the animals made a clever task and taught us a great lesson.

In our school, our science teachers are trying to find some alternatives for single use plastic. For many years, we have been using plastic for many purposes. We cannot find a place without plastic. To reduce the use of single use plastic, we can use some alternatives. We can replace single-use cups, kitchen storage, lunch boxes, and more with stainless steel. We can use recyclable glass to store jam, honey, pickles, nut, butters, etc. We can use paper bags or cloth bags instead of plastic bags. Wooden things can replace plastic in household items like cleaning brushes, kitchen utensils, and cutting boards. Cardboard can be used for packing.

If we do not find alternatives for single use plastic, our environment will be spoiled. So we should take care of it.

Convey my regards to your friends.

Yours lovingly,
Nandini.

To
N. Kalyani,
6th Class English Medium,
Z.P.Girls High School,
Kurnool.

Talking Time

GROUP DISCUSSION

Work in groups of three or four and choose an item. Discuss its importance and different ways of saving and conserving.

1. electricity
2. water
3. paper
4. trees

For example:

Paper is one of the most useful things in our lives. Before paper was invented people had to write on barks of trees and sometimes cloth. Now we use paper for many different purposes. It has many uses. We need it to write on, for making envelopes, bags and books. We must not waste paper and must learn how to recycle waste material into paper. It may be a good idea to make sure paper is not wasted and to use recycled paper whenever we can.
Answer:
ELECTRICITY
There’s a direct connection between your energy use and the environment. When you consume less power, you reduce the amount of toxic fumes released by power plants, conserve the earth’s natural resources and protect ecosystems from destruction. By taking steps to reduce your energy intake, you’ll contribute to a healthier and happier world.

Some ways to conserve energy:

  1. Take advantage of a home energy audit.
  2. Repair any electrical issues in the home.
  3. Invest in energy-efficient appliances for the home.
  4. Switch to LED light bulbs.
  5. Set the water heater to the lowest comfortable setting.
  6. Do laundry efficiently.
  7. Turn off televisions, radios and computer monitors when not in use.

WATER
Water is a priceless gift for humanity by nature. Life is possible on earth due to water. In India and other countries people are battling water scarcity while three-fourths of the earth is surrounded by water. Due to the water scarcity, people teach us to save water and protect the environment, life and the world because of the difficulties faced by people in different areas.
Water is the most important source of life on Earth because we need water to fulfill all the activities of life like drinking, eating, bathing, making clothes and producing crops. Without water pollution we need to save water for proper supply of water for the future generation. We must stop the wa^te of water, use the water properly and should maintain the quality of water.

TREES
Importance of tree plantation is insisted upon right from pur school days because planting trees is not only good for us but for the entire universe.

Tree plantation is given so much importance because Of its varied benefits.

Some of the significant benefits are listed below:

  1. Trees inhale carbofi dioxide and various other harmful gases and exhale oxygen which is needed for human beings to survive.
  2. Trees act as the source of food and shelter for birds, animals and also human beings.
  3. Trees help in preventing soil erosion, thereby improving the fertility of soil.

Ways to Emphasize the Importance of Tree Plantation :
Today many schools, colleges and even business organizations are allocating few days of the year exclusively for planting trees. This is a good initiative and must be encouraged in order to make people aware about the importance of tree plantation.

Even politicians and celebrities plant saplings and act as a role model for the future generation.

It is high time we the residents of this planet, appreciated the importance of tree plantation and started contributing for a greener planet.

Project Work

Over the last ten years we have produced more plastic than what we have done in the last century.

Now it is high time we used alternatives especially for single use plastics.

Work in groups and collect information on the following.

Single Use Plastics Alternatives
1. Plastic glasses
2. Plastic bags
3. Plastic plates

Answer:

Single Use Plastics Alternatives
1. Plastic glasses Steel / paper glasses
2. Plastic bags Paper bags / cloth bags
3. Plastic plates Steel / paper plates

Poem

The Little Boy and The Old Man

Said the little boy, “Sometimes 1 drop my spoon.”
Said the little old man, “I do that too.”
The little boy whispered, “I wet my pants.”
“I do that too,” laughed the little old man.
Said the little boy, “I often cry.”
The old man nodded, “So do I.”
“But worst of all,” said the boy, “It seems
Grown-ups don’t pay attention on me.”
And he felt the warmth of a wrinkled old hand.
“I know what you mean,” said the little old man.

Comprehension

A. Answer the following questions.

Question 1.
Identify some of the similar activities of the boy and the old man and write them down.
Answer:
They drop their spoons. They wet their pants. They often cry. They are neglected by the grown-ups.

Question 2.
“I know what you mean…” Why does the old man say so?
Answer:
This means that grown-ups neglect children and old people.

Question 3.
Are there any old persons in your family? Do you love them?
Answer:
Yes, my grandparents are with us. I love them.

AP Board 6th Class English Solutions Chapter 6 A Lesson for All

B. The little boy felt the warmth of a ‘wrinkled old hand’. Here ‘wrinkled old hand’ describes old age. Add a few more words/phrases that describe old age.
e.g. grey hair
…………………… …………………….
…………………… …………………….
Answer:
Lack of teeth
Poor eyesight Stooped posture Using a walking stick

C. Pick out lines from the poem and rewrite them in the form of conversation.

Little boy : Sometimes I drop my spoon.
Old man : ………………………………………….
Little boy : ………………………………………….
Old man : ………………………………………….
Little boy : ………………………………………….
Old man : ………………………………………….
Answer:
Little boy : Sometimes I drop my spoon.
Old man : Ido that too.
Little boy : I wet my pants.
Old man : Ido that too.
Little boy : I often cry.
Oldman : So do I.

A Lesson For All Summary

Mr. Vamsi was waiting for the newspaper. Mrs. Rupa and others were waiting for their milkman. They did not understand why the paper boy and the milkman were late. Meanwhile, they found a lot of litter and garbage on their street. At the same time, Mrs. Geetha’s daughter Kalyani got injured because of a broken glass bottle. Dr. Swathi dressed the wound and Kalyani was fine. By that time, the newspaper boy, the milkman, the hawker and bus driver arrived at the place on their foot as there was a lot of garbage on the road. They thought that it was not safe for them. They informed the mayor of the town.
The mayor came and was shocked to see the litter on the road. Suddenly the animals entered the scene and told them that they were responsible for spreading the garbage all over the town. The animals said that human beings spoiled the forests which were their dwelling places. So they decided to give all the rubbish back to human beings.

The Little Boy and The Old Man Poem Summary

One can sympathise with the little boy and the old man as they are neglected by others in life. The fact that both of them dropped their spoons, shows that they are clumsy, wet their pants and cry show that they cannot control their body and emotions. They thus have the same bad habits and find themselves quite similar with only a difference which is age.

Once the boy said that the grown-ups don’t pay attention to him, the old mkn held his hand tightly as he had also gone through the exact same thing as the boy, being neglected. The old man understands how the little boy feels and used actions to convey the message that he is also in the same boat as the boy. The old man can be seen to be the future when he is of no use and others, for example his children, leave him alone as they are busy contributing to the society that they forgot about him.

The little boy could be seen as the past when he has not learnt many things in life yet and others, for example his parents, also neglect him as he too, is of no contribution to the society and the parents have to work. In this poem you can see the similarities in their habits but also the fact that they are left alone, neglected by the adult population because of work. The old man represents what the future would be like and the little boy, the past. That is what makes them different.

The Little Boy and The Old Man Poem About the Poet

Sheldon Allan was an American poet, singer, cartoonist, screenwriter and author of children’s books. He is famous for his poems and theatre practices.