AP Board 9th Class Social Studies Important Questions Chapter 8 Service Activities in India

AP State Syllabus 9th Class Social Studies Important Questions 8th Lesson Service Activities in India

9th Class Social 8th Lesson Service Activities in India 4 Marks Important Questions and Answers

Question 1.
‘Service sector is beyond the other two sectors in providing employment’.
“Ramesh is a self employee who established an internet centre after completion of B.Tech. He also provided employment for two more persons”.
‘Service sector plays key role in providing employment’ comment on it. (SA-III : 2015-16)
Answer:
Yes. Services sector plays key role in providing employment by the following ways.

  1. There has been tremendous change in the communication technology which has opened a wide range of jobs for educated people.
  2. Business Process Outsourcing (BPO) has brought in new kinds of employment opportunities.
  3. They provide services to people located across the globe using telecommunication links.
  4. The entertainment industry creates jobs to work in various print media firms, cable television channels.
  5. We see number of internet cafes and telephone booths in most of the cities and towns.
  6. The advertising industry has also brought new job opportunities.
  7. Many new jobs are available in Banking and insurance sectors.

Hence service sector can reduce educated unemployment in our country.

AP Board 9th Class Social Studies Important Questions Chapter 8 Service Activities in India

Question 2.
The table below shows the number of workers (in lakhs) employed in different service activities in large government enterprises in 1991 and 2010. Study the table and answer the question given below. (SA-II : 2018-19)

Service sector activities Government jobs
1991 2010
Wholesale and retail trade 1.5 1.7
Transport, storage and Communications 30.3 25.3
Finance, insurance, real estate etc. 11.9 14.1
Community, social and personal services 92.3 90.5

a) Which service activity provided least employment?
b) Write any two jobs related to community, social and personal services.
c) What kind of service activity jobs have shown maximum decrease in 2010?
d) What kind of service activity jobs has government-generated most in 2010?
Answer:
a) Wholesale and retail trade

b)

  1. Washing and drycleaning work
  2. Beauty treatment
  3. Tailoring work
  4. Barbour work (Hair cutting)
  5. Who runs the photo studio.

c) Transport, storage and communications.

d) Finance, insurance, real estate etc.

9th Class Social 8th Lesson Service Activities in India Important Questions and Answers

Question 1.
How is service sector different from other sectors?
Answer:

  • Other sectors, agriculture and industry produce goods that are tangible.
  • But service activities do not produce any tangible good.
  • But service activities fulfill the needs cater the requirements of people or organisations.
  • They are also essential for agriculture and industrial activities.
  • Non-production of commodity or good is the essential nature of service sector.

Question 2.
Is service sector, the heaven of dream jobs?
Answer:

  • No, I don’t think so.
  • Dream jobs in service sector are at a rate of one in tens of thousands of jobs.
  • Remaining, especially uneducated and less educated do jobs with meagre wages.
  • Those who have dreams are also under constant pressure and job stress.

AP Board 9th Class Social Studies Important Questions Chapter 8 Service Activities in India

Question 3.
Read the following case history and answer the following questions.

My lifestyle has improved due to IT. In college, I had just two trousers and two shirts. Now, I have many shirts. I buy good quality clothes and I don’t have to think about how much I spend. So definitely, working in the software industry has added comfort to my life. Earlier, there were a lot of financial problems in the family – my brothers and sisters were not able to study properly due to this, and I am very happy that I have been able to solve this problem. But it is a stressful and mechanical life; there is no social life. In my hometown, people were always there around me – neighbours and relatives. There was always someone to go and talk to but here, it’s difficult to make friends.

1) What was the position of the family before getting a job?
Answer:
Earlier there were a lot of financial problems in the family – his brothers and sisters were not able to study properly due to this.

2) What is his family’s financial position now?
Answer:
Working in software has added comfort to his life, and his brothers and sisters are able to study properly now.

3) Is the individual happy with his lifestyle?
Answer:

  • He is earning good salary and that added comfort to his life.
  • But at the same time the job is very stressful and his life is mechanical.
  • He is missing his village, neighbours and relatives.

Question 4.
What is the work going on here in the given picture? Describe it in five sentences.
Answer:
AP Board 9th Class Social Studies Important Questions Chapter 8 Service Activities in India 1

  1. It is a call centre job.
  2. A call centre is an office where people work answering or making telephone calls for a particular company or customer regarding certain information.
  3. The information may be regarding customer’s bank deposits or about their hospital records.
  4. There will be three shifts and employees may have to work during nights too.
  5. Salaries are high and at the same time lots and lots of stress in the job can be experienced.

Question 5.
What services, in your opinion, are desired today?
Answer:

  • India faces an acute shortage of skilled human resources in the health sector. So health services are desired today.
  • More infrastructure service is the need of the hour. So roads, hospitals and educational institutions are to be set up.
  • We need good storage facilities as well as credit facilities.
  • New economic policies in India shall emphasize the expansion of service activities.

AP Board 9th Class Social Studies Important Questions Chapter 8 Service Activities in India

Question 6.
Why do you think more people are engaged in low income service activities today?
Answer:

  • With lack of job opportunities many people today are employed in low income services.
  • Closure of factories forced workers to work as small vendors, rickshaw pullers and other low income service professions.
  • People from rural areas are not getting opportunities in urban areas.
  • They shift to many unskilled low earning employment opportunities in services.

Question 7.
Many unskilled have low earning employment opportunities in service sector. State your opinion.
Answer:

  • People from rural areas come to work in the city but there are not enough employment opportunities in urban areas.
  • Hence most of the unskilled are earning their livelihood as small vendors, rickshaw pullers, etc.
  • They are unable to make both ends meet.

Question 8.
New job opportunities are depressing the employees. Comment on it (especially in IT).
Answer:

  • New jobs are providing good salaries but the employees are also expected to work very long hours.
  • The life is very stressful and mechanical.
  • There is no social life.
  • These jobs definitely depress the employees.

Question 9.
What measures are taken by companies to reduce cost and avoid paying benefits to workers?
Answer:

  • In order to reduce cost and avoid paying health, pension and provident fund benefits to workers, industries ‘outsource’ security services to security agencies.
  • Many companies outsource their work for research and development, accounting, legal services, customer service, public relations etc.

AP Board 9th Class Social Studies Important Questions Chapter 8 Service Activities in India

Question 10.
Many people work in service jobs. Few people do voluntary service. What measures would you take to distinct them?
Answer:

  • Voluntary service means that is done free of cost or out of love and devotion.
  • It doesn’t contribute to their livelihood.
  • They have other occupation but do this as charity.
  • On the otherhand, the people who work in service sector earn livelihood through it.
  • They do specialised services required for people or organisations.

AP Board 9th Class Social Studies Important Questions