AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 14 Parliament and Central Government

AP State Syllabus 8th Class Social Studies Important Questions 14th Lesson Parliament and Central Government

Question 1.
What is meant by candidate?
Answer:
The person who contests in the election.

Question 2.
What is meant by Ballot?
Answer:
The paper which is used in election for voting. It contains the symbols of the contestants.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 14 Parliament and Central Government

Question 3.
Expand EVM.
Answer:
Electronic Voting Machine.

Question 4.
What is Election campaign?
Answer:
The contestants request the voters to vote for them. This procedure is called election campaign.

Question 5.
Why do you think elections need to be free and fair?
Answer:
The winners in the elections are the writers of our future. So the elections should not be
influenced by any issue. They should be free and fair.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 14 Parliament and Central Government

Question 6.
Who is responsible for making the laws that are applicable for the entire country?
Answer:
Parliament is responsible for making the laws that are applicable for the entire country.

Question 7.
Observe the following map.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 14 Parliament and Central Government 1

State No. State No. State No.
Andhra Pradesh 25 Jammu & Kashmir 6 Nagaland 1
Arunachal Pradesh 2 Jharkhand 14 Odisa 21
Assom 14 Karnataka 28 Punjab 13
Bihar 40 Kerala 20 Rajasthan
Sikkim
25
1
Chhattisgarh 11 Madhya Pradesh 29 Tamilnadu 39
Goa 2 Maharashtra 48 Telangana 17
Gujarat 26 Manipur 2 Tripura 2
Haryana 10 Meghalaya 2 Uttarakhand 2
Himachal Pradesh 4 Mizoram 1 Uttar Pradesh 80
West Bengal 42
Union Territories
Andaman and Nicobar Islands 1 Daman and Diu 1 Delhi(the NCT of Delhi) 7
Chandigarh 1 Lakshadweep 1 Nominated by the President of India
Dadra and Nagar Haveli 1 Pondicherry 1 Anglo Indians 2

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 14 Parliament and Central Government

Now answer the following questions:
1. How many general Constituencies are there?
Answer:
423

2. Which reserved are higher in SC/ST?
Answer:
S.C. reserved are higher.

3. Where can we say that SC reserved are less?
Answer:
In North Eastern region.

4. Where can we not find ST reserved?
Answer:
In Tamilnadu, Kerala and Karnataka.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 14 Parliament and Central Government

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions