AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 23 Sports: Nationalism and Commerce

These AP 8th Class Social Studies Important Questions 23rd Lesson Sports: Nationalism and Commerce will help students prepare well for the exams.

AP State Syllabus 8th Class Social 23rd Lesson Important Questions and Answers Sports: Nationalism and Commerce

Question 1.
What has been the relationship between the cricket and the idea of developing western culture?
Answer:
Cricket was invented in western country England. It was made popular in its colonial countries. Most of the changes were made by them only. So encouraging the cricket means the idea of developing western culture. This has been the relation.

Question 2.
What games do you play?
Answer:
Kho-kho, Volleyball and Badminton.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 23 Sports: Nationalism and Commerce

Question 3.
Think of some sports which only girls or only boys participate.
Answer:

  1. Sport of only girls: Thokkudu billa
  2. Sport of only boys: Marbles.

Question 4.
Appreciate the games and their supporters.
Answer:
Sports develop us mentally and physically. The government initiates various programmes for encouraging the children by recognizing their talent and interests at the school level. The government organises coaching classes to develop sports. For this, under the Ministry of Human Resources Development, the Department of Sports and Games trains the children to show their performance up to international levels. The skilled children are chosen and provided special training through sports councils. The government conducts Mandal, Division, District, State, Zonal and National level competitions. The winners are awarded with prizes and special coaches are appointed for their empowerment. These competitions are not organized for commercial purposes. They develop the cult towards sports and games aS well as international understanding, cultural development and universal brotherhood. Sports promote national integration in India, a multi cultural country.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 23 Sports: Nationalism and Commerce

Question 5.
Does a Nation’s prestige increase only by sports? Conduct a debate.
Answer:
Debate:
Ramya: Divya, do you know sports increases the prestige of the Nation!
Divya: May be, but other issues also should be considered for the increase of prestige of the Nation.
Ramya: What are those issues and why so ?
Divya: Because, the growth and development of the Nation not only depends on sports but on other issues like Education, IT, Business Management etc.
Ramya: Really!
Divya: Yes. Education is also important along with the sports.
Ramya: Ok. I agree with you.
Conclusion: A Nation’s prestige does not increase only by sports. It depends on so many issues.

Question 6.
Read the following passage and answer the questions that follow.

Cricket in India:

Cricket fans know that watching a match involves taking sides. In a Ranji Trophy match, when Delhi plays against Mumbai, the loyalty of spectators depends on which city they come from or support. When India plays against Australia, the spectators watching the match on television in Hyderabad or Chennai feel involved as Indians – they are moved by nationalist loyalties. But through the early history of Indian first class cricket, teams were not organised on geographical principles. It was not till 1932 that a national team was given the right to represent India in a Test match. So how were teams organised and, in the absence of regional or national teams, how did cricket fans choose sides?

1. What do the fans know?
Answer:
Cricket fans know that watching a match involves taking sides.

2. What is the Ranji Trophy connected to?
Answer:
It is connected to the cricket.

3. When did India get a chance in Test matches?
Answer:
In 1932.

4. Whom do the fans support?
Answer:
The fans support their regional players.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 23 Sports: Nationalism and Commerce

Question 7.
2. Read the following passages and answer the questions that follow.
7 should, however, be exceedingly surprised and even painfully surprised, if I were told your boys were devoid of all game. If you have national games, I would urge upon you that yours is an institution that should lead in reviving old games. I know that we have in India many indigenous games just as interesting and exciting as they are inexpensive, because the cost is practically next to nothing.

Speech at Mahindra College, 24 November 1927, The Collected Works of Mahatma Gandhi.

A sound body means one which bends itself to the spirit and is always a ready instrument at its service. Such bodies are not made, in my opinion, on the football field. They are made on cornfield and farms. I would urge you to think this over and you will find innumerable illustrations to prove my statements. Our colonial-born Indians are carried away with this football and cricket mania. These games may have their place under certain circum¬stances… Why do we not take the simple fact into consideration that the vast majority of mankind who are vigorous in body and mind are simple agriculturists and that they are strangers to these games…?
Letter to Lazarus, 17 April 1915. The Collected Works of Mahatma Gandhi, Vol.14.

1. Who gave the speech and where?
Answer:
It was given by Gandhiji at Mahindra College.

2. What games are there in our country?
Answer:
There are many traditional games in our country.

3. What is a sound body?
Answer:
A sound body means one which bends itself to the spirit and is always a ready instrument at its service.

4. Where are such bodies made?
Answer:
In cornfields and farms.

5. To whom was the letter written?
Answer:
To Lazarus.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 23 Sports: Nationalism and Commerce