AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 9 Public Health and the Government

AP State Syllabus 8th Class Social Studies Important Questions 9th Lesson Public Health and the Government

Question 1.
Why are children given food in the anganwadis?
Answer:
In Andhra Pradesh about 33% of children below 5 years of age were characterised as under weight. This is due to hunger and malnutrition. So the government decided to feed these children through Anganwadis.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 9 Public Health and the Government

Question 2.
What problems do we face in private hospitals?
Answer:
Problems in private hospitals : We should pay more money here. Medicines also cost very high. Some may cause unnecessary tensions to the patient families.

Question 3.
What should be available in every village as part of the public health system?
Answer:
Asha worker, nutrition, immunisation facilities, weighing machine etc., should be available in every village as part of the public health system.

Question 4.
List some public health centres or hospitals near your place.
Answer:
We have public health centre in Vadali. In a short distance we have P.H.C. at Mudinepalli. We have a centre of R.M.P. in our village.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 9 Public Health and the Government

Question 5.
Is the water you drink at school clean?
Answer:
Yes, the water at our school is clean.

Question 6.
In your opinion, what is one most important improvement that should be made for the mid-day meal being served at your school?
Answer:
The quality of rice should be changed. Better quality should be maintained.

Question 7.
Write any two reasons for doctors not accepting rural posting?
Answer:

  1. Rural backwardness,
  2. Lack of modern facilities.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 9 Public Health and the Government

Question 8.
Why are people approaching private hospitals though the government hospitals are functioning?
Answer:
The state government is issuing ‘Aarogya Sri’ cards to people even though the government hospitals are functioning. The people also may take this as ideal.

Question 9.
Read the first paragraph under the heading ‘Basic Public Facilities’ (Textbook page No. 105) and answer the question:
Is there any provision of safe drinking water in your area? Explain.
Answer:
Ours is Singarayapalem village in Mudinepalli Mandal. We have two tanks in our village. Water in one tank is purified and lifted to another water tank. From there it is supplied to the whole village. So we are all protected from many diseases. Our Panchayat looks after all these works.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 9 Public Health and the Government

Question 10.
1. Let us examine the situation through the AP Human Development Report, 2007 which states: “Freedom from hunger and malnutrition is a basic human right and a fundamental prerequisite for human and national development. Better nutrition means stronger Immunity systems, less illness and better health. According to the World Health Organisation (WHO), poor nutrition contributes to 1 out of 2 deaths (53 percent) associated with infectious diseases among children below five in developing countries. In Andhra Pradesh, about 33 per cent of children below 5 years of age were characterised as underweight. About 31 percent of women and 25 per cent of men are undernourished.”
Read the above para and prepare a question.
Answer:
“What is useful for the development of humankind?”

2. Why are people approaching private hospitals though the government hospitals are functioning ? Write your opinion on this issue.
Answer:
The state government is issuing ‘Aarogya Sri’ cards to people even though the government hospitals are functioning. The people also may take this as ideal.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 9 Public Health and the Government

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions