AP Board 6th Class English Solutions Chapter 1 Clever Tenali Ramakrishna

SCERT AP Board 6th Class English Solutions 1st Lesson Clever Tenali Ramakrishna Questions and Answers.

AP State Syllabus 6th Class English Solutions 1st Lesson Clever Tenali Ramakrishna

6th Class English 1st Lesson Clever Tenali Ramakrishna Textbook Questions and Answers

Look at the picture and answer the questions that follow.
AP Board 6th Class English Solutions Chapter 1 Clever Tenali Ramakrishna 1

Question 1.
What do you see in the picture?
Answer:
I see a king, two poets / two courtiers, a man covering his head with a pot and a maid-servant.

Question 2.
Who is sitting on the throne?
Answer:
A king (Srikrishna Devaraya)

Question 3.
Can you guess the person who covered his head with a pot?
Answer:
Yes, he might be Tenali Ramakrishna.

Question 4.
Do you know any funny incidents related to Tenali Ramakrishna?
Answer:
Yes, I know one funny incident related to Tenali Ramakrishna. The following is a funny incident related to Tenali Ramakrishna.

Reading Comprehension

A. Answer the following questions

Question 1.
Who was Chitra Varma?
Answer:
Chitra Varma was a great painter in Srikrishna DeVaraya’s court. The king made him a chief advisor.

Question 2.
How did Chitra Varma feel when the emperor decided to reward him?
Answer:

The king’s reward was to make Chitra Varma his chief advisor. But Chitra Varma was afraid that he was not suitable for that post.

Question 3.
Why did Chitra Varma fail as a chief advisor?
Answer:
Chitra Varma was good at painting. He was not good at giving good advice. So he failed as a chief advisor.

Question 4.
Why was the emperor angry with Tenali Ramakrishna?
Answer:
Tenali Ramakrishna served the emperor horrible dishes. He made a carpenter cook food. So the emperor was angry with him.

Question 5.
Discuss in pairs what will happen when people are offered to do work that is not meant for them.
Answer:
Pah 1 : It is not a good idea to offer to do work that is not meant for them because they spoil the work.
Pah 2 : If we offer people to do work that is not meant for them, people will suffer.
Pah 3 : They may take improper decisions and they may lead to some problems.
Pair 4 : It may lead to the loss of time and money.

B. Put the following sentences in the order of events

1. People went to Tenali Ramakrishna and told him their problem.
2. Chitra Varma was appointed a chief advisor to the emperor.
3. Tenali Ramakrishna implemented his plan by engaging a carpenter as a cook.
4. Emperor Srikrishna Devaraya realized his mistake at the end.
5. Chitra Varma was a famous painter in the emperor’s court.
Answer:
1. Chitra Varma was a famous painter in the emperor’s court. (5)
2. Chitra Varma was appointed a .chief advisor to the emperor. (2)
3. People went to Tenali Ramakrishna and told him their problem. (1)
4. Tenali Ramakrishna implemented his plan by engaging a carpenter as a cook. (3)
5. Emperor Srikrishna Devaraya realized his mistake at the end, (4)

C. Say whether the following statements are True / False:

1. Chitra Varma was a famous carpenter.
Answer:
False

2. Emperor Srikrishna Devaraya awarded a lot of gold coins to Chitra Varma.
Answer:
False

3. Tenali Ramakrishna was a poet and jester in emperor Srikrishna Devaraya’s court.
Answer:
True

4. Tenali Ramakrishna prepared a delicious dinner for the emperor.
Answer:
False

5. Emperor Srikrishna Devaraya realized his mistake at the end.
Answer:
True

AP Board 6th Class English Solutions Chapter 1 Clever Tenali Ramakrishna 2
Correction of False Statements :
1. Chitra Varma was a famous painter.
2. Emperor Srikrishna Devaraya appointed Chitra Varma as his chief advisor.
4. Tenali Ramakrishna prepared horrible, spicy, salty, and undercooked food for the emperor.

Vocabulary

Look at these sentences. Observe the underlined words.
a. He took some irrelevant decisions.
b. With this the people grew impatient.
‘Here the prefixes such as “ir”, “il”, and “im” are fixed before the root/stem;
“relevant – irrelevant”
“logical – illogical”
“patient – impatient”

These prefixes change the meanings of words. By adding a prefix to a word we get another word. See more examples below.
AP Board 6th Class English Solutions Chapter 1 Clever Tenali Ramakrishna 3
happy – unhappy
sufficient – insufficient
mature – immature
agree – disagree
responsible – irresponsible

The prefixes ir, il, im, un, in, and dis are used to form the opposites in meaning. Now, write the opposite words using the prefixes mentioned above.

AP Board 6th Class English Solutions Chapter 1 Clever Tenali Ramakrishna 4
Word – Opposite Word
balance – imbalance
legal – illegal
regular – irregular
acceptable – unacceptable
comfort – discomfort
valid – invalid

In the story we have come across words such as encouragement, announcement, arrangement, confusion, etc. You might have observed that the part ‘-ment’ or ‘-sion ’ is added to the words encourage, announce, arrange and confuse in the end. The suffixes, ‘-ment’ and ‘-sion’ are used to form nouns out of verbs. Now, write the noun forms of the following using ‘-ment’, ‘-sion’.

AP Board 6th Class English Solutions Chapter 1 Clever Tenali Ramakrishna 5
Word – Noun Form
improve – improvement
discuss – discussion
depress – depression
confuse – confusion
enrich – enrichment
treat – treatment

You have come across certain words in the lesson such as “painter, grateful” etc; You can extract some other words from the parent words like

painter – pain
grateful – rate

Now make meaningful words from the following words.
1. reward – read, red, raw, war, ward, draw, drew, rear, rare, dew, wed, drawer, dear, ear, rear, rare
2. blessings – less, sing, sin, big, bin, leg, gel, bliss, sign
3. snapped – nap, pan, pen, pad, sad, sap, pane, sand, span
4. personal – son, reason, pearl, nose, slope, pole, sole, soap, lose, also, rope, rose
5. matter – mat, rat, art, arm, ram, mar, meat, team, tame, rate, tear, mate, mart, tram
6. continue – tin, cone, toe, tie, cut, cute, tune, cot, coin, none, note, nut, tone, not, ton, on, one, once
7. assure – sure, use, urea, ass
8. gold – old, go, god
9. properly – rope, role, pore, pole
10. slowly – low, sly, owl, sow

Grammer

A. i) Read the following sentences.

1. The emperor was pleased with Chitra Varma’s paintings.
2. Oh! What a beautiful picture!
3. Make an announcement.
4. Are you crazy, Ramakrishna?

The first one is a “Declarative sentence” as it makes a statement.
The second one is an “Exclamatory sentence” as it expresses a strong feeling.
The third one is an “Imperative sentence” as it gives an order.
The fourth one is ari “Interrogative sentence” as it asks a question.

AP Board 6th Class English Solutions Chapter 1 Clever Tenali Ramakrishna

ii) Read these sentences and write “D” for declarative, “E” for exclamatory, “In” for interrogative and “Im” for imperative in the brackets given.
1. Please show me the way to the library. (Im)
2. What a great painting this is! (E)
3. Where can I find a sweet shop? (In)
4. Mother looks after her children carefully. (D)
5. What happened? (In)

iii) Read the following sentences and put full stops, question marks and exclamation marks wherever necessary.
AP Board 6th Class English Solutions Chapter 1 Clever Tenali Ramakrishna 6
1. He got a good job
2. Did he get good job
3. What a great job
4. Get a great job first
5. What is your job
6. Have you finished your job
7. I am ready to finish my job
8. Is he ready to finish his job
Answers:
1. He got a good job. (full stop)
2. Did he get good job? (question mark)
3. What a great job! (exclamation mark)
4. Get a great job first. (full stop)
5. What is your job? (question mark)
6. Have you finished your job? (question mark)
7. I am ready to finish my job. (full stop)
8. Is he ready to finish his job? (question mark)

B. Conjunctions:

Read the following sentences and observe how the words in bold are used.
1. It is all your affection and encouragement.
2. People grew impatient but the emperor continued to support him.
3. Bring him at once or you will be punished.

The word “and” joins two words or phrases.
The word “but” is used to suggest a contrast.
The word “or” presents an alternative or a choice. These are called conjunctions. Conjunctions “and, but, or, yet, so, ” etc are joining words. They help to join two or more words, phrases or clauses.

Ex : He rushed into the hall and sat in the sofa.
It is raining heavily, so we won’t go out to play.

AP Board 6th Class English Solutions Chapter 1 Clever Tenali Ramakrishna

C. Read the passage carefully and underline the conjunctions.

AP Board 6th Class English Solutions Chapter 1 Clever Tenali Ramakrishna 7
Meena wants to go on holidays. Everyone is happy but Meena is not. She is unhappy because there are some baby sparrows in the nest on a corner of a room. If all the members of the family went out of the house, it would-be locked up, then how would the mother sparrow or the father sparrow feed their babies?

Meena’s mother said that they would remove all the things from the room, open the windows and lock the door from outside. Thus the house would be safe and sparrows could come anifl go freely. So Meena is happy again.
Answer
Meena wants to go on holidays. Everyone is happy but Meena is not. She is unhappy because there are some baby sparrows in the nest on a corner of a room. If all the members of the family went out of the house, it would be locked up, then how would the mother sparrow or the father sparrow feed their babies?

Meena’s mother said that they would remove all the things from the room, open the windows and lock the door from outside. Thus the house would be safe and sparrows could come and go freely. So Meena is happy again.

Writing

I. Conversation : Read the following conversation and write in the form of a narrative/story.

Ramakrishna : Good morning gentlemen.
People : Good morning Raman.
Ramakrishna : Happy to see you all. But.. .what made you come here?
People : You know everything. The emperor appointed Chitra Varma as his chief advisor.
Ramakrishna : Yes, I know.
People : The decisions.. ..the decisions taken by him confused us.
Ramakrishna : Yes, I’m also thinking about it.
People : Please do something and save us.
Ramakrishna : Don’t worry. I have an idea. Your problem will be solved soon.
People : Thank you Ramakrishna, we know you can do this.
Answer:
One day some people of Vijayanagara kingdom came to meet Tenali Ramakrishna. They both greeted each other. Ramakrishna told them that he was happy to see them all and asked them what was the reason for their arrival. The people told him that the emperor had appointed Chitra Varma as his chief advisor. They also informed him that the decisions taken by Chitra Varma were confusing them.

Then Ramakrishna told them that he was also thinking about it. They requested Ramakrishna to do something and save them. Ramakrishna told them not to worry. He also said that he had an idea. He assured them that their problem would be solved soon. The people felt happy and thanked Ramakrishna.

II. Read the following part from your lesson and write it in the form of a story.

Chitra Varma : Welcome, Your Highness.

Srikrishna Devaraya : Oh! What a beautiful picture! It looks so natural.

The courtiers : Yes, Your Majesty, really it is wonderful.

Srikrishna Devaraya : No painter on earth can compete with you, Chitra Varma. You are a unique painter. You shall be rewarded. What do you say Ramakrishna?

Ramakrishna : Yes, My Lord! Such an artist he is! He deserves your encouragement.

Srikrishna Devaraya : That’s great! Let him ask for anything. He shall get whatever he wants.

Chitra Varma : Thank you very much Your Majesty. It’s all your affection and encouragement.

Srikrishna Devaraya : Your presence on the council of advisors will be a boon to the Vijayanagar empire.

Chitra Varma : I am afraid I am not, Your Majesty! Your blessings are worth the strength of thousand elephants.

Srikrishna Devaraya : No, a great painter like you should be rewarded in a fitting manner.

Chitra Varma : Your highness is merciful.

Srikrishna Devaraya : (Thinking for a while, he snapped his fingers) You will be my chief advisor from today onwards.

Chitra Varma : What! I can’t understand, how I am blessed, Your Majesty.

Ramakrishna : Excuse me, Your Majesty! He is talented in painting but…would it be a right decision to make him…?

Srikrishna Devaraya : The emperor of Vijayanagar knows what is right. Minister, please make an announcement that Chitra Varma will be the chief advisor hereafter in our court.

Minister : Yes, Your Majesty. 1 will make an announcement in our empire.
Answer:
One day the king Srikrishna Devafaya visited the house of Chitra Varma, a great painter in his empire. Chitra Varma welcomed the king in great respect. The king saw a beautiful picture painted by Chitra Varma and praised that the painting was so natural. The courtiers who came along with the king appreciated that the painting , was wonderful. The king praised that Chitra Varma was a unique painter and no painter ‘ on earth could compete with him. He should be rewarded. The king asked for the opinion of Tenali Ramakrishna. Ramakrishna said that Chitra Varma deserved the king’s encouragement.

The king said that he would get whatever he wanted. Chitra Varma thanked the king for his affection and encouragement. The king felt that Chitra Varma’s presence on the council of advisors would be a boon to the Vijayanagar empire. But Chitra Varma was not willing and said that the king’s blessings were worth the strength of a thousand elephants. But the king wanted to reward him in a fitting manner as he was a great painter. The king appointed him his chief advisor. Chitra Varma felt that he was greatly blessed.

Ramakrishna opposed it by saying that Chitra Varma was talented in painting but he could nqt be a good advisor. It might not be a good decision to make him the chief advisor. But the king said that he knew what was right and asked the Minister to make an announcement that Chitra Varma would be the chief advisor thereafter in his court. The Minister said that he would make an announcement in the empire.

Talking Time

A. Announcement

AP Board 6th Class English Solutions Chapter 1 Clever Tenali Ramakrishna 8
Where do we listen to announcements?
At the bus station, at the railway station, at some public places, etc.
Here are some model announcements usually made at the Railway Station.

1. Your attention please… Train Number one, seven, four, eight, seven… the Tirumala Express… from Visakhapatnam to Kadapa is arriving on platform Number 7.
2. A Key Chain of a car has been found on the platform No.l. Whoever has lost it can collect it from Mrs Bharathi at the counter No 2.
3. Departmental announcement… Mr. Rajasekhar, the Electrical Engineer, is requested to attend to A-4 compartment of the Konark Express immediately.

B. Role play

AP Board 6th Class English Solutions Chapter 1 Clever Tenali Ramakrishna 9
Help me please…

Policeman : Who are you, little girl?

Girl : My name is Rishika.

Policeman : Why are you standing alone?

Rishika : I am lost.

Policeman : Oh, is it? Why did you come here?

Rishika : I came here with my parents to see the exhibition.

Policeman : Come, I will help you find your parents.

Rishika : Sorry, my parents and teachers advised me not to go with strangers Policeman : I will not harm you. You know, I am a policeman.

Rishika : OK. Then, I will give you my father’s phone number. Please call him.

Policeman : That’s good. 1 will call your father.

Rishika : Thank you sir.

AP Board 6th Class English Solutions Chapter 1 Clever Tenali Ramakrishna

C. Pronunciation (‘P”, “Ph” (/p/, /f/))

Read the following words aloud.

/p/ sound /f /sound
parrot photo
parcel phone
pencil phrase
happy alphabet
paper elephant
apply dolphin
cap graph
trip epitaph
tap triumph

Read the following sentences aloud.
Put the photo on the pad.
Pay up the penalty.
Post the parcel to the photographer.
Paste the graph and paint it.
Pay the price for a dolphin show.

Listeing

Listen to the following story carefully.

An Unexpected Reward

AP Board 6th Class English Solutions Chapter 1 Clever Tenali Ramakrishna 10
A boy and his grandfather were walking along a road. They passed a farmer working hard on his land. The farmer had taken his ragged shirt and worn-out shoes and placed them at the road’s edge. The boy felt he could play a little mischief. He said to his granddad, “Grandpa, why don’t we take the man’s shoes and shirt and hide behind the tree? When he finds them missing, he will be so angry. And we’ll have the fun of watching his expressions.”

But the grandfather replied, “Grandson, never make fun of a farmer or hurt his heart. If you just want to feel happy, then let’s do this instead. Take some coins and place them in each of the farmer’s shoes. Then we’ll hide behind the tree and see what happens.”

The boy did as his grandfather told him. After a little while, the farmer came for his clothes. He put on his ragged old shirt and his feet into his shoes. He felt something hard inside. Annoyed, he took the shoes off to see what it was. There were coins. He was astonished.

He looked up at the sky and fell to his knees.

“Oh! Great God! You are so kind. When I needed money the most, you sent me this gift. Thank you, God! And thank you to whoever you made your messenger.”

Then he walked home, overjoyed. The boy felt proud and happy. His grandfather said, “Grandson, the path to happiness is to make others happy.”

Answer the following questions:
1. Identify the characters in the story.
Answer:
A boy, his grandfather and a farmer are the characters in the story.

2. What did the boy and his grandfather observe while walking along the road?
Answer:
The boy and his grandfather observed a farmer working hard on his land. The farmer had taken his ragged shirt and worn-out shoes and placed them at the road’s edge.

3. Why did the boy want to hide the farmer’s clothes?
Answer:
The boy wanted to hide the farmer’s clothes to have fun of watching his expressions.

AP Board 6th Class English Solutions Chapter 1 Clever Tenali Ramakrishna

4. What advice did the grandfather give to the boy?
Answer:
The grandfather advised the boy not to make fun of a farmer or hurt his heart. He asked the boy to keep some coins in each of the farmer’s shoes to make him happy.

5. What was the unexpected reward to the farmer?
Answer:
The unexpected reward to the farmer was some coins kept by the boy on his grandfather’s advice.

The Thousand Gold Coins

Comprehension

Question 1.
Why did the neighbour throw a bag of coins to Nasruddin?
Answer:
The neighbour wanted to know whether Nasruddin would accept the coins or not if the coins were lesser than one thousand.

Question 2.
Who was the clever man in the story?
Answer:
The clever man was Nasruddin.

AP Board 6th Class English Solutions Chapter 1 Clever Tenali Ramakrishna

Question 3.
The neighbour said sorry. Why?
Answer:
The neighbour lost the case. Nasruddin gave him his money, coat and horse. The neighbour said that he was sorry for interfering in his business.

Fun Time

Laugh and make others laugh.
AP Board 6th Class English Solutions Chapter 1 Clever Tenali Ramakrishna 11
Friend : You are so lucky, no mosquito can bite you now.

AP Board 6th Class English Solutions Chapter 1 Clever Tenali Ramakrishna 12
Joke:
Teacher: If I give an apple to you and your sister, and ask you to share it equally, which part of the apple will you get?

I : The whole apple.

Teacher : How?

I : My sister doesn’t like apples.

You can use any two-letter word in the first step, three- letter word next step, four letter word last.
AP Board 6th Class English Solutions Chapter 1 Clever Tenali Ramakrishna 13

Study Skills

Study the bill and answer the questions.
AP Board 6th Class English Solutions Chapter 1 Clever Tenali Ramakrishna 14
1. What is the name of the shop?
Answer:
Mahalakshmi Stores

2. What is the customer’s name?
Answer:
Srinivas

3. When did he buy the above things?
Answer:
On 21st of July, 2020

4. How much money did he pay to the shopkeeper?
Answer:
Rs. 275

5. How many pens did the customer buy?
Answer:
10

6. W hat is the price of one notebook?
Answer:
Rs. 40

Clever Tenali Ramakrishna Summary

Chitra Varma was a great painter. On seeing his great painting, one day Srikrishna Devaraya appointed him the chief advisor. Chitra Varma accepted it unwillingly. Tenali Ramakrishna also opposed it. Thus the announcement was made in the kingdom.
As Chitra Varma had no experience in handling the court matters, the people of the kingdom became impatient and they met and requested Tenali Ramakrishna for solving the problem.

According to his plan, Ramakrishna invited the emperor to bless his son on his naming ceremony. He made all the arrangements. The emperor attended the ceremony and blessed the baby boy. Later, lunch was arranged and dishes were served. The dishes were horrible. They were not good to eat. They were not cooked properly. Then Ramakrishna brought the cook before the emperor and said that he appointed the best carpenter in the kingdom to cook dishes.

The emperor asked Ramakrishna how an excellent carpenter could become a cook. Ramakrishna replied that if a painter could be the emperor’s chief advisor, why a carpenter could not be a cook. The emperor thought and realized his mistake in appointing Chitra Varma his chief advisor. He sent Chitra Varma back to his previous job and thanked Ramakrishna. All praised Tenali Ramakrishna’s presence of mind.

The Thousand Gold Coins Summary

Nasruddin was clever. He had a habit of praying aloud. Every day he used to pray for one thousand gold coins. In his prayer he said that if God gave him one coin lesser, he would not accept the money.

A neighbour who heard the prayer of Nasruddin wanted to test Nasruddin and threw a bag of 999 coins into Nasruddin’s house. Nasruddin counted the coins. Though there were no 1000 coins, he accepted the money. The neighbour asked him how he could accept the money when they were 999 coins only. He said that he was the person who had thrown the money into his house.

Nasruddin said that he would accept the money as it was given to him by God. But the neighbour wanted his money back. Nasruddin refused to give it back. The neighbour asked Nasruddin to come to the court for justice. He offered his coat and his horse to come to the court. He told everything to the judge. Nasruddin played a trick and made the judge believe that the money, the coat and the horse belonged to him.

The neighbour felt sorry and said that he would never interfere in Nasruddin’s matters. Then Nasruddin gave him his money, horse and coat back.