AP 8th Class Biology Important Questions Chapter 10 Not For Drinking-Not For Breathing

These AP 8th Class Biology Important Questions 10th Lesson Not For Drinking-Not For Breathing will help students prepare well for the exams.

AP State Syllabus 8th Class Biology 10th Lesson Important Questions and Answers Not For Drinking-Not For Breathing

8th Class Biology 10th Lesson Not For Drinking-Not For Breathing 1 Mark Important Questions and Answers

Question 1.
Which department issues the pollution under control certificate?
Answer:
The pollution check up centre issues the certificate.

Question 2.
For how much time is it valid?
Answer:
It is valid for six months.

Question 3.
For which types of vehicles has it been issued?
Answer:
All types of vehicles like motor bike, scooter, car, bus, lorry etc.

AP Board 8th Class Biology Important Questions Chapter 10 Not For Drinking-Not For Breathing

Question 4.
What is emission test?
Answer:
The test conducting of the gases releasing from the vehicle is called emission test.

Question 5.
What components are tested in the pollution check up centre?
Answer:
Carbon dioxide, carbon monoxide, nitrogen, hydrocarbons, sulphur dioxide etc.

Question 6.
What will happen if harmful microorganisms or substances enter your body? How do you feel?
Answer:
If harmful microorganism enter the body the normal functioning of the body will be disrupted or disturbed. We feel sick.

Question 7.
What is the effect of rapid increase in the number of vehicles?
Answer:
With the number of vehicles increase, the pollution also increases, which causes air pollution.

Question 8.
What is pollution?
Answer:
Anything that is harmful to the environment is called pollution.

AP Board 8th Class Biology Important Questions Chapter 10 Not For Drinking-Not For Breathing

Question 9.
When do all the living organisms with in the environment will be healthy and thriving?
Answer:
When everything is working the way it should be all the living organisms with the environment including humans are healthy and thriving.

Question 10.
Name the diseases caused by air pollution.
Answer:
Diseases of the respiratory system like lung cancer, Asthma etc.

Question 11.
What do our elders talk about the environment?
Answer:
Our elders talk about the blue sky, clean water and fresh air that was available in their times.

Question 12.
What is our environment made up of?
Answer:
The environment is made up of systems, cycles and specialized relationships between living and non – living elements.

Question 13.
Name some substances which impact the health of our earth.
Answer:
Litter, car exhaust, motor oil, used tires, smoke, chemicals, disposed computer, mobile phone material etc., all of these can have an instant or a gradual impact on the health of our earth.

Question 14.
What are the four major gases in the air?
Answer:
The four major gases are nitrogen, oxygen, argon and carbondioxide.

AP Board 8th Class Biology Important Questions Chapter 10 Not For Drinking-Not For Breathing

Question 15.
Which is the essential element for survival of all living organisms?
Answer:
The atmosphere contains 21 % of oxygen which is essential for survival of all living organisms.

Question 16.
How is carbon dioxide important?
Answer:
Carbon dioxide which is 0.033% is essential for the process of photosynthesis in plants.

Question 17.
What is air pollution?
Answer:
The contamination of air by impurities which may have harmful impacts on the living organisms and the non-living components of the environment is called air pollution.

Question 18.
What are pollutants?
Answer:
Pollutants are the substances which contaminate the environment.

Question 19.
Name the main pollutants in the atmosphere.
Answer:
Suspended particulate matter, carbondioxide, carbon monoxide, oxides of sulphur and nitrogen CFCs and heavy metals.

AP Board 8th Class Biology Important Questions Chapter 10 Not For Drinking-Not For Breathing

Question 20.
Name the natural disasters in the world.
Answer:
The natural disasters in the world are volcanic eruptions, forest fires and sand storms which leads to air pollution.

Question 21.
What is the problem with airborne pollutants?
Answer:
The problem with airborne – pollutants is the way winds criss – cross the globe, picking up pollutants and carrying them all over the world. Air pollution is not just a local concern.

Question 22.
What pollutants are released by forest fires?
Answer:
Forest fires release carbon particles (ash) into the air and pollute the air.

Question 23.
What gas is released from decay of organic matter?
Answer:
Decay of organic matter releases Ammonia gas into air.

Question 24.
What gas is released from decay of organic matter lying under water?
Answer:
Decay of organic matter lying under water releases Methane gas as air pollution.

Question 25.
How do pollen grains pollute the air?
Answer:
Pollen grains released by plants remain floating in the air and pollute it.

AP Board 8th Class Biology Important Questions Chapter 10 Not For Drinking-Not For Breathing

Question 26.
What gases are produced by burning fuels?
Answer:
Burning fuels pollute the air by producing carbon – monoxide, sulphur dioxide, smoke, soot and ash.

Question 27.
What gases are emitted by vehicles?
Answer:
Sulphur dioxide, nitrogen dioxide, carbon monoxide, unburnt hydrocarbons, lead compounds and soot.

Question 28.
Name the polluted areas and the factories present in that area.
Answer:

  1. Prakasam district – Granite factory
  2. Macharla – Cement factory
  3. Piduguralla – Lime stone

Question 29.
Name various industries that pollute the air.
Answer:
Granite, lime, cement factories pollute the air by releasing sulphur dioxide, nitrous oxide, chlorine fly ash, dust, asbestos dust etc.

Question 30.
How local people are suffering living near Parawada and Krishnapatnam Thermal Power Plants?
Answer:
The Thermal power plants release fly ash, sulphur dioxide and radio active substances into air, water and land, local people are suffering from lung cancer and skin allergies.

AP Board 8th Class Biology Important Questions Chapter 10 Not For Drinking-Not For Breathing

Question 31.
What are the problems face by the people living near the granite factory?
Answer:
The people living near the granite factory are facing several health problems like respiratory bronchitis and asthma.

Question 32.
How are Nuclear power plants dangerous?
Answer:
The two problems of Nuclear power plants are radio active waste and melt downs.

Question 33.
What are melt downs?
Answer:
Melt downs are caused by too much heat in the power plant. During melt down the power plant makes more Radio active pollution.

Question 34.
How do power plants release power?
Answer:
Power plants produce power by using water, coal and gas.

Question 35.
How do Nuclear power plants produce power?
Answer:
By using Radio active elements like uranium.

AP Board 8th Class Biology Important Questions Chapter 10 Not For Drinking-Not For Breathing

Question 36.
How agriculture pollutes land and water?
Answer:
Use of fertilizers and pesticides in agriculture pollutes not only air but also land and water.

Question 37.
What is the result of deforestation?
Answer:
The destruction of forests and woods is called deforestation. It has resulted in the reduction of indigenous forests.

Question 38.
If forests reduce what would happen?
Answer:
If forests reduce the level of carbondioxide increases resulting to global warming.

Question 39.
In which devices chloro flouro carbons are used?
Answer:
Chloro flouro carbons (CFC) are used in refrigerators, Air Conditioners and aerosol sprays. CFC pollutes air by depleting the ozone layer.

Question 40.
How is mining cause pollution?
Answer:
Mining of coal and stone releases coal dust and stone dust that cause air pollution.

AP Board 8th Class Biology Important Questions Chapter 10 Not For Drinking-Not For Breathing

Question 41.
Why do the currently cars and buses not allowed to drive to the Taj Mahal?
Answer:
The motor vehicles and the Industries located in and around Agra for rubber processing, chemicals oil refinery of Mathura, iron foundries have been responsible for the colour change of Taj Mahal from white to yellow.

Question 42.
What did the Archeological department of lndia declared towards Taj Mahal?
Answer:
The Archeological department declared that 2\(\frac{1}{2}\) km around Taj Mahal is no drive zone.

Question 43.
What is the unforgettable tragedy of Bhopal?
Answer:
On second December 1984 about 3000 human beings died, about 5000 were paralized in just one night at Bhopal.

Question 44.
What is the reason for the tragedy at Bhopal?
Answer:
The reason for this is the leakage of Methyl isocynate into the air from an insecticide factory managed by union carbide.

Question 45.
What are the affects caused by air pollution?
Answer:
Air pollution causes certain diseases including shortness of breath, sore throat, chest pain, nausea, asthma, bronchitis and lung cancer.

AP Board 8th Class Biology Important Questions Chapter 10 Not For Drinking-Not For Breathing

Question 46.
How is like the air pollution?
Answer:
Air pollution is like a slow poison.

Question 47.
How to reduce air pollution from industries?
Answer:
Install electrostatic precipitators in the chimney of industries.

Question 48.
How to reduce pollution from vehicles?
Answer:
Reduce vehicular emission by using non-polluting fuels like CNG.

Question 49.
What is Vanamahotsav?
Answer:
We can protect plants and trees. On the day of Vanamahotsav lakhs of trees are planted in July every year.

Question 50.
Name one of the most polluted area in India.
Answer:
Patancheru, a suburban mandal in Medak district is a major industrial hub of the state is one of the most polluted area in India.

Question 51.
How are the villages badly affected by pollution?
Answer:
They are affected with some diseases like cancer, respiratory diseases and heart diseases by poisons in air, water and on land.

Question 52.
What is water pollution?
Answer:
The contamination of water with unwanted and harmful substances such as sewage, toxic chemicals, industrial waste etc., is called water pollution.

AP Board 8th Class Biology Important Questions Chapter 10 Not For Drinking-Not For Breathing

Question 53.
What is the character of normal water?
Answer:
Normal water is colourless without any smell or any unwanted substances. Water which is suitable for drinking is called potable water.

Question 54.
How Musi river got polluted?
Answer:
The people living near Musi throw large quantities of garbage, unwanted sewage, industrial waste, dead bodies, polythene bags, hot water and statues of deities and many other materials and made the river polluted.

Question 55.
What is definite source of pollution?
Answer:
Definite source of pollution is due to discharges from a single source, such as industrial site.

Question 56.
What is Biodegradable waste?
Answer:
Biodegradable waste consists of mainly human and animal waste.

Question 57.
How do plant nutrients pollute water?
Answer:
Phosphates sand nitrates – chemical fertilizers from agriculture run – off due to rain and industrial waste enter into water through sewage and pollute the water.

AP Board 8th Class Biology Important Questions Chapter 10 Not For Drinking-Not For Breathing

Question 58.
How is heat polluting water?
Answer:
As water, temperature increases, the amount of dissolved oxygen decreases. So thermal pollution often reduces the aquatic life diversity in water.

Question 59.
How is water polluted by sediment?
Answer:
Sediment pollution is formed by the sources such as constructional, agricultural, logging, flooding and city runoff.

Question 60.
What is Eutrophication?
Answer:
The enrichment of water by nutrients leading to excessive plant growth and duplication of oxygen is known as Eutrophication.

Question 61.
How is fluorine hazardous substance to ground water?
Answer:
Fluorine mixed in ground water cause dangerous disease called fluorosis.

Question 62.
What are 3R’s principles?
Answer:
The 3R’s principles are Reduce the usage of the materials, Reuse them for secondary purpose and Recycle the material again and again.

AP Board 8th Class Biology Important Questions Chapter 10 Not For Drinking-Not For Breathing

Question 63.
How should we maintain natural resources?
Answer:
We should keep the natural resources clean and healthy not only for us but also future generations.

8th Class Biology 10th Lesson Not For Drinking-Not For Breathing 2 Marks Important Questions and Answers

Question 1.
Complete this flow chart.
AP Board 8th Class Biology Important Questions Chapter 9 Production and Management of Food From Animals 2
Answer:

  1. Human activities
  2. Volcanic eruptions
  3. Forest fires
  4. Sand cyclones
  5. CFCs
  6. Mining
  7. Sewage
  8. Industrial effluents
  9. Toxic chemicals

Question 2.
Complete this flow chart.
AP Board 8th Class Biology Important Questions Chapter 9 Production and Management of Food From Animals 3
Answer:
2) Industrial emissions
3) Atomic power plant radiation
4) Automobile exhausts
5) Fly ash

AP Board 8th Class Biology Important Questions Chapter 10 Not For Drinking-Not For Breathing

Question 3.
Heat can be a source of pollution ? How does it effect the aquatic life?
Answer:

  1. As the water temperature increases, the amount of dissolved oxygen decreases.
  2. Fish and plants require certain temperature and oxygen levels to survive.
  3. So, thermal pollution often reduces the aquatic life diversity in the water.

8th Class Biology 10th Lesson Not For Drinking-Not For Breathing 4 Marks Important Questions and Answers

Question 1.
“It is much better to worship Ganesh Idol made of clay than Idol of Plaster of Paris” – said Kavitha. How do you support her ? How do you appreciate her attitude?
Answer:

  1. I appreciate Kavitha’s attitude towards pollution free society.
  2. ‘Plaster of Paris’ idol consists of different harmful chemicals. During “Nimajjanam” these are immersed in different water bodies which leads to water pollution.
  3. Worshipping idols made with clay is eco-friendly.
  4. Hence, I appreciate her environmental concern and eco-friendly nature.

Question 2.
Prepare some slogans which create awareness among people on air pollution.
Answer:

  1. Stop pollution – Save life
  2. Polluting water – Ending our lives
  3. Save the nature – Nature will save you
  4. Live and let live.
  5. Nature is for humans need – Not for his greed.
  6. Solar energy – Forever energy

AP Board 8th Class Biology Important Questions Chapter 10 Not For Drinking-Not For Breathing

Question 3.
What are the industries that cause water pollution?
Answer:

  1. Textile industries
  2. Chemical industries
  3. Leather industries
  4. Pesticide industries
  5. Paint factories
  6. Fertilizer industries – are causing water pollution.

8th Class Biology 10th Lesson Not For Drinking-Not For Breathing Important Questions and Answers

Question 1.
Natural resources are the divine gift for us by nature. We can use these resources in a meaningful way which helps us. If we destroy these resources human life will become an unsolvable puzzle. We should keep these resources clean and healthy not only for us but also for future generation.
Read the above paragraph and answer the questions given below.
a) How should we use our natural resources?
b) What would happen if we use natural resources injudiciously?
Answer:
a) We should use the natural resources discriminately. They are the gifts of nature. For example we should minimise the usage of fossil fuels and encourage the usage of alternative energy sources like solar energy and wind energy. We should use CNG in place of diesel and petrol in vehicles to restore fossil fuels for longer periods.
b) Man’s life on earth turns into a mysterious puzzle. Life is not possible for us.

Question 2.
Observe the above diagram and answer the following questions:

  1. What does the diagram represent?
  2. Which gas is more in quantity in the given picture?
  3. What will happen if the percentage of carbon dioxide will increase in the atmosphere?
  4. When can you say that carbon dioxide is not a pollutant?

Answer:

  1. The above diagram tell us about the percentage of different gases present in our atmosphere.
  2. Nitrogen.
  3. The increase in CO2 levels results in the increasing temperatures on the earth. As a result the glaciers in the polar region melt and rise in sea levels occur. It leads to submergence of many cities of the shore.
  4. If CO2 levels are below 0.03%, then it is considered as non – pollutant.

AP Board 8th Class Biology Important Questions Chapter 10 Not For Drinking-Not For Breathing

Question 3.
Read the following passage and answer the questions.
Here are two main sources of water pollution; definite sources and non-definite sources. Definite source pollution is due to discharges from a single source, such as an industrial site. It includes factories, waste water treatment facilities, septic systems, and other sources that are clearly discharging pollutants into water sources. Non definite-source pollution involves many small sources that combine to cause significant pollution. For instance, the movement of rain or irrigation water over land picks up pollutants such as fertilizers, herbicides and insecticides carries them into rivers, lakes, reservoirs, coastal waters, or groundwater. Non-definite sources are more difficult to identify, as they cannot be traced back to a particular location. Landfills can also be a non-definite source of pollution, if substances leach from the landfill into water supplies.
a) Which sources of water pollution are difficult to identify?
b) What are definite sources of water pollution? Give two examples.
Answer:
a) Non-definite
b) Definite source pollution is due to discharge from a single source such as an industrial site. Examples are factories, waste water treatment plants etc.