AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 11A National Movement: The Early Phase 1885-1919

AP State Syllabus 8th Class Social Studies Important Questions 11th Lesson National Movement: The Early Phase 1885-1919

Question 1.
What do you understand by Swadeshi?
Answer:
I understood Swadeshi ‘as goods produced in our own country’.

Question 2.
If authorities do not agree to the just requests of people, what do you think the people should do?
Answer:
The requests should be not only just but also legal. If the authorities do not agree, one should oppose them democratically and attain them.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 11A National Movement: The Early Phase 1885-1919

Question 3.
What were the major areas of swadeshi’s impact?
Answer:

  1. Political
  2. Social
  3. Industrial
  4. Foreign trade
  5. Spiritual
  6. Business (National trade)
  7. Education
  8. Cultural
  9. Judicial.

Question 4.
What is meant by ‘Swaraj’?
Answer:
Swaraj means complete independence.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 11A National Movement: The Early Phase 1885-1919

Question 5.
What is the slogan of Tilak?
Answer:
“Swaraj is my birthright and I shall have it”.

Question 6.
A few leaders like Gandhiji, Tilak, Subhash Chandra Bose, Bhagat Singh sacrified their lives for the sake of our nation.
What would have happened, if they did not do so?
Answer:
The British would have plundered our nation’s wealth more and more. The people of our country would have been suffered as slaves under the British rule and India would have become a very poor country.

Question 7.
Read the following passage and answer the questions.
In the next Congress session (1905), the extremist Nationalists led by Tilak, Bipin Chandra Pai and Lala Lajapat Rai were in favour of extending the movement to the rest of India and to demand for full fledged freedom or ‘Swaraj’. Bal Gangadhar Tilak gave the famous slogan, “Swaraj is my birthright and I shall have it.” They wanted to move away from the earlier strategy of submitting petitions to government to mobilising the masses against the British rule and forcing the British to give up and go. They called the earlier strategy as ‘mendicancy’ (or begging for alms). The old leaders, called ‘Moderate nationalists’.

1) Name any two extremists.
Answer:
Tilak, Bipin Chandrapal.

2) What is meant by ‘Swaraj’?
Answer:
Swaraj means complete independence.

3) What is the slogan of Tilak?
Answer:
Swaraj is my birthright and I shall have it.

4) How did they call the policy of moderates?
Answer:
They called it ‘mendicancy’.

5) What did the moderates do?
Answer:
The moderates tried with petitions.

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 11A National Movement: The Early Phase 1885-1919

Question 8.
Read the following passage and write a meaningful question.
In Class VII, you had read about the revolt of 1857 in which the soldiers, ordinary peasants, artisans and landlords and even princes joined the struggle against the British rule. While the movement was opposed to the British, it did not have any new vision of the country. It in fact wanted to restore the rule of the old kings and queens and also the same caste based society.
Answer:
“Why did the 1857 revolution fail?”

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions Chapter 11A National Movement: The Early Phase 1885-1919

AP Board 8th Class Social Studies Important Questions