AP State Syllabus AP Board 6th Class Maths Solutions Chapter 1 Numbers All Around us Ex 1.4 Textbook Questions and Answers.

## AP State Syllabus 6th Class Maths Solutions 1st Lesson Numbers All Around us Exercise 1.4

Question 1.

Write some daily life situation where we can use large numbers.

Answer:

We should use large number in our daily life in

a) Counting money at banks, etc.

b) Population of the city or state or country or world.

c) Austronautical distances, etc.

Question 2.

A box of medicine contains 3,00,000 tablets each weighing 15mg. What is the total weight of all the tablets in the box in grams and in kilograms?

Answer:

Weight of a tablet = 15 mg

Weight of 3,00,000 tablets = 300000 × 15

Weight of one box of tablets = 45,00,000 mg

we know 1000 mg = 1 gram

To convert mg into grams we have to divide grams by 1000 mg = 45,00,000 ÷ 1000

Weight of one box of tablets in grams = 4500 grams.

We know 1000g = 1kg

To convert ‘g’ into kilograms we have to divide kilograms by 1000g = \(\frac{4500}{1000}\) = 4.5 kg

Question 3.

Damodhar wants to buy onions in Kurnool market. Each onion bag weighs 45 kg. He loaded 326 onion bags with 45kg in a lorry. Find the total weight of onions in kilograms and quintals.

Answer:

Weight of one bag onions = 45 kg

Weight of 326 bag onions = 326 × 45 = 14,670 kg

We know, 100 kg = 1 quintal.

To convert kgs into quintal we have to divide kgs by 100

= 14670 ÷ 100 = 146.7 quintals.

Question 4.

The population of 4 South Indian States according to 2011 Census:

Andhra Pradesh: 8,46,65,533, Karnataka: 6,11,30,704, Tamil Nadu: 7,21,38,958 and Kerala: 3,33,87,677. What is the total population of South Indian States?

Answer:

Population of Andhra Pradesh = 8,46,65,533

Karnataka = 6,11,30,704

TamilNadu = 7,21,38,958

Kerala = 3,33,87,677

Total population of 4 states = 25,13,22,872

Question 5.

A famous cricket player has so far scored 28,754 runs in International matches. He wishes to complete 50,000 runs in his career. How many more runs does he need?

Answer:

Number of runs wishes to complete = 50,000

Number of runs scored by the player = 28,754

Number of runs needed = 50,000 – 28,754 = 21,246 runs

Question 6.

In an election, the successful candidate registered 1,32,356 votes and his nearest rival secured 42,246 votes. Find the majority of successful candidate.

Answer:

Number of votes secured by the winner = 1,32,356

Number of votes secured by the rival = 42,246

Number of more votes secured by the winner = 1,32,356 – 42,246 = 90,110

Majority of the winner = 90,110 votes.

Question 7.

Write the greatest and smallest six digit numbers formed by all the digits 6, 4, 0, 8, 7, 9 and find the sum and difference of those numbers.

Answer:

Given digits are 6, 4, 0, 8, 7, 9

The greatest number formed by the digits = 9,87,640

The smallest number formed by the digits = 4,06,789

Sum of the numbers = 9,87,640 + 4,06,789 = 13,94,429

Difference between numbers = 987640 – 406789 = 580851

Question 8.

Haritha has Rs. 1,00,000 with her. She placed an order for purchasing 124 ceiling fans at Rs. 726 each. How much money will remain with her after the purchase?

Answer:

Cost of each fan = Rs. 726

Cost of 124 fans = 726 × 124 = Rs. 90,024

Money with Haritha = Rs. 1,00,000

Cost of 124 fans = Rs. 90,024

Remaining money after purchasing = Rs. 9,976