AP 7th Class Social Important Questions 1st Lesson The Universe and The Earth

These AP 7th Class Social Important Questions 1st Lesson The Universe and The Earth will help students prepare well for the exams.

AP Board 7th Class Social 1st Lesson Important Questions and Answers The Universe and The Earth

Question 1.
Define Universe.
Answer:
The Universe is a vast space that contains many unimaginable elements.

Question 2.
What is Astronomy?
Answer:
The science that studies the Universe is called Astronomy.

Question 3.
What is the another name to astronomy in Russian Languahge?
Answer:
Astronomy is called Cosmology in the Russian language.

Question 4.
Who discovered telescope?
Answer:
Galileo discovered telescope.

AP 7th Class Social Important Questions 1st Lesson The Universe and The Earth

Question 5.
The word Universe is derived from
Answer:
The word Universe is originated from the Latin word “universum ” which means all matter and all space.

Question 6.
Who is an Astronomer?
Answer:
An astronomer is a scientist who studies the stars, planets and other natural objects in space.

Question 7.
What is Big Bang Theory?
Answer:
The Big Bang is how astronomers explain the way the Universe began.

It is the idea that the Universe began as just a single point, then expanded and stretched to grow as large as it is right now – and it is still stretching.

Question 8.
According to Astronomers, how many galaxies are there in the Universe?
Answer:
At least 125 billion Galaxies are there in the Universe.

Question 9.
What is Light year?
Answer:
A light year is a unit of distance.

Question 10.
What is Solar system?
Answer:
The Sun, the Moon, the Eight planets, Satellites, Comets, Asteroids and Meteoroids are joined together known as Solar system.

Question 11.
Mention the theories about the origin of the Solar system.
Answer:
There are many theories about the origin of the Solar system.

Some of them are :

  1. Geocentric theory
  2. Heliocentric theory.

AP 7th Class Social Important Questions 1st Lesson The Universe and The Earth

Question 12.
What is Environment?
Answer:
An environment is a natural system that works with all living and non-living things including plants, animals and micro-organisms in an area.

Question 13.
What is Natural environment?
Answer:
The Natural environment is comprising of land, water, air, living organisms like plants and animals.

Question 14.
What are the components of Environment?
Answer:
Natural, Human and Manmade are the components of Environment.

Question 15.
What are the layers of the Earth?
Answer:
The Earth consists of three layers.
They are named as follows :

  1. Crust
  2. Mantle
  3. Core.

Question 16.
Define Hydrosphere.
Answer:
All the water bodies present on the Earth’s surface are collectively known as Hydrosphere.

Question 17.
Which is known as Watery Planet?
Answer:
The Earth is known as Watery planet.

Question 18.
When do we celebrate “World Water Day”?
Answer:
We celebrate World Water Day every year on March 22nd.

Question 19.
Define Atmosphere.
Answer:
The thick envelop of air surrounding the Earth is called Atmosphere.

AP 7th Class Social Important Questions 1st Lesson The Universe and The Earth

Question 20.
When do we celebrate World Ozone Day?
Answer:
We celebrate World Ozone Day on September 16th every year.

Question 21.
In to how many layers the atmosphere is divided?
Answer:
The atmosphere is usually divided into five layers.

They are Troposhere, Stratosphere, Mesosphere, Thermosphere and Exosphere.

Question 22.
Define Biosphere.
Answer:
Biosphere is an environment where animals, microorganisms, Humans and plants live together.

Question 23.
What is meant by Human environment?
Answer:
Our surroundings which are formed with human beings are called Human environment.

Question 24.
What is meant by Man-made environment?
Answer:
Oursurroundings which are made by the human beings are called Man-made environment.

Question 25.
What is Pollution?
Answer:
Addition of various impurities to the environment is pollution.

Question 26.
What are the factors of Pollution?
Answer:
Ash, salt particles, smoke, acid rain, fuel consumption, industrial dust, CFC, etc.

Question 27.
What is a Disaster?
Answer:
Disaster is a serious disruption that occurs in the short or long term, causing extensive human, physical, economic or environmental damage that exceeds the ability of the affected community to use its own resources.

Question 28.
Mention the types of disasters.
Answer:

  1. Natural Disaster.
  2. Man-made Disaster.

Question 29.
Define Disaster Management.
Answer:
Disaster management is the continuous and comprehensive process of planning managing and implementing necessary or useful measures to prevent any risk or threat.

AP Board 7th Class Social 1st Lesson 1 Mark Bits Questions and Answers The Universe and The Earth

I. Multiple Choice Questions

1. Which is the third planet in the Solar system?
A) Earth
B) Mars
C) Jupiter
D) Venus
Answer:
A) Earth

2. Telescope was invented by
A) Copernicus
B) Thomas More
C) Galileo
D) Ptolemy
Answer:
C) Galileo

3. Big Bang Theory was proposed by
A) Galileo
B) Georges Lemaitre
C) Aryabhatta
D) Ptolemy
Answer:
B) Georges Lemaitre

AP 7th Class Social Important Questions 1st Lesson The Universe and The Earth

4. The distance from one edge of the Galaxy to the other is ………… light years.
A) 1 lakh
B) 1 lakh 50
C) 1 lakh 35
D) 1 lakh 20
Answer:
D) 1 lakh 20

5. The solid part of the Earth is called …………
A) Biosphere
B) Lithosphere
C) Hydrosphere
D) Atmosphere
Answer:
B) Lithosphere

6. World Earth Day is celebrated on …………….
A) 22nd April
B) 24th April
C) 23rd June
D) 21st June
Answer:
A) 22nd April

7. About 2/3rd of the Earth’s surface is covered by
A) Lithosphere
B) Hydrosphere
C) Atmosphere
D) Biosphere
Answer:
B) Hydrosphere

8. The word “Biosphere” originates from the …………… word ‘Bios’
A) Greek
B) Latin
C) English
D) Spanish
Answer:
B) Hydrosphere

9. Which is the third layer of the interior of the Earth?
i) Mantle
ii) Inner core
iii) Outer core
iv) Crust
A) (i)
B) (ii)
C) (i) & (ii)
D) (iv)
Answer:
C) (i) & (ii)

10. The number of planets in the solar system is
A) 5
B) 7
C) 8
D) 9
Answer:
C) 8

11. Astronomy is the study of the …………..
A) Universe
B) Aeronauts
C) Technology
D) All the above
Answer:
A) Universe

AP 7th Class Social Important Questions 1st Lesson The Universe and The Earth

12. Find the odd one out
A) Asteroids
B) Jupiter
C) Comets
D) Satellites
Answer:
B) Jupiter

13. Geocentric Theory was proposed by
A) Varahamihira
B) Aryabhata
C) Brahmagupta
D) Ptolemy
Answer:
D) Ptolemy

14. Copernicus proposed this theory
A) Heliocentric
B) Geocentric
C) Bing Bang
D) All the above
Answer:
A) Heliocentric

15. The Solar System is located in this galaxy
A) Andromeda
B) The Milkway
C) Cygnus A
D) Virgo A
Answer:
B) The Milkway

16. The Hydrosphere on the Earth is
A) 77%
B) 99%
C) 71%
D) 98%
Answer:
C) 71%

17. This is the loss due to the natural disasters
A) Loss of life
B) Property damage
C) Environmental damage
D) All the above.
Answer:
D) All the above.

18. A drought is a situation of prolonged shortage of …………
A) Water supply
B) Money flow
C) Both A and B
D) None
Answer:
A) Water supply

19. This is not a way to conserve natural resource …………..
A) Increasing the use of natural gas
B) Alternatives to non-renewable resources
C) Increasing the use of bio-fuels
D) None of the above
Answer:
A) Increasing the use of natural gas

AP 7th Class Social Important Questions 1st Lesson The Universe and The Earth

20. This is one of the cause of water pollution ………………
A) Bio-fertilizers
B) Plantations
C) Industrial effluents
D) All the above
Answer:
C) Industrial effluents

21. Air pollution causes
A) Global warming
B) Acid rains
C) Respiratory health problems
D) All the above
Answer:
D) All the above

22. The environment where microorganisms live
A) Biosphere
B) Exosphere
C) Stratosphere
D) Ionosphere
Answer:
A) Biosphere

23. Arrange the following from top to bottom
1. Troposphere
2. Stratosphere
3. Mesosphere
4. Exosphere
A) 2-1-3-4
B) 1-2-3-4
C) 4-3-2-1
D) 3-2-4-1
Answer:
B) 1-2-3-4

24. The percentage of water useful to us
A) 10%
B) 21%
C) 1%
D) 99%
Answer:
C) 1%

25. The crust is in this layer
A) Troposphere
B) Mesosphere
C) Stratosphere
D) Exosphere
Answer:
A) Troposphere

AP 7th Class Social Important Questions 1st Lesson The Universe and The Earth

26. The word ‘spharia’ is derived from this language
A) French
B) Greek
C) Latin
D) English
Answer:
B) Greek

II. Intext – Bits – Fill in the Blanks

1. The Science that studies the Universe is called ……………..
2. Scientific research in astronomy began with the Italian astronomer named …………….. .
3. The Big Bang Theory was first proposed by a Belgian astronomer named …………….. .
4. The word Universe is originated from the Latin word …………….. .
5. The Universe is expanding about …………….. km per second.
6. ………….. is a unit of distance.
7. Light moves at a velocity of above …………….. km per second.
8. According to Astronomers, at least billion Galaxies are there in the Universe.
9. …………….. is made up of the Sun and the eight Planets.
10. Scientists estimated that our Solar System was formed about …………….. years ago.
11. Geocentric theory Was proposed by an Egyptian astronomer named …………….. .
12. Heliocentric theory was proposed by the Polish astronomer named …………….. .
13. Every year we celebrate …………….. as ‘World Environment Day’.
14. The solid part of the Earth is called …………….. .
15. ‘World Earth Day’ is celebrated on …………….. .
16. ‘World Water Day’ is celebrated on …………….. .
17. All the water bodies present on the Earth’s surface are collectively known as …………….. .
18. The thick envelope of air surrounding the Earth is called …………….. .
19. ‘World Ozone Day’is celebrated on …………….. .
20. The atmosphere is a mixture of several …………….. .
21. Our surroundings which are formed with human beings are called …………….. .
22. Our surroundings which are made by the human beings are Called …………….. .
23. The Nigrogen % in the atmosphere is …………….. .
24. …………….. % of oxygen is in the atmosphere.
25. For the first time, disaster management was defined as a development issue in the …………………..
26. …………….. is a situation of prolonged shortage of water supply, whether surface water or ground water.
27. One examp’e for man-made-environment …………….. .
28. …………….. helps the plants in the photosynthesis process.
29. The atmosphere is usually divided into …………….. layers.
30. The 99% of water is in the form of …………….. .
31. The third layer …………….. is the interior of the earth.
32. The topmost layer of the earth is …………….. .
33. Nicolaus copernicus is a …………….. astronomer.
34. Ptolemy is a …………….. astronomer.
35. Georges Lemaitre is a …………….. astronomer.
Answer:

  1. Astronomy
  2. Galileo
  3. Georges Lemaitre
  4. Universum
  5. 70 kms
  6. A light – year
  7. 3,00,000
  8. 125
  9. Solar System
  10. 4.6 billion
  11. Ptolemy
  12. Nicolaus Copernicus
  13. On June 5th
  14. Lithosphere
  15. April 22nd
  16. March 22nd
  17. Hydrosphere
  18. Atmosphere
  19. September 16th
  20. gases
  21. Human environment
  22. Man-made environment.
  23. 78%
  24. 21%
  25. Tenth Five year plan
  26. Drought
  27. Parks
  28. Carbondioxide
  29. 5
  30. ice, saline water
  31. Core
  32. Crust
  33. Polish Astronomer
  34. Egyptian Astronomer
  35. Belgian

III. Match the following
1.

Group-A Group-B
1. Big Bang Theory A) Nicolaus Copernicus
2. Geo Centric Theory B) Georges Lemaitre
3. Helio Centric Theory C) Ptolemy

Answer:

Group-A Group-B
1. Big Bang Theory B) Georges Lemaitre
2. Geo Centric Theory C) Ptolemy
3. Helio Centric Theory A) Nicolaus Copernicus

2.

Group-A Group-B
1. World Environment Day A) April 22 nd
2. World Earth Day B) September 16 th
3. World Water Day C) June 5th
4. World Ozone Day D) March 22nd

Answer:

Group-A Group-B
1. World Environment Day C) June 5 th
2. World Earth Day A) April 22 nd
3. World Water Day D) March 22nd
4. World Ozone Day B) September 16 th

3.

Group-A Group-B
1. Lithos A) Water
2. Atmos B) Land
3. Hydro C) Life
4. Bios D) Living and Non-living organisms
5. Environment E) Vapour

Answer:

Group-A Group-B
1. Lithos B) Land
2. Atmos E) Vapour
3. Hydro A) Water
4. Bios C) Life
5. Environment D) Living and Non-living organisms

4.

Group-A Group-B
1. Oxygen A) 78%
2. Nitrogen B) 0.03%
3. Argon C) 21%
4. Carbon dioxide D) 0.93%
5. All others E) 0.04%

Answer:

Group-A Group-B
1. Oxygen C) 21%
2. Nitrogen A) 78%
3. Argon D) 0.93%
4. Carbon dioxide B) 0.03%
5. All others E) 0.04%