Inter 1st Year Maths 1B Limits and Continuity Solutions Ex 8(b)

Practicing the Intermediate 1st Year Maths 1B Textbook Solutions Inter 1st Year Maths 1B Limits and Continuity Solutions Exercise 8(b) will help students to clear their doubts quickly.

Intermediate 1st Year Maths 1B Limits and Continuity Solutions Exercise 8(b)

Find the right and left hand limits of the functions in 1,2,3 of I and 1,2, of II at the point a mentioned against them. Hence, check whether the functions have limits at those a’s.

I.

Question 1.
Inter 1st Year Maths 1B Limits and Continuity Solutions Ex 8(b) 1
Solution:
Inter 1st Year Maths 1B Limits and Continuity Solutions Ex 8(b) 2

Question 2.
Inter 1st Year Maths 1B Limits and Continuity Solutions Ex 8(b) 3
Solution:
Inter 1st Year Maths 1B Limits and Continuity Solutions Ex 8(b) 4

Inter 1st Year Maths 1B Limits and Continuity Solutions Ex 8(b)

Question 3.
Inter 1st Year Maths 1B Limits and Continuity Solutions Ex 8(b) 5
Solution:
Inter 1st Year Maths 1B Limits and Continuity Solutions Ex 8(b) 6

II.

Question 1.
Inter 1st Year Maths 1B Limits and Continuity Solutions Ex 8(b) 7
Solution:
Inter 1st Year Maths 1B Limits and Continuity Solutions Ex 8(b) 8

Question 2.
Inter 1st Year Maths 1B Limits and Continuity Solutions Ex 8(b) 9
Solution:
Inter 1st Year Maths 1B Limits and Continuity Solutions Ex 8(b) 10

Question 3.
Inter 1st Year Maths 1B Limits and Continuity Solutions Ex 8(b) 11
Solution:
x → 2 – ⇒ x < 2
x – 2 < 0
|x – 2| = – (x – 2)
Inter 1st Year Maths 1B Limits and Continuity Solutions Ex 8(b) 12

Question 4.
Inter 1st Year Maths 1B Limits and Continuity Solutions Ex 8(b) 13
Solution:
x → 0 + ⇒ x > 0
|x| = x
Inter 1st Year Maths 1B Limits and Continuity Solutions Ex 8(b) 14

Question 5.
Inter 1st Year Maths 1B Limits and Continuity Solutions Ex 8(b) 16
Solution:
Inter 1st Year Maths 1B Limits and Continuity Solutions Ex 8(b) 17

Inter 1st Year Maths 1B Limits and Continuity Solutions Ex 8(b)

Question 6.
Inter 1st Year Maths 1B Limits and Continuity Solutions Ex 8(b) 18
Solution:
Inter 1st Year Maths 1B Limits and Continuity Solutions Ex 8(b) 19

III.

Question 1.
Inter 1st Year Maths 1B Limits and Continuity Solutions Ex 8(b) 20
Solution:
Inter 1st Year Maths 1B Limits and Continuity Solutions Ex 8(b) 21
∴ LHL ≠ RHL
Limit does not exists.

Inter 1st Year Maths 1B Limits and Continuity Solutions Ex 8(b)

Question 2.
Inter 1st Year Maths 1B Limits and Continuity Solutions Ex 8(b) 22
Solution:
Inter 1st Year Maths 1B Limits and Continuity Solutions Ex 8(b) 23