AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 12 Freedom Movement in Hyderabad State

AP State Syllabus 8th Class Social Studies Important Questions 12th Lesson Freedom Movement in Hyderabad State

Question 1.
Was there any difference between the attitude of the British and the Nizams when it came to democracy?
Answer:
No. Both suppressed the people.

Question 2.
Write any two demands of Andhra Maha Sabha in 1935.
Answer:
The demands of Andhra Maha Sabha in 1935:

  1. Compulsory primary education should be implemented.
  2. Mother tongue (Telugu) should be the medium of instruction.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 12 Freedom Movement in Hyderabad State

Question 3.
What are the languages spoken in your area?
Answer:
Telugu, Urdu and Hindi are the languages mostly spoken in our area.

Question 4.
What is the medium of teaching in schools and colleges today in our state?
Answer:
The mediums of teaching in schools and colleges today are Telugu and Urdu. There are many schools also which teach in other statutory languages.

Question 5.
Do you think all teaching should be done in one’s mother tongue?
Answer:
No. I don’t think so. The teaching should be in their own mother tongue.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 12 Freedom Movement in Hyderabad State

Question 6.
Why do you think it is important to publish books in mother tongues?
Answer:
Books are knowledge giving ones. If they are in other languages, nobody can read them. So to attain knowledge it is important to publish in mother tongues.

Question 7.
Why do you think the doras who were Hindus helped the Razakars?
Answer:
Doras, who were Hindus, ruled as dictators. Razakars also had anti-democratic views and they fought the democratic political parties and communist led peasants. Hence, Doras supported and helped the Razakars.

Question 8.
Why do you think the Nizam rule ended on 26th January 1950?
Answer:
The Constitution of India came into force on that day. So we can say that the Nizam rule ended on 26th January, 1950.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 12 Freedom Movement in Hyderabad State

Question 9.
What was the role of women in Telangana Armed struggle?
Answer:
Women in the Telangana Struggle:
Women suffered most under the rule of Nizams and doras. They were constantly harassed. They not only had to work for the landlords but also to serve the visiting officials. Many women were made slaves of the landlords. Such women attended the night schools of Andhra Maha Sabha and decided to join the Sanghams and the Communist Party. Some of them took arms and fought the Razakars, some of them sang songs and inspired people, some of them acted as doctors and nurses. But they had to make supreme sacrifices for the sake of the movement.

Question 10.
What were the demands of the Andhra Maha Sabha in 1935?
Answer:
The demands of Andhra Maha Sabha in 1935:

  1. Compulsory primary education should be implemented.
  2. Mother tongue (Telugu) should be the medium of instruction.
  3. The legitimate rights of the people in Jagirs should be protected.
  4. Child marriages should be discouraged.
  5. Local Self Government should be introduced.
  6. Untouchability should be eradicated and the untouchables should be given due place in the society.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 12 Freedom Movement in Hyderabad State

Question 11.
How was the Telangana Armed Struggle in 1947-48?
Answer:
The movement was transformed in 1947-48 into a broad anti-Nizam and anti-feudal struggle demanding merging of Hyderabad with independent India. The people burnt the records of the village officials and moneylenders and seized the grains hoarded by the landlords and the merchants. To broaden the scope of the movement and integrate various sections into it, the demand was raised to merge Telangana with the other Telugu speaking regions to create Vishal Andhra.

Question 12.
How was the Hyderabad state merged in India?
Answer:
When India became independent in 1947, Osman Ali Khan, the Nizam wanted Hyderabad to remain as an independent kingdom. The common people of the state wanted to join Independent India and a large campaign was organized by the Hyderabad State Congress led by Ramananda Theertha. The Razakars attacked them too. Then the Indian government decided to end this anarchy and sent armed forces to Hyderabad. Hyderabad was finally integrated into Indian Union in September 1948.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 12 Freedom Movement in Hyderabad State

Question 13.
You read about the demands of Andhra Maha Sabha (1935). Explain in what way the demands are being implemented now.
Answer:

  1. Compulsory Primary Education is implemented (RTE Act)
  2. Telugu Medium schools are established.
  3. All people have legitimate rights irrespective of caste, race, religion and region.
  4. Child marriages are banned.
  5. Now untouchability is a crime. They are given due place in the society.

Question 14.
Observe the map and fill in the blanks.
AP State Syllabus 8th Class Social Studies Important Questions 12th Lesson The Indian Constitution 1

  1. Hyderabad was in ———–.
  2. ———– Green colour (Refer to textbook on P.No. 140) indicates
  3. Aurangabad is present in ———–.
  4. The Presidency on West side was ———–.
  5. The South-west part was ———–.

Answer:

  1. Surf-e-Khas
  2. Samsthanas
  3. Maharashtra
  4. Bombay Presidency
  5. Jagir.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 12 Freedom Movement in Hyderabad State

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions