AP 9th Class Maths Bits Chapter 5 Co-Ordinate Geometry with Answers

Practice the AP 9th Class Maths Bits with Answers Chapter 5 Co-Ordinate Geometry on a regular basis so that you can attempt exams with utmost confidence.

AP State Board 9th Class Maths Bits 5th Lesson Co-Ordinate Geometry with Answers

Choose the correct answer :

Question 1.
To locate the exact position of a point, the number of references we need is
A) 0
B) 1
C) 2
D) 4
Answer:
C) 2

AP 9th Class Maths Bits Chapter 5 Co-Ordinate Geometry with Answers

Question 2.
The point (- 2, 3) lies in ………….. quadrant.
A) IV
B) III
C) II
D) I
Answer:
C) II

Question 3.
The point (0, – 5) lies
A) on X-axis
B) on Y-axis
C) in Q3
D) in Q4
Answer:
B) on Y-axis

Question 4.
The distance of a point from Y-axis is called
A) y co-ordinate
B) 2nd co-ordinate
C) abscissa
D) origin
Answer:
C) abscissa

Question 5.
The distance of a point from X – axis is called …………
A) x co-ordinate
B)abscissa
C) first co-ordinate
D) ordinate
Answer:
D) ordinate

Question 6.
The mathematician who developed the study of co-ordinate geometry is
A) Euler
B) John Venn
C) Euclid
D) Rene Descartes
Answer:
D) Rene Descartes

Question 7.
In a co-ordinate system the horizon¬tal line is called
A) Y-axis
B) X-axis
C) Origin
D) Reference
Answer:
B) X-axis

Question 8.
The meeting point of the two axes in the co-ordinate plane is called
A) Origin
B) X-axis
C) Y-axis
D) (2, 3)
Answer:
A) Origin

AP 9th Class Maths Bits Chapter 5 Co-Ordinate Geometry with Answers

Question 9.
A point on the X-axis is
A) (2, 3)
B) (3, 2)
C) (0, 2)
D) (8, 0)
Answer:
D) (8, 0)

Question 10.
A point on the Y-axis is
A) (4,-2)
B) (- 8, 3)
C)(4,4)
D) (0, 1)
Answer:
D) (0, 1)

Question 11.
In the co-ordinate plane the axes are ……………….. to each other.
A) parallel
B) perpendicular
C) neither parallel no perpendicular
D) none
Answer:
B) perpendicular

Question 12.
The co-ordinates of origin are
A) (1,1)
B) (- 1,1)
C) (1,0)
D) (0, 0)
Answer:
D) (0, 0)

Question 13.
The point (-2,-8) lies in
A) Q1
B) Q3
C) Q2
D) Q4
Answer:
B) Q3

Question 14.
The point which is not on the X-axis is
A) (-1,0)
B) (8,0)
C) (2, 0)
D)(0,4)
Answer:
D)(0,4)

Question 15.
The point which is not on the Y-axis is
A) (-2,0)
B) (0, 2)
C) (0, – 3)
D) (0, 4)
Answer:
A) (-2,0)

Question 16.
The point which lies on both the axes is
A) (1,1)
B) (- 1, – 1)
C) (2, 2)
D) (0,0)
Answer:
D) (0,0)

AP 9th Class Maths Bits Chapter 5 Co-Ordinate Geometry with Answers

Question 17.
X-axis is denoted by £§| t ]
A) y = 0
B) x = 0
C) x = y
D) none
Answer:
A) y = 0

Question 18.
Y-axis is denoted by
A) y = 0
B) x = 0
C) x = y
D) all the above
Answer:
B) x = 0

Question 19.
If the distance of a point from X-axis is 8 units and its distance from Y-axis is 3 units then the point is denoted by
A) (8,3)
B) (-8,3)
C) (- 3, 8)
D) (3, 8)
Answer:
D) (3, 8)

Question 20.
The x co-ordinate of a point is also called
A) ordinate
B) 2nd co-ordinate
C) abscissa
D) none
Answer:
C) abscissa

Question 21.
The mathematician who found an as-sociation between algebraic equations and geometric curves and figures is
A) Rene Descartes
B) Euclid
C) John Venn
D) Archimedes
Answer:
A) Rene Descartes

Question 22.
The y – co-ordinate of the point A (-4, -3) exceeds its x – co-ordinate by
A) – 1
B) – 7
C) 1
D) 7
Answer:
C) 1

Question 23.
The number of quadrants that the co-ordinate axes divide the cartesian plane into is
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
Answer:
D) 4

Question 24.
Which of the following points is at a distance of 6 units from Y – axis mea-sured along positive X – axis ?
A) (8, 6)
B) (6, 8)
C) (0, 6)
D) (8, 2)
Answer:
B) (6, 8)

AP 9th Class Maths Bits Chapter 5 Co-Ordinate Geometry with Answers

Question 25.
The x – co-ordinate of (4, 5) is called
A) abscissa
B) ordinate
C) direction
D) 4
Answer:
A) abscissa

Question 26.
The y – coordinate of (6, – 8) is called
A) – 8
B) abscissa
C) ordinate
D) location
Answer:
C) ordinate

Question 27.
Which of the following is on \(\overline{\mathbf{O X}}\) in graph?
A) (1,0)
B) (0, 1)
C) (0, 0)
D) (0, – 1)
Answer:
A) (1,0)

Question 28.
If x > 0, y > 0, then (x, y) lies in
A) Q3
B) Q1
C) Q4
D) Q2
Answer:
B) Q1

Question 29.
If x < 0, y < 0, then (x, y) lies in
A) Q4
B) Q2
C) Q1
D) Q3
Answer:
D) Q3

Question 30.
If x > 0, y < 0, then (x, y) lies in
A) Q2
B) Q1
C) Q4
D) Q3
Answer:
C) Q4

Question 31.
If x < 0, y < 0, then (x, y) lies in
A) Q1
B) Q2
C) Q3
D) Q4
Answer:
C) Q3

Question 32.
The point with abscissa 3 and whose ordinate is less than its abscissa by 4, is
A) (3, 4)
B) (-3, 4)
C) (-1, 3)
D) (3,-1)
Answer:
D) (3,-1)

Question 33.
The point which lies in Q4 is
A) (1, 2)
B) (- 1, – 2)
C) (1, – 2)
D)(-1, 2)
Answer:
C) (1, – 2)

AP 9th Class Maths Bits Chapter 5 Co-Ordinate Geometry with Answers

Question 34.
Which of the following is on \(\overline{\mathbf{O Y}}\) graph?
A) (4,0)
B) (0, 0)
C) (- 3, 0)
D) (- 3, – 2)
Answer:
B) (0, 0)

Question 35.
Which of the following points abscissa is more than its ordinate by 2 ?
A) (- 4, 2)
B) (2, 4)
C) (- 1, 1)
D)(1,-1)
Answer:
D)(1,-1)

Question 36.
The figure formed with vertices (0,0), (1, 0), (1,1) and (0, 1) is called a m
A) rectangle
B) square
C) circle
D) none
Answer:
B) square

Question 37.
The point (- 2, 0) lies on
A) OX
B) OX’
C) OY
D) OY’
Answer:
B) OX’

Question 38.
The point (0, – 3) lies on
A) OX
B) OX’
C) OY
D) OY’
Answer:
D) OY’

Question 39.
The abscissa of the point (- 7, 2) is
A) -7
B) 2
C) 7
D) – 5
Answer:
A) -7

AP 9th Class Maths Bits Chapter 5 Co-Ordinate Geometry with Answers

Question 40.
The ordinate of the point (4, – 6) is
A) 2
B) – 2
C) – 6
D) 2
Answer:
C) – 6

Question 41.
The abscissa and ordinate of a point are – 2 and – 4 respectively. Hence the co-ordinates of the point are[ ]
A) (2,-4)
B) (-2, 4)
C) (- 2, – 4)
D) (2, 4)
Answer:
C) (- 2, – 4)

Question 42.
Which of the following points lie on the axis?
A) (7, 0)
B) (4, – 2)
A) (- 2, – 3)
D) (- 1, 4)
Answer:
A) (7, 0)

Question 43.
The quadrant in which the point (5, – 3) lies is
A) Q1
B) Q2
C) Q3
D) Q4
Answer:
D) Q4

Question 44.
The quadrant in which the point (-2,4) lies is
A) Q4
B) Q3
C) Q2
D) Q1
Answer:
C) Q2

Question 45.
The point which lies in is Q3 is
A) (- 7, 4)
B) (2, 0)
C) (0, 4)
D) (- 1, – 3)
Answer:
D) (- 1, – 3)

Question 46.
The number of references needed to locate the exact position a point in a plane is
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
Answer:
B) 2

Question 47.
The quadrant in which the point (- x, – y) lies where x < 0, y < 0 is
A) Q1
B) Q2
C) Q3
D) Q4
Answer:
A) Q1

Question 48.
The point which lies on both the axes is
A) (2,-3)
B) (- 5, – 8)
C) (0, 0)
D) (- 1, 4)
Answer:
C) (0, 0)

AP 9th Class Maths Bits Chapter 5 Co-Ordinate Geometry with Answers

Question 49.
The points (0, 0), (0, 3), (4, 3) and (4, 0) are plotted in graph sheet. The figured formed by joining the points with straight lines is
A) triangle
B) circle
C) square
D) rectangle
Answer:
D) rectangle

Question 50.
A (2, 5) and B (3, 7) are points in a graph sheet. The ordinate of B is more than that of A by
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
Answer:
B) 2

Question 51.
Among the following a line passing through origin is (x, y ≠ 0)
A) x + y = 6
B)\(\frac{x}{2}-\frac{y}{3}\) = 3
C) y = 3x
D) \(\sqrt{2}\)x + 3y = 9
Answer:
C) y = 3x

Question 52.
The equation of line parallel to X-axis
A) x = 0
B) y = k
C) x = k
D) x = 9
Answer:
B) y = k

Question 53.
Any point on the X-axis is of the form
A) (x, y)
B) (0, y)
C) (x, 0)
D) (x, x)
Answer:
C) (x, 0)

Question 54.
The point at a distance of 4 units from X-axis and 5 units from Y-axis is
A) (5, 4)
B) (4, 5)
C) (5, 6)
D) (4, 6)
Answer:
A) (5, 4)

Question 55.
If x > 0, y < 0 the point (x – y, y – x) lies in
A) Q1
B) Q2
C) Q3
D) Q4
Answer:
D) Q4

Question 56.
In which of the following, the ordinate is twice of its abscissa ?
A) (-2, 4)
B) (4, 2)
C) (4, -2)
D) (2, 4)
Answer:
D) (2, 4)

Question 57.
If the point (x1, y1) lies in Q2 and the
point (X2, y2) lies in Q3 then (x1 y2) lies in
A) Q4
B) Q1
C) Q2
D) Q3
Answer:
D) Q3

Read the information given below and answer the questions from 31 to 35. Ram plotted points like these :
A(0, – 4), B(0, 6), C(3, 4), D(3, – 4), E(3,7), F(7,3), G(- 3,4), H(6,0), I(- 6,0).

Question 58.
From the given information the point on positive Y-axis is
A) I
B) A
C) B
D) H
Answer:
C) B

Question 59.
The distance between C and D is
A) 6 units
B) 0 units
C) 4 units
D) 8 units
Answer:
D) 8 units

Question 60.
The point for which x-co-ordinate is greater than y by 4 is
A) D
B) C
C) E
D) F
Answer:
D) F

Question 61.
The distance from Y-axis to the point G is
A)-4
B) -3
C) 3
D) 4
Answer:
B) -3

AP 9th Class Maths Bits Chapter 5 Co-Ordinate Geometry with Answers

Question 62.
If (x, y) = (7, 3), then (x + y, x – y) lies in
A) Q4
B) Q1
C) Q2
D) Q3
Answer:
B) Q1

Question 63.
From the given following, point on Y-axis is
A) (-3,-%
B) (0, 0)
C) (2, 3)
D) (-3, 2)
Answer:
B) (0, 0)

Question 64.
One of the solution for the point where x co-ordinate > y co-ordinate
A) (-6,-3)
B) (-4, -5)
C) (4, 6)
D)(-3,2)
Answer:
B) (-4, -5)

Question 65.
The point in Q2 which is at a distance of 6 units from X-axis, 3 units from Y- axis is
A) (3, 6)
B) (3, -6)
C) (-3, 6)
D)(-3,-6)
Answer:
A) (3, 6)

Question 66.
A (2, 4), B (2, 8), C (6, 8), D (6, 4) are the points in first quadrant. If AB, BC, CD and DA joined then □ABCD is
A) Rectangle
B) Trapezium
C) Parallelogram
D) Square
Answer:
A) Rectangle

Question 67.
If (x, y) is a point in fourth quadrant, that
A) x > 0, y < 0 B) x > 0, y > 0
C) x < 0, y < 0
D) x < 0, y > 0
Answer:
A) x > 0, y < 0

Question 68.
The area of triangle formed by the points (0, 0), (5, 0) and (0, 5) is
A) 5 sq. units
B) 7.5 sq. units
C) 10 sq. units
D) 12.5 sq. units
Answer:
D) 12.5 sq. units

Question 69.
The mathematician, who developed Co-ordinate Goemetry
A) Euclid
B) Ronald Fisher
C) Pythagorus
D) Rene Descartes
Answer:
D) Rene Descartes

Question 70.
The equation of X – axis is
A) y = 0
B) x = 0
C) y = x
D) x + y = 1
Answer:
A) y = 0

Question 71.
If x < 0 and y > 0 then (- x, y) belongs to which quadrant
A) Q1
B) Q2
C) Q3
D) Q4
Answer:
B) Q2

Question 72.
Which of the points lie on Y – axis
A) (2, 0), (3, 0)
B) (1, 2), (2, 2)
C) (0, – 2), (0, 2)
D) (- 5, 3), (2, 3)
Answer:
C) (0, – 2), (0, 2)

Question 73.
The distance of the point (2, -3) from X-axis
A) 5 units
B) 3 units
C) 2 units
D) 1 unit
Answer:
B) 3 units

Question 74.
The distance between origin and die point (-3, 0)
A) 0 units
B) 3 units
C) 6 units
D) 9 units
Answer:
B) 3 units

Question 75.
x < 0, y < 0 then the point (x + y, -x -y) lies in the
A) First quadrant
B) Second quadrant
C) Third quadrant
D) Fourth quadrant
Answer:
C) Third quadrant

Question 76.
The equation of X – axis is ……………..
A) x = 0
B) y = 0
C) 1/x = 0
D) 1/y = 0
Answer:
B) y = 0

Question 77.
What is the distance of the point (-2,-3) from Y – axis ?
A) 3 units
B) 2 units
C) – 2 units
D) – 3 units
Answer:
B) 2 units

Question 78.
The distance between origin and the point (- 3, 0)
A) 6 units
B) 3 units
C) 0 units
D) – 3 units
Answer:
B) 3 units

AP 9th Class Maths Bits Chapter 5 Co-Ordinate Geometry with Answers

Question 79.
Which point lies on the X – axis ?
A) (-2,0)
B) (0, – 4)
C) (- 3, – 4)
D) (5, 1)
Answer:
A) (-2,0)