AP 8th Class Social Important Questions Chapter 5 Forests: Using and Protecting Them

These AP 8th Class Social Studies Important Questions 5th Lesson Forests: Using and Protecting Them will help students prepare well for the exams.

AP State Syllabus 8th Class Social 5th Lesson Important Questions and Answers Forests: Using and Protecting Them

Question 1.
What is a forest?
Answer:
A large tract of land covered by trees is called a forest.

Question 2.
Name some conservative centres of medicinal plants.
Answer:

  1. Vali Sugriva Medicinal Plant Conservative Centre.
  2. Koringa Medicinal Plant Conservative Centre.
  3. Karthika Vanam.

These three are in East Godavari District.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 5 Forests: Using and Protecting Them

Question 3.
“Every year about one hundred sq. kms of forests are lost in our state” – Is this a satisfactory situation?
Answer:
No, this is not a satisfactory situation. This affects our biodiversity, rainfall and soils etc. We can say this as critical condition.

Question 4.
Do you think it is possible for people to take care of forests and use them as well?
Answer:
It is possible. In present society many people are cultivating fruits and vegetables. They are protecting their gardens by selling the fruits and vegetables.

Question 5.
What would they have done if someone had tempted them to cut trees and sell them in the markets?
Answer:
They definitely oppose and reject the suggestion. Eg: All their festivals are related to trees. Mamidi panduga, Gongura panduga, Mutyalamma panduga etc. They may cut a branch or some else but not the trees. They don’t cut their home.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 5 Forests: Using and Protecting Them

Question 6.
List all the causes for decline of forests in the last 200 years.
Answer:

  1. Agriculture
  2. Cattle rearing
  3. Mega projects
  4. Fires
  5. Logging
  6. Mangroves and shrimp farming
  7. Mining oil and gas.

Question 7.
How can you say that the ‘Podu’ cultivation is responsible for decline of forests?
Answer:
We can say that ‘Podu’ is responsible for decline of forests. The tribals left their traditional food, and depended on crops. So the land in forests is changed as agriculture land.

Question 8.
Why do you think the government thought that forest was not important for tribal people’s development ?
Answer:
I think that the government had lost its foresight and thought that forest was not important for tribal people’s development.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 5 Forests: Using and Protecting Them

Question 9.
How is the implementation of Forest laws in your area?
Answer:
The implementation of Forest laws are somehow nominal.

Question 10.
A few children in a school participated in Vanamahotsavam programme and they planted some saplings. How do you respond to this ?
Answer:
I appreciate this action very much. The children’s participation in this brightens the future of the country. But they should take care of their plants till they grow.

Question 11.
Name some conservative centres of medicinal plants.
Answer:

  1. Vali Sugriva Medicinal Plant Conservative Centre.
  2. Koringa Medicinal Plant Conservative Centre.
  3. Karthika Vanam.

These three are in East Godavari District.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 5 Forests: Using and Protecting Them

Question 12.
How is the implementation of Forest laws in your area? Though the laws are in vogue, the forests are disappearing day by day. What might be the reasons?
Answer:
The implementation of Forest laws are somehow nominal.
Reasons:
Mining people, rural people and others are misusing the forests. Lack of knowledge regarding forest protection might be one reason. The impurity in the politicians is also another cause. Some more reasons are also there.

Question 13.
Locate the following on the given India map.

  1. Alpines of Himalayas
  2. Kerala forests
  3. Srikakulam
  4. Anaimudi forests in western ghats
  5. Dandakaranyam

Answer:

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 5 Forests Using and Protecting Them 1

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 5 Forests: Using and Protecting Them

Question 14.
Observe the given map and answer the following questions.
AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 5 Forests Using and Protecting Them 2
1. Where/On which side are more forests located?
Answer:
North side.

2. Which area belongs to Pondicherry?
Answer:
Yanam

3. Where are thorny forests?
Answer:
In Rayalaseema (more)

4. Is there any district without forests?
Answer:
No, each and every district has more or less forests.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 5 Forests: Using and Protecting Them