AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 15 Law and Justice: A Case Study

AP State Syllabus 8th Class Social Studies Important Questions 15th Lesson Law and Justice: A Case Study

Question 1.
What is meant by ‘an accused’? In this story who is the accused?
Answer:
‘Someone that has done something wrong or taken part in illegal activity is known as accused. In this story ‘Ravi’ is accused.

Question 2.
What were the charges levelled against the accused?
Answer:
Cheating, causing grievous injury to another person – were the charges levelled against the accused.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 15 Law and Justice: A Case Study

Question 3.
What is an independent judiciary?
Answer:
The Legislature and the Executive cannot interfere in the work of the judiciary. The courts are not under the government and do not act on behalf of government. The polices also not part of judiciary.
In this way the judiciary works independently. This is known as independent judiciary.

Question 4.
If someone is not satisfied with the decision of a Session’s court, what can he/she do? If she/he is dissatisfied with the decision of High Court, what can be done?
Answer:
If someone is not satisfied with the decision of a Session’s court, he/she can appeal to the High Court.
If she/he is dissatisfied with the decision of High Court, she/he can appeal to the Supreme Court.

Question 5.
What are the differences between the role of the S.H.O. and the magistrate?
Answer:
S.H.O is the officer at P.S. level. Magistrate is still higher level.
S.l. should present the arrested person before the Magistrate before 24 hours.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 15 Law and Justice: A Case Study

Question 6.
Write any one of the central features of the Constitution.
Answer:
One of the central features of the Constitution is to separate the powers of Executive, Judiciary and Legislature.

Question 7.
Why do you think it is important for the person who makes an FIR to take a copy of the report?
Answer:
The complaint should have the acknowledgement for his complaint. After the F.I.R. is filed it becomes the duty of the police to investigate and solve the problem.

Question 8.
Discuss why it is necessary to hear the evidences given by the witnesses in any case.
Answer:
In any case the victims and the accused, support their own words in the court. So the truth may be under cover. Being third person, the witnesses uncover these truths. So it is necessary to hear the evidences given by them in any case.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 15 Law and Justice: A Case Study

Question 9.
High Court does not summon the accused or witnesses before it. Why?
Answer:
The accused and witnesses are all appeared before the court at lower level. So it is not necessary to attend before the High Court. So it does not summon them.

Question 10.
Can you identify different roles of the Executive and Judiciary given in this chapter?
Answer:
The police comes under the Executive. They register cases and conduct enquiry in the initial stage. Trials, evidences of witnesses, judgement all these are the duties of Judiciary. These will not interfere in each other’s matter.

Question 11.
Why are there disputes in villages/families. What are the reasons for that? What sort of change in behaviour is necessary to avoid them?
Answer:
Villagers feel intimacy between them. They interfere in other’s matters without their permission. They give no value to ‘privacy’. So disputes arise.
The villagers should adopt the town/city culture.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 15 Law and Justice: A Case Study

Question 12.
Discuss on the conditions of the families related to the criminals who experienced Jail life. Invite such persons and talk to them on Jail life and freedom.
Answer:
Students: Good morning sir.
Ashok: Good morning children.
Students: Sir, I would like to know about your life in the prison.
Ashok: Why not, sure.
Students: Sir, are you a criminal?
Ashok: No, really I am not a criminal.
Students: But you got 6 months imprisonment.
Ashok: By Accidentally in one property issue I hit my brother but he was died.
Students: That’s why I am imprisoned.
Ashok: How is your life in the prison?
Students: Really it is a horrible situation.
Ashok: Is there any freeness in the prison?
Freedom is there, but everyone will look us as a criminal. Life is in systematic manner. We did not know about anything what happened in the society.
Students: What did you do sir in the prison?
Ashok: I pour water to the plants. If any small work is there, everyone sould participate in that work.
Students: What is the difference between Jail life and freedom ?
Ashok: Lot of difference is there. I feel always I am loosing my family & friends. In the prison we saw some one and speak with some one and always feel lonelyness.
Students: Now I think you are so happy because your are with your family.
Ashok: Yes I felt very happy. Now I am doing my job. And I am living with my family members happily.

Conditions of the families:
They have no income. They are in poverty. People of the society also blame the family members. No one is allowed to join them in any work. Their economic and social condition is worse.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 15 Law and Justice: A Case Study

Question 13.
Invite either a Police officer or an Advocate to your classroom and conduct a discussion on different crimes and their punishments and how to get on without committing crimes.
Answer:
Students: Good morning sir.
Police Officer: Good morning children.
Students: Sir today we would like to know about different crimes and punishments.
Police Officer: Children, crimes are two kinds. 1. Criminal crime 2. Civil cnme.
Students: Which issues are comes under criminal offence?
Police Officer: A criminal offence includes theft, decoit, adulteration, bribery, preparation of dangerous drugs, etc.
Students: What type of punishments are there for criminal case?
Police Officer: In criminal cases punishments are in severe means 10 years imprisonment.
Students: Which issues comes under civil offence?
Police Officer: Civil offence includes.
1. Peoples rights regarding land
2. Property
3. Income and people’s relationship with each other.
Students: What type of punishments are there for civil cases?
Police Officer: Generally in civil cases penalities are there but imprisonment is not there.
Students: Sir, sometimes some persons get punishments without committing crime also? Why?
Police Officer: In sometimes, due to false witness some innocent people also got punishment.
Students: On that time what did you do?
Police Officer: In that cases, department people will continue proper investigation and find out the real persons who committed in that crime and punish them.
Students: Thank you sir. Today we know about more information about crimes & punishments.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 15 Law and Justice: A Case Study

Question 14.
Read the following passage and answer the following questions.

Bail

Since Ravi’s case is a criminal case, after being chargesheeted, Ravi was put in lockup. In criminal cases, an accused is kept in jail. But this is not a punishment. This is only to help the investigation as well as to prevent him or her from tampering with evidence or threaten¬ing the witness etc. After some days in judicial custody, his family appeared in the court to get for him a bail. A person who is accused of serious crimes like murder, bribery, dacoity etc. may not get a bail. To get bail, certain sureties are to be given in the court. These sureties can be property or a person who will stand as guarantee or bond. The bond is a promise that offender will appear before the Court whenever asked for. The judge in the court can decide whether to give bail or refuse it.

1. Where was Ravi put in?
Answer:
He was put in lockup.

2. In criminal cases an accused is kept in ———–.
Answer:
jail.

3. After some days in judicial custody, his family appeared in the court to get him a ———–.
Answer:
bail.

4. To get bail certain sureties are to be given in the ———–.
Answer:
court

5. The ———– in the court can decide whether to give bail or refuse it.
Answer:
judge

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 15 Law and Justice: A Case Study

Question 15.
Read the following passage and answer the following questions.

Separation of powers and independence

One of the central features of the Constitution is to separate the powers of Executive, Judiciary and Legislative. This means other branches – like the Legislature and the Execu¬tive – cannot interfere in the work of the judiciary. The courts are not come under the govern¬ment and do not act on behalf of the government.
The police is also not a part of Judiciary, they are part of the Executive. During the last year you had read about the district administration. At district level, just like the Collector, there is also a government police officer who is responsible for maintaining law and order in k the district. Police department is under the ministry of Home of the state government.

1. Write any one of the central features of the Constitution.
Answer:
One of the central features of the Constitution is to separate the powers of Executive, Judiciary and Legislature.

2. The courts are not under the ———–.
Answer:
Government.

3. The police is the part of ———–.
Answer:
Executive

4. Police department is under the ministry of ———– government.
Answer:
Home of the state

5. Collector is at ———– level.
Answer:
District

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 15 Law and Justice: A Case Study

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions