AP Board 8th Class Social Studies Solutions Chapter 4 The Polar Regions

AP State Syllabus 8th Class Social Studies Solutions 4th Lesson The Polar Regions

8th Class Social Studies 4th Lesson The Polar Regions Textbook Questions and Answers

Improve your learning
Question 1.
Re-write the false statements with correct facts:
a) Animal body parts were used only in clothing.
Answer:
True: Animal body parts were used in food, construction of houses, clothes and in making weapons.

b) Major part of the food includes vegetables.
Answer:
True: Major part of the food includes animal meat and fish.

c) Popular games amongst the people in Tundra are closely related to their daily lives.
Answer:
True

d) Contact with people from outside impacted their health.
Answer:
True

AP Board 8th Class Social Studies Solutions Chapter 4 The Polar Regions

Question 2.
Based on what you studied about equator regions in Class VII, how is polar region different?
Answer:

Equator region Polar region
1. This extends from 0° to 23\(\frac { 1 }{ 2 } \)° North and South latitudes. 1. This extends from 66\(\frac { 1 }{ 2 } \)° N latitude to 90°N.
2. The Sun’s rays fall straight on this region. 2. The Sun’s rays fall slantingly on this region.
3. This region has 3 main seasons. 3. This region has 2 main seasons.
4. Formation of day and night occurs in one day. 4. Formation of day and night occurs in one year.
5. The people of this region lead settled life. 5. The people of this region lead nomadic life.
6. They have contacts with rest of the world. 6. They have less contacts with rest of the world.

Question 3.
What are the ways in which life of people in Tundra are dependent on climate of the region? Describe in the context of following aspects:

Food Dress Travel Shelter

Answer:
Climate influences the people of the Tundra.

Food Dress Travel Shelter
Cereals and grains are not cultivated here due to frozen ice. They should lead their life with meat and fish. They cannot even cook the food. So they should eat raw meat. They store the food in the frozen ice. These people wear skins of animals and their fur. They should wear clothes from top of the head to bottom of the feet. They wear two piece dresses and and designed. They need vehicles which are wide in shape to travel in ice. So they travel on platform like vehi­cles called sledges. These are drawn by polar dogs. They use kayaks and umiyaks to travel in waters in summers. The land is covered with a layer of snow. Laying foundation is not possible. So they live in wooden tents covered with animal skins. And also they construct houses of ice blocks. They use ice blocks to sleep as cots.

AP Board 8th Class Social Studies Solutions Chapter 4 The Polar Regions

Question 4.
In this chapter there are many aspects that are very different from the place where you live. Look at the subheadings in this chapter and make a list of them. Now create a wall paper with illustrations and descriptions comparing life in your location with that in the Tundra.
Answer:
The comparison between the life of the people of N. polar region and that of the people of the equatorial region
AP Board 8th Class Social Studies Solutions Chapter 4 The Polar Regions 1AP Board 8th Class Social Studies Solutions Chapter 4 The Polar Regions 2

Question 5.
Imagine one entire day (24 hours) when the Sun does not set and another day when there is no Sun. What changes will you make in your daily lives ? Write a short note on them.
Answer:
When the Sun does not set: We should shut all the doors and windows of our house and make it dark to sleep. Rest of the day will be okay.
When there is no Sun: We should arrange lights probably flood lights to get light everywhere. Then we should perform our daily works.
This is possible for only one day.

AP Board 8th Class Social Studies Solutions Chapter 4 The Polar Regions

Question 6.
Find out the five living places of Eskimos in the world map
Answer:
Greenland, Alaska, Canada, Siberia, Lapland are the five places shown in the below map.
AP Board 8th Class Social Studies Solutions Chapter 4 The Polar Regions 3

8th Class Social Studies 4th Lesson The Polar Regions InText Questions and Answers

Question 1.
Which continent parts fall within this region? (Textbook Page No. 40)
Answer:
North America, Europe and some parts of Russia fall within this region.

Question 2.
Try to recall what happens as we move away from the equator. (Textbook Page No. 40)
Answer:
Temperature falls when we move from the equator to the poles.

AP Board 8th Class Social Studies Solutions Chapter 4 The Polar Regions

Question 3.
Mention five points about the summer in Tundra. (Textbook Page No. 42)
Answer:

  1. The Sun begins to shine in the tundra around February-March. In the beginning the Sunsets within a short time.
  2. For almost three months from May to July, the Sun never sets.
  3. The Sun does not rise overhead. It just hovers a little above the horizon. So it is never very warm.
  4. Due to the relatively warm weather, some of the ice melts. The rivers, lakes melt and begin to flow.
  5. When summer approaches, many multi-coloured plants, lichens, grass, shrubs and berries sprout around.

Question 4.
Fill in the blanks : (Textbook Page No. 42)
1. The Sun does not appear during the month of November, December and January.
2. At this time, the water freezes and the plants cover with the snow.

Question 5.
How do the people of Tundra get light in winter ? (Textbook Page No. 42)
Answer:
There will be no sunlight during the winter in the polar region. At this time, the light of stars
falls on the ice, reflects, and fills the region with bright colourful lights. These are known as ‘Aurora Borialisis’. During winter they get light with these Aurora borialisis, oil and fat lamps.
In what ways are the resources available in their surroundings used for making houses? (Textbook Page No. 45)

  1. They use skins of animals and wood for tents.
  2. They use logs and whale ribs in building round houses.
  3. They form ice blocks (like bricks) and build domed houses.

Thus they use available resources in the surroundings.

AP Board 8th Class Social Studies Solutions Chapter 4 The Polar Regions

Question 6.
Did you see any tree in the pictures on the previous page? (Textbook Page No. 42)
Answer:
No. Grass and small bushes are visible in the pictures given.

Question 7.
Look at the pictures in this chapter (The Polar Region). How has that dress and hunting changed? (Textbook Page No. 48)
Answer:
The people of the earlier times wore raw skins of animals. They are too heavy. They use the horns of animals, harpoons, sharp edged instruments to hunt.
In the modern times they wore designed caps, dresses which are light in weight. Guns occupied the place of traditional weapons.

Question 8.
Why do you think people probably always did not live in the Tundra region? (Textbook Page No. 43)
Answer:
There are no seasons or seasonal differences in tundras. They have likely temperatures and seasons. They face nominal summers. So they cannot cultivate crops here. They have no tasty foods and different kinds of foods. During winters the whole region becomes dark, deserted and desolate. So they did not live here throughout the year.

AP Board 8th Class Social Studies Solutions Chapter 4 The Polar Regions

Question 9.
How is the house impacted by the climate? (Textbook Page No. 45)
Answer:
Their houses are called igloos. In summer, most Eskimos live in tents made of animal skins. In some areas, they made tents of wood and animal skins. They use logs and whale ribs also for this. They use stone slabs in some areas. Snow houses are made from blocks of packed snow, built into a dome. They build snow platforms for their sleep. As the area is covered with snow they cannot lay foundations and they cannot lead a settled life. Thus the house is impacted by the climate.

Question 10.
Do you think lives of people in Tundra have changed for better or worsened because of their interaction with outside world? Give reasons for your answer. (Textbook Page No. 48)
Answer:
The lives of people in Tundra have changed for better or worst both because of their interaction with the outside world.

The pattern of relations between the Eskimos and outsiders has been described as “boom and bust”. Waves of outsiders have brought brief periods of wealth, education, and employment. This was followed by periods of poverty and disorganisation. Peak periods have been those of whaling (1859 to 1910), the modern fur trade (1925 to about 1950), the building of military and defence bases (the mid-1950s), the building of urban centres (mid- 1960s), and oil exploration and development (the 1970s).

Each wave of activity has drawn the Eskimos into contact with different social and economic forces. The once isolated northlands have been opened up by air travel, highways, powerful modern ships, and satellite communications. These changes have produced great strains on the Eskimo way of life.

AP Board 8th Class Social Studies Solutions Chapter 4 The Polar Regions

AP Board 8th Class Social Studies Solutions