AP 7th Class Science Important Questions 1st Lesson Food for Health

These AP 7th Class Science Important Questions 1st Lesson Food for Health will help students prepare well for the exams.

AP Board 7th Class Science 1st Lesson Important Questions and Answers Food for Health

Question 1.
What is the objective of providing mid-day meals to the school children?
Answers:
The main objective of providing a mid-day meals is to provide nutritive food to the growing children.

Question 2.
Name the food items that are served in a mid-day meal?
Answer:
Rice, Tomato dal, boiled egg, chickpea, sambar, sweet Pongal, etc.

Question 3.
What are macro nutrients?
Answer:
Nutrients that are required in large quantities to our body are called “macro nutrients”. Carbohydrates, proteins and fats are the macronutrients.

Question 4.
Why do minerals and vitamins are called micro nutrients?
Answer:
Minerals and vitamins are required in very less quantities to our body. Hence they are called “micro nutrients”.

AP 7th Class Science Important Questions 1st Lesson Food for Health

Question 5.
Why do sports persons take glucose?
Answer:
Glucose is a type of carbohydrate that gives instant energy. For this instant energy, sports persons take glucose.

Question 6.
Give some examples for Carbohydrate rich food items.
Answer:
Rice, jowar, finger millet, maize and potato are some examples for carbohydrate rich food items.

Question 7.
In what form does the carbohydrates present in our foods?
Answer:
Carbohydrates are usually present m the form of starch and sugars in the food.

Question 8.
What is the importance of carbohydrates in our diet?
Answer:
Carbohydrates are important in our diet as they are main source of energy for the body. They are called energy giving rut rients.

Question 9.
What chemical is used to test the presence of starch?
Answer:
Iodine is used to test the presence of starch.

Question 10.
Which test will you suggest to confirm the presence of sugars?
Answer:
I will suggest “Benedict’s reagent test” to confirm the presence of sugars.

Question 11.
Sravya was lean, So the doctor suggested her to take milk, egg and pulses everyday. Can you guess why he did suggest so? Which components do they contain?
Answer:
Doctor suggested so because Sravya was lean and suffering from Protein deficiency. Milk, egg and pulses contain proteins.

Question 12.
What are body building nutrients? Why they are called so?
Answer:
Proteins are called body building nutrients. Because they are required for the formation of muscles and other body organs.

AP 7th Class Science Important Questions 1st Lesson Food for Health

Question 13.
Give some examples for protein rich foods.
Answer:
Meat, fish, eggs, milk, pulses, soya beans etc. are some of the protein rich foods.

Question 14.
Mention some traditional food items that are rich in proteins.
Answer:
Our traditional food items like pesarattlu, minapattlu, gaarelu, vada, punugulu, sunnundalu, idly etc., are rich in proteins.

Question 15.
Does all the food items contain carbohydrates? How can we confirm this?
Answer:
No. All the food items doesn’t contain carbohydrates. We can confirm this by conducting Iodine test.

Question 16.
What are organic foods?
Answer:
The food items made of fruits and vegetables grown under organic farming are called Organic foods.

Question 17.
Which components of food are called protective food. Why?
Answer:
Minerals and vitamins are called protective nutrients because they protect our body and give good health.

Question 18.
What may happen if sea-foods and iodized salt are not included m our diet?
Answer:
If sea-foods and iodized salt are not included in our diet, it may lead to Iodine deficiency and goitre disease.

AP 7th Class Science Important Questions 1st Lesson Food for Health

Question 19.
What measures are taken by the government to prevent anaemia among the chil-dren studying in class I – XII? ‘
Answer:
Weekly Iron Folic Acid Supplementation (WIFS) Scheme was launched in 2012 to pre-vent anaemia. Under this programme iron tablets (pink/ blue tablets) are given to children studying in class I – XII.

Question 20.
What food should be taken to prevent night blindness?
Answer:
Vitamin – A rich food such as carrot, moringa, milk products, liver oils etc, should be taken to prevent night blindness.

Question 21.
What happens due to deficiency of Vitamin K?
Answer:
Deficiency of Vitamin K leads to delay in clotting of blood.

Question 22.
What food materials will you suggest to a person suffering from scurvy?
Answer:
I will suggest to eat Vitamin C rich foods such as citrus fruits, papaya, moringa, sprouts.

Question 23.
Parveen thought that only sour fruits contain Vitamin C. Is it true?
Answer:
No, its not true. Sour fruits are rich in vitamin C but they are not the only source. Certain non-sour food materials such as papaya,moringa, sprouts are also contained vitamin C.

Question 24.
Ranga observed some fine strands or thread like structures in the boiled sweet potato. What are those? What is their importance in our digestive tract?
Answer:
Those are dietary fibres also known as roughage. They help in free bowel movement in the digestive tract and prevents constipation.

AP 7th Class Science Important Questions 1st Lesson Food for Health

Question 25.
Give examples of food items that have dietary fibers.
Answer:
Vegetables, leafy vegetables, tubers, fruits, sprouts are the main sources of roughage. Some food materials like orange, sweet potato are rich in fibres.

Question 26.
Mention the sources of roughage.
Answer:
Vegetables/leafy vegetables, tubers, fruits, sprouts are the main sources of roughage. Some food materials like orange, sweet potato are also rich in dietary fibres.

Question 27.
Give some examples for fat rich food items.
Answer:
Butter, Ghee, Almond oil, Cooking oil.

Question 27.
Do you think drinking water is the only way to provide water to our body?
Answer:
No, many food items like milk, fruits, vegetables etc. are rich in water. They also provide water to our body.

Question 28.
What happens if we take a diet that lacks some nutrients?
Answer:
If we take a diet that lacks some nutrients, it leads to deficiency diseases.

Question 29.
What is balanced diet?
Answer:
A diet that contains all the nutrients in required quantity is called balanced diet.

AP 7th Class Science Important Questions 1st Lesson Food for Health

Question 30.
Expand NIN.
Answer:
National Institute of Nutrition.

Question 31.
According to the ‘My plate of the day’ by NIN, which food materials should we take in large quantity?
Answer:
Vegetables should be taken in large quantity according to the ‘My plate of the day’ by NIN.

Question 32.
According to the ‘My plate of the day’ by NIN, which food materials should we take in less quantity?
Answer:
Oils arid fats Should be taken in less quantity according to the ‘My plate of the day’ by NIN.

Question 33.
What are deficiency diseases?
Answer:
Diseases caused by deficiency of certain nutrients are called deficiency diseases.

Question 34.
What happens if the proteins are inadequate in children’s diet for a long time?
Answer:
If the proteins are inadequate in children’s diet for a long time it causes a disease called Kwashiorkor.

Question 35.
What happens if the proteins and carbohydrates are not taken adequately for a long time?
Answer:
If the proteins and carbohydrates are not taken adequately for a long time it causes Marasmus disease.

Question 36.
What happens if we take food containing too much fats daily?
Answer:
If we take food containing too much fats daily, it leads to obesity. Obesity causes many health problems.

AP 7th Class Science Important Questions 1st Lesson Food for Health

Question 37.
What is organic farming?
Answer:
The method of farming using biofertilizers and biopesticides to keep the soil alive is called Organic farming.

7th Class Science 1st Lesson Food for Health Short Questions and Answers

Question 1.
Why different food items are being served in Mid-day meal? Is it only for taste?
Answer:

  1. Every food item is made up of one or more ingredients.
  2. Every ingredient has one or more nutrients / components.
  3. These nutrients give us energy, keep us healthy and helps in the growth and repair of our body
  4. So, different food items are being served in Mid-day meal. It is not only for taste.

Question 2.
Do you know about the nutrients present in chikki? Is it same as the nutrients present in egg? Discuss.
Answer:

  1. Chikki consisting of carbohydrates (Sugars), dietary fibres, vitamins and minerals.
  2. It is not same as the nutrients present in egg.
  3. Egg consisting of proteins and fats along with Vitamins and minerals.

Question 3.
What are the nutritive components of our food? How are they classified?
Answer:

  1. Carbohydrates, Proteins, Fats, Minerals and Vitamins are the nutritive components of our food.
  2. They are classified into macro and micro nutrients basing on the quantities they required to our body.
  3. Carbohydrates, proteins and fats are required in large quantities. Hence, they are called ‘Macro nutrients’.
  4. Minerals and vitamins are required in very less quantity. So, they are called ‘Micro-nutrients’.

Question 4.
Why do our body required proteins?
Answer:

  1. Proteins are required for the formation of muscles and other body organs.
  2. They regulate biochemical reactions in the body.
  3. Proteins repair and heal the wounds on the body.
  4. They help to build the immunity against diseases.

AP 7th Class Science Important Questions 1st Lesson Food for Health

Question 5.
Why do elders suggest us to take green leafy vegetables regularly?
Answer:

  1. Green leafy vegetables are rich source of vitamins and minerals.
  2. Vitamins and minerals are protective nutrients that protect our body and give good health.
  3. They also have dietary fibres which prevents constipation.
  4. To be healthy green leafy vegetables should be included in our food. So elders suggest us to take green leafy vegetables regularly.

Question 6.
What are the reasons for anaemia? How can it be prevented?
Answer:

  1. Anaemia is caused due to the deficiency of Iron.
  2. It can be prevented by including iron-rich food materials such as meat, dry fruits, green leafy vegetables etc. in our food.

Question 7.
Why do some students get vision problems? How can it be prevented?
Answer:

  1. One of the reasons for vision problems in students is Vitamin-A deficiency.
  2. Vitamin-A helps in the health of the eye, hair and skin.
  3. Its deficiency may lead to vision problems such as dry eyes, night blindness, cornea failure.
  4. This can be prevented by including vitamin-A rich foods such as carrot, moringa, milk products, liver oils etc. in our food.

Question 8.
What are vitamins? How they ewe classified?
Answer:

  1. Vitamins are micronutrients that protect our body and give good health.
  2. They are of two basic types
    i) Fat soluble vitamins: A, D, E, K.
    ii) Water soluble vitamins: C, B complex

Question 9.
Why are infants exposed to mild sunlight for a short time in the morning?
Answer:

  1. Exposure to the mild sunlight for a short time in the morning helps in the formation of vitamin D in the body.
  2. Vitamin D helps to maintain the health of bone and teeth.
  3. In infants it not only helps in formation of healthy bones and teeth but also prevents a disease called rickets.
  4. So in order to provide vitamin D to infants, they are exposed to mild sunlight for a short time in the morning.

Question 10.
How can we estimate the quantity of Vitamin C m different fruits?
Answer:

  1. Take the equal size slices of different fruits.
  2. Keep each slice on a separate Iodine paper.
  3. The fruit which made the iodine paper more discoloured contains more vitamin C,

Question 11.
Why it was advised to take Vitamin C in €owid-19 period. Discuss.
Answer:

  1. During the period of Covid-I9, our immune system play key rote in cope up with the situation.
  2. It fight with the coronavirus and protect us.
  3. Vitamin C helps to improve our immune system.
  4. As vitamin C is a immune booster, it was advised to take it in Covid -19 period.

AP 7th Class Science Important Questions 1st Lesson Food for Health

Question 12.
Is it good to eat fruits and vegetables along with their peels? Discuss.
Answer:

  1. Yes, in most of the cases it is good to eat fruits and vegetables along with their peel.
  2. Because peels of fruits and vegetables contain dietary fibres.
  3. They prevents constipation and keeps our digestive track healthy.
  4. But we should wash fruits and vegetables thoroughly with clean water before consuming.

Question 13.
How do the infants grow by taking only milk for few months?
Answer:

  1. Mother milk contains all nutrients necessary for the baby’s healthy physical development.
  2. It contains carbohydrates, fats and proteins, minerals, water and vitamins in their right proportions. So it is called whole food.
  3. Breast milk also contains factors that are important for protecting the infant against infection and inflammation, and contributing to healthy development of the immune system.
  4. Thus mothers’ milk is naturally adapted to meet your baby’s needs so they can grow by taking only milk for few months.

Question 14.
Rupa said that boiled tap water is better than packaged / bottled water. Do you support this statement? Why/ why not?
Answer:
I support this statement because.

  1. Bottled water is nothing but filtered water using reverse osmosis. This not only removes microbes but also all the minerals required for our body from water. If the tap water is boiled and filtered normally harmful microbes will be killed and removed but required minerals will not be removed. So it is better to drink boiled water than bottled water.
  2. Further the empty water bottle and packets also causes pollution to our environment.

Question 15.
What is constipation? What are the causes for this? How can be it prevented?
Answer:

  1. Constipation refers to bowel movements that are irregular.
  2. It is a very common gastrointestinal disorder experienced by most people at some time during their life.
  3. Constipation may be just due to a poor diet with insufficient fibre, poor fluid intake or a side effect of certain medication.
  4. It can be prevented by taking fibre rich food and required amount of water.

Question 16.
Who proposed and recommended ‘My plate for the day’? What is its purpose?
Answer:

  1. My plate for the day, is a diet plan showing the required quantities of food needed by our body.
  2. This is recommended by National Institute of Nutrition (NIN) Hyderabad to promote health, prevent hidden hunger and protect us from diseases.

AP 7th Class Science Important Questions 1st Lesson Food for Health

Question 17.
Some of our traditional foods are healthy. Support this statement with an example.
Answer:

  1. Sunnundalu, boorelu made at our house during the festive season are comes under the list of complete nutrient food.
  2. Black gram (protein), jaggery (carbs, iron), ghee (fats) and pressed into dows to make sunnundalu.
  3. Boiled chenadal is mixed with jaggery to make poornam. It is dipped in the mixture of black gram and rice flour and water. Now this balls of poornam are cooked in oil to make boorelu (poornalu)
  4. These help children to grow well as they have all the required nutrients.

7th Class Science 1st Lesson Food for Health Long Questions and Answers

Question 1.
Write a short notes on different components of food.
Answer:

  1. The major nutrients in our food are. carbohydrates, proteins, fats, vitamins and minerals.
  2. Carbohydrates, proteins and fats are required in large quantities. Hence, they are called Macronutrients.
  3. Minerals and Vitamins are required in very less quantity. So, they are called Micro-nutrients.
  4. Carbohydrates and fats mainly provide energy to our body.
  5. Proteins are needed for the growth and maintenance of our body.
  6. Minerals and Vitamins help in protecting our body against diseases.
  7. Food also contains dietary fibres and water.
  8. We may face some digestion problems like constipation due to inadequate fibres and water in the food.

Question 2.
Study the given table and answer the following questions.
AP 7th Class Science Important Questions 1st Lesson Food for Health 1
1. Which minerals are required to maintain strong bones and teeth?
2. How is iron useful to our body?
3. Why should we take iodized salt?
4. Mention the source of sodium and its importance.
Answer:

  1. Calcium and Phosphorus are required to maintain strong bones and teeth.
  2. Iron is useful for blood production and transfer of oxygen in our body
  3. We should take iodized salt to prevent iodine deficiency and Goitre disease.
  4. Common salt is the major source of sodium. Sodium helps to retain water needed in our body.

Question 3.
How can you confirm the presence of vitamin C in lemon?
Answer:
Aim: To confirm the presence of vitamin C in lemon.

What you need:
1) Lemon, 2) Iodine solution, 3) Piece of white paper, 4) Knife, 5) Dropper.

How to do:
Slice a citrus fruit. Place two or three drops of iodine solution on a piece of paper.

Keep the cut side of the slice on the paper. Leave it for 15 minutes and observe. If vitamin C is present, the portion of the paper under the slice will get discoloured.

What you see :
The colour of paper under the lemon slice (discoloured)

What you learn :
Vitamin C is in lemon. (present)

Question 4.
Study the given table and answer the following questions.
AP 7th Class Science Important Questions 1st Lesson Food for Health 2
1. What are the deficiency diseases caused due to deficiency of B complex vita mins?
2. Which vitamin is needed for the health of the nerves and blood cells?
3. What food materials will you suggest to a person suffering Tom scurvy?
4. Mention the deficiency diseases of vitamin A.
Answer:

  1. Beri beri, fits, pellagra, scaly skin, photophobia, loss oi memory are the deficiency diseases caused due to deficiency of B complex vitamins.
  2. Vitamin E is needed for the health of the nerves and blood cells.
  3. I will suggest him to eat vitamin C rich foods such as citrus fruits, papaya, moringa, sprouts etc.
  4. Dry eyes, night blindness, cornea failure the deficiency diseases of vitamin A.

Question 5.
Write a short notes on disadvantages of junk food.
Answer:

  1. Pizza, burgers, chips, fast foods, noodles, cool drinks etc. are junk foods.
  2. They consists of more fats and no fibres.
  3. They cannot he digested easily.
  4. Eating junk food on a regular basis damages our digestive system.
  5. Our body is being deprived of the other required nutrients.
  6. It leads to an increased risk of obesity and other health issues.

AP 7th Class Science Important Questions 1st Lesson Food for Health

Question 6.
Give reasons for the following.
A) Eating whole grains like maize, barley, ragi, bajra, wheat, etc. is healthy.
B) Removing fiber from wheat flour to make chapatis is unhealthy.
C) Drinking butter milk, lassi, sharbat, lemon water is healthy.
D) Eating white bread, buns and noodles daily is unhealthy.
E) Drinking tea/coffee immediately before or after eating food is unhealthy.
F) Consuming jaggery and chikki is healthy.
G) Eating sprouts is healthy.
H) Eating street food like samosa, chaat on regular basis is unhealthy.
I) Checking date of manufacture, date of expiry, MRP, etc.,while buying packaged food is healthy.
J) Eating fruits without washing them is unhealthy.
Answer:
A) Whole grains are nutritious and available locally. Grains like bajra and ragi are rich in calcium and iron. Unlike these, refined flour has very little to no nutrients and less fiber.

B) Fiber is important for digestive health and regular bowel movements. It is required for a healthy gut.

C) These locally available drinks are healthy and nutritious. Packaged cold drinks are high in sugar and do not have any nutrients. They also contain high amounts of acid, which is bad fpr the teeth and bones.

D) These are made of refined flour and hence have no micronutrients and fiber. Therefore,consumption of these in too much quantity regularly is not good for health.

E) One should not drink tea coffee before and after eating food at least for one hour as it impairs the absorption of iron in the body.

F) Jaggery and chikki are easily available locally. Jaggery is a good source %of iron. Chikki is rich in Vitamin A, protein, iron and calcium.

G) Sprouted grains and pulses have plenty of micronutrients and are a good source of energy and proteins. Taking sprouts daily will be good to meet the growth require-ments of children.

H) Street food like samosa, chowmein, momos, chaat, etc. could be prepared in the open and so are exposed to dirt, dust and insects and carry the risk of infections. Also this food is low in fiber, high in fat and sugar. Eating too much of it, an give rise to obesity and other diseases like diabetes.

I) No food item should be consumed after the expiry date as it is not fit for consump-tion. One should not pay more than the MRP. So it is essential to check these details.

J) Fruits and vegetables may contain bacteria and pesticides, therefore, should be washed before consumption. It is equally important to wipe all packages, tins, bottles before storing and consuming.

Question 7.
Healthy eating habits play a vital role in maintaining proper health. Certain eating habits are given in the following table, mention whether they are healthy or unhealthy.
Answer:

Statement Healthy/ Unhealthy/ not sure
Eating whole grains like maize, barley, ragi, bajra, wheat, etc. Healthy
Removing fiber from wheat flour to make chapatis Unhealthy
Drinking butter milk, lassi, sharbat, lemon water Healthy
Eating white bread, buns and noodles daily Unhealthy
Drinking tea/coffee immediately before or after eating food Unhealthy
Consuming jaggery and chikki Healthy
Eating sprouts Healthy Eating street food like samosa, chaat on regular basis Unhealthy
Checking date of manufacture, date of expiry, MRP, etc.
while buying packaged food Healthy
Eating fruits without washing them Unhealthy

AP 7th Class Science Important Questions 1st Lesson Food for Health

Question 8.
Write about the 7 C’s prescribed by FSSAI to prevent foods contamination.
Answer:
Food hygiene is as important as healthy eating habits. To prevent foods contamination FSSAI prescribed seven food hygiene practices in the form of 7C’s. There are

  1. Check : Select food that is fresh.
  2. Clean : Wash and wipe all containers before storing food.
  3. Cover : Keep all food and drinking water covered in the storage area.
  4. Cross contamination avoided : Keep raw and cooked food apart.
  5. Cook : Cook food thoroughly and ensure it is freshly cooked.
  6. Cool/ Chill : Refrigerate or freeze meat, poultry, eggs and other perishables.
  7. Consume : Serve food in a clean environment and use clean utensils.

AP Board 7th Class Science 1st Lesson 1 Mark Bits Questions and Answers Food for Health

I. Multiple Choice Questions

1. Which of the following is good for health?
A) Sprouts
B) Packaged cool drinks
C) Junk foods
D) Above all
Answer:
A) Sprouts

2. Chikki (Chickpea) contains
A) Proteins
B) Iron
C) Calcium
D) Above all
Answer:
D) Above all

3. Street food have
A) rich in fibre
B) rich in fat
C) rich in minerals
D) above all
Answer:
B) rich in fat

4. Which water is better to drink?
A) Packaged drinking water
B) Tap water
C) Boiled water
D) Above all
Answer:
C) Boiled water

5. Ascorbic acid is called as
A) Vitamin A
B) Vitamin C
C) Vitamin K
D) Vitamin E
Answer:
B) Vitamin C

AP 7th Class Science Important Questions 1st Lesson Food for Health

6. This gives instant energy to the body.
A) Chicken
B) Egg
C) Glucose
D) Ghee
Answer:
C) Glucose

7. Which of the following is the main source of energy for our body?
A) carbohydrates
B) proteins
C) fats
D) vitamins
Answer:
A) carbohydrates

8. Identify the energy giving food.
A) carbohydrates
B) proteins
C) fats
D) A & C
Answer:
D) A & C

9. Identify the food item rich in carbohydrates.
A) Pulses
B) Groundnut
C) Potato
D) Almond
Answer:
C) Potato

10. Reagent used to test the presence of starch
A) Benedict’s reagent
B) Iodine
C) Copper sulphate solution
D) All the above
Answer:
B) Iodine

11. Starch turn in to this colour when it come in contact with iodine solution
A) Blue black
B) Violet
C) Pink
D) Reddish green
Answer:
A) Blue black

12. Which of the following food sample gives blue black colour with iodine solution?
A) Jowar
B) Rice
C) Maize
D) All the above
Answer:
D) All the above

13. Reagent used to test the presence of sugar
A) Benedict’s reagent
B) Iodine
C) Copper sulphate solution
D) Sodium hydroxide solution
Answer:
A) Benedict’s reagent

14. Which of the following are called body building nutrients?
A) carbohydrates
B) proteins
C) fats
D) A & C
Answer:
B) proteins

AP 7th Class Science Important Questions 1st Lesson Food for Health

15. Identify the functions of proteins from the following.
A) Helps in the formation of muscles and other body organs.
B) Regulate biochemical reactions in the body.
C) Repair and heal the wounds on the body.
D) All the above
Answer:
D) All the above

16. Find the odd one out.
A) Meet
B) Maize
C) Egg
D) Soya been
Answer:
B) Maize

17. Animal source of protein ….
A) Milk
B) Fish
C) Pulses
D) A & B
Answer:
D) A & B

18. What colour change will you observe when egg white reacts with 2% copper sulphate and 10% sodium hydroxide solutions
A) White to blue black
B) White to violet
C) White to pink
D) White to reddish green
Answer:
B) White to violet

19. Which of the following gives more energy when they are taken in equal quantities?
A) carbohydrates
B) proteins
C) fats
D) vitamins
Answer:
C) fats

20. Groundnuts paste turns white paper in to
A) Transparent
B) Translucent
C) Opaque
D) Violet colour
Answer:
B) Translucent

21. What tablets will you suggest to an anaemia patient?
A) Calcium
B) Iron
C) Vitamin D
D) Phosphorus
Answer:
B) Iron

22. Minerals and vitamins are called
A) Energy giving nutrients
B) Body building nutrients
C) Protective nutrients
D) Anutritive components
Answer:
C) Protective nutrients

AP 7th Class Science Important Questions 1st Lesson Food for Health

23. Mineral element responsible for strong bones and teeth
A) Calcium
B) Iron
C) Phosphorus
D) A & C
Answer:
D) A & C

24. Mineral element responsible for blood production and transfer of oxygen
A) Calcium
B) Iron
C) Phosphorus
D) Sodium
Answer:
B) Iron

25. Deficiency of this mineral causes Goitre disease.
A) Calcium
B) Iron
C) Iodine
D) Sodium
Answer:
C) Iodine

26. Milk, curd are rich in
A) Calcium
B) Iron
C) Iodine
D) Sodium
Answer:
A) Calcium

27. This mineral helps in retaining the water needed for our body.
A) Calcium
B) Iron
C) Phosphorus
D) Sodium
Answer:
D) Sodium

AP 7th Class Science Important Questions 1st Lesson Food for Health

28. Common salt is the major source for
A) Calcium
B) Sodium
C) Phosphorus
D) Iron
Answer:
B) Sodium

29. Iodized salt helps in preventing
A) Anaemia
B) Goitre
C) Night blindness
D) Scurvy
Answer:
B) Goitre

30. Which of the following is not a fat-soluble vitamin?
A) Vitamin – A
B) Vitamin – B
C) Vitamin – D
D) Vitamin – E
Answer:
B) Vitamin – B

31. Which of the following is a water-soluble vitamin?
A) Vitamin – A
B) Vitamin – K
C) Vitamin – E
D) Vitamin – C
Answer:
D) Vitamin – C

32. Deficiency of vitamin – A causes
A) Dry Eyes
B) Night blindness
C) Cornea failure
D) All the above
Answer:
D) All the above

33. Which of the following is not a deficiency disease of vitamin – B complex?
A) Beri-Beri
B) Scurvy
C) Fits
D) Pellagra
Answer:
B) Scurvy

AP 7th Class Science Important Questions 1st Lesson Food for Health

34. Deficiency of vitamin – D causes
A) Rickets
B) Scurvy
C) Night blindness
D) Fertility disorders
Answer:
A) Rickets

35. Scurvy caused due to the deficiency of
A) Vitamin – A
B) Vitamin – B
C) Vitamin – C
D) Vitamin – D
Answer:
C) Vitamin – C

36. Fertility disorders may be due to the deficiency of
A) Vitamin – A
B) Vitamin – B
C) Vitamin – D
D) Vitamin – E
Answer:
D) Vitamin – E

37. Somu is suffering from delay in blood clotting during injuries. What might be the reason?
A) Vitamin – A deficiency
B) Vitamin – K deficiency
C) Vitamin – D deficiency
D) Vitamin – E deficiency
Answer:
B) Vitamin – K deficiency

38. This vitamin is responsible for health of the bone and teeth.
A) Vitamin – A
B) Vitamin – B
C) Vitamin – C
D) Vitamin – D
Answer:
D) Vitamin – D

39. Function of vitamin A
A) Health of Nerves
B) Formation of RBC
C) Health of Bone and teeth
D) Health of eye, hair and skin
Answer:
D) Health of eye, hair and skin

AP 7th Class Science Important Questions 1st Lesson Food for Health

40. This vitamin is responsible for health of gums.
A) Vitamin – A
B) Vitamin – B
C) Vitamin – C
D) Vitamin – D
Answer:
C) Vitamin – C

41. Vitamin – E is responsible for
A) Health of Nerves
B) Formation of RBC
C) Health of Bone and teeth
D) Health of eye, hair and skin
Answer:
A) Health of Nerves

42. Citrus fruits are the rich source of this vitamin.
A) Vitamin – C
B) Vitamin – B
C) Vitamin – A
D) Vitamin – K
Answer:
A) Vitamin – C

43. Sunlight is required to form this vitamin in our body.
A) Vitamin – A
B) Vitamin – B
C) Vitamin – D
D) Vitamin – E
Answer:
C) Vitamin – D

44. Eating carrots can prevent
A) Rickets
B) Scurvy
C) Night blindness
D) Fertility disorders
Answer:
C) Night blindness

AP 7th Class Science Important Questions 1st Lesson Food for Health

45. This vitamin play an important role in increasing immunity.
A) Vitamin – A
B) Vitamin – C
C) Vitamin – D
D) Vitamin – K
Answer:
B) Vitamin – C

46. Which vitamin discolourises the iodine paper?
A) Vitamin – A
B) Vitamin – B
C) Vitamin – C
D) Vitamin – D
Answer:
C) Vitamin – C

47. Dietary fibres prevent
A) Rickets
B) Scurvy
C) Night blindness
D) Constipation
Answer:
D) Constipation

48. Anutritive component of our food is
A) carbohydrates
B) proteins
C) fats
D) water
Answer:
D) water

49. Weight of the water in our body is nearly
A) 2/3 of our body weight
B) 3/2 of our body weight
C) 1/5 of our body weight
D) 14 of our body weight
Answer:
A) 2/3 of our body weight

50. Function of water in our body
A) Maintains the temperature of our body
B) Helps in excretion of wastes
C) Helps in easy movement of the food in digestive track
D) All the above
Answer:
D) All the above

AP 7th Class Science Important Questions 1st Lesson Food for Health

51. Irregular bowel movements refer to
A) Rickets
B) Constipation
C) Night blindness
D) Scurvy
Answer:
B) Constipation

52. This may be the cause for constipation
A) poor diet with insufficient fibre
B) poor fluid intake
C) side effect of certain medication blindness
D) all the above
Answer:
D) all the above

53. Food component present more in Black gram
A) carbohydrates
B) proteins
C) fats
D) all the above
Answer:
B) proteins

54. Jaggery is a rich source of
A) Calcium
B) Iron
C) Iodine
D) Sodium
Answer:
B) Iron

55. National Institute of Nutrition (NIN) is located at
A) Delhi
B) Mumbai
C) Pune
D) Hyderabad
Answer:
D) Hyderabad

56. Inadequate proteins in children’s diet for a long-time cause
A) Marasmus
B) Constipation
C) Kwashiorkor
D) Obesity
Answer:
C) Kwashiorkor

57. Inadequate carbohydrates and proteins in children’s diet for a long-time cause
A) Marasmus
B) Constipation
C) Kwashiorkor
D) Obesity
Answer:
A) Marasmus

58. Taking food containing too much fat leads to
A) Marasmus
B) Constipation
C) Kwashiorkor
D) Obesity
Answer:
D) Obesity

59. Which of the following should be taken more in our diet?
A) Cereals
B) Pulses
C) Vegetables
D) Obesity
Answer:
C) Vegetables

60. Which of the following should be taken in very less quantity in our diet?
A) Cereals
B) pulses
C) Vegetables
D) Oils
Answer:
D) Oils

61. How much quantity of milk /curd should be taken every day?
A) 300 ml
B) 100 ml
C) 500 ml
D) 1000 ml
Answer:
A) 300 ml

62. Grains like bajra and ragi are rich in
A) Calcium
B) iron
C) Both A&B
D) Calcium
Answer:
C) Both A&B

AP 7th Class Science Important Questions 1st Lesson Food for Health

63. Which of the following is not a C from the 7 C’s prescribed by FSSAI?
A) Check
B) Clean
C) Control
D) Cover
Answer:
C) Control

II. Fill in the blanks.

1. Eating junk food on a regular basis damages our ………….. system.
2. Grains like bajra and ragi are rich in ………….. and ………….. .
3. Packaged cold drinks contain high amounts of ………….., which is bad for the teeth and bones.
4. Drinking of tea/ coffee less than one hour before and after eating food impairs the absorption of ………….. in the body.
5. Jaggery is a good source of ………….. .
6. Carbohydrates, proteins and fats are required in ………….. quantity. Hence, they are called ………….. .
7. Minerals and Vitamins are required in very ………….. quantity. So, they are called ………….. .
8. Carbohydrates and fats mainly provide ………….. to our body.
9. Sports persons take glucose as it gives ………….. .
10. Carbohydrates are usually present in the form of ………….. and ………….. in the food.
11. Presence of starch is confirmed by doing test.
12. Starch turns into in colour when it come in contact with Iodine solution.
13. ………….. test confirms the presence of sugars.
14. ………….. are needed for the growth and maintenance of our body.
15. ………….. are called body building nutrients.
16. repair and heal the wounds on the body.
17. Proteins turn into ………….. colour when they react with 2% copper sulphate solution and 10% sodium hydroxide solution.
18. Pulses are rich in ………….. .
19. ………….. give more energy when compared to the same amount of carbohydrates.
20. Fats turn the white paper ………….. .
21. ………….. and ………….. help in protecting our body against diseases.
22. ………….. and ………….. are required for strong bones and teeth.
23. ………….. is the mineral responsible for blood production and transfer of oxygen.
24. ………….. is the mineral required for the thyroid hormone secretions.
25. Sea foods are rich source of ………….. .
26. ………….. is the mineral that helps to retain water needed for the body.
27. Weekly Iron Folic Acid Supplementation Scheme was launched to prevent
28. Vitamins – A, D, E, K are ………….. soluble Vitamins.
29. Vitamins – C, B complex are ………….. soluble Vitamins.
30. Health of eye, hair and skin is maintained by the vitamin ………….. .
31. Dry eyes is caused due to the deficiency of the vitamin ………….. .
32. Pellagra is caused due to the deficiency of the vitamin ………….. .
33. Health of skin, teeth, gums and blood cells is maintained by the vitamin ………….. .
34. Eating Citrus fruits can prevent the diseases ………….. .
35. Sun light is required to form the vitamin in our body.
36. ………….. is the disease caused due to the deficiency of vitamin D.
37. Vitamin E is responsible for the health of ………….. .
38. Deficiency of Vitamin E causes ………….. .
39. Vitamin ………….. helps in the clotting of blood when we get wounded.
40. Vitamin ………….. plays an important role in increasing disease resistant or immunity.
41. ………….. paper gets discoloured with vitamin C.
42. The substances which made the iodine paper more discoloured contains more vitamin ………….. .
43. ………….. help in free bowel movement in the digestive tract and prevent the constipation.
44. Water constitutes nearly ………….. of our body weight.
45. ………….. refers to bowel movements that are irregular.
46. A diet that contains all the nutrients in required quantity is called ………….. .
47. NIN is located at ………….. .
48. According to ‘My plate for the day’ by NIN quantity of nuts and seeds recommended is ………….. .
49. Diseases caused by deficiency of certain nutrients are called ………….. .
50. Healthy eating habits and also play a key role in maintaining of health.
51. If the proteins are inadequate in children’s diet for a long time it causes ………….. .
52. If the proteins and carbohydrates are not taken adequately for a long time it causes ………….. .
53. If we take food containing too much fats daily, it leads to ………….. .
Answer:

  1. digestive
  2. Calcium and iron
  3. acid
  4. iron
  5. iron
  6. More, Macro nutrients
  7. Less micro nutrients
  8. energy
  9. instant energy
  10. Starch and sugars
  11. iodine
  12. black blue
  13. Benedict’s reagent
  14. Proteins
  15. Proteins
  16. Proteins
  17. violet
  18. Proteins
  19. fat
  20. translucent
  21. Minerals and Vitamins
  22. Calcium and Phosphate
  23. Iron
  24. Iodine
  25. Iodine
  26. Sodium
  27. Anemia
  28. Fat
  29. water
  30. A
  31. A
  32. B
  33. C
  34. scurvy
  35. D
  36. rickets
  37. nerves and blood cells
  38. Fertility disorders
  39. K
  40. C
  41. iodine
  42. C
  43. Dietary fibres / roughage
  44. 2/3
  45. Constipation
  46. balanced diet
  47. Hyderabad
  48. 30 gms/day
  49. Deficiency diseases
  50. hygiene
  51. Kwashiorkor
  52. Marasmus
  53. obesity

III. Match the following

1.

Group – A Group – B
A) Vitamin A 1) rickets
B) Vitamin B 2) scurvy
C) Vitamin C 3) delay in clotting of blood
D) Vitamin D 4) beri beri
E) Vitamin K 5) dry eyes

Answer:

Group – A Group – B
A) Vitamin A 5) dry eyes
B) Vitamin B 4) beri beri
C) Vitamin C 2) scurvy
D) Vitamin D 1) rickets
E) Vitamin K 3) delay in clotting of blood

2.

Group – A Group – B
A) Micro-nutrient 1) Calcium
B) Strong bones and teeth 2) Iodine
C) Goitre 3) Sodium
D) Retains water in body 4) Carbohydrate
E) Macro-nutrient 5) Vitamins
6) Iron

Answer:

Group – A Group – B
A) Micro-nutrient 5) Vitamins
B) Strong bones and teeth 1) Calcium
C) Goitre 2) Iodine
D) Retains water in body 3) Sodium
E) Macro-nutrient 4) Carbohydrate

3.

Group – A Group – B
A) Scurvy 1) B complex vitamin
B) Fertility disorders 2) Vitamin K
C) Rickets 3) Vitamin C
D) Delay in clotting of blood 4) Vitamin D
E) Beri Beri 5) Vitamin E
6) Vitamin A

Answer:

Group – A Group – B
A) Scurvy 3) Vitamin C
B) Fertility disorders 5) Vitamin E
C) Rickets 4) Vitamin D
D) Delay in clotting of blood 2) Vitamin K
E) Beri Beri 1) B complex vitamin

4.

Group – A Group – B
A) Citrus fruits 1) Calcium
B) Jaggery 2) Iodine
C) Sea foods 3) Proteins
D) Potato 4) Carbohydrate
E) Egg white 5) Vitamin C
6) Iron

Answer:

Group – A Group – B
A) Citrus fruits 5) Vitamin C
B) Jaggery 6) Iron
C) Sea foods 2) Iodine
D) Potato 4) Carbohydrate
E) Egg white 3) Proteins

Do You Know?

→ Weekly Iron Folic Acid Supplementation (W1FS) Scheme was launched in 2012 to prevent anaemia. Under this programme iron tablets (pink/ blue tablets) are given to children studying in classes I-XII. This service is delivered through school teachers. These tablets should be consumed after the main meal of the day otherwise side effects such as nausea may occur. Folic acid is a supplement and needs a food to mix with before entering the blood stream.

CONSTIPATION
→ It is a disorder condition resembling Vibandha described in Ayurveda. It refers to bowel movements that are irregular. It is a very common gastro-intestinal disorder experienced by most people at some time during their life. Constipation may be just due to a poor diet with insufficient fibre, poor fluid intake or a side effect of certain medication.

HEALTH AND HAPPINESS WITH TRADITIONAL FOODS
→ Sunnundalu, boorelu made at our house during the festive season are comes under the list of complete nutrient food. Have you seen the ingredients that your mother uses to make sunnundalu? Add black gram (protein), jaggery (carbs, iron), ghee(fats) and pressed into dough to make sunnundalu. Boiled chenadal is mixed with jaggery to make poornam. It is dipped in the mixture of black gram and rice flour and water.Now this balls of poornam are cooked in oil to make boorelu (poornalu). These help children to grow well. That is why these must be cooked and shared with everyone. Most of the eateries available at Sweet Stalls are not just whole foods, they are not just real nutrients. So eat homemade janthikalu, garelu, sunnundalu, laddus well.

→ Pizza, burgers, chips, fast foods, noodles, cool drinks etc., are junk foods. They consists of more fats and no fibres. They cannot be digested easily. Eating junk food on a regular basis damages our digestive system.Our body is being deprived of the other required nutrients. It leads to an increased risk of obesity and other health issues.

AP 7th Class Science Important Questions 1st Lesson Food for Health

ORGANIC FOODS
→ The method of farming using biofertilizers and biopesticides to keep the soil alive is called Organic farming. The food items made of fruits and vegetables grov under organic farming are called Organic foods. These are good for health. Now a days farmers and people are showing interest on organic farming and organic food items.