AP 8th Class Biology Important Questions Chapter 6 Biodiversity and its Conservation

These AP 8th Class Biology Important Questions 6th Lesson Biodiversity and its Conservation will help students prepare well for the exams.

AP State Syllabus 8th Class Biology 6th Lesson Important Questions and Answers Biodiversity and its Conservation

8th Class Biology 6th Lesson Biodiversity and its Conservation 1 Mark Important Questions and Answers

Question 1.
What are Biosphere Reserves?
Answer:
Forests are Biosphere Reserves.

Question 2.
What is biodiversity?
Answer:
The variety and variability seen in plants and animals is called Biodiversity.

Question 3.
What are Endemic species?
Answer:
The plant or animal species of a particular area (zone), region or country is called endemic species.

AP Board 8th Class Biology Important Questions Chapter 6 Biodiversity and its Conservation

Question 4.
What do you understand by Extinct?
Answer:
Species of plants and animals that have vanished from earth forever are called Extinct.

Question 5.
What do you understand the word Endangered?
Answer:
Plants and animal species that are on the verge of becoming extinct are called Endangered.

Question 6.
What is a Red Data Book?
Answer:
The book published by IUWC that contains the details of Endangered and Extinct species is called Red Data Book.

Question 7.
What do you see in National Parks?
Answer:
Conservation of wild life along with environment is seen in National Parks.

Question 8.
What is a sanctuary?
Answer:
A sanctuary is a place where conservation of wild life mostly birds takes place.

Question 9.
Give an example of a sanctuary.
Answer:
Krishna Sanctuary, Krishna & Guntur.

Question 10.
What is migration?
Answer:
Movement of birds for nestling from one region to another region is called migration.

Question 11.
Name the society for conservation of nature in London.
Answer:
International Union for Conservation of Nature and the Zoological Society of London.

AP Board 8th Class Biology Important Questions Chapter 6 Biodiversity and its Conservation

Question 12.
Name the most threatened bird found in Palanadu Bird Sanctuary.
Answer:
Great Indian Bustard found in Pallanadu Bird Sanctuary.

Question 13.
Before 60 – 70 years what was the situation of the forests ofRampachodavaram?
Answer:
It was an abode for wild animals like tigers, leopards, deers etc.

Question 14.
What is the present situation of the forests ofRampachodavaram?
Answer:
Forest area was cleared and so several organisms started disappearing.

Question 15.
Why should we conserve a small insect like a bee or a butterfly?
Answer:
Most of the flowers get pollinated through bees and butterflies. So they should be conserved.

Question 16.
Why is the number of butterflies decreasing?
Answer:
The insects are decreasing due to spraying of pesticides and insecticides on crop plants.

Question 17.
How can ‘project tiger’ help to save wild life?
Answer:
This project helped to increase the number of tigers and to save tiger from the brink of extinction.

AP Board 8th Class Biology Important Questions Chapter 6 Biodiversity and its Conservation

Question 18.
How is the project tiger achieved?
Answer:
The success of the project was achieved by enforcement of strict anti poaching measures and scientific conservation practices.

Question 19.
While saving tiger, why should it’s food web also be protected?
Answer:
The tiger depends for food on the deer and many other herbivores. If the tiger disappears, the deer and other herbivores will increase and that would affect the flora of the area.

8th Class Biology 6th Lesson Biodiversity and its Conservation 2 Marks Important Questions and Answers

Question 1.
What are the conservation methods do you suggest to protect the most threatened species?
Answer:

  1. Taking measures to protect their natural habitats.
  2. Creating awareness at community levels.
  3. Strict implementation of National Wild life Protection Act, would help these species.
  4. Prohibition of human activities in their habitats.

Question 2.
What are endemic species? Give some examples.
Answer:
Plants or animal species found restricted to a particular area of a country are called Endemic Species.
Ex: Broad tailed Grass bird, Peacock, Malabar Parakeet, Black Buck etc.

AP Board 8th Class Biology Important Questions Chapter 6 Biodiversity and its Conservation

8th Class Biology 6th Lesson Biodiversity and its Conservation 4 Marks Important Questions and Answers

Question 1.
Collect the pictures of the following endangered species of plants and animals and paste them in your scrap book and write their names below the pictures.
Answer:
AP Board 8th Class Biology Important Questions Chapter 6 Biodiversity and its Conservation 1

Question 2.
How do we depend on forests?
Answer:

  1. Forests play a key role in maintenance of ecological balance.
  2. Forests absorbs a large amount of Carbondioxide and Particulate Matter (CPM) and keep the air clean. They serve as lungs of our earth.
  3. Forests are the natural sources of a variety of timber yielding plants and forests products like cane, resins, lac, fruits, nuts and honey.
  4. Forests provide us with cool breeze which helps in the rainfall.
  5. They are the natural habitats for wild animals they serve as biosphere reserves.

AP Board 8th Class Biology Important Questions Chapter 6 Biodiversity and its Conservation

Question 3.
What steps do you take to stop deforestation?
Answer:

  1. We should stop cutting of forests for farming and industrial purpose.
  2. Planting trees like Tamarind, Amla, Tangedu, Subabul, Bamboo in rural areas.
  3. Measures should be taken to conserve soil moisture by constructing checkdams and bundhs.
  4. Measures should be taken to improve forest productivity by planting fruit and nut bearing plants.
  5. Measures should be taken reforestation in order to maintain sustainability of forests.

8th Class Biology 6th Lesson Biodiversity and its Conservation Important Questions and Answers

Question 1.
List any four medicinal plants and their uses.
Answer:
The following are the some of the medicinal plants of our area and their use.

  1. Neem – Antiseptic
  2. Garlic – Used for lowering cholestrol and blood pressure.
  3. Ginger – Used to ease nausea and motion sickness.
  4. Feverfew – Used to treat fevers.

Question 2.
Match the following and answer the following question.
1) Endangered species              a) Hyderabad Pigeon
2) Endemic species                    b) Dinosaur
3) Invasive species                     c) Kiwi
4) Extinct species                       d) Spotted chital deer
e) Crow
Answer:
1 – d
2 – c
3 – a
4 – b
Question.
What is a Red Data Book?
Answer:
The book published by IUWC that contains the details of Endangered and Extinct species is called Red Data Book.

Question 3.
What is migration? Give some examples for migratory birds.
Answer:

  1. Moving of birds in flocks from one region to another for getting shelter and food is called as “migration”.
  2. Examples for migrating birds are great spotted wood pecker, coaltit, pelicon, black – tailed godwits, plover, etc.

AP Board 8th Class Biology Important Questions Chapter 6 Biodiversity and its Conservation

Question 4.
Read the following paragraph.
Sometimes at night we see birds flying in groups. These birds which do not have permanent nestlings and join into small flocks and move from one region to other for food and shelter called as ‘Migration’ and such birds are called Migratory birds. During the rainy season most of the birds from far away places migrate to Kolleru and Pulicat lakes of our state. They build their nests on the trees in the nearby villages. Due to the cut down of trees, less number of birds are coming to here.
Answer the following questions.
a) What are Migratory birds ? Why do they migrate one place to another?
b) What are the reasons for less number of birds migrating to India?
Answer:
a) The birds which are moving in flocks from one region to other for food and shelter are called “migrating birds”.
b) Due to cutting down of trees in the villages near the lakes, birds are facing scarcity of their nesting habitats.

Question 5.
What measures are to be taken to save paper?
Answer:

  1. We should always use recycled paper.
  2. Use paper only if we need.
  3. We should use electronic transfer methods for our daily transactions.
    Ex: Paying of electricity bills, filling of online application but not paper application.

Question 6.
Study the following para and answer the questions.
Did you get the same number and types of birds every day ? Was there any sudden variation in a particular season ? Did you notice any new type of bird population in any season ? Discuss with your friends about the effect of the presence of such a population. Why do these birds move from one place to another ? Sometimes at night we see birds flying in groups. Where do they fly? Think. Sometimes some birds live in the same habitat throughout the year. Other birds which don’t have permanent nestlings and join into small flocks and move from one region to the other for food and shelter (nesting habits) called as ‘Migration’ and such birds are called as ‘migratory birds ’. During rainy season most of the birds from far away places migrate to Kolleru and Pulicat lakes of our State. They build their nests on the trees in the nearby villages also. In the olden days people believed that these migrated birds are divine ones. But nowadays most of the trees are getting cut down. There is hardly any place for birds to build their nests.
a) What does the above information says?
b) What you say the birds come to our places from distant places?
c) What should we do for the birds to migrate to our place?
d) Name some migratory birds.
Answer:
a) Affects of deforestation on bird migration in Kolleru.
(Or)
Loss of bird habitats due to cutting down of trees in Kolleru.
b) Bird migration.
c) 1) Avoid cutting of trees in lake areas strictly.
2) We should strictly monitor the increased human activities in all lake areas.
d) Great spotted wood pecker, pelicans, coaltit, Siberian cranes.

AP Board 8th Class Biology Important Questions Chapter 6 Biodiversity and its Conservation

Question 7.
What are the effects of deforestation?
Answer:

  1. Change in rainfall pattern.
  2. Increase in green house gases.
  3. Loss of wild life habitats.
  4. Increase in soil erosion.
  5. Massive floods.
  6. Global warming.
  7. Droughts.