SCERT AP 7th Class Maths Solutions Pdf Chapter 7 Ratio and Proportion Ex 7.5 Textbook Exercise Questions and Answers.

## AP State Syllabus 7th Class Maths Solutions 7th Lesson Ratio and Proportion Ex 7.5

Question 1.

Rekha bought a wristwatch for ₹ 2250 and sold it for ₹ 1890. Then find her loss or gain percentage?

Answer:

Given cost price of wristwatch = ₹ 2250

The selling price of the wristwatch = ₹ 1890

C.P > S.P, then Rekha got loss.

Loss = C.P – S.P = 2250 – 1890 = ₹ 360

We know loss percent = \(\frac{\text { Loss }}{\text { C.P }}\) × 100

∴ Loss percentage 16%.

Question 2.

A shopkeeper buys a toy for ₹ 250 and sells it for ₹ 300. Find his gain or loss percentage?

Answer:

Given cost price of a toy = ₹ 250

Selling price of a toy = ₹ 300

C.P < S.P, then Shopkeeper got profit.

Profit = S.P – C.P

= 300 – 250 = ₹ 50

We know profit percent

∴ Profit percentage = 20%

Question 3.

The cost price of a chair ₹ 480. 1f he sold at a profit of 10%. what would be selling price of it’?

Answer:

Method: 1

Given cost price of a chair = ₹ 480

Profit percent = 10%

Profit = 10% of ₹ 480

Selling price = C.P + Profit

= ₹ 480 + ₹ 48

∴ Selling price = ₹ 528

Method: 2

C.P = 100% = ₹ 480

Selling it 10% gain.

= S.P = 100% + 10% =?

z 100% = ₹ 480

110% =?

S.P = \(\frac{110}{100}\) × 480= ₹ 528

∴ Selling price = ₹ 528

Question 4.

If Sharma purchased a car for ₹ 350000. After two years he sold at a loss of 12%. Find its selling price’?

Answer:

Given cost price of a car = ₹ 350000

Loss = 12 %

Loss 12% of ₹ 350000

Loss = ₹ 42000

Selling price = CP – Loss

= 350000 – 42000

∴ Selling price of a car = ₹ 3,08,000

Question 5.

A shopkeeper buys wooden tables each at ₹ 2800 and expends ₹ 400 on each table for painting. If he sells it at a cost of ₹ 4000. Find his profit percentage?

Answer:

Given cost price of wooden table = ₹ 2800

Amount spent on painting = ₹ 400

Effective cost price of wooden table

= ₹ 2800 + ₹ 400 = ₹ 3200

Selling price wooden table = 4000

C.P < SP, then shopkeeper got profit.

Profit = S.P – C.P

= ₹ 4000 – ₹ 3200 = ₹ 800

We know profit percentage

∴ Profit percentage = 25%

Question 6.

In a garment shop a saree is sold at a cost of ₹ 1800 after a profit of ₹ 600. Find the profit percentage and cost price?

Answer:

Given selling price of a saree = ₹ 1800

Profit = ₹ 600

Cost price of a saree = S.P – Profit

= 1800 – 600

= ₹ 1200.

We know that profit percentage

∴ Profit percentage = 50%

Question 7.

After incurring a loss of ₹ 258, Jean pant was sold at ₹ 1750. Then find the cost price and loss percentage?

Answer:

Given selling price of Jean pant = ₹ 1750

Loss = ₹ 258

Cost price of Jean pant = S.P + Loss

= 1750 + 258

= ₹ 2008

Loss percent = \(\frac{\text { Loss }}{\text { C.P }}\) × 100

⇒ \(\frac{258}{2008}\) × 100

∴ Loss percentage = 12.85%

Question 8.

The cost price of 10 articles is equal to the selling price of 9 articles. Find the profit percentage?

Answer:

Method 1:

Let Cost price of 10 articles be ₹ x.

Cost price of 10 articles = 10 x

Selling price of 9 articles = 10 x

Cost price of 9 articles 9x

Profit = S.P — C.P = 10x – 9x

= ₹ x

Profit percentage = \(\frac{\text { Profit }}{\text { C.P }}\) × 100

∴ Profit percentage = \(\frac{100}{9}\)% (or)

11.11% (or) 11\(\frac{1}{9}\)%

Method 2:

By selling 9 articles, there is a gain of 1 article.

∴ Profit Percentage = \(\frac{1}{9}\) × 100

= 11\(\frac{1}{9}\)%

Question 9.

By selling a book for ₹ 258, a bookseller gains 20%. For how much should he sell it to gain 30%?

Answer:

Method 1:

Given selling priceof a book = ₹ 258

Gain = 20%

Cost price of book = ₹ x

∴ Cost price of a book = ₹ 215

If profit percent = 30%

Profit = ₹ 64.50

∴ S.P = C.P + Profit

= 215 + 64.50 = 279.50

To get 30% profit he has to sold at ₹ 279.50.

Method 2:

Let the C.P of the book = 100%

Selling at a gain of 20% means (100 + 20)% = ₹ 258

120% = ₹ 258

Selling at a gain of 30% means (100+30)%=?

If 120% = ₹ 258

then 130% =?

∴ SP = \(\frac{130}{120}\) × 258 = ₹ 279.5