AP 7th Class Social Important Questions 10th Lesson State Government

These AP 7th Class Social Important Questions 10th Lesson State Government will help students prepare well for the exams.

AP Board 7th Class Social 10th Lesson Important Questions and Answers State Government

7th Class Social 10th Lesson 2 Marks Important Questions and Answers

Question 1.
How many organs are there in the government? What are they?
Answer:
There are three organs in the government. They are:

  1. Legislature
  2. Executive
  3. Judiciary.

Question 2.
What is a state legislature?
Answer:
The Governor, Legislative Assembly and Le gislative Council are together called a State Legislature.

Question 3.
What is the primary function of the state legislature?
Answer:
The primary function of the state legislature is to enact laws.

Question 4.
Who appoints the Governor of a state?
Answer:
The President of India appoints the Governor of a State.

AP 7th Class Social Important Questions 10th Lesson State Government

Question 5.
Which is the lower house of the state legislature?
Answer:
Legislative Assembly is the lower house of the state legislature.

Question 6.
How many states are there in India?
Answer:
There are 28 States of India.

Question 7.
How many Assembly Constituencies are there in Andhra Pradesh?
Answer:
175 Assembly Constituencies are there in Andhra Pradesh.

Question 8.
Who takes up responsibility to conduct the elections?
Answer:
Election Commission takes up responsibility to conduct the elections.

Question 9.
What is meant by Universal Adult Franchise?
Answer:
Universal Adult Frachise means : Every Indian to get the Right to Vote at the age of 18 years without discrimination.

Question 10.
Who is an MLA?
Answer:
After counting votes, the candidate who gets the majority of the votes is declared as MLA of that constituency.

Question 11.
Who appoints the Chief Minister?
Answer:
Governor appoints the Chief Minister.

Question 12.
Which is the upper house of the state legislature?
Answer:
Legislative Council or Vidhana Parishat is the upper house of the state legislature.

Question 13.
Who is the Constitutional head of the state?
Answer:
Governor is the Constitutional head of the state.

Question 14.
Who allots the different portfolios to the cabinet?
Answer:
The Chief Minister allots different portfolios to the members of the cabinet.

AP 7th Class Social Important Questions 10th Lesson State Government

Question 15.
Which is the highest court at the state?
Answer:
The High Court is the highest court at the state level.

Question 16.
Which is the highest court in India?
Answer:
The Supreme Court is the highest court in India.

Question 17.
Who appoints the Chief Justice of India?
Answer:
The President of India appoints the Chief Justice of India.

Question 18.
What is the tenure of Chief Justice of High Court?
Answer:
Chief Justice of High Court holds the office until he completes the age of 62 years.

Question 19.
How many judges are there in the state High court?
Answer:
The present number of judges in the High Court of Andhra Pradesh is 37 (Permanent-28, Additional – 9).

Question 20.
What is the purpose of Lok Adalat’s?
Answer:
The purpose of Lok Adalat’s is to settle disputes through conciliation and compromise.

Question 22.
Into how many lists the powers are divided?
Answer:
The powers are divided into three lists.

  1. The Union list.
  2. The State list.
  3. The Concurrent list.

Question 23.
Who makes the laws on state list?
Answer:
The state government makes laws on the state list.

Question 24.
What is meant by gazette?
Answer:
An announcement in an official gazette.

(OR)

The Gazette of India is a public journal and an authorised legal document of the Government of India, published weekly by the Department of Publication, Ministry of Housing and Urban Affairs.

Question 24.
Who is the head of the district?
Answer:
The District Collector is the head of the district.

Question 25.
Who is the First-class Magistrate at district level?
Answer:
The Collector acts as a first-class magistrate at district level.

AP 7th Class Social Important Questions 10th Lesson State Government

Question 26.
Who is the First-class Magistrate at Mandal level?
Answer:
Tahsildar acts as a first class magistrate at Mandal level.

Question 27.
What is Fourth Estate?
Answer:
Media is the Fourth Estate.

7th Class Social 10th Lesson 4 Marks Important Questions and Answers

Question 1.
Write about the Functions of Governor.
Answer:
Functions of Governor:

  1. Invites the leader of majority party to form the government.
  2. Administers the oath of loyalty to the constitution and secrecy.
  3. Summons the sessions of legislative houses and also announces their prorogue.
  4. Appoints the Judges of all the courts that work under the High Court.
  5. Informs the President about the functioning of the State Government.

Question 2.
Write about the composition of Legislative Council?
Answer:
The composition of Legislative council:

  1. 1/3rd of the members are elected by the Legislative Assembly.
  2. 1/3rd of the members are elected by the Local Authorities.
  3. 1/12th of the members are elected by the Graduates Constituency.
  4. 1/12th of the members are elected by the Teachers Constituency.
  5. 1/6th of the members are nominated by Governor of the State.

Question 3.
Who becomes a Chief Minister? What is his / her role in a state?
Answer:

  1. Chief Minister is the leader of the ruling party.
  2. He / She is elected out of the total members of the party gaining majority in the general election.
  3. He / She is responsible for every action of the government.
  4. He / She also coordinates between the govenment at the centre and the state.

Question 4.
Explain the Qualifications of Judges of High Court.
Answer:
A person who is to be appointed as a judge of a High court must possess the following qualifications, \

  1. He must be citizen of India.
  2. He should have ten years of experience as a Judge or
  3. He should be a practising advocate for a period often years in the High court.

Question 5.
What are the functions of Governor?
Answer:
Functions of Governor :

  1. Invites the leader of the majority party to form the Government.
  2. Administers the oath of loyalty to the constitution and secrecy
  3. Summons the sessions of legislative houses and also announces their prorogue.
  4. Appoints the Judges of all the courts that work under the High Court.
  5. Informs the President about the functioning of the State Government.

7th Class Social 10th Lesson 8 Marks Important Questions and Answers

Question 1.
Write about the powers and functions of Chief Minister.
Answer:
Powers & Functions of Chief Minister:

  1. The Chief Minister is the chief administrator of the state.
  2. All major decisions of the state government are taken under his leadership.
  3. The Council of Ministers is formed by the advice of the Chief Minister.
  4. The Governor appoints the other ministers.
  5. The Chief Minister supervises the activities of different ministries and advises and coordinates the activities of different ministers.
  6. He plays an important role in making policies of the state government.
  7. His voice is final in the decisions of the state government.
  8. He has to ensure that the government policies would favour the public interest.

Question 2.
Write about the powers and functions of High Court.
Answer:

  1. High Court is the highest court in the state.
  2. Hich Court have the power of Judicial review.
  3. High Court has the power to hear a case in the first instance as an original court.
  4. It enjoys many powers like :
    a) Original Jurisdiction
    b) Writ Jurisdiction
    c) Appellate Jurisdiction
    d) Supervisory Jurisdiction
    e) A Court of Record
    f) Power of Judicial Review.

AP 7th Class Social Important Questions 10th Lesson State Government

Question 3.
Write about District Level Judiciary.
Answer:
1) The district Judiciary Department consists of district and divisional courts.
2) Division courts administer justice at the divisional level and district court at the district level.

3) District Court:
i) The Court at the district level is known as the District Court.
ii) The district court has a Chief District Judge and some other Judeges.
iii) The main function is prosecute and finalise various cases in the district level.
iv) The judgement of Divisional Court may be appealed in the District Court.

4) Subordinate Courts :
i) Subordinate courts at district level and lower level have almost similar structure all over the counrty.
ii) They deal with civil and criminal cases and administer the code of CPC (Civil Procedure Code) and the code of CrPC (Criminal Procedure Code).

AP Board 7th Class Social 10th Lesson 1 Mark Bits Questions and Answers State Government

I. Multiple Choice Questions

1. In India we have the government at
A) two levels
B) four levels
C) six levels
D) one levels
Answer:
A) two levels

2. The primary function of the stage legislature is
A) to enact laws
B) removal of government
C) appoints the government
D) none of the above
Answer:
A) to enact laws

3. Who nominates the governor?
A) The Chief Minister
B) The President of India
C) The Prime Minister
D) The Speaker
Answer:
B) The President of India

4. The tenure of Governor is
A) 6 years
B) 7 years
C) 5 years
D) 4 years
Answer:
C) 5 years

AP 7th Class Social Important Questions 10th Lesson State Government

5. The number of Assembly Constituencies in Andhra Pradesh.
A) 185
B) 294
C) 175
D) 115
Answer:
C) 175

6. The tenure of Assembly is
A) 4 years
B) 6 years
C) 3 years
D) 5 years
Answer:
D) 5 years

7. The upper house of the state legislature is called
A) Vidhan Sabha
B) Vidhan Parishad
C) Lok Sabha
D) Rajya Sabha
Answer:
B) Vidhan Parishad

8. The tenure of the members of Legislative Council is
A) 7 years
B) 5 years
C) 6 years
D) 4 years
Answer:
C) 6 years

9. Who is the real executive head of the state?
A) Chief Minister
B) Governor
C) Speaker
D) Collector
Answer:
B) Governor

10. Who is the head of the state?
A) The President
B) The Chief Minister
C) The Prime Minister
D) The Speaker
Answer:
A) The President

11. Who is the head of the Government?
A) The Governor
B) The Council of Ministers
C) The Chief Minister
D) The Collector
Answer:
C) The Chief Minister

12. The present number of Judges in Andhra Pradesh High Court.
A) 37
B) 33
C) 29
D) 9
Answer:
A) 37

AP 7th Class Social Important Questions 10th Lesson State Government

13. The tenure of Chief Justice of Supreme Court is _______
A) 65 years
B) 62 years
C) 59 years
D) 70 years
Answer:
A) 65 years

II. Intext – Bits – Fill in the Blanks

1. One example of Social Media : ……………………….
2. One example of Electronic Media : ……………………….
3. One example of Print Media : ……………………….
4. The court at the district level is known as the ……………………….. .
5. ………………………. is the First Class Magistrate at Mandal level.
6. The District Collector is the head of the ………………………. .
7. ………………………. is the First Class Magistrate at the District level.
8. Lok Adalats are ………………………. .
9. Laws are enacted by ………………………. .
10. ………………………. appoints the Chief Justice of High Court.
11. ………………………. is the highest judicial organ at the state level.
12. Judiciary is one of the ………………………. organs of state government.
13. The Chief Minister allots different ………………………. to the members of the cabinet.
14. FIR : ……………………….
15. DSP : ……………………….
16. ………………………. is the Constitutional head of a state’.
17. The Legislative Council is a ………………………. .
18. MLA : ……………………….
19. UPSC : ……………………….
20. CPC : ……………………….
21. CRPC : ……………………….
22. MLC : ……………………….
Answer:

  1. Facebook, Twitter, WhalsApp, etc.
  2. T. V. & Radio
  3. Newspapers, Magazines.
  4. The District Court
  5. Tahsildar
  6. district administration
  7. The District Collector
  8. People’s courts
  9. legislature
  10. The President of India
  11. The High Court
  12. Three
  13. Portfolios
  14. First Information Report
  15. Deputy Superintendent of Polite
  16. Governor
  17. Permanent body
  18. Member of Legislative Assembly
  19. Uniorj Public Service Commission
  20. Civil Procedure Code
  21. Criminal Procedure Code
  22. Member of Legislative Council

III. Match the following :

1. Group – A Group – B 1. Governor [ ] A) Vidhana Parishat 2. Chief Minister [ ] B) Vidhana Sabha 3. Chairman [ ] C) Head of the State 4. Speaker [ ] D) Head of the Government
Answer:

2. Group – A 1. Article 171 2. Disha App 3. Article 163(1) 4. Article 158 (3) Group – B [ ] A) Women Safety [ ] B) Aid and Advise the Governor [ ] C) bicameral houses [ ] D) Governor for 2 or more states
Answer:

Do You Know?

7th Class Social Textbook Page No. 46

A coalition government is a form of government in which political parties co-operate to form a government. It is an alliance formed by two or more parties with common goals. The usual reason for such an arrangment is that no single party has achieved an absolute majority after an election.

7th Class Social Textbook Page No. 47

Article 171(1) provides that the total number of members in the Legislative Council of a state shall not exceed one-third of the total number of members in the Legislative Assembly of that State.

AP 7th Class Social Important Questions 10th Lesson State Government

7th Class Social Textbook Page No. 49

According to Article 163(1), there shall be a Council of Ministers with the CM as the head to aid and advise the Governor in the exercise of his functions.

7th Class Social Textbook Page No. 50

Court of record :
All the decisions and decrees issued by the High Court are printed and are kept as a record for future references by the court as well as by the lawers, if such a need arises.
AP 7th Class Social Important Questions 10th Lesson State Government 1