AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 16 Abolition of Zamindari System

AP State Syllabus 8th Class Social Studies Important Questions 16th Lesson Abolition of Zamindari System

Question 1.
While the slogan Land to the Tiller meant that the tenant will get the land, what will happen to the landless agricultural worker, who works for wages?
Answer:
The conditions of the tenants were somehow improved. But the conditions of the landless agricultural workers remain the same. They are still in the same poverty.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 16 Abolition of Zamindari System

Question 2.
Some people feel that the land reform laws only tried to help the landlords. Do you agree with them?
Answer:
Yes, I agree with them.
Giving compensation to the zamindars, continuing them as owners of the Khudkasht etc., reveal this.

Question 3.
Do you think there was any other way of giving gainful employment to the rural poor?
Answer:
At present there are many ways of giving gainful employment. But there were less opportunities at that time. The British destroyed the occupational system of India. The people lost all their chances of employment. So I think there were no other ways.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 16 Abolition of Zamindari System

Question 4.
How many acres of land does a family of four persons need to get a decent living in your area? (Give the figures separately for both irrigated and unirrigated land.)
Answer:
A family of four persons needs 8 acres of irrigated land and 30 acres of dry land to get a decent living in our area.

Question 5.
To what extent did the landless service castes benefit from these reforms?
Answer:
They were not benefited in any way from these reforms.

Question 6.
Why did the Land Ceiling Act become necessary?
Answer:
Many Acts after independence have not changed the ownership of lands in India. It changed Zamindars as landlords, landlords as big farmers. But it did nothing to the common poor.
The ownership of the land was only a few hands. So the Land Ceiling Act became necessary.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 16 Abolition of Zamindari System

Question 7.
Why was the end to vetti important for all kinds of peasants?
Answer:
‘Vetti’ is a black spot for humanity. Many struggles were led against this. So the end of it was important for all kinds of peasants.

Question 8.
Is vettis prevalent still in your region ? If it is there, prepare a report?
Answer:
No, at present vetti is not prevalent in my region. But it is not completely abolished from our society still in some villages the poor people who are taken money from land lords for their needs, they are unable to repay that, due to this they are working in their lands as bounded labourers.

Question 9.
Why do you think the spirit of Bhoodan did not help to end landlordism and get land to the tiller?
Answer:
In this movement the landlords should donate their land with their own interest. This kind of humanity was not in them. Some of them donated only ‘Banjar’ and ‘Porambok’ lands only instead of cultivated land. 90% of the fertile lands were remained with the landlords. So the movement did not help to end landlordism and get land to the tiller.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 16 Abolition of Zamindari System

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions