AP 8th Class Social Important Questions Chapter 11B National Movement: The Last Phase 1919-1947

These AP 8th Class Social Studies Important Questions 11B Lesson National Movement: The Last Phase 1919-1947 will help students prepare well for the exams.

AP State Syllabus 8th Class Social 11B Lesson Important Questions and Answers National Movement: The Last Phase 1919-1947

Question 1.
Do you think it is right to give the police such powers to suppress revolts?
Answer:
Terrorism and showing anger through demonstrations are two delicate issues. The police should recognize the tenderness and difference between these two. Then only it is right to give such powers.

Question 2.
“On August 23rd, 1945, Subhash Chandra Bose is reported to have lost his life in an air crash while going from Bangkok to Tokyo,”
Why is the death of Subhash Chandra Bose not confirmed?
Answer:
The death of Subhash Chandra Bose is a puzzle till today. Many people believe that he died on that day. The Indian government appointed 3 commissions on this issue. But it is not yet decided and confirmed.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 11B National Movement: The Last Phase 1919-1947

Question 3.
Who was Subhash Chandra Bose?
Answer:
He was a Swarajist and a radical nationalist.

Question 4.
What is the meaning of ‘Azad Hind‘?
Answer:
Independent Bharath.

Question 5.
When was the Indian flag hoisted in Kohima?
Answer:
It was hoisted in March, 1944.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 11B National Movement: The Last Phase 1919-1947

Question 6.
What are the names of two cities that affected with Atom Bombs in World War II?
Answer:
Hiroshima and Nagasaki are the two cities that affected with Atom Bombs in World War II.

Question 7.
Why do you think people were so much against such laws during the freedom movement?
Answer:

  1. Most of the police and higher officials were Britishers at that time.
  2. It was most difficult for the people to been the dictatorship.
  3. Introducing such laws at that time was like pouring ghee into the fire.

So they were against such laws.

Question 8.
Describe communalism and secularism.
Answer:
Communalism believes in the promotion of the interest of a particular religious community and not the general interests of all. It also believes that the state and government should be run keeping in mind the interest of that particular religious group. This is in contrast to nationalism which believes that the nation is above individual communities and represents the interests of all people including those who may not have any religion at all. This view is also called ‘Secular’ as it holds that the government should neither interfere in the affairs of a religion nor allow any religion to interfere with the government.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 11B National Movement: The Last Phase 1919-1947

Question 9.
Write about Subhash Chandra Bose and INA.
Answer:
Subhash Chandra Bose had been a Swarajist and a radical nationalist. He organized the Indian National Army (INA) with the cooperation of Rash Bihari Bose in Burma and Andamans. The INA consisted of more than sixty thousand soldiers. He received the help of the Japanese in this fight. On 21 st October 1943, the provisional Government of Independent India (Azad Hind) was set up in Singapore. On March 18th, 1944 the INA crossed the frontiers of Burma and entered India with a slogan “Dilli Chalo” – (on to Delhi).
In March 1944, the Indian Flag was hoisted in Kohima. But with the change of fortunes in the war, the launching of a counter-offensive by the British in the winter of 1944-45 and the final defeat of Japan in the Second World War the INA movement collapsed. On August 23rd, 1945, Subhash Chandra Bose is reported to have lost his life in an air crash while going from Bangkok to Tokyo.

Question 10.
The radicals and radical organizations helped the freedom struggle to attain freedom. Explain it.
Answer:
The period after 1940 was characterised by intensive activities of radical organisations like the Communist party, trade unions, women’s organisations, kisan sabhas and dalit organisations. They mobilised the poor and marginalized peasants and workers, tribals and dalits not only against the British but also against the local exploiters like moneylenders, factory owners and upper caste landlords. They were keen that in the new independent India their interests should be properly represented and their long years of suffering should end and they should get equal rights and opportunities. The national movement which was till then dominated by upper class people gained a new dimension and energy which eventually helped to throw out the British rule.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 11B National Movement: The Last Phase 1919-1947

Question 11.
Read the following passages and answer the questions.
Subhash Chandra Bose and INA
Subhash Chandra Bose had been a Swarajist and a radical nationalist. He organized the Indian National Army (INA) with the cooperation of Rash Bihari Bose in Burma and Andamans. The INA consisted of more than sixty thousand soldiers. He received the help of the Japanese in this fight. On 21st October 1943, the provisional Government of Independent India (Azad Hind) was set up in Singapore. On March 18th 1944 the INA crossed the frontiers of Burma and entered India with a slogan “Dilli Chalo” – (on to Delhi).
In March 1944, the Indian Flag was hoisted in Kohima. But with the change of fortunes in the war, the launching of a counter-offensive by the British in the winter of 1944-45 and the final defeat of Japan in the Second World War the INA movement collapsed.
1. Who was Subhash Chandra Bose?
Answer:
He was a Swarajist and a radical nationalist.

2. Whose cooperation was taken to organise INA?
Answer:
The cooperation of Rash Bihari Bose was taken.

3. Who helped Bose in this fight?
Answer:
Japan helped Bose in this fight.

4. What is the meaning of ‘Azad Hind’?
Answer:
Independent Bharath

5. When was the Indian flag hoisted in Kohima?
Answer:
It was hoisted in March, 1944.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 11B National Movement: The Last Phase 1919-1947

Question 12.
Read the following passage and answer the questions.
Germany led by Hitler and his Nazi party wanted to gain control over the whole world and declared war on Britain, France, USSR, and other countries. USA joined on the side of England, France and USSR (called Allied Countries). Germany was supported by Japan and Italy. One of the worst wars in human history broke out in 1939 and lasted till 1945 when USSR’s armies captured Berlin and the USA dropped atom bomb over Hiroshima and Nagasaki in Japan. Most people who cherished the values of democracy and freedom op-posed Hitler and supported the Allied Countries in the war. However, in India it created a dilemma as Indians were at the same time fighting the British.
1. The party of Hitler was
Answer:
Nazi Party.

2. What were the Allied countries?
Answer:
England, France, Russia and USA.

3. Italy supported to
Answer:
Germany.

4. What are the names of two cities that affected with Atom Bombs?
Answer:
Hiroshima and Nagasaki.

5. Was Hitler a democratic personality or a dictator?
Answer:
Hitler was a dictator.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 11B National Movement: The Last Phase 1919-1947

Question 13.
Collect the details of Bhagat Singh and write an essay on it.
Answer:
AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 11B National Movement The Last Phase 1919-1947 1
Bhagat Singh ….
Born on 28-9-1907
Died on 23-3-1931
He was an Indian Nationalist and influential revolutionist.
He is often referred to as Shaheed. He was born in a Sikh family.
He studied European revolutions, movements and attached to anarchist and Marxist ideologies.
Seeking revenge for the death of Lala Lajapathi Roy at the hands of the police, Singh was involved in the assassination of British police officer John Saunders. Together with Bhatukeshwar Dutt, he undertook a successful effort to throw two bombs and leaflets inside the Central Legislative Assembly while shouting slogans of “Inquilab Zindabad”.

Subsequently, they volunteered to surrender and be arrested. Held on this charge he gained widespread national support. When he underwent a 116 day fast in jail, demanding equal rights for British and Indian political prisoners.
During this time, sufficient evidence was brought against him for a conviction in Saunders case.
A trial was orchestrated by a special tribunal and appeal at the Privy Council in England. He was convicted and subsequently hanged for his participation in the assassination of John Saunders.
He is one of the Heroes of our Nation.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 11B National Movement: The Last Phase 1919-1947

Question 14.
The disparities between Hindu and Muslim ¡n our country were raised in 1906? Were they disappeared after independence? Write the reasons for your answers.
Answer:
No, they were not disappeared even after independence, those the present today also. Pak occupied Kashmir, Kargil war, Parliament attack, Mumbai attacks, Hyderabad attacks — Lumbini park, Gokulchat and Dilsukh Nagar reveal this issue.
Reasons:

  1. Because of partition of India associated with Pakistan.
  2. There was no way that the communal tensions were going to subside.
  3. Sensationalism I vote bank over humanism are also other reasons.

Question 15.
Why did World War — II create a dilemma in Indians?
Answer:
The countries in the world joined the two groups in the war.
The people who supported democratic ideas and opposed dictatorship fought against Hitler and supported the allied countries in war. But at the same time India was against the British n our country. So there was a dilemma.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 11B National Movement: The Last Phase 1919-1947