TS 6th Class Social Bits 21th Lesson Greenery in Telangana 

Regular practice with TS 6th Class Social Bits with Answers 21th Lesson Greenery in Telangana improves students’ confidence and readiness for assessments and examinations.

TS 6th Class Social Bits 20th Lesson Greenery in Telangana

Objective Type Questions

I. Choose the correct answer and write its letter in the bracket.

1. Telangana lies between these latitudes.
A) 15°46′ and 18°15′ N
B) 14°45′ and 19°47’ N
C) 15°46′ and 19°47′ N
D) 15°46′ and 19°47’ S
Answer:
C) 15°46′ and 19°47′ N

2. Telangana is situated in this plaleau
A) Malwa
B) Chota Nagpur
C) Deccan
D) Mysore
Answer:
C) Deccan

TS 6th Class Social Bits 21th Lesson Greenery in Telangana

3. The rainfall of Telangana is ……….
A) Heavy
B) Scanty
C) Average
D) Vulnerable
Answer:
B) Scanty

4. The total geographical area under the forest cover should be a minimum of
A) 33%
B) 28%
C) 36%
D) 24%
Answer:
A) 33%

5. Present tree cover area of Telangana state is ……….
A) 29%
B) 24%
C) 31%
D) 22%
Answer:
B) 24%

6. Telangana State Government initiating massive plantation programme in
A) notified forest areas
B) areas outside the notified areas
C) both A & B
D) none of them
Answer:
C) both A & B

TS 6th Class Social Bits 21th Lesson Greenery in Telangana

7. Massive planting activities are taken up in these areas
A) road-side avenues
B) river and canal bank
C) schools and colleges
D) all the above
Answer:
D) all the above

8. …………… seedlings are proposed to be planted in Telangana state,
A) 200 crores
B) 230 crores
C) 250 crores
D) 210 crores
Answer:
B) 230 crores

9. The number of nurseries established by the forest and other government departments
A) more than 4000
B) more than 5000
C) more than 3000
D) more than 3500
Answer:
A) more than 4000

10. These plants are being planted in the Greenery Programme
A) Medicinal plants
B) Fruit and nut bearing
C) Flowering plants
D) above all
Answer:
D) above all

11. Growing more plants and trees is useful in
A) getting rainfall
B) improving ground water level
C) reducing pollution
D) all are correct
Answer:
D) all are correct

12. This forest produce is available from forests
A) bamboo
B) honey
C) timber
D) all are correct
Answer:
D) all are correct

TS 6th Class Social Bits 21th Lesson Greenery in Telangana

13. The real problem is
A) planting the sapplings
B) protecting the sapplings
C) both of them
D) none of them
Answer:
B) protecting the sapplings

14. Jadav Molai Payeng belongs to
A) Assom
B) Bihar
C) Manipur
D) Jharkhand
Answer:
A) Assom

15. Jadav Molai Payeng is called as
A) Iron man of India
B) Iron man of Assom
C) The Forest Man of India
D) The Forest Man of Assom
Answer:
C) The Forest Man of India

16. Greenery programme by the schools is being encouraged by state government by giving
A) awards
B) rewards
C) punishments
D) above all
Answer:
B) rewards

17. “Each one, plant one” programme is related to
A) Schools
B) Offices
C) Factories
D) Villages
Answer:
A) Schools

18. The massive programme of planting is achieved by involving
A) Teachers and students
B) Parents
C) Community
D) Above all
Answer:
D) Above all

TS 6th Class Social Bits 21th Lesson Greenery in Telangana

19. Daripalli Ramaiah is popularly known as
A) Dhanyajeevi
B) Vanajeevi
C) Raithu mitra
D) Raithu bandhu
Answer:
B) Vanajeevi

20. Who transformed the slogan ‘Plant a tree and save a life’ ?
A) Rangaiah
B) Ramaiah
C) Kotaiah
D) None of above
Answer:
B) Ramaiah

21. Vanajeevi Ramaiah won the prestigious award
A) Padma Bhushan
B) Padma Vibhushan
C) Padma Shree
D) Nobel
Answer:
C) Padma Shree

22. Longitudinal extent of Telangana state is
A) 77° 16′ and 18°43′ E
B) 88°16’ and 19° 35′ E
C) 77° 16′ and 81°43’ E
D) 88° 16’ and 90°35′ N
Answer:
C) 77° 16′ and 81°43’ E

23. Daripalli Ramaiah is popularly known as
A) Vana Ramaiah
B) veera Ramaiah
C) Jeevi Ramaiah
D) Venajeevi Ramaiah
Answer:
D) Venajeevi Ramaiah

TS 6th Class Social Bits 21th Lesson Greenery in Telangana

24. The climate of Telangana is
A) Hot and dry
B) Very cool
C) Temperate
D) None
Answer:
A) Hot and dry

25. Telangana state is situated in zone.
A) Arid
B) Semi-arid
C) Dry-humid
D) Moist
Answer:
B) Semi-arid

26. In Assom social forestry program was held in
A) 1976
B) 1978
C) 1979
D) 1980
Answer:
C) 1979

27. Who is known as “The Forest Man of India” ?
A) K.C.R,
B) K.T.R.
C) Jadav Molai Payeng
D) Subrahmanyam
Answer:
C) Jadav Molai Payeng

TS 6th Class Social Bits 21th Lesson Greenery in Telangana

28. Jadav Molai Payeng received this Award
A) Padma Bhushan
B) Padma Shree
C) Bharat Ratna
D) None
Answer:
B) Padma Shree

29. This programme is initiated by schools in Telangana for greenery.
A) Each one teach one
B) Each one plant one
C) Each one save one
D) None
Answer:
B) Each one plant one

30. The famous slogan “Plant a tree and save a life” given by
A) Daripalli Ramaiah
B) Rama Rao
C) Subbamma
D) Rajendra
Answer:
A) Daripalli Ramaiah

31. He is popularly known as Vanajeevi
A) D. Ramaiah
B) Rajendra
C) K.C.R.
D) K.T.R.
Answer:
A) D. Ramaiah

TS 6th Class Social Bits 20th Lesson Sculptures and Buildings 

Regular practice with TS 6th Class Social Bits with Answers 20th Lesson Sculptures and Buildings improves students’ confidence and readiness for assessments and examinations.

TS 6th Class Social Bits 20th Lesson Sculptures and Buildings

Objective Type Questions

I. Choose the correct answer and write its letter in the bracket.

1. Archaeologists have found remains of Stupas from
A) Uttar Pradesh
B) Maharashtra
C) Andhra Pradesh
D) Assom
Answer:
C) Andhra Pradesh

2. ……… was the famous Buddhist monastery at that time.
A) Takshasila
B) Patna
C) Varanasi
D) Naianda
Answer:
D) Naianda

TS 6th Class Social Bits 20th Lesson Sculptures and Buildings

3. ………….. is the capital city of Ikshvaku Kings.
A) Vijayapuri
B) Nagarjunakonda
C) Vijayawada
D) Amaravathi
Answer:
A) Vijayapuri

4. Sanchi stupa is in ……………
A) Madhya Pradesh
B) Maharashtra
C) Andhra Pradesh
D) Assom
Answer:
A) Madhya Pradesh

5. Karle chaitya was built about …………. years ago.
A) 2100
B) 2000
C) 2200
D) 2300
Answer:
A) 2100

6. It was only 10,000 years ago that people began agriculture and animal herding in modem …………
A) Syria and Palestine
B) Israel and Palestine
C) Arabia and Palestine
D) Baluchistan
Answer:
A) Syria and Palestine

7. 5000 years ago, in Indian subcontinent in north – western areas of this regions people began agriculture and adopted village life.
A) Baluchistan
B) Sindh & Punjab.
C) Gujarat
D) All the above
Answer:
D) All the above

8. The famous old cities in Indian sub-continent
A) Harappa-Mohenjodaro
B) Kalibhangan
C) Lothal
D) All the above
Answer:
D) All the above

TS 6th Class Social Bits 20th Lesson Sculptures and Buildings

9. In India, this culture is called as most of the important sites of this culture were situated in the plains watered by River Indus and its tributaries.
A) Harappan civilisation
B) Mohenjodaro culture
C) Indus valley civilisation
D) All the above
Answer:
C) Indus valley civilisation

10. By ………….. we mean a place, where a large number of people live who do not depend on either agriculture or hunting or gathering for their liveihood
A) villages
B) janapadas
C) towns
D) cities
Answer:
C) towns

11. The fecial feature of Harappan buildings
A) They used good baked bricks of a standard size and shape
B) They used stones
C) They used lime bhattis
D) None
Answer:
A) They used good baked bricks of a standard size and shape

12. The Harappan people used tools made of these material for their daily needs.
A) stone and wood
B) stone and copper
C) copper and iron
D) gold and silver
Answer:
A) stone and wood

13. The Harappan people used very fine and long stone blades for cutting, finely carved …………. for trading, beautiful and’ colourful polished stone beads for
oranamants weights etc.
A) stone seals
B) stone toys
C) stone paths
D) none
Answer:
A) stone seals

14. They also used …………. to make objects of daily use like ladles, spoons and bangles.
A) sea shells
B) sea saws
C) both A & B
D) none
Answer:
C) both A & B

TS 6th Class Social Bits 20th Lesson Sculptures and Buildings

15. Even though inscriptions of Harappa people are available, they are not known
A) how to read
B) how to write
C) how to understand
D) None
Answer:
A) how to read

16. It appears that some ………….. years after the great Harappan cities were, the towns declined. Trade and artisanal production declined and people moved out of these cities to villages.
A) 500
B) 700
C) 800
D) 900
Answer:
B) 700

17. In olden days, in many regions large and polished pillars were set up by this emperor.
A) Ashoka
B) Chandragupta.
C) Kanishka
D) Bimbisara
Answer:
A) Ashoka

18. The first one of the royal symbol
A) Sanchi
B) Saranath
C) Kausambi
D) Lahore
Answer:
B) Saranath

TS 6th Class Social Bits 20th Lesson Sculptures and Buildings

19. Hemisphere constructed on a platform is ……..
A) Vihara
B) Pillar
C) Picture
D) Pit
Answer:
B) Pillar

20. The stupas in Ashoka period were made of …..
A) Mud
B) Brick
C) Wood
D) All of the above
Answer:
D) All of the above

21. The pillar above the stupa is called as
A) A bridge between earth and heaven
B) A bridge between earth and sky
C) A bridge between earth and hell
D) A bridge between earth and native
Answer:
A) A bridge between earth and heaven

TS 6th Class Social Bits 20th Lesson Sculptures and Buildings

22. The remains of stupas in Andhra Pradesh were found at
A) Amaravathi, Bhattiprolu
B) Ramathirtham, Salihundam
C) Both A & B
D) None
Answer:
C) Both A & B

23. It is believed the dome of the stupa represents the
A) heaven
B) earth
C) universe
D) bridge
Answer:
C) universe

24. In A.P, a crystal box with the relic of Buddha near this stupa.
A) Bhattiprolu
B) Ramathirtham
C) Salihundam
D) Amaravathi
Answer:
A) Bhattiprolu

25. The famous stupa in Andhra Pradesh
A) Amaravatl
B) Ramathirtham
C) Salihundam
D) Bhattiprolu
Answer:
A) Amaravatl

TS 6th Class Social Bits 20th Lesson Sculptures and Buildings

26. 1900 years ago this was very excellent with silpa thoranas.
A) Amaravathi
B) Bhattiprolu
C) Ramathirtham
D) Salihundam
A) Amaravathi

27. …………. used in the construction of chaityas.
A) Mud
B) Wood
C) Stone
D) All the above
Answer:
B) Wood

28. The old stone temple was safe here in Madhaya Pradesh
A) Sanchi
B) Saranath
C) Kanheri
D) Karle
Answer:
D) Karle

29. These are best examples for ancient sculptures in south India.
A) Nagarjuna Hill
B) Amaravathi
C) Both A & B
D) Salihundam
Answer:
A) Nagarjuna Hill

30. This Barber got permission to enter in Buddhist Sangha
A) Upali
B) Amrapali
C) Thadhagath
D) Thadhatmakar
Answer:
B) Amrapali

TS 6th Class Social Bits 20th Lesson Sculptures and Buildings

31. The sculpture like Gandhara, Mathura, Saranath can be seen here.
A) Amaravathi
B) Nagarjuna Hill
C) Bhattiprolu
D) Salihundam
Answer:
C) Bhattiprolu

32. The Chaitya that was constructed 2100 years ago
A) Karle
B) Bhaja
C) Kanheri
D) Nasik
Answer:
A) Karle

33. These viharas were constructed with bricks or stones.
A) Takshasila
B) Nagarjuna Hill
C) Nalanda
D) All the above
Answer:
D) All the above

34. These Chinese travellers visited India to visit the areas related to Buddha and famous Buddhist vidya pheets.
A) Fa-hi-an
B) Itsing
C) Hu-en-Tsang
D) All the above
Answer:
D) All the above

TS 6th Class Social Bits 20th Lesson Sculptures and Buildings

35. We can see viharas curved from stone here.
A) Karle Bhaja
B) Kanheri
C) Nasik
D) All the above
Answer:
A) Karle Bhaja

36. Match the following
1) Girl standing ( ) A) Bronze statue
2) A bull ( ) B) Terracota
3) Mother ( ) C) Harappan goddess sea

A) A – 1, B – 2, C – 3
B) A – 3, B – 1, C – 2
C) A – 1, B – 3, C – 2
D) A – 3,B – 2, C – 1
Answer:
C) A – 1, B – 3, C – 2

37.TS 6th Class Social Bits 20th Lesson Sculptures and Buildings  1
At present lion capital is in
A) Sanchi
B) Gaya
C) Saranath
D) Delhi
Answer:
C) Saranath

38. TS 6th Class Social Bits 20th Lesson Sculptures and Buildings 2
Whose potrait is this?
A) Ashoka
B) Kanishka
C) Harsha
D) Guptas
Answer:
A) Ashoka

39. TS 6th Class Social Bits 20th Lesson Sculptures and Buildings 3
Karle chaitya was built ….. years ago
A) 2100
B) 3100
C) 2500
D) 2000
Answer:
A) 2100

40. Viharas and Chaityas are belongs to
A) Buddism
B) Sikkism
C) Jainism
D) Hinduism
Answer:
A) Buddism

TS 6th Class Social Bits 20th Lesson Sculptures and Buildings

41. Fa-hi-an, Itsing belonged to
A) Japan
B) Tibet
C) China
D) India
Answer:
C) China

42. Nalanda in ……… is the most famous Buddhist monastery.
A) Andhra Pradesh
B) Karnataka
C) Kerala
D) Bihar
Answer:
D) Bihar

43. Vijayapuri is the capital city of kings.
A) Chola
B) Mauryan
C) Chera
D) Ikshvaku
Answer:
D) Ikshvaku

44. A usually had small rooms around an open courtyard.
A) Stupa
B) Chaitya
C) Vihara
D) Pillar
Answer:
C) Vihara

45. The pillars and the Lion Capital represent the power and majesty of the …… emperors.
A) Mauryan
B) Satavahanas
C) Ikshvaku
D) Magadha
Answer:
C) Ikshvaku

TS 6th Class Social Bits 19th Lesson Language, Writing and Great Books 

Regular practice with TS 6th Class Social Bits with Answers 19th Lesson Language, Writing and Great Books improves students’ confidence and readiness for assessments and examinations.

TS 6th Class Social Bits 19th Lesson Language, Writing and Great Books

Objective Type Questions

I. Choose the correct answer and write its letter in the bracket.

1 …………. book focusses on surgery.
A) Dictionary of Medicine
B) Charaka Samhita
C) Sushruta Samhita
D) Ayurveda Samhita
Answer:
C) Sushruta Samhita

2. ………… wrote the book called Aryabhattiyam.
A) Aryabhatta
B) Ramanujan
C) Varahamihirudu
D) Kalidas
Answer:
A) Aryabhatta

3. …………. are the deeds of great heroes and heroines.
A) Biographies
B) Songs
C) Poems
D) Epics
Answer:
D) Epics

TS 6th Class Social Bits 19th Lesson Language, Writing and Great Books

4. Mahabharata was composed by ……..
A) Vishwamitra
B) Valniiki
C) Vyasa
D) Buddha
Answer:.
C) Vyasa

5. was the language that was spoken in a large part of South India in the early days.
A) Tamil
B) Telugu
C) Marathi
D) Bengali
Answer:
A) Tamil

6. Language is used in these situation.
A) To do works in proper order
B) To get others attention
C) To create new things
D) All the above
Answer:
D) All the above

7. Language is developed between these people.
A) Those who live together
B) Those who have patience
C) Those who create equality
D) None
Answer:
A) Those who live together

8. These languages are derived from ‘Dravid’.
A) Telugu
B) Tamil
C) Kannad, Malayalam, Gond
D) All the above
Answer:
D) All the above

TS 6th Class Social Bits 19th Lesson Language, Writing and Great Books

9. The languages are from Indo-Aryan languages
A) Sanskrit
B) Hindi, Marathi
C) Bengali
D) AIL the above
Answer:
D) AIL the above

10. ABCDEF-is from which script?
A) Devanagari Script
B) Roman Script
C) Arabic Script
D) Telugu Script
Answer:
B) Roman Script

11. a, an, 3.1 – is from which script ?
A) Roman
B) Arabic
C) Devanagari
D) Telugu
Answer:
C) Devanagari

12. Who used pictorial script ?
A) The Indus people
B) The Arabians
C) I he Romans
D) The Greece
Answer:
A) The Indus people

13. The origin of many Indian scripts at present
A) Brahmi Script
B) Deva Nagari Script
C) Telugu Script
D) Tamil Script
Answer:
A) Brahmi Script

14. This is one of stone inscriptions in Brahmi script.
A) Bhattiprolu
B) Mandadam
G) Srisailam
D) Tripuranthakam
Answer:
A) Bhattiprolu

TS 6th Class Social Bits 19th Lesson Language, Writing and Great Books

15. In North India, they used the barks of these trees, which grew in the Himalayas for writing.
A) Tawra
B) Bhurja
C) Devadaru
D) Jittege
Answer:
B) Bhurja

16. The Vedas were taught first in this ………. form.
A) Written
B) Oral
C) Both A & B
D) None
Answer:
B) Oral

17. The main Indian epics
A) Ramayan
B) Mahabharat
C) Both A & B
D) Vedangas
Answer:
C) Both A & B

18. The Adi Kavya’ is
A) Ramayan
B) Mahabharat
C) Vedas
D) Vedangas
Answer:
A) Ramayan

TS 6th Class Social Bits 19th Lesson Language, Writing and Great Books

19. describe conflicts between cousins and different mentalities.
A) Ramayan
B) Mahabharat
C) Vedas
D) Vedangas
Answer:
B) Mahabharat

20. wrote Mahabharat in Sanskrit.
A) Valmiki
B) Vyasa
C) Patanjali
D) Charaka
Answer:
B) Vyasa

21. wrote Ramayana.
A) Valmiki
B) Vyasa
C) Bharatha
D) Pothana
Answer:
A) Valmiki

22. The Jataka Tales were compiled before
A) 1600 – 1800 years
B) 1800-2000 years
C) 2000-2200 years
D) 2400-2600 years
Answer:
A) 1600 – 1800 years

23. Kisagotami’s son died, she requested all to give life to his son, she was taken to Buddha. Buddha told her to bring a handful of mustard seeds from this house.
A) From the house of deaths
B) From the house of no deaths
G) From the house of only one death
D) None
Answer:
B) From the house of no deaths

TS 6th Class Social Bits 19th Lesson Language, Writing and Great Books

24. Sangam literature means
A) The poetry written by poets, poetesses and pandits
B) The poetry written by only poets „
C) The poetry written by poetesses
D) None
Answer:
A) The poetry written by poets, poetesses and pandits

25. This book explains the procedure of preparation of medicines by collecting herbs.
A) Charaka Samhita
B) Rasa Ratnakaram
C) Raja Tarangini
D) Middle Sastra
Answer:
A) Charaka Samhita

26. The book that explains about surgeries
A) Charaka Samhita
B) Sushruta Samhita
C) Maha Bhashyam
D) Dhanwantari
Answer:
B) Sushruta Samhita

27. The Aryabhattiyam was written by
A) Aryabhatta
B) Varahamihira
C) Nagarjuna
D) Patanjali
Answer:
A) Aryabhatta

TS 6th Class Social Bits 19th Lesson Language, Writing and Great Books

28. Who said that the sun is not rotating round the earth and the earth causing of day and night formation?
A) Aryabhatta
B) Varahamihira
C) Nagarjuna
D) Patanjali
Answer:
A) Aryabhatta

29. Who invented Decimal system ?
A) Romans
B) Indians
C) Greeks
D) Cholas
Answer:
B) Indians

30. He was one of the famous Indian intellectuals.
A) Panini
B) Patanjali
C) Charaka
D) Nagarjuna
Answer:
A) Panini

31. The Buddha Charitha’ was written by
A) Aswaghosha
B) Charaka
C) Patanjali
D) Panini
Answer:
A) Aswaghosha

TS 6th Class Social Bits 19th Lesson Language, Writing and Great Books

32. The first peotic story in Sanskrit is
A) Ashtadhyayi
B) Buddha Charitha
C) Abhignana Shakuntalam
D) Mrichchakatikam
Answer:
B) Buddha Charitha

33. TS 6th Class Social Bits 19th Lesson Language, Writing and Great Books  1
What does the picture shows ?
A) Islam script
B) Aryan Script
C) Indus Script
D) None
Answer:
C) Indus Script

34. Indus script is also called
A) Boustro pheden
B) Buddhist script
C) Jainist script
D) Aryan script
Answer:
A) Boustro pheden

35. Telugu – Anuna :: Marathi
A) Tai
B) Aai
C) Maa
D) Madar
Answer:
B) Aai

36. Vyasa: Sanskrit;: Nannaya:
A) Hindi
B) Pali
C) Telugu
D) None
Answer:
C) Telugu

TS 6th Class Social Bits 19th Lesson Language, Writing and Great Books

37. Aryabhatta and were famous astronomours
A) Charaka
B) Sushrotha
C) Varahamihira
D) None
Answer:
C) Varahamihira

38. Charaka: Medicine :: Sushruta:
A) Medicine
B) Surgery
C) Ayurveda
D) Homeo
Answer:
B) Surgery

39. Kauravas : :: Rama: Ramayana ………….
A) Mahabharata
B) Sangam literature
C) Indus civilization
D) None
Answer:
A) Mahabharata

40. Ramayana was composed by …………….
A) Vyasa
B) Valmiki
C) Charaka
D) Aryabhatta
Answer:
B) Valmiki

TS 6th Class Social Bits 19th Lesson Language, Writing and Great Books

41. were also initially composed and taught orally.
A) Bhaktas
B) Songs and stories
C) Vedas
D) Scripts
Answer:
C) Vedas

42. preached Dharma to fellow human beings and animals.
A) Gautama Buddha
B) Mahavira
C) Ashoka
D) Kanishka
Answer:
A) Gautama Buddha

43. script is like (अ आ इ ई )
A) Tamil
B) Telugu
C) Arabic
D) Devanagari script
Answer:
D) Devanagari script

TS 6th Class Social Bits 18th Lesson Devotion and Love towards God 

Regular practice with TS 6th Class Social Bits with Answers 18th Lesson Devotion and Love towards God improves students’ confidence and readiness for assessments and examinations.

TS 6th Class Social Bits 18th Lesson Devotion and Love towards God

Objective Type Questions

I. Choose the correct answer and write it in the brackets.

1. The Brahmins established …………. in different areai and performed sacrifices.
A) Viharas
B) Chaityas
C) Ashramas
D) Buildings
Answer:
C) Ashramas

2. One of the ………….. earliest images of Shiva, probably carved more than 2000 years ago.
A) Lingam
B) Vishnu
C) Durga
D) Krishna
Answer:
A) Lingam

3. The Buddhist stories were written down as the ………….
A) Stories
B) Puranas
C) Upanishads
D) Jataka Stories
Answer:
D) Jataka Stories

4. Christ was born in
A) Raj agriha
B)Kunda
C) Bethleham
D) Patali Putra
Answer:
C) Bethleham

TS 6th Class Social Bits 18th Lesson Devotion and Love towards God

5. ……… is the holy book of Muslims.
A) The Bible
B) Gita
C) Vedas
D) Quran
Answer:
D) Quran

6. Brahmins established Ashramas in different regions and conducted many discussions
A) Rituals like yagnas
B) Related to religion
C) Both A & B
D) None
Answer:
C) Both A & B

7. Who offered prayers to mother goddesses, snakes, trees and dead ancestors ?
A) Brahmianas
B) Buddhists
C) Jains
D) All the above
Answer:
D) All the above

8. The word ‘Hindu’ came into use after
A) 1000 AD
B) 1500 AD
C) 2000 AD
D) 2500 AD
Answer:
A) 1000 AD

9. The word Hindu is derived from this word.
A) Sindhus
B) Ganga
C) Yamuna
D) Universe
Answer:
A) Sindhus

TS 6th Class Social Bits 18th Lesson Devotion and Love towards God

10. The goddess who were offered prayers before 500 years
A) Siva
B) Vishnu
C) Durga
D) All the above
Answer:
D) All the above

11. The religious books of the Hindu religion
A) Vedas
B) Upanishads
C) Ramayana, Mahabharata (including Bhagawad Gita)
D) All the above
Answer:
D) All the above

12. Who was prayed by Bhagavatas ?
A) Vishnu
B) Narayana
C) Both A & B
D) None
Answer:
C) Both A & B

13. They believed that Vishnu was the ultimate god, who created this universe and was all powerful and all knowing ?
A) Bhagavatulu
B) Bhajanaparulu
C) Saivulu
D) Vignanavantulu
Answer:
A) Bhagavatulu

14. The Avatars of Vishnu became very popular before 2000 years ago
A) Rama
B) Krishna
C) Both A & B
D) None
Answer:
C) Both A & B

TS 6th Class Social Bits 18th Lesson Devotion and Love towards God

15. Worshipping-god is the only way to attain Moksha’ Who said these words ?
A) Buddhists
B) Jains
C) Philosophers
D) All the above
Answer:
D) All the above

16. Buddhists, Jains and Philosophers believed their
A) Repentance
B) Controlling wishes
C) Meditation
D) All the above
Answer:
D) All the above

17. Historical importance as Gudimallam ?
A) Images of Shivalingam
B) Vedas
C) Puranas
D) None
Answer:
A) Images of Shivalingam

18. The stories of Siva or Vishnu are called as
A) Jataka tales
B) Puranas
C) Vedas
D) None
Answer:
B) Puranas

19. A movement was started on Bhakthi on God in Tamil Nadu in this year.
A) 550 CE
B) 600 CE
C) 650 CE
D) 700 CE
Answer:
A) 550 CE

TS 6th Class Social Bits 18th Lesson Devotion and Love towards God

20. The devotees in Bhakthi movement believed that intense love for Siva or Vishnu and a desire for union with him alone was the path for salvation but did not pray for
A) solving problems
B) money
C) power
D) all the above
Answer:
D) all the above

21. The 12 main Vishnu devotees are called as ……….
A) Alwars
B) Nayanars
C) Bhagavatas
D) Saivulu
Answer:
A) Alwars

22. Only one lady in Alwars.
A) Andal
B) Gopa devi
C) Govindamma
D) Nukamma
Answer:
A) Andal

23. Always visited many Vishnu temples composed and sang songs called
A) Pasuras
B) Asuras
C) Kosaras
D) None
Answer:
A) Pasuras

24. Nayanars were ……
A) 60
B) 63
C) 65
D) 64
Answer:
B) 63

TS 6th Class Social Bits 18th Lesson Devotion and Love towards God

25. Who told about his happiness in meditation and others ignorance towards it ?
A) Manikka vasakar
B) Manik Chand
C) Silanyas
D) None
Answer:
A) Manikka vasakar

26. The new religion in Israel and Palestine in east central region
A) Hindu
B) Islam
C) Christianity
D) Parsee
Answer:
C) Christianity

27. The earliest Jaina gurus are called
A) Tirthankaras
B) Nayanars
C) Alwars
D) Saivulu
Answer:
A) Tirthankaras

28. The holy book of Christians
A) Bible
B) Quran
C) Bhagawt Gita
D) Zend-A-Vesta
Answer:
A) Bible

29. The disciples of Jesus
A) Shakes william
B) Shakesphere
C) St.Thomas
D) Johns
Answer:
C) St.Thomas

TS 6th Class Social Bits 18th Lesson Devotion and Love towards God

30. The new religion that was started in Arabia when Appar and others proposed the concept of one God …………
A) Christianity
B) Islam
C) Hinduism
D) Jewish religion
Answer:
B) Islam

31. The prophet Mohammad bom in Mecca in the year ….
A) 560 CE
B) 570 CE
C) 600 CE
D) 300 CE
Answer:
B) 570 CE

32. The descendant of Allah
A) Mohammad Prophet
B) Abdullah
C) Karim
D) Qatiza
Answer:
A) Mohammad Prophet

33. These are connected with God or a particular religion.
A) Novels
B) Holybooks
C) Story Books
D) Newspapers
Answer:
B) Holybooks

34. This can be praised according to Islam.
A) Jesus
B) Allah
C) Abdullah
D) Karim
Answer:
B) Allah

TS 6th Class Social Bits 18th Lesson Devotion and Love towards God

35. The Arab traders who came for naval trade spread this religion in India.
A) Islam
B) Christianity
C) Hindu
D) Jewish
Answer:
A) Islam

36. In Telangana, Stupas and Chaityas are located at
A) Nagarjuna Konda and Nekkonda
B) Phanigiri and Nelakondapalli
C) Jagayyapeta and Bhattiprolu
D) Nelakondapalli and Nagarjuna Konda
Answer:
B) Phanigiri and Nelakondapalli

37. The complete Hindu country
A) India
B) Sri Lanka
C) Nepal
D) Bangladesh
Answer:
C) Nepal

38. The complete Catholic country
A) Switzerland
B) Ireland
C) England
D) Indonisia
Answer:
B) Ireland

39. Ramayana: Valmiki: : Mahabharata : : ……………..
A) Vedavyasa
B) Nan nay a
C) Panduranga
D) Ramadasu
Answer:
A) Vedavyasa

TS 6th Class Social Bits 18th Lesson Devotion and Love towards God

40. Alwars: …………… :: Nayanars: Shivism
A) Sufi sains.
B) Vaishnava saints
C) Tirthan karas
D) Avataras
Answer:
B) Vaishnava saints

41. He advised the people not to follow the practice of ‘Tit for tat”. Who advised this ?
A) Rama
B) Krishna
C) Jesus
D) None
Answer:
C) Jesus

42. Bible : Christrajnity, Quiran : ……..
Bhagavadgira: Hinduism
A) Islam
B) Zorastranism
C) Buddists
D) Jainism
Answer:
A) Islam

43. Bhakti Movement arose in …………. Era in Tamil Nadu.
A) 550 CE
B) 550 AD
C) 450 AD
D) 450 CE
Answer:
A) 550 CE

44. Temples like Srika&ahasti and Tirumala became famous under the influence of
A) Alvars
B) Nayanars
C) Bhaktas
D) Bhagavatas
Answer:
C) Bhaktas

TS 6th Class Social Bits 18th Lesson Devotion and Love towards God

45. The temples of Krishna appeared in Vidisha in …………
A) Rajasthan
B) Madhya Pradesh
C) Telangana
D) Uttar Pradesh
Answer:
B) Madhya Pradesh

46. Sramanas established ………….
A) Lingas
B) Temples
C) Stupas
D) Ash ram as
Answer:
C) Stupas

47. ……… did not claim to be Gods.
A) Buddhia
B) Christ
C) Allah
D) None
Answer:
A) Buddhia

TS 6th Class Social Bits 17th Lesson Religion and Society in Early Times

Regular practice with TS 6th Class Social Bits with Answers 17th Lesson Religion and Society in Early Times improves students’ confidence and readiness for assessments and examinations.

TS 6th Class Social Bits 17th Lesson Religion and Society in Early Times

Objective Type Questions

I. Choose the correct answer and write its letter in the bracket.

1. Mahavira left his family when he was years old.
A) 31 years
B) 28 years
C) 30 years
D) 29 years
Answer:
C) 30 years

2. In those days, many people went to live in the forests in
A) caves
B) ashrams
C) on trees
D) burials
Answer:
B) ashrams

TS 6th Class Social Bits 17st Lesson Religion and Society in Early Times

3. The hymns were recited mainly during the performance of ………
A) yagnas
B) festivals
C) rituals
D) dance
Answer:
A) yagnas

4. There are …………. vedas.
A) 3
B) 2
C) 5
D) 4
Answer:
D) 4

5. Early farmers and herders worshipped
A) Mother Goddess
B) Shiva
C) Vishnu
D) Kali
Answer:
A) Mother Goddess

6. These are helpful to know the religious beliefs of people of early times.
A) paintings
B) burials
C) by studing the religions of lives hunter gatherers
D) all the above
Answer:
D) all the above

7. The main evidence to know that early humans offered prayers to animals
A) many animal paintings in caves
B) utensils they used
C) clothes they wear
D) none
Answer:
A) many animal paintings in caves

8. How can we say that early hunters believed that life continues even after death ?
A) They buried the dead along with some objects they useds
B) Luxurious life
C) Funerals to the dead
D) All the above
Answer:
A) They buried the dead along with some objects they useds

TS 6th Class Social Bits 17st Lesson Religion and Society in Early Times

9. A twelfth century book in Tamil describes the religious practices of hunter gatherers living near Sri Kalahasti.
A) Periyapuranam
B) Kamba Ramayanam .
C) Silappadikaram
D) Manimekhala
Answer:
A) Periyapuranam

10. Periyapuranam describes about him
A) Sri Ram
B) Sri Krishna
C) Bhakta Kannappa
D) Bhakta Prahlada
Answer:
C) Bhakta Kannappa

11. The Chenchus that live in Nallamala forests believed that these were their son-inlaws
A) Srisaila Mallikarjuna Swamy
B) Ahobilam Narasimha Swamy
C) Tirumala Sri Venkateswara Swamy
D) Both A & B
Answer:
D) Both A & B

12. The evidences that animal herders lit fire
A) ash mounds
B) mountains
C) pits
D) residential areas
Answer:
A) ash mounds

13. Find out the wrong matchings.
i) Maharashtra – Dhangar
ii) Karnataka – Kurubas
iii) Telangana & A.P – Kuruma, Golla, Yadava
iv) All the above are right
A) i
B) ii
C) i, ii, iii
D) iv
Answer:
D) iv

14. The animal herders in Karnataka, Telangana, A.P pray these godesses.
A) Renukamata, Yellamma
B) Mysamma
C) Pochamma
D) All the above
Answer:
D) All the above

TS 6th Class Social Bits 17st Lesson Religion and Society in Early Times

15. Many offers prayers to these trees in India.
A) Raavi, Neem
B) Jammi, Marri
C) Tulasi
D) All the above
Answer:
D) All the above

16. This regions cames into light during excavations.
A) Harappa
B) Nagarjuna Hill
C) Vijayapuri
D) None
Answer:
A) Harappa

17. The Indus people treated this tree as pious.
A) Raavi
B) Marri
C) Vepa Neem
D) None
Answer:
A) Raavi

18. The oldest Veda is
A) Rig Veda
B) Yajur Veda
C) Sama Veda
D) Atharvana Veda
Answer:
A) Rig Veda

19. Soma creeper means
A) It is a creeper which is used to prepare a juice
B) It is a juice/liquid
C) It is a pious tree
D) All the above
Answer:
A) It is a creeper which is used to prepare a juice

20. ……….. lived in the north western part of India in the region between the Hindukhush Mountains and the Yamuna river ?
A) Those who studied Vedas
B) Those who rear cows and horses
C) All the above
D) None
Answer:
C) All the above

21. The Vedas which describe very elaborate rituals, especially fire sacrifices
A)YajurVeda
B) Atharvana Veda
C) Both A & B
D) None
Answer:
C) Both A & B

22. These people were in high position performed yagnas and studied vedas
A) Vysvas
B) Brahmins
C) Kshatriyas
D) Sudras
Answer:
B) Brahmins

23. Bis stones were called
A) Rakshasa Gullu
B) Stones
C) Pits
D) Guttalu
Answer:
A) Rakshasa Gullu

TS 6th Class Social Bits 17st Lesson Religion and Society in Early Times

24. The practice of erecting megaliths began about …………. years also.
A) 4000
B) 3000
C) 2000
D) 1000
Answer:
B) 3000

25. Megaliths are seemed in India in this region.
A) Deccan region
B) South India
C) North- East India
D) All the above
Answer:
D) All the above

26. In these Megaliths, they hurried the pots of these colour.
A) Black
B) Red
C) White
D) Both A & B
Answer:
D) Both A & B

27. The people of this region used more iron tools.
A) Sub continent
B) Europe
C) Asia
D) China
Answer:
A) Sub continent

28. Almost all types of megalithic monuments like menhirs, stone circles, dolmens were found in Telangana belonged to this age.
A) Old stone age
B) Middle stone age
C) New stone age
D) Great metal age
Answer:
D) Great metal age

29. On the withdrawal of which question, Yama offered cows, gold & silver as boons to Nachiketha
A) What is the benefit of education ?
B) What is the reason for human birth ?
C) What happens after death ?
D) What is death ?
Answer:
C) What happens after death ?

TS 6th Class Social Bits 17st Lesson Religion and Society in Early Times

30. We can read the thoughts and opinions of the Rishis and Kings from these books.
A) Vedas
B) Upanishads
C) Vedangas
D) Aranyakas
Answer:
B) Upanishads

31. Which has no death ?
A) Soul
B) Brahman
C) Both A & B
D) None
Answer:
C) Both A & B

32. This should be done to understand the soul.
A) Tapas
B) Teaching education
C) Vivekam
D) Having knowledge
Answer:
A) Tapas

33. Who has no permanent residence ?
A) Satyanveshakas
B) Parivrajakas
C) Bhikshus
D) All the above
Answer:
D) All the above

34. The great in Parivrajakas
A) Vardhamana Mahavira, Gouthama Buddha
B) Makkali Gosala
C) Ajita-Keskambalin
D) All the above
Answer:
D) All the above

35. At what age did Mahavira left his house and became Parivrajakas ?
A) 25 years
B) 30 years
C) 35 years
D) 40 years
Answer:
B) 30 years

TS 6th Class Social Bits 17st Lesson Religion and Society in Early Times

36. Mahavir preached that this is the reason for our sins.
A) Causing pains to others
B) Doing good to others
C) Teaching good
D) To see without bad
Answer:
A) Causing pains to others

37. Who thought to get rid of sorrow ?
A) Vardhamana Mahavira
B) Gouthama Buddha
C) Makkali Gosala
D) Ajita Keshkambalin
Answer:
B) Gouthama Buddha

38. According to Buddha what is the reason for sorrow ?
A) Having no wealth
B) Having no beautiful wife
C) No education
D) Desires
Answer:
D) Desires

39. Instead of extreme penances extreme pleasure Buddha showed the way
A) great path
B) least path
C) middle path
D) no path
Answer:
C) middle path

40. What does the picture shows ?
A) Mother Goddess
B) Male God
C) Present lord
D) None
Answer:
A) Mother Goddess

41. O rivers, come down from the mountains like two swift horses, like two shining cows that lick their calves.
Who said these words ?
A) Brahma
B) Vishnu
C) Viswamithra
D) Krishna
Answer:
C) Viswamithra

42. Find the correct statement.
1) Indus valley civilisation is Ancient civilisation.
2) Aryan civilization is Ancient than Indus.
A) 1 only
B) 2 only
C) Both are wrong
D) Both are correct
Answer:
A) 1 only

TS 6th Class Social Bits 17st Lesson Religion and Society in Early Times

43. Gouthama : Buddism :: Mahavira :
A) Zorastranism
B) Parsism
C) Jainism
D) None
Answer:
C) Jainism

44. Jainism : Triratnas :: Buddism :
A) Suktas
B) Tripitakas
C) 10 commaandements
D) 40 principles
Answer:
B) Tripitakas

45. TS 6th Class Social Bits 17st Lesson Religion and Society in Early Times 1
These things are belongs to ……….. period
A) 4000 years ago
B) 6000 years ago
C) 2000 years ago
D) 5,000. years ago
Answer:
D) 5,000. years ago

46. Indus valley : Urban : (Aryan) Vedas :
A) Towns
B) Cities
C) Rural
D) None
Answer:
C) Rural

47. The varnas were divided by
A) Vaisyas
B) Sudras
C) Kshatriyas
D) Brahmins
Answer:
D) Brahmins

48. The Chenchus of Nallamala hills to this day worship forest goodess called
A) Mangamma
B) Gangamma
C) Pochamma
D) Mallamma
Answer:
D) Mallamma

TS 6th Class Social Bits 17st Lesson Religion and Society in Early Times

49. Of all Vedas is the oldest veda and was composed about 3500 years ago.
A) Rigveda
B) Yazurveda
C) Samaveda
D) Adharvana veda
Answer:
A) Rigveda

50. The Great Middle Path is the soul of
A) Jainism
B) Hinduism
C) Christianism
D) Buddhism
Answer:
D) Buddhism

51. The views of the rishis and kings can be read in texts called the
A) Upanishads
B) Tripitikas
C) Tapasya
D) Vedas
Answer:
A) Upanishads

TS 6th Class Social Bits 16th Lesson Towards Gender Equality  

Regular practice with TS 6th Class Social Bits with Answers 16th Lesson Towards Gender Equality improves students’ confidence and readiness for assessments and examinations.

TS 6th Class Social Bits 16th Lesson Towards Gender Equality

Objective Type Questions

I. Choose the correct answer and write it in the bracket.

1. Among children under six years number of girls per thousand boys in 2011
A) 975
B) 961
C) 950
D) 933
Answer:
D) 933

2. In our country most resources like land and factories are in the name of
A) Women
B) Men
C) Industrialists
D) Farmers
Answer:
B) Men

TS 6th Class Social Bits 16th Lesson Towards Gender Equality

3. …………. of India provided equal opportunities for all without any discrimination.
A) State Government
B) Central Government
C) Constitution
D) Society
Answer:
C) Constitution

4. In 2001 there were ………. girls for every thousand boys.
A) 943
B) 963
C) 975
D) 940
Answer:
B) 963

5. Proportion of women in Indian population is constantly
A) sufficient
B) good
C) increasing
D) decreasing
Answer:
D) decreasing

6. The work performed by women at home
A) Cooking
B) Washing clothes
C) Cleaning house
D) All the above
Answer:
D) All the above

7. Men feel that women have certain features
A) Women are weaker than men
B) They are responsible
C) They are loving and can fight against problem
D) All the above
Answer:
D) All the above

TS 6th Class Social Bits 16th Lesson Towards Gender Equality

8. Women can conceive babies and provide then with milk in the early months – find the reason.
A) Mental differences
B) Biological differences
C) Differences due to health
D) Traditional differences
Answer:
B) Biological differences

9. These have control over resources.
A) Women
B) Men
C) Children
D) Animals
Answer:
B) Men

10. Who prepared law, justice like issues ?
A) Women
B) Men
C) Men & women
D) Children
Answer:
B) Men

11. ………… were assigned a subordinate role to men just like land or cattle.
A) Women
B) Children
C) Girijans
D) None
Answer:
A) Women

12. The number of women per 1000 men in 1951
A) 940
B) 946
C) 950
D) 955
Answer:
B) 946

13. The number of women per 1000 men in 1981
A) 930
B) 935
C) 934
D) 945
Answer:
C) 934

TS 6th Class Social Bits 16th Lesson Towards Gender Equality

14. The number of women per 1000 men as per 2011 census in India
A) 940
B) 950
C) 960
D) 988
Answer:
A) 940

15. The number of women per 1000 men in Telangana in 1991
A) 950
B) 969
C) 980
D) 989
Answer:
B) 969

16. The number of women per 1000 men in Telangana as per 2011 census
A) 980
B) 985
C) 988
D) 990
Answer:
C) 988

17. The number of girls, below six years, per 1000 boys in Telangana as per 2011 census
A) 930
B) 933
C) 944
D) 955
Answer:
B) 933

18. ‘Infanticide’ means
A) foeticide
B) killing the child after birth
C) girl child killing the before they are born
D) killing the women at the time of marriage age
Answer:
A) foeticide

19. The literate women per 100 women in Telangana as per 1991 census
A) 20
B) 28
C) 30
D) 38
Answer:
B) 28

TS 6th Class Social Bits 16th Lesson Towards Gender Equality

20. The number of literates in men per 100 in Telangana as per 2011 census
A) 28
B) 50
C) 58
D) 68
Answer:
C) 58

21. The portion of male literature has increased from 52 to during 2011.
A) 50
B) 75
C) 80
D) 90
Answer:
B) 75

22. Out of 100 girl children more than of them discontinued their schooling after fifth class.
A) 65
B) 70
C) 72
D) 75
Answer:
A) 65

23. The number of girls who continue studying upto intermediate
A) 10
B) 15
C) 20
D) 25
Answer:
B) 15

24. To increase their income women are trying at mandal & village level by
A) forming as SHGs
B) Studying and becoming educated
C) Sharing responsibilities in taking decisions in families with husband and other also
D) None
Answer:
A) forming as SHGs

25. Women are depending economically on
A) Father
B) Husband
C) Sons, brothers
D) All the above
Answer:
D) All the above

TS 6th Class Social Bits 16th Lesson Towards Gender Equality

26. This state tirst made law in favour of women by giving equal rights in getting equal share in ancestoral properties.
A) Bihar
B) Karnataka
C) Telangana
D) Unified A.P
Answer:
C) Telangana

27. We mostly see in villages
A) Women are not allowed to do jobs even though they are educated
B) Women are ignoring men by doing jobs
C) Women, even though they are doing jobs, they have no protection
D) All the above
Answer:
A) Women are not allowed to do jobs even though they are educated

28. Due to reservations introduced in 1980s the place of women in our state is
A) Women are joining in colleges
B) Settling in govrnment jobs
C) Doing jobs as scientists, ambassador and engineers
D) All the above
Answer:
D) All the above

29. How many women which are working as agricultural labour per 10 in our country ?
A) 7
B) 8
C) 9
D) 5
Answer:
B) 8

30. The agricultural works which are reserved for women
A) Transplanting rice
B) Weeding
C) Plucking groundnut pods
D) All the above
Answer:
D) All the above

TS 6th Class Social Bits 16th Lesson Towards Gender Equality

31. In Panchayath Raj bodies, more and more women are now coming forward to participate in public affairs because
A) due to government initiatives
B) of change in the thoughts of women
C) economic stability of women
D) none
Answer:
A) due to government initiatives

32. What does the graph tells us?
A) Literacy rate of men & women
B) Sex ratio of men & women
C) IMR of men & women
D) Ages as men & women
Answer:
A) Literacy rate of men & women

33.

Telangana sex ratio
Year Thousand males Sex ratio
1981 1000 934
1991 1000 969
2011 1000 988

What is the present sex ratio of Telangana ?
A) 931
B) 972
C) 982
D) None
Answer:
C) 982

TS 6th Class Social Bits 16th Lesson Towards Gender Equality

34. The literacy rate is very low in women. Find the reason.
1) Parents are not showing interest on girl education
2) Girls are not interested
A) 1 only
B) 2 only
C) Both are correct
D) Both are wrong
Answer:
A) 1 only

35. Find the correct statement.
1) The marriage Age of girls is 18.
2) The marriage Age of Boy is 21.
A) 1 only
B) 2 only
C) Both are correct
D) None
Answer:
C) Both are correct

36. The special schemes like ‘Pavala Vaddi’ provided for
A) men
B) women
C) officers
D) everyone
Answer:
B) women

37. ……….. believe that normally there should have been one thousand women to one thousand men in the population.
A) Scientists
B) Politicians
C) Doctors
D) Lawyers
Answer:
C) Doctors

38. Girls are told that they can only learn subjects like
A) Mathematics
B) Science
C) Computers
D) Home science
Answer:
D) Home science

TS 6th Class Social Bits 16th Lesson Towards Gender Equality

39. Malini is ………….
A) a farmer
B) an engineer
C) a driver
D) a domestic worker
Answer:
D) a domestic worker

40. It is also true many ……….. jobs are ‘reserved’ for women.
A) farm
B) government
C) private
D) higher
Answer:
A) farm

TS 6th Class Social Bits 15th Lesson Diversity in Our Society

Regular practice with TS 6th Class Social Bits with Answers 15th Lesson Diversity in Our Society improves students’ confidence and readiness for assessments and examinations.

TS 6th Class Social Bits 15th Lesson Diversity in Our Society

Objective Type Questions

I. Choose the correct answer and write its letter in the bracket.

1. ……….. adds variety to our life.
A) Unity
B) Diversity
C) Regionalism
D) Religion
Answer:
D) Religion

2. The British ruled India …………… years.
A) 300
B) 400
C) 200
D) 100
Answer:
C) 200

3. There are …………. states in India.
A) 29
B) 25
C) 23
D) 24
Answer:
A) 29

TS 6th Class Social Bits 15th Lesson Diversity in Our Society

4. ……… desert is situated on the border of India and Pakistan.
A) Sahara
B) Sonoran
C) Thar
D) Arabia
Answer:
C) Thar

5. ………. is one of the highest peaks of Himalayas in Sikkim.
A) The Everest
B) The Kanchenjunga
C) K2
D) Dhavalagiri
Answer:
B) The Kanchenjunga

6. The special feature of India
A) Socialism
B) Communism
C) Unity in diversity
D) Diversity in unity
Answer:
C) Unity in diversity

7. In the lesson Vegetable Suman told that he came from this state.
A) Maharashtra
B) Bihar
C) West Bengal
D) Andhra Pradesh
Answer:
B) Bihar

8. “Hero of 1857 war as Independence”.
A) Netaji
B) Mangal Pandey
C) Patel
D) Seetaramaiah
Answer:
B) Mangal Pandey

TS 6th Class Social Bits 15th Lesson Diversity in Our Society

9. The desert in the border region of India and Pakistan
A) Sahara
B) Arabia
C) Thar
D) Sonaran
Answer:
C) Thar

10. The Thar desert is located in this region in Rajasthan state.
A) Jodhpur
B) Jaisalmer
C) Marwar
D) Mewar
Answer:
C) Marwar

11. The inhabitants of the Thar desert lead their lives by selling this wool.
A) Of goat
B) Of sheep
C) both A & B
D) Of buffaloes
Answer:
C) both A & B

12. The traders who came cross the Thar desert are:
A) Iranese
B) Afghans
C) Both A & B
D) None
Answer:
C) Both A & B

13. The developed towns in the Thar desert
A) Jaisalmer
B) Bikaner
C) Jodhpur
D) All the above
Answer:
D) All the above

TS 6th Class Social Bits 15th Lesson Diversity in Our Society

14. …….. years ago a large canal constructed to bring water to the Thar desert
A) 40
B) 50
C) 60
D) 70
Answer:
B) 50

15. Earlier people mainly ate roties made of bajra with this dal.
A) green gram
B) black gram
C) both A & B
D) none
Answer:
C) both A & B

16. This is famous for its sweets and other foods in Thar desert region.
A) Jodhpur
B) Jaisalmer
C) Bikaner
D) Marwar
Answer:
C) Bikaner

17. The small state in the eastern region of the Himalayas
A) Goa
B) Sikkim
C) Arunachal Pradesh
D) Andhra Pradesh
Answer:
B) Sikkim

18. The Kanchana Ganga peak is in this state.
A) Sikkim
B) Arunachal Pradesh
C) Assom
D) Bihar
Answer:
A) Sikkim

19. The main crops of Sikkim
A) Maize
B) Paddy
C) Wheat, elachi, ginger
D) All the above
Answer:
D) All the above

TS 6th Class Social Bits 15th Lesson Diversity in Our Society

20. These are domesticated in Sikkim for meat, fur and milk
A) Sheep
B) Yak
C) Both A & B
D) Goat
Answer:
C) Both A & B

21. Where is Sikkim located in the border region in India ?
A) Nepal
B) Bhutan
C) Tibet (China)
D) All the above
Answer:
D) All the above

22. The number of languages spoken by Sikkim people
A) 10
B) 11
C) 12
D) 13
Answer:
B) 11

23. The people of Sikkim maintain close relation with ?
A) Tibetan Lamas
B) Chinese
C) Nepalese
D) All the above
Answer:
A) Tibetan Lamas

24. Name the state which was under the rule of Chogyal king as independent state?
A) Bihar
B) Sikkim
C) Meghalaya
D) Tripura
Answer:
B) Sikkim

TS 6th Class Social Bits 15th Lesson Diversity in Our Society

25. The reason behind the unity in diversity in India
A) as they are literates
B) due to poverty
C) as they fought together against the Britishers
D) all the above
Answer:
C) as they fought together against the Britishers

26. The place of ‘Jallianwalla Bagh massacre
A) Amritsar
B) Gwalior
C) Jodhpur
D) Jaisalmer
Answer:
A) Amritsar

27. The book ‘Discovery of India’ was written by
A) Jawaharlal Nehru
B) Gandhiji
C) Patel
D) Tilak
Answer:
A) Jawaharlal Nehru

28. Who coined the phrase ‘Unity in Diversity’?
A) M.K. Gandhi
B) Sardar Vallabhai Patel
C) Jawaharlal Nehru
D) Tilak
Answer:
C) Jawaharlal Nehru

TS 6th Class Social Bits 15th Lesson Diversity in Our Society

29. What does the picture shows ?
A) Sikkim desert
B) Thar desert
C) Meghalaya
D) Kerala
Answer:
B) Thar desert

30. Find the wrong statement.
1) Sikkim state is connected with Nepal and Bhutan.
2) Rajasthan state is connected with China
A) 1 only
B) 2 only
C) Both are correct
D) None
Answer:
B) 2 only

31. Match the following
1) Buddhism ( ) A) Khalifa
2) Christianity ( ) B) Dalai Lama
3) Islam ( ) C) Pope

A) 1 – A, 2 – B, 3 – C
B) 1 – B, 2 – C, 3 – A
C) 1 – C, 2 – A, 3 – B
D) 1 – A, 2 – C, 3 – B
Answer:
B) 1 – B, 2 – C, 3 – A

32. Mecca & Madina : Arabia : Dwarka :
A) Tirupathi
B) Uttar Pradesh
C) Gujarat
D) Kashmir
Answer:
C) Gujarat

33. TS 6th Class Social Bits 15th Lesson Diversity in Our Society 1
Find the picture.
A) Red fort
B) Golkonda fort
C) Jaisalmer fort
D) Rayaghad fort
Answer:
C) Jaisalmer fort

34. The regional, cultural, religious differences enriches our
A) lives
B) leaders
C) students
D) people
Answer:
A) lives

TS 6th Class Social Bits 15th Lesson Diversity in Our Society

35. Student Suman came on a
A) scooter
B) cycle
C) motor cycle
D) car
Answer:
B) cycle

36. ‘Bhendi’ means
A) Brinjal
B) Mirchi
C) Lady’s fingers
D) Onion
Answer:
C) Lady’s fingers

37. ‘Bhayya’ means
A) father
B) mother
C) sister
D) brother
Answer:
D) brother

TS 6th Class Social Bits 14th Lesson Local Self-Government in Urban Areas 

Regular practice with TS 6th Class Social Bits with Answers 14th Lesson Local Self-Government in Urban Areas improves students’ confidence and readiness for assessments and examinations.

TS 6th Class Social Bits 14th Lesson Local Self-Government in Urban Areas

Objective Type Questions

I. Choose the correct answer and write its letter in the bracket.

1. …………… require a lot more planning and amenities than in rural areas.
A) Towns and cities
B) Countries
C) Continents
D) Districts
Answer:
A) Towns and cities

2. The tenure of the members of the standing committees of a Municipal Coiporation is
A) one year
B) two years
C) three years
D) five years
Answer:
B) two years

TS 6th Class Social Bits 14th Lesson Local Self-Government in Urban Areas

3. If the population is in between 40,000 to 3,00,000 people its body is called
A) Panchayat
B) Municipal Council
C) Municipal Corporation
D) Nagar Panchayat
Answer:
B) Municipal Council

4. If the population is in between 20,000 to 40,000 people its body is called
A) Panchayat
B) Municipal Council
C) Municipal Corporation
D) Nagar Panchayat
Answer:
D) Nagar Panchayat

5. The reason behind the increase in town area
A) Increase in the number of people who came there for employment and livelihood
B) Industrialisation
C) Increase in employment opportunities
D) None
Answer:
A) Increase in the number of people who came there for employment and livelihood

6. This system is introduced to provide public facilities in cities & towns.
A) Municipal Organization
B) Town Development Organization
C) Rural Development Organization
D) All the above
Answer:
A) Municipal Organization

TS 6th Class Social Bits 14th Lesson Local Self-Government in Urban Areas

7. Types of Municipalities based on population
A) 2
B) 3
C) 4
D) 5
Answer:
B) 3

8. The population in Nagara Panchayat
A) 20,000 – 30,000
B) 20,000 – 40,000
C) 20,000 – 50,000
D) 25,000 – 50,000
Answer:
B) 20,000 – 40,000

9. The population in Municipal Council
A) 20.000 – 40,000
B) 40,000 – 3,00,000
C) Above 3.00,000
D) None
Answer:
B) 40,000 – 3,00,000

10. The population in Municipal Corporation
A) 2 lakhs and alxr
B) 3 lakhs and above
C) 4 lakhs and above
D) 5 lakhs and above
Answer:
B) 3 lakhs and above

11. Sanitation workers use these to collect and dump garbage.
A) Wheel carts, Hydraulic dumper bins
B) Trolly, Auto rickshaws
C) Tractor
D) All the above
Answer:
D) All the above

TS 6th Class Social Bits 14th Lesson Local Self-Government in Urban Areas

12. The ward members in Municipality and Coiporation are called as
A) Councillor / Corporator
B) Member / Councillor
C) Chairman / Corporator
D) Members / Member
Answer:
A) Councillor / Corporator

13. The head of municipality
A) Chairman
B) Mayor
C) Sarpanch
D) Upa-Sarpanch
Answer:
A) Chairman

14. The main function of a municipality
A) Water supply, street lights
B) Drainage repairs, maintenance, garbage disposal
C) Maintenance of „ hools and ration shops
D) All the above
Answer:
D) All the above

15. This person tries to solve the ward problems in Municipality.
A) Councillor
B) Corporator
C) Chairman
D) Mayor
Answer:
A) Councillor

16. An example for taxes levied by Municipalities
A) house tax
B) water tax
C) tax on street lights and shops
D) all the above
Answer:
D) all the above

TS 6th Class Social Bits 14th Lesson Local Self-Government in Urban Areas

17. Several municipalities across the country are hiring contractors to collect and garbage for rendering better services which is called as
A) Sub-contracting work
B) Major contracting work
C) Public contracting work
D) All the above
Answer:
A) Sub-contracting work

18. Vemulawada Nagara Panchayat is in this district.
A) Khammam
B) Warangal
C) Rajanna
D) Nizamabad
Answer:
C) Rajanna

19. The number of wards in Vemulawada Nagara panchayat
A) 15
B) 20
C) 25
D) 26
Answer:
B) 20

20. Sri Raja Rajeshwara Devasthanam is here
A) Vemulawada
B) Yadgirigutta
C) Sirisilla
D) Kolanupaka
Answer:
A) Vemulawada

21. The drinking water system in Vemulawada is called as
A) Ganga
B) Nirmala Ganga
C) Akasha Ganga
D) Ganga Jal
Answer:
C) Akasha Ganga

22. In 2003, under the …….. scheme water is supplied through overhead pips.
A) Swajaladhara
B) Ganga kalya
C) Ganga Yojana
D) All the above
Answer:
A) Swajaladhara

TS 6th Class Social Bits 14th Lesson Local Self-Government in Urban Areas

23. How many households are supplied protected water through Akasha Ganga scheme ?
A) 4000
B) 5000
C) 6000
D) 7000
Answer:
B) 5000

24. Corporation : Mayor:: Municipality : ………….
A) Sarpanch
B) Municipal Chairman
C) Zilla Parishat Chairman
D) M.P.P
Answer:
B) Municipal Chairman

25. Find the correct statement.
1) A voter should be completed 18yrs.
2) A contestant should be 21 years
A) 1 only
B) 2 only
C) Both are correct
D) None
Answer:
C) Both are correct

26. Municipal Commissioner is
A) Elected by central government
B) As IAS Rank officer
C) Administrative officer of municipality
D) All the above
Answer:
D) All the above

27. Apart form the ward councillors there are also who head the institutions like Sarpanches.
A) Mayors
B) Commissioner
C) Executive Officer
D) V.R.O
Answer:
A) Mayors

TS 6th Class Social Bits 14th Lesson Local Self-Government in Urban Areas

28. There are ……….. kinds of municipal bodies depending upon the size of population.
A) Two
B) Three
C) Four
D) Five
Answer:
B) Three

29. ……….. allots funds for different projects for municipalities.
A) Donors
B) Government
C) Panchayat
D) Corporation Office
Answer:
B) Government

30. The wet waste is also used for making
A) Electricity
B) Gas
C) Compost
D) Fertilizer
Answer:
C) Compost

31. The Chairman of a municipal council is elected by
A) The elected councillors
B) Ward members
C) Corporators
D) Voters
Answer:
A) The elected councillors

TS 6th Class Social Bits 13th Lesson Village Panchayats 

Regular practice with TS 6th Class Social Bits with Answers 13th Lesson Village Panchayats improves students’ confidence and readiness for assessments and examinations.

TS 6th Class Social Bits 13th Lesson Village Panchayats

Objective Type Questions

I. Choose the correct answer and write its letter in the bracket.

1. Panchayat president is called
A) Mayor
B) President
C) Councilor
D) Sarpanch
Answer:
D) Sarpanch

2. Panchayat is divided into
A) Wards
B) Divisions
C) Paraganas
D) Mandals
Answer:
A) Wards

3. District panchayat is also called
A) Zilla Parishad
B) Mandal Parishad
C) Praja Parishad
D) Dharma Parishad
Answer:
A) Zilla Parishad

TS 6th Class Social Bits 13th Lesson Village Panchayats

4. The village panchayat is generally elected for a term of
A) 6 years
B) 7 years
C) 8 years
D) 5 years
Answer:
D) 5 years

5. The Panchayat Raj system is tier of democratic government
A) Second
B) Third
C) Fourth
D) First
Answer:
B) Third

6. These fulfill the needs of people in villages.
A) Municipalities
B) Corporations
C) Gram Panchayats
D) All the above.
Answer:
C) Gram Panchayats

7. All govt, facilities are executed by
A) private institutions
B) private people
C) govt, departments
D) none
Answer:
C) govt, departments

8. This is arranged in eveiy village to maintain democratically.
A) Grama Sabha
B) Grama Sangham
C) Grama kutam
D) All the above
Answer:
A) Grama Sabha

TS 6th Class Social Bits 13th Lesson Village Panchayats

9. Village Sarpanch is elected by
A) Members of Gram Panchayat
B) Voters in village
C) Elders in village
D) All the above
Answer:
B) Voters in village

10. Who minds the implementation of schemes like MNREGA in villages ?
A) Mandal Parishad
B) Grama Sabha
C) Zilla Parishad
D) State government
Answer:
A) Mandal Parishad

11. The age limit to be enrolled as voter
A) 17 years
B) 18 years
C) 21 years
D) 25 years
Answer:
B) 18 years

12. Every village is divided like this.
A) Wards
B) Streets
C) Councils
D) Corporates
Answer:
A) Wards

13. Who elects Ward member ?
A) Voters in the village
B) Village panchayat members
C) Sarpanch
D) None
Answer:
A) Voters in the village

14. The number of waid members for every Gram Panchayat according to its population.
A) 5 to 10
B) 5 to 20
C) 5 to 21
D) 6 to 15
Answer:
C) 5 to 21

TS 6th Class Social Bits 13th Lesson Village Panchayats

15. The age limit for the contestant as Village Panchayat member.
A) 18 years
B) 21 years
C) 25 years
D) 30 years
Answer:
B) 21 years

16. The number of seats that are sanctioned to the women in the Indian Parliament
A) 1/3 rd
B) 1/4 th
C) 1/5 th
D) 1/6 th
Answer:
A) 1/3 rd

17. Usually the elections for Village Panchayat are once in ………. years.
A) 6
B) 5
C) 4
D) 3
Answer:
B) 5

18. 100% literacy is achieved in …….. village.
A) Gangadevipalli
B) Ammanabolu
C) Ramachandrapuram
D) Hazipally
Answer:
A) Gangadevipalli

19. The first civilian of the village
A) Sarpanch
B) Upa-sarpanch
C) Member
D) Mandal Parishad Chair Person
Answer:
A) Sarpanch

TS 6th Class Social Bits 13th Lesson Village Panchayats

20. Who is responsible for the income and expenditure of Village panchayat ?
A) Sarpanch
B) Upa-sarpanch
C) Members
D) All the above
Answer:
A) Sarpanch

21. Who elects Upa-sarpanch ?
A) Sarpanch
B) Ward members
C) Both A & B
D) None
Answer:
C) Both A & B

22. Who is the government employee in every panchayat ?
A) VRO
B) VRA
C) Secretary
D) MRO
Answer:
C) Secretary

23. The main function Of village panchayat
A) maintaining roads
B) cleaning drainage system
C) providing drinking water and street lights
D) all the above
Answer:
D) all the above

24. The village panchayat meeting should be held
A) once in a month
B) once in every 3 months
C) once in every 6 months
D) twice in every year
Answer:
A) once in a month

25. Who gives final picture to the village budget ?
A) Sarpanch
B) C.E.O
C) Grama Sabha
D) After discussions of the above three they give final conclusion.
Answer:
D) After discussions of the above three they give final conclusion.

26. The taxes collected by village panchayat
A) House tax
B) Land tax
C) Both A & B
D) None
Answer:
C) Both A & B

TS 6th Class Social Bits 13th Lesson Village Panchayats

27. What is the share of taxes to Gram panchayat ?
A) 1/2
B) 1/3 rd
C) 1/4th
D) 1/5th
Answer:
B) 1/3 rd

28. This gets some funds through MNREGA.
A) Gram Panchayat
B) Mandal Parishad
C) Zilla Parishad
D) State government
Answer:
A) Gram Panchayat

29. Number of Gram panchayat in every mandal is approximately
A) 10
B) 20
C) 40
D) 50
Answer:
B) 20

30. Who elect MPTCs ?
A) Voters
B) Mandal Parishad Chair person
C) Sarpanchs in the mandal
D) None
Answer:
A) Voters

31. Who elect ZPTCs?
A) MPTCs
B) Sarpanchs
C) Voters
D) None
Answer:
C) Voters

32. …………. co-ordinates the Gram Panchayat works.
A) Zilla Parishad
B) Mandal Parishad
C) Gram Sabha
D) Both A & B
Answer:
D) Both A & B

TS 6th Class Social Bits 13th Lesson Village Panchayats

33. ‘Hazipalli’ village is in this district.
A) Mahaboobnagar
B) Ranga Reddy
C) Medak
D) Hyderabad
Answer:
B) Ranga Reddy

34. In 2008 Hazipally received this award from the State government
A) Pragathi
B) Prathibha
C) Subhram
D) Parisubhram
Answer:
C) Subhram

35. Hazipally received in December 2008 from the Central government.
A) Nirmala Gram Puraskar
B) Nirmal Bhavan
C) Subhratha
D) Samskaram
Answer:
A) Nirmala Gram Puraskar

36. These villages in Telangana are successfully running their panchayats.
A) Gangadevipalli (Warangal Rural)
B) Ramachandra Puram (Karimnagar) .
C) Ankapur (Nizamabad)
D) All the above
Answer:
D) All the above

TS 6th Class Social Bits 13th Lesson Village Panchayats

37. The number of committees arranged by Gangadevipalli Gram Sabha
A) 17
B) 18
C) 20
D) 21
Answer:
B) 18

38. The speciality of Gangadevipalli Gram panchayat
A) Each and every villagers is a member in anyone of the 18 committees
B) Villages are part and parcel of village develo^ment
C) Adopting developmental activities
D) None
Answer:
A) Each and every villagers is a member in anyone of the 18 committees

39. Public amentities means
A) Facilities to all people
B) Schools
C) Houses
D) None
Answer:
A) Facilities to all people

40. TS 6th Class Social Bits 13th Lesson Village Panchayats  1
What does the picture shows ?
A) Function
B) Gram Sabha
C) School
D) Hartal
Answer:
B) Gram Sabha

41. it has been decided by the Parliament that at least ……… of all Panchayat ward members and Sarpanches will, be women.
A) 50%
B) 60%
C) 70%
D) 40%
Answer:
A) 50%

42. Any person who is …………… years or above can contest for the election.
A) 18
B) 21
C) 22
D) 20
Answer:
B) 21

TS 6th Class Social Bits 13th Lesson Village Panchayats

43. The Panchayat meeting usually begins by reading out the report of the last meeting called
A) Minutes
B) Plan
C) Pamphlet
D) Notice
Answer:
A) Minutes

44. Grain Panchayat elections are conducted by
A) Central Election Commission
B) District Election Commission
C) State Election Commission
D) State Governor
Answer:
C) State Election Commission

TS 6th Class Social Bits 12th Lesson Democratic Government 

Regular practice with TS 6th Class Social Bits with Answers 12th Lesson Democratic Government improves students’ confidence and readiness for assessments and examinations.

TS 6th Class Social Bits 12th Lesson Democratic Government

Objective Type Questions

I. Choose the correct answer and write its letter in the bracket.

1. Every country needs ……….
A) A government
B) A river
C) A desert
D) A mountain
Answer:
A) A government

2. The following one has the job of protecting the boundaries
A) Court
B) The Government
C) Police Station
D) University
Answer:
B) The Government

TS 6th Class Social Bits 12th Lesson Democratic Government

3. In the monarchy ……………. has the power to make decisions.
A) King
B) Queen
C) Minister
D) King or Queens
Answer:
D) King or Queens

4. In democracy …………… have the ultimate power.
A) People
B) Government
C) King
D) President
Answer:
A) People

5. ………… is the rule of the single person.
A) Democracy
B) Republic
C) Monarchy
D) Self Government
Answer:
C) Monarchy

6. This fulfills the needs of the people, protects people and solves their disputes
A) government
B) social security
C) capitalists
D) private persons
Answer:
A) government

7. It is impossible to frame a common solution or rules which is accepted by the whole society
A) a tribal community area
B) a religious community area
C) a caste based community area
D) an area in which people of many castes, religious, tribes live together
Answer:
D) an area in which people of many castes, religious, tribes live together

8. In olden kingdoms these persons were monarchs.
A) Emperors
B) Kings
C) Queens
D) All the above
Answer:
D) All the above

TS 6th Class Social Bits 12th Lesson Democratic Government

9. In olden days many kings spend their time in the following issue more than ruling
A) extension of kingdom
B) judicial review
C) to poets
D) to artists
Answer:
A) extension of kingdom

10. Even though king or queen consult some others in sometimes during decision taking procedure, the final decision was in their hands only
A) People’s
B) King’s or Queen’s
C) Minister’s
D) Court’s
Answer:
B) King’s or Queen’s

11. One of the ways to accommodate the views of all kinds of people living in the society and prevent oppressive and unjust forces from controlling the govt, is the ……… govt.
A) democratic
B) kingmenship
C) republic
D) directory rule
Answer:
A) democratic

12. “A government of the people, by the people and for the people”. Who gave this definition of Democracy ?
A) George Washington
B) Abraham Lincoln
C) Thomas Hobs
D) Bentham
Answer:
B) Abraham Lincoln

13. The democracy that is in practice at present
A) Direct democracy
B) Indirect democracy
C) Representative democracy
D) Both B & C
Answer:
D) Both B & C

14. Adults means
A) Those who completed 15 years
B) Those who completed 18 years
C) Those who completed 21 years
D) Those who completed 25 years
Answer:
B) Those who completed 18 years

TS 6th Class Social Bits 12th Lesson Democratic Government

15. Prior to election the contestants in the election release a list which is called as
A) Manifesto
B) Mock list
C) Voters list
D) Rough note
Answer:
A) Manifesto

16. What is the tenure of office of people representatives ?
A) fixed time
B) no limit
C) limitless
D) none
Answer:
A) fixed time

17. Elections in India are conducted for once in …….. years.
A) 2
B) 3
C) 4
D) 5
Answer:
D) 5

18. The majority for representatives in representative democracy
A) fixed majority
B) common majority
C) majority that is instructed
D) all the above
Answer:
B) common majority

19. If a Village Panchayat has 20 ward members, the number of members for winning majority
A) 9
B) 10
C) 11
D) 12
Answer:
C) 11

20. This is to control the representatives who are elected in democracy.
A) Some restrictions are mentioned in our constitution
B) implementing law of heriditary
C) no restrictions
D) they are exempted from law
Answer:
A) Some restrictions are mentioned in our constitution

21. People has to do in democracy
A) People and official everyone should spend some of their time and understand the requirements of people
B) People should understand each and every act of government.
C) People should vote without any fears and inhibitions.
D) All the above
Answer:
D) All the above

TS 6th Class Social Bits 12th Lesson Democratic Government

22. In some circumstances these issues have impact on people.
A) Caste
B) Religion
C) Both A & B
D) None
Answer:
C) Both A & B

23. At how many levels the government in our country works from ?
A) 2
B) 3
C) 4
D) 5
Answer:
B) 3

24. This work for us in our region.
A) Central govt
B) State govt
C) Local govt
D) None
Answer:
C) Local govt

25. The government that works for the whole state
A) Central govt.
B) State govt.
C) Local govt.
D) None
Answer:
B) State govt.

26. The government at central level, that is responsible for the whole country
A) Central govt.
B) State govt.
C) Local govt.
D) None
Answer:
A) Central govt.

27. TS 6th Class Social Bits 12th Lesson Democratic Government  1
Who is in this picture ?
A) The king of Mauryan empire
B) The king of Gupta empire
C) The king of Shalivahana
D) The king of Nandas
Answer:
C) The king of Shalivahana

28. Find the correct statement.
1) At present India follows direct democracy.
2) At present India is following indirect democracy.
A) 1 only
B) 2 only
C) Both are correct
D) Both are wrong
Answer:
B) 2 only

TS 6th Class Social Bits 12th Lesson Democratic Government

29. Democratic governments in our times are usually referred to as representative democracies. n representative Democracies, people choose their representatives through an election process.
A) Representative
B) Monarchial
C) Aristocracy
D) Military
Answer:
A) Representative

30. Democratic governments are formed by the struggle of
A) Forces
B) People
C) Tribals
D) Women
Answer:
A) Forces

31. The government makes the law for …………….. citizens.
A) None
B) Some of
C) All
D) They
Answer:
B) Some of

32. In a monarchy ……… need not explain his actions.
A) Ruler
B) People
C) President
D) Minister
Answer:
C) President

33. ………… means it works in the entire state
A) Local level
B) State level
C) National level
D) International level
Answer:
A) Local level

TS 6th Class Social Bits 12th Lesson Democratic Government

34. In a democracy the Government has to explain its actions and defend its decisions to
A) The people
B) The Parliament
C) The President
D) The army officers
Answer:
C) The President

35. In modern democracies the representatives are elected by
A) Voters
B) Men
C) Women
D) Children
Answer:
A) Voters

36. At present in India the elections are conducted by
A) Courts
B) Government
C) Election Commission
D) Shah Commission
Answer:
C) Election Commission

37. Who is playing major role to create awareness among the people?
A) Mass media
B) MLA’s
C) MPs
D) Sarpanches
Answer:
A) Mass media

TS 6th Class Social Bits 11th Lesson First Empires 

Regular practice with TS 6th Class Social Bits with Answers 11th Lesson First Empires improves students’ confidence and readiness for assessments and examinations.

TS 6th Class Social Bits 11th Lesson First Empires

Objective Type Questions

I. Choose the correct answer and write its letter in the bracket.

1. Ashoka’s father was ……………
A) Chandragupta
B) Bindusara
C) Chanakya
D) Pulumavi
Answer:
B) Bindusara

2. Kautilya is another name of ……….
A) A province
B) Chief Minister
C) Chanakya
D) Chandragupta
Answer:
C) Chanakya

3. ………… is the ancient name of Coastal Odisha.
A) Pataliputram
B) Takshasila
C) Kalinga
D) Ujjayini
Answer:
C) Kalinga

TS 6th Class Social Bits 11th Lesson First Empires

4. Some years after Maha Padmananda
A) Ashoka
B) Chandragupta Maurya
C) Bindusara
D) Narasimha Varma
Answer:
B) Chandragupta Maurya

5. ………… is a unique ruler.
A) Ashoka
B) Chandragupta
C) Bindusara
D) Padmananda
Answer:
A) Ashoka

6. Kotilingala was the capital of this Janapada.
A) Avanti
B) Chedi
C) Matsya
D) As m aka
Answer:
D) As m aka

7. Kushans originally migrated from
A) Europe
B) West Asia
C) Russia
D) China
Answer:
D) China

8. The temples during Gupta rule were mainly belonged to
A) Vishnu
B) Siva
C) Saranath of Buddist Sculpture
D) All the above
Answer:
D) All the above

TS 6th Class Social Bits 11th Lesson First Empires

9. Mehrauli Iron Pillar in Delhi was set up by
A) Chandragupta -1
B) Samudragupta
C) Chandragupta -11
D) Skandagupta
Answer:
C) Chandragupta -11

10. Temples at Deogarh were built by
A) Mauryas
B) Guptas
C) Satavahanas
D) Kushans
Answer:
B) Guptas

11. Large kingdoms
A) Empires
B) Sam rats
C) Constitutions
D) Civil goverments
Answer:
A) Empires

12. One of the early kings of the Indian Peninsula
A) Babar
B) Akhar
C) Chandragupta Maurya
D) Ashoka
Answer:
C) Chandragupta Maurya

13. The Mauryan emperors got these from people of different places
A) sources
B)taxes
C) both A & B
D)crops
Answer:
C) both A & B

TS 6th Class Social Bits 11th Lesson First Empires

14. The minister of Chandragupta
A) Chanakya
B) Koutilya
C) Both A & B
D) Ban a
Answer:
C) Both A & B

15. The book that was written by Chanakya / Kautilya
A) Arthasastra
B) Malavikagnimitram
C) Indica
D) Deva Chandragupta
Answer:
A) Arthasastra

16. The Greek ambassador in the court of Chandragupta
A) Ptolemy
B) Plato
C) Magasthenese
D) Socrates
Answer:
C) Magasthenese

17. Magasthenese wrote
A) Indica
B) Periplus of the Erythraean Sea
C) Exploration
D) None
Answer:
A) Indica

18. Pataliputra and its surrounding region was under the control of these duringc Mauryan period.
A) Raja Bhatas
B) Emperor
C) Minister
D) Army
Answer:
B) Emperor

TS 6th Class Social Bits 11th Lesson First Empires

19. Who gave information about the things in kingdom and officials to the king
A) Spies
B) Army
C) Minister
D) Samantas
Answer:
A) Spies

20. Who carries the orders of emperor to the the officials ?
A) Ministers
B) Samanthas
C) Ambassadors
D) Spies
Answer:
C) Ambassadors

21. The Emperor estimates the work efficiency of the officials with the help of these persons.
A) Ministers
B) Members of emperors’s family
C) Both A&B
D) None
Answer:
C) Both A&B

22. The royal provinces during the Mauryan region
A) Thakshasila
B) Ujjain
C) Suvarnagiri
D) All the above
Answer:
D) All the above

TS 6th Class Social Bits 11th Lesson First Empires

23. The region of gold mines during the Mauryan rule
A) Thakshasila
B) Ujjain
C) Suvarnagiri
D) Magadha
Answer:
C) Suvarnagiri

24. Foreign goods are available in this region during Mauryan period.
A) Suvarnagiri
B) Thakshasia
C) Ujjain
D) Madhura
Answer:
B) Thakshasia

25. The famous Mauryan ruler
A) Ashoka
B) Bindusara
C) Chandragupta Maurya
D) Kanishka
Answer:
A) Ashoka

26. The king who send information through laws
A) Bindusara
B) Ashoka
C) Brahamagupta
D) Kanishka
Answer:
B) Ashoka

TS 6th Class Social Bits 11th Lesson First Empires

27. The laws of Asoka were mainly in this script
A) Brahmi
B) Devanagari
C) Dravida
D) Arabic
Answer:
A) Brahmi

28. The coastal city, present ‘Odisha’s, previous name
A) Anga
B) Vanga
C) Kalinga
D) Utkala
Answer:
C) Kalinga

29. Ashoka declared that he would never participate in wars after this war.
A) Kanauj
B) Chowsa
C) Kalinga
D) Panipat
Answer:
C) Kalinga

30. The only one king, who withdrew himself from wars, even though he won
A) Alexander
B) Ashoka
C) Allaudhin Kilji
D) Akbar
Answer:
B) Ashoka

TS 6th Class Social Bits 11th Lesson First Empires

31. “I believe that winning people through Dhamma is much better than conquering them through force” These words were by
A) Alexander
B) Akbar
C) Ashoka
D) Kanishka
Answer:
C) Ashoka

32. The Sankrit word that is equal to ’Dhamma’
A) Dharmam
B) Truth
C) Thought
D) Marga
Answer:
A) Dharmam

33. Who ruled his people as his own children?
A) Ashoka
B) Kanishka
C) Buddha
D) Chandragupta
Answer:
A) Ashoka

TS 6th Class Social Bits 11th Lesson First Empires

34. These were appointed Ashoka for spreading his Dhamma.
A) Ministers
B) Mahajanapadas
C) Dhamma Mahamatralu
D) Republicans
Answer:
C) Dhamma Mahamatralu

35. Ashoka sent his ambassadors to these far off places for spreading his dhamma.
A) Syria
B) Egypt
C) Greece, Sri Lanka
D) All the above
Answer:
D) All the above

36. Medical facilities were arranged to not only human beings but also animals
A) Alexander
B) Ashoka
C) Chandragupta Maurya
D) Kanishka
Answer:
B) Ashoka

37. ‘They are : being gentle with slaves and servants, respecting one’s elders, treating all creatues with compassion, giving gifts to brahmins and monks”. Who said these words
A) Ashoka
B) Chandragupta Maurya
C) Bindusara
D) Kanishka
Answer:
A) Ashoka

TS 6th Class Social Bits 11th Lesson First Empires

38. “If one praises one’s own religion while criticising others, one is actually doing greater harm to one’s own religion
A) Alexander
B) Bindusara
C) Buddha
D) Ashoka
Answer:
D) Ashoka

39. In the olden days groups of people were formed by this
A) Birth
B) Marriage
C) Relation with two
D) None
Answer:
C) Relation with two

40. The vast empire that was extended between the rivers Narmada to Krishna & Godavari, was established by
A) Ikshvakas
B) Andhra Satavahanas
C) Vishnu Kundinus
D) Bruhatpalayans
Answer:
B) Andhra Satavahanas

41. The famous emperor is Satavahanas
A) Gowthamiputra Satakarni
B) Vashishtiputra Pulumavi
C) Yagnasri Satakarni
D) All the above
Answer:
D) All the above

TS 6th Class Social Bits 11th Lesson First Empires

42. Many Grihapatis, their women, traders donated to build stupas, Boudha Aramas in these places.
A) Amaravathi
B) Bhattiprolu
C) Vadlamanu
D) All the above
Answer:
D) All the above

43. Satavahanas maintain trade with these far off places.
A) Bengal
B) Rome
C) Both A & B
D) None
Answer:
C) Both A & B

44. This place is situated at the confluence of Peddavagu and river Godavari in Jagitial district in Telangana state
A) Kotilingala
B) Karimnagar
C) Sirisilla
D) Bejjanki
Answer:
A) Kotilingala

45. The capital city of Asmaka Janapada one of the 16 Mahajanapadas was
A) Karimnagar
B) Bejjanki
C) Kotilingala
D) Lin gam Gunta
Answer:
C) Kotilingala

TS 6th Class Social Bits 11th Lesson First Empires

46. The first capital of the Satavahana dynasty
A) Amaravathi
B) Paithan
C) Kotilingala
D) Boddhan
Answer:
C) Kotilingala

47. The coins of these person’s rule were found in Kotilingala.
A) Simuka
B) Kanha
C) Satakarni
D) All the above
Answer:
D) All the above

48. The Buddhist stupas, Viharas, Chaityas were found in this place in Telangana.
A) Phanigiri, Nelakondapally
B) Kondapur, Dhulikata
C) Peddabankur, Kesaragutta
D) All the above
Answer:
D) All the above

49. The ‘Myakadoni’ was inscribed by
A) Hala
B) Gautamiputra Satakarni
C) Sri Pulomavi
D) Yagnasri Satakarni
Answer:
C) Sri Pulomavi

TS 6th Class Social Bits 11th Lesson First Empires

50. The rulers who come to throve after Satavahanas
A) Ikshwakas
B) Vishnukundins
C) Bruhat Palayanas
D) Anandagathrajas
Answer:
A) Ikshwakas

51. The Guptas build temples in this places.
A) Deogarh and (Jdayagiri in Madhya Pradesh)
B) Bhitragoan. Eran in UP
C) Both A & B
D) None
Answer:
C) Both A & B

52. The famous king in Ikshvaku dynasty
A) Chantamula
B) Virapurusha Datta
C) Both A & B
D) None
Answer:
C) Both A & B

53. These expressed themselves as the heirs of lord Rama dynasty
A) Vishnukundins
B) Salamkayans
C) Ikshvaka
D) Anandagothrajas
Answer:
C) Ikshvaka

TS 6th Class Social Bits 11th Lesson First Empires

54. The architect of Arama and stupa on the Nagaijuna hill
A) Vishnukundins
B) Salankayans
C) Ikshvakas
D) Anandagothrajas
Answer:
C) Ikshvakas

55. The Kushans originaly migrated from China and gradually established an empire with its centre in ………. more than 2000 years ago.
A) Pakistan
B) Afghanistan
C) India
D) Bangladesh
Answer:
B) Afghanistan

56. The famous king in Kushan dynasty
A) Kanishka
B) Kujula cod pisis
C) Leemacod pisis
D) None
Answer:
A) Kanishka

57. Kaniska came to throne in
A) 10 CE
B) 78 CE
C) 320 CE
D) 330 CE
Answer:
B) 78 CE

58. Kushans ruled the regions on banks of this river in Afghanistan.
A) Yamuna
B) Jhelum
C) Oxus
D) Chenab
Answer:
C) Oxus

TS 6th Class Social Bits 11th Lesson First Empires

59. There was a great trade between India, China, Iran, Rome during the rule of this ……….. dynasty.
A) Kushans
B) Guptas
C) Mauryas
D) Nandus
Answer:
A) Kushans

60. Gold was flown during the period of this dynasty.
A) Guptas
B) Mauryas
C) Kushans
D) Nandus
Answer:
C) Kushans

61. The Saka – Era was started
A) 78 CE
B) 80 CE
C) 320 CE
D) 430 CE
Answer:
A) 78 CE

62. The founder of the Saka-Era
A) Kanishka
B) Ashoka
C) Chandragupta
D) Bimbisara
Answer:
A) Kanishka

63. Who got total control over the region in North India – from Gujarat to Bengal, Delhi to present Madhya Pradesh ?
A) Guptas
B) Nandas
C) Kushans
D) Surgas
Answer:
A) Guptas

TS 6th Class Social Bits 11th Lesson First Empires

64. Mehrauli Iron pillar was setup by
A) Chandra Gupta -1
B) Samudra Gupta
C) Chandra Gupta -11
D) Kumara Gupta
Answer:
C) Chandra Gupta -11

65. The Gupta kings were also great patrons of Brahmanic religious
A) Ashwamedha sacrifice
B) Rajasuya yaga
C) Offering prayers to nature powers
D) Offering prayers to Hindu Gods
Answer:
A) Ashwamedha sacrifice

66. TS 6th Class Social Bits 11th Lesson First Empires  1
Whose portrait is this ?
A) Chanakya
B) Chandragupta
C) Ashoka
D) Vikramaditya
Answer:
C) Ashoka

67. “Eight years after becoming the king / conquered Kalinga. About one lakh people died and about one and half lakh people were captured. This filled me with sorrow”.

Who said these words ?
A) Harshavardhana
B) Raja Raja Narendra
C) Kanishka
D) Ashoka
Answer:
D) Ashoka

68. Match the following.
1) Kanishka ( ) A) Ikshvaka dynasty
2) Virapurusha Datta ( ) B) Kushan dynasty
3) Vepura ( ) C) Kumaradatta

A) 1 – A. 2 – B. 3 – C
B) 1 – B, 2 – A, 3 – C
C) 1 – C, 2 – B ,3 – A
Answer:
B) 1 – B, 2 – A, 3 – C

69. ……… was the son of Bindusara.
A) Ashoka
B) Chandragupta
C) Kautilya
D) Pulumavi
Answer:
A) Ashoka

TS 6th Class Social Bits 11th Lesson First Empires

70. Hindukush mountains are located in
A) North East
B) North West
C) South East
D) South West
Answer:
B) North West

71. Ashoka’s ………. did not involve worship of a God.
A) Message
B) Inscription
C) Quotation
D) Dhamma
Answer:
D) Dhamma

72. Satavahanas ruled over about ……… years ago.
A) 5000
B) 4000
C) 3000
D) 2000
Answer:
D) 2000

73. ……….. advises kings on how to protect themselves from conspiracies.
A) Arthasasthra
B) Ashtadhyaya
C) Vyakaran
D) Charaka Samhita
Answer:
A) Arthasasthra

74. Before the Mauryas, Kautilya worked with in this kings.
A) Guptas
B) Satavahanas
C) Nandas
D) British
Answer:
C) Nandas

75. Read the table and answer the questions

Chanakya Arthasasthra
Ashoka Priyadarsini
Mahendra Son of asoka
Amaravathi Dhanya Kataka

The name of the book “Priyadarsini” was written by
A) Chanakya
B) Mahendra
C) Asoka
D) Satakarni
Answer:
C) Asoka

TS 6th Class Social Bits 11th Lesson First Empires

76. The old name of Amaravathi.
A) Dhanvakataka
B) Prathisthanpuram
C) Pataliputra
D) None
Answer:
A) Dhanvakataka

77. Who went to Srilanka for Dharma Prachara ?
A) Chanakya
B) Ashoka
C) Mahendra
D) Satakarni
Answer:
C) Mahendra

TS 6th Class Social Bits 10th Lesson Emergence of Kingdoms and Republics 

Regular practice with TS 6th Class Social Bits with Answers 10th Lesson Emergence of Kingdoms and Republics improves students’ confidence and readiness for assessments and examinations.

TS 6th Class Social Bits 10th Lesson Emergence of Kingdoms and Republics

Objective Type Questions

I. Choose the correct answer and write its letter in the bracket.

1. People began settling down along these rivers in large numbers about years ago.
A) 2700
B) 3700
C) 2000
D) 4000
Answer:
D) 4000

2. ………. made tools necessary for agriculture.
A) Goldsmith
B) Blacksmith
C) Craftsmen
D) Slaves
Answer:
B) Blacksmith

TS 6th Class Social Bits 10th Lesson Emergence of Kingdoms and Republics

3. From Sculpture panels of Sanchi Stupa were made about ……… years ago.
A) 2000
B) 2700
C) 3000
D) 3700
Answer:
A) 2000

4. During the time of the kingdom extended from the northwest part of India to Odisha ?
A) Bimbisara
B) Ajata Sathruvu
C) Maha Padmananda
D) Asoka
Answer:
C) Maha Padmananda

5. The Vajji Mahajanapada was to the ………….. of Magadha.
A) North
B) South
C) East
D)West
Answer:
A) North

6. The largest plain region in North India
A) Ganga – Indus plain region
B) Krishna – Godavari plain region
C) Jhelum – Sutlez plain
D) Ghaggar plain
Answer:
A) Ganga – Indus plain region

7. The rivers that flow between the Himalayas and the peninsular plateau
A) Krishna / Godavari
B) Kaveri, Tungabhadra
C) Ganga, Yamuna
D) Mahanadi
Answer:
C) Ganga, Yamuna

TS 6th Class Social Bits 10th Lesson Emergence of Kingdoms and Republics

8. The sellers in the beginning in the Ganga – Indus plain were
A) traders
B) agriculturists
C) established industries
D) none
Answer:
B) agriculturists

9. Different tribes were settled in the beginning days were
A) Villages
B) Cities
C) Towns
D) Janapadas
Answer:
D) Janapadas

10. When did the people started settling on the banks of rivers ?
A) 2000
B) 2500
C) 2700
D) 3000
Answer:
C) 2700

11. They formed big villages and towns by performing agriculture with metal tools. These were called as
A) Mahajanapadas
B) Big janapadas
C) Both A & B
D) Mahanagaras
Answer:
C) Both A & B

12. The main source of knowledge about Mahajanapadas
A) The archaeological excavations
B) Their literature
C) Both A & B
D) Foreign invasions
Answer:
C) Both A & B

13. This was not belonged to Mahajanapadas period
A) Dejhi
B) Athranjikhera
C) Kausambi
D) Hyderabad
Answer:
D) Hyderabad

TS 6th Class Social Bits 10th Lesson Emergence of Kingdoms and Republics

14. This book did not belong to Mahajanapadas period ?
A) Upanishads
B) Dharmasutras
C) Swarochisha Manauambhava
D) Dighanikaya
Answer:
C) Swarochisha Manauambhava

15. The land owners of Mahajanapadas period were called as ………….
A) Grihapatis
B) Gahapatis
C) Both A & B
D) Bhuswami
Answer:
C) Both A & B

16. The war prisoners who were sold to farmers were
A) Dasulu
B) Slaves
C) Both A & B
D) Bharthukas
Answer:
C) Both A & B

17. Bharthukas means
A) the defeated people in the wars
B) the prisoners
C) workers at home and in fields by paying coolie
D) all the above
Answer:
C) workers at home and in fields by paying coolie

18. The main function of village head
A) collecting taxes
B) acting as judge and police officer
C) maintaining law and order
D) all the above
Answer:
D) all the above

TS 6th Class Social Bits 10th Lesson Emergence of Kingdoms and Republics

19. The other main occupations that are useful for agriculturists
A) Smith
B) Potter
C) Weaver
D) All the above
Answer:
D) All the above

20. The main workers in Mahajanapadas
A) Smiths, statisticians, soldiers
B) Masons, horse trainers
C) Sweepers, persons that carry water, toy makers
D) All the above
Answer:
D) All the above

21. The primary income source to the state in Mahajanapadas
A) Taxes
B) Soldiers
C) Business people
D) Landlords
Answer:
A) Taxes

22. This was done by the kings to make themselves rich.
A) increasing taxes
B) victory over – neighbouring states
C) Both A & B
D) None
Answer:
C) Both A & B

23. The agriculturists shared their produce as 6 parts and 1/6 share was given to the king. This was called as
A) Bali
B) Bhaga
C) Kara
D) Thula
Answer:
B) Bhaga

24. This enriches the wealth and power of village headman.
A) encouraging trade
B) increasing taxes
C) continuous wars
D) none
Answer:
A) encouraging trade

TS 6th Class Social Bits 10th Lesson Emergence of Kingdoms and Republics

25. The strengthiest Mahajanapada
A) Kasi
B) Kosa
C) Magadha
D) Anga
Answer:
C) Magadha

26. This mineral wealth in the southern region on Magadha kingdown.
A) Gold
B) Iron
C) diamonds
D) copper
Answer:
B) Iron

27. The architect of strong Magadha kingdom
A) Bimbisara
B) Ajatrasathru
C) Maha Padmananda
D) All the above
Answer:
D) All the above

28. Who was the powerful Magadha ruler
A) Bimbisara
B) Ajatasatru
C) Maha Padmananda
D) Bindusara
Answer:
C) Maha Padmananda

29. The Mahajanapada that had republican form of government
A) Vajji
B) Anga
C) Vanga
D) Kausambi
Answer:
A) Vajji

TS 6th Class Social Bits 10th Lesson Emergence of Kingdoms and Republics

30. These persons belonged to Ganas
A) Buddha
B) Mahavira
C) Both A & B
D) None
Answer:
C) Both A & B

31. The Gana Rajyas remained active for more than …….. years.
A)-100
B) 1500
C) 2000
D) 2500
Answer:
B) 1500

32. TS 6th Class Social Bits 10th Lesson Emergence of Kingdoms and Republics  1
What does the picture tells us ?
A) Sculpture of temple
B) Sculpture of a wall
C) A king riding out of a town fort
D) A Gana Assembly
Answer:
C) A king riding out of a town fort

33.
Which Janapada is in south India ?
A) Avanti
B) Asmaka
C) Magadha
D) Kosala
Answer:
B) Asmaka

35. At present Gandhara is in
A) India
B) Srilanka
C) Pakistan
D) Afghanistan
Answer:
D) Afghanistan

TS 6th Class Social Bits 10th Lesson Emergence of Kingdoms and Republics

35. Now Kamboja is in
A) Nepal
B) Bhutan
C) India
D) Afghanistan
Answer:
A) Nepal

36. The people who were lived in Himalayan valley are called
A) Janas
B) Paraganas
C) Ganas
D) Koyas
Answer:
A) Janas

37. Some important archeological sites of the time of Mahajanapadas: Delhi, Atranjikhera, Kausambi (Near Allahabad), Patna, Ayodhya, Rajgir, etc.
Patna is present in
A) UP
B) M.P
C) Bihar
D) Punjab
Answer:
C) Bihar

38. Archaeologists have excavated hundreds of sites in
A) Harappa
B) Indus valley
C) Egypt
D) Ganges Valley
Answer:
D) Ganges Valley

39. Magadha a powerful kingdom spread over on both sides of ………. river.
A) Penna
B) Ganga
C) Kaveri
D) Brahmaputra
Answer:
B) Ganga

40. In a …………… there is no single ruler.
A) Panch
B) Patla
C) Janapada
D) Ganas
Answer:
D) Ganas

TS 6th Class Social Bits 10th Lesson Emergence of Kingdoms and Republics

41. ……….. belonged to ganas.
A) Buddha
B) Asoka
C) Bimbisara
D) Ajatha Satruvu
Answer:
A) Buddha

42. During the time of Mahapadmananda the kingdom extended from the north west part of India to
A) Odisha
B) Bengal
C) Rajasthan
D) Punjab
Answer:
A) Odisha

43. At present the position of Delhi is
A) NCT of Delhi
B) in UP state
C) Only for Punjab people
D) None
Answer:
A) NCT of Delhi

44. Buddha and Mahavira belonged to ganas and became famous teachers respected in all Mahajanapadas. Even though the kings tried to conquer the ganas, they remained active for more than 1500 years.

Buddha & Mahavira belonged to
A) Gonds
B) Ganas
C) Patlas
D) None
Answer:
B) Ganas

45. All this enabled Magadha to emerge as a very powerful kingdom. Bimbisara and his son Ajatasatru were early kings who built the power \of Magadha. Mahapadma Nanda was another powerful ruler of Magadha.

Who was among the Magadha ruler ?
A) Bimbisara
B) Bindusara
C) Vikramaditya
D) Chandragupta
Answer:
A) Bimbisara

46. Who was the powerful Magadha ruler?
A) Bimbisara
B) Ajatasatru
C) Maha PadmaNanda
D) Ashoka
Answer:
C) Maha PadmaNanda