AP 8th Class Biology Important Questions Chapter 11 Why Do We Fall Ill

These AP 8th Class Biology Important Questions 11th Lesson Why Do We Fall Ill will help students prepare well for the exams.

AP State Syllabus 8th Class Biology 11th Lesson Important Questions and Answers Why Do We Fall Ill

8th Class Biology 10th Lesson Why Do We Fall Ill 1 Mark Important Questions and Answers

Question 1.
What is health?
Answer:
Health is a state of physical, mental and social well – being.

Question 2.
On what factors the health of an individual depends?
Answer:
The health of an individual is dependent on his or her physical surroundings and his / her economic status.

Question 3.
What is a disease ?
Answer:
Disease is actually self – explanatory. In other words, literally means being uncomfortable.

Question 4.
What is necessary for individual health ?
Answer:
Social equality and harmony are necessary for individual health.

AP Board 8th Class Biology Important Questions Chapter 11 Why Do We Fall Ill

Question 5.
What will happen if there is a disease ?
Answer:
When there is a disease, either the functioning or the appearance of one or more systems of the body will change for the worse.

Question 6.
What are acute diseases ?
Answer:
Some diseases last for only very short periods of time and these are called acute diseases.

Question 7.
What are chronic diseases ?
Answer:
Chronic diseases have very drastic, long – term effects on people’s health as compared to acute diseases.

Question 8.
What is the cause of a disease ?
Answer:
Lack of good nourishment may be the cause of a disease.

Question 9.
What are infectious diseases ?
Answer:
Diseases where microbes are the immediate causes are called infectious diseases.

Question 10.
Which bacteria is responsible for peptic ulcers ?
Answer:
Helicobacter pylori is responsible for peptic ulcers.

Question 11.
Name the organisms that cause diseases.
Answer:
Organisms that cause diseases are virus, bacteria, fungi, protozoans and worms.

AP Board 8th Class Biology Important Questions Chapter 11 Why Do We Fall Ill

Question 12.
Name the diseases caused by bacteria.
Answer:
Typhoid, cholera, tuberculosis and anthrax are caused by bacteria.

Question 13.
What diseases are caused by protozoans ?
Answer:
Protozoans cause malaria and kalaazar.

Question 14.
What are communicable diseases ?
Answer:
Diseases that spread from an infected person to other person by many microbial agents are called communicable diseases.

Question 15.
What is the function of our immune system ?
Answer:
In our body, the immune system fight and kill the disease causing organisms that enter into our body and defend us from diseases.

Question 16.
What are vectors ?
Answer:
Many diseases transmitted by other animals. These animals carry the infecting agents from a sick person to a healthy person. Such animals are called vectors. Ex: Mosquitoes.

AP Board 8th Class Biology Important Questions Chapter 11 Why Do We Fall Ill

Question 17.
Name the diseases caused by mosquitoes.
Answer:
Encephalitis or brain fever, filaria or elephantiasismalaria, dengue etc., are caused by mosquitoes.

Question 18.
Name the disease that causes physical contact.
Answer:
AIDS disease is caused by physical contact.

Question 19.
How do we kill microbes?
Answer:
By using antibacterial and anti – viral medicines we can kill microbes and also there are drugs that kill protozoa such as malarial parasite.

Question 20.
Why making anti – viral medicines is harder than making antibacterial medicines ?
Answer:
Because viruses have few biochemical mechanisms of their own.

Question 21.
What are infectious diseases?
Answer:
Diseases where microbes are the immediate causes are called infectious diseases.

AP Board 8th Class Biology Important Questions Chapter 11 Why Do We Fall Ill

Question 22.
What are symptoms?
Answer:
Some characteristic signs or indications that appear during sickness can help us to identify the sickness are called symptoms!

Question 23.
What is manifestation?
The appearance of the symptoms of a disease is called manifestation of the disease.

Question 24.
What is immunization?
Answer:
The creation of immunity usually against a particular disease, especially treatment by vaccination of an organism for the purpose of making it immune to a particular disease.

Question 25.
What are the different means by which infectious diseases are spread?
Answer:
Infectious diseases are spread through contaminated air, water, food and vectors like mosquitoes, flies, cockroaches, snails and even lies.

Question 26.
What are the vaccines available for preventing infectious diseases?
Answer:
There are vaccines against tetanus, diphtheria, whooping cough, measles, polio and many others.

AP Board 8th Class Biology Important Questions Chapter 11 Why Do We Fall Ill

Question 27.
Who discover vaccine for small pox for the first time?
Answer:
An English physician named Edward Jenner discovered vaccine forsmall pox for the first time.

Question 28.
Why are we normally advised to take bland and nourishing food when we are sick?
Answer:
When we fall sick our normal body functions will be affected and the digestion becomes slow, so it is advised to take bland and nourishing food.

Question 29.
What is needed to be healthy?
Answer:
Proper and sufficient nourishment and clean surroundings and food helps lis to be healthy.

Question 30.
Name the diseases that do not spread.
Answer:
Non – infectious diseases like cancer, high blood pressure do not spread.

8th Class Biology 10th Lesson Why Do We Fall Ill 2 Marks Important Questions and Answers

AP Board 8th Class Biology Important Questions Chapter 11 Why Do We Fall Ill

Question 1.
What are the diseases caused by bacteria in Man?
Answer:

  1. Cholera
  2. Typhoid
  3. Diptheria
  4. Whooping cough
  5. Tetanus
  6. Tuberculosis
  7. Leprosy

Question 2.
Name the diseases caused by viruses in man.
Answer:

  1. Small pox
  2. Chicken pox
  3. Measles
  4. Mumps
  5. Poliomelitis

Question 3.
What are the diseases caused by Protozoans in Man?
Answer:

  1. Malaria
  2. Kala Azar
  3. Amoebic Desentry

8th Class Biology 10th Lesson Why Do We Fall Ill 4 Marks Important Questions and Answers

AP Board 8th Class Biology Important Questions Chapter 11 Why Do We Fall Ill

Question 1.
Draw the picture of SARS VIRUS in your scrap book and write the size of SARS VIRUS.
Answer:
Picture of SARS VIRUS
AP Board 8th Class Biology Important Questions Chapter 11 Why Do We Fall Ill 1
The size of SARS VIRUS is 500 nano metres, which is half a micrometre, which is one thousandth of a millimetre.

Question 2.
Draw the picture of staphylococci bacteria. In what way it affect the health of people?
Answer:
Staphylococci Bacteria
AP Board 8th Class Biology Important Questions Chapter 11 Why Do We Fall Ill 2
Staphylocoecci bacteria cause acne.

Question 3.
Draw a picture showing an adult round worm and answer the given questions:
a) What is the scientific name of round worm?
b) Where does it live in human beings?
Answer:
Round Worm
AP Board 8th Class Biology Important Questions Chapter 11 Why Do We Fall Ill 3
a) The Scientific name of Round Worm is Ascaris lumbricoides.
b) It stays in the small intestine of human beings.

AP Board 8th Class Biology Important Questions Chapter 11 Why Do We Fall Ill

Question 4.
Draw a picture showing the air borne diseases will spread in the air.
Answer:
Spread of air borne diseases
AP Board 8th Class Biology Important Questions Chapter 11 Why Do We Fall Ill 4

Question 5.
Draw a flow chart which shows common methods of transmission of diseases. How the animals transmit diseases? Explain.
Answer:
AP Board 8th Class Biology Important Questions Chapter 11 Why Do We Fall Ill 5
We lie in an environment that is full of many other creatures apart from us. It is inevitable that many diseases will be transmitted by other animals.
These animals carry the infecting agents from a sick person to another potential host. These animals are intermediates and are called vectors.
The commonest vectors are mosquitoes. The female mosquitoes need highly nutri¬tious food in the form of blood in order to be able to lay mature eggs. In this way they can transfer diseases from person to person.

AP Board 8th Class Biology Important Questions Chapter 11 Why Do We Fall Ill

Question 6.
How does death occurs in AIDS patients?
Answer:

  1. In HIV infection, the virus goes to the immune system and damage its function.
  2. The body can no longer fight off with even minor infections.
  3. Even mild cold becomes Pneumonia. Thus ultimately these infections kill the people suffering from HIV – AIDS.

8th Class Biology 10th Lesson Why Do We Fall Ill Important Questions and Answers

Question 1.
Prepare a pamphlet to aware people to maintain a hygienic surrounding.
Answer:
Pamphlet
“Prevention is better than cure”. So, it is better for us to prevent diseases rather than treatment. You should keep our surroundings clean and hygienic wash your hands with soap or handwash lotion thoroughly before consuming food. Wash your hands with soap after defecation. You should consume your food only when it is hot. Do exercises daily to keep you fit and healthy. Try to cultivate good habits which keep you healthy always. Use mosquito nets to avoid mosquito bites.
“SWACH BHARAT – SWASTH BHARAT”.