AP 6th Class English Important Questions Chapter 5 At the Vegetable Shop

AP State Syllabus 6th Class English 5th Lesson Important Questions and Answers At the Vegetable Shop

Reading Comprehension Textual Passages

Question 1.
Read the following text carefully.

Ramu’s mother is busy at home. She sends him to buy vegetables. Ramu goes to a vegetable shop, with a bag in his hand.
Vendor : Hi Ramu! You have come alone today.
Ramu : Hi uncle. My mother is very busy now. My aunt’s family is coming. So, she has sent me here.
Vendor : What do you like to buy today?
Ramu : My mother asked me to buy more vegetables today.
Vendor : Well, pick the vegetables you want to buy.
(Ramu looks at the vegetables and listens to them speaking)
Ramu : Buy me! Buy me! You can eat me raw or cooked. You can prepare a curry or sambar. I will keep your eyes sparkling.

Now, answer the following questions.
1. Who sent Ramu to buy vegetables?
Answer:
Ramu’s mother

2. Why did Ramu’s mother send Ramu to buy vegetables?
Answer:
Because she was busy at home.

3. How can we eat carrot?
Answer:
We can eat carrot raw or cooked.

4. Which vegetable is good for our eyesight?
Answer:
Carrot

5. Apart from the vendor, who is speaking to Ramu?
Answer:
Vegetables

AP 6th Class English Important Questions Chapter 5 At the Vegetable Shop

Question 2.
Read the following text carefully.

Spinach : Hey! Look at me. I give you a lot of iron content. You’ll be robust if you eat me!
Brinjal : Hi Ramu! Try me. I am the queen of vegetables. See, I have a crown on my head. Even poets wrote poems and songs on my taste.
Potato : Ramu! Why don’t you buy me? People across the world prefer to eat me. I have fibre, potassium and vitamins that keep you strong.
Pumpkin : Look at me! I’m very sweet. Though I am fat and round, I keep you thin!

Now, answer the following questions.
1. Which vegetable gives us iron content?
Answer:
Spinach

2. Who is the queen of vegetables?
Answer:
Brinjal

3. Who is potato talking to?
Answer:
Ramu

4. How are potatoes helpful for us?
Answer:
They give us fibre, potassium and vitamins that keep us strong.

5. Which vegetable looks fat and round?
Answer:
Pumpkin

Question 3.
Read the following text carefully.

Curry leaves : Oh! Don’t forget us! You need us in all spicy foods and chutneys. I give aroma to your dish. Remember, I keep your eyes and hair healthy.
Ramu : How shall I buy all these vegetables? Mother gave me only Rs. 80/-. Can I carry this pumpkin home? Let me see.
(Suddenly Ramu sees a purse among the pumpkins.)
Ramu : Uncle! I found a purse here. Whose purse is this?
Vendor : Oh! It is my purse. Perhaps it slipped from my pocket while unloading the vegetables from the bullock-cart. Thank you, Ramu!
Ramu : Is everything okay, uncle?
Vendor : Thank God! My purse is intact. I got my ATM card and money back.

Now, answer the following questions.
1. What gives aroma to our dishes?
Answer:
Curry leaves

2. How much money does Ramu have?
Answer:
Rs. 80 only

3. Where did Ramu find a purse?
Answer:
Among pumpkins

4. Whose purse is it?
Answer:
The vendor’s purse

5. What does the purse contain?
Answer:
An ATM card and money

AP 6th Class English Important Questions Chapter 5 At the Vegetable Shop

Question 4.
Read the following text carefully.

Ramu : Uncle! I want to buy all kinds of vegetables. But I don’t have enough money. Give me one kg of brinjals, half a kg of potatoes and some curry leaves.
Vendor : Ramu! Take whatever you want. You need not pay for the vegetables you buy today.
Ramu : Thank you uncle. Then I will buy half a kg each of all the vegetables.
Vendor : Do you need a polythene bag?
Ramu : No, uncle! I never use polythene bags. I always carry a jute bag with me.
Vendor : That’s good, Ramu!
Ramu : Oh! It’s 9 o’clock! It’s getting late! My mother is waiting for me. Bye, uncle!
Vendor : See you tomorrow!

Now, answer the following questions.
1. What does Ramu want to buy?
Answer:
All kinds of vegetables

2. What does the vendor offer?
Answer:
He offered vegetables free of cost.

3. Why does the vendor offer vegetables without payment?
Answer:
Because Ramu found his lost purse.

4. Which bag does Ramu always carry with him?
Answer:
A jute bag

5. What kind of boy is Ramu?
Answer:
Honest

Read it yourself

Question 5.
Read the following passage carefully.

Long ago there lived two brothers, Abhi and Adi. They loved each other very much. They worked day and night in their fields…and always had the highest yield in their area.

One day while sacking and dividing the paddy harvest Adi, the elder brother thought “Brother Abhi has a big family. My family is a smellier one. So, I will put an extra bag of paddy in his store and not tell him.”

Now, answer the following questions.
1. Who were the two brothers?
Answer:
Abhi and Adi

2. How did they work?
Answer:
Day and night/They worked very hard.

3. What were the two brothers?
Answer:
They were farmers.

4. Who was the elder brother?
Answer:
Adi

5. Who had big family?
Answer:
Abhi

AP 6th Class English Important Questions Chapter 5 At the Vegetable Shop

Question 6.
Read the following passage carefully.

So, late that night, he carried a bag of paddy to his brother’s storeroom. The next day, Adi was surprised to find that he still had the same number of paddy bags as he had before. “This is surprising! I kept a paddy bag in my brother’s store! Well, I will just carry another bag of paddy to my brother’s storeroom tonight!”

That night he took another bag of paddy and started inwards his brother’s storeroom. But he saw another person coming towards his storeroom with a heavy bag on his back. The two brothers put down their bags and hugged each other and laughed for a long time. Both of them thought that the other needs an extra bag of paddy.

Now, answer the following questions.
1. Why was Adi surprised?
Answer:
He found the same number of paddy bags as he had before in his storeroom.

2. What did he want to do again?
Answer:
He wanted to keep another bag of paddy in his .brother’s storeroom.

3. Who was the another man carrying the bag?
Answer:
Abhi

4. What did both of them think?
Answer:
They thought that the other needs an extra bag of paddy.

5. How did they feel when they found each other carrying paddy bags?
Answer:
They hugged each other and laughed for a long time.

Unseen Comprehension

Question 7.
Read the following passage.

Ibrahim was a poor man. He was very honest. He worked as a watchman in a mango grove.

One day his master went to the garden and said, “Ibrahim, a few guests are visiting us tomorrow. Please bring some good mangoes to my house. Bring the sweet ones.”

The next day Ibrahim picked some mangoes and put them in a basket. He took the mangoes to his master’s house. His master felt happy because the mangoes were big in size and yellow in colour. The master thought the mangoes would be sweet.

Now, answer the following questions.
1. Who were visiting the master’s house?
Answer:
A few guests were visiting the master’s house.

2. Where did Ibrahim take the mangoes ?
Answer:
Ibrahim took the mangoes to his master’s house.

Choose the correct answer from the choices given.
3. The master asked Ibrahim to bring ………….
A) big mangoes
B) yellow mangoes
C) sweet mangoes
Answer:
C) sweet mangoes

4. The master thought the mangoes would be ………….
A) sour
B) sweet
C) big and yellow
Answer:
B) sweet

5. Which of the following statements is True?
A) Ibrahim worked as a gardener in a mango grove.
B) Ibrahim picked some mangoes and put them in a box.
C) Ibrahim was poor but very honest.
Answer:
C) Ibrahim was poor but very honest.

Interpretation Of Non-Verbal Information

Question 1.
Study the bus timings from Hyderabad to Bengaluru.

Types of Buses Departure from Hyderabad Arrival at Bengaluru
1) Super Deluxe I 6.00 a.m 6.00 p.m
2) Super Express I 8.00 a.m 8.30 p.m
3) Semi Luxury 11.15 a.m 11.30 p.m
4) Super Express II 2.45 a.m 1.15 a.m6
5) Super Deluxe II 6.30 p.m 6.30 a.m

Now, answer the following questions.
1. When does the first bus start from Hyderabad?
Answer:
6.00 a.m.

2. When does Super Deluxe I arrive at Bengaluru?
Answer:
6.00 p.m.

Choose the correct answer from the choices given.
3. How many Super Deluxe buses go to Bengaluru every day?
A) Three
B) Four
C) Two
Answer:
C) Two

4. When does the Semi Luxury, bus reach Bengaluru?
A) 11:30 p.m
B) 3:15 a.m
C) 6:30 a.m
Answer:
A) 11:30 p.m

5. Which of, the following statements is True?
A) The Semi Luxury bus reaches Bengaluru at 11:30 p.m.
B) Super Deluxe I departures from Hyderabad at 6:30 a.m.
C) Three Super Deluxe buses go to Bengaluru every day.
Answer:
A) The Semi Luxury bus reaches Bengaluru at 11:30 p.m.

Vocabulary

I. Choose the words with similar meanings (Synonyms) from the list given to the words underlined.
1) [fat, few, vigorous, plenty]
Spinach : Hey ! Look at me. I give you a lot of (a) iron content. You’ll be robust (b) if you eat me!
Answeer:
a) plenty
b) vigorous

2) [delicious, edible, hefty, normal]
Pumpkin : Look at me! I’m very sweet (a). Though I am fat (b) and round, I keep you think!
Answer:
a) delicious
b) hefty

3) [peculiar, vigorous, aromatic, tasteless]
You need us in all spicy (a) foods and chutneys. I give aroma to your dish. Remember, I keep your eyes and hair healthy (b).
Answer:
a) aromatic
b) vigorous

4) [suffer, sufficient, a few, a number of]
But 1 don’t have enough (a) money. Give me one kg of brinjals, half a kg of potatoes, and some (b) curry leaves.
Answer:
a) sufficient
b) a few

AP 6th Class English Important Questions Chapter 5 At the Vegetable Shop

II. Write the opposite words of the underlined words.

1) Carrot: Buy me! You can eat me raw or cooked (a). You can prepare a curry or sambar. I will keep your eyes sparkling (b).
Answer:
a) uncooked
b) dull

2) Spinach : Hey! Look at me. I give (a) you a lot of iron content. You’ll be robust (b) if you eat me!
Answer:
a) take
b) weak

3) Potato : Ramu ! Why don’t you buy me? People across the world prefer (a) to eat me. I have fibre, potassium, and vitamins that keep you strong (b).
Answer:
a) dislike
b) weak

4) Vendor : Thank God ! My purse is intact (a). I got my ATM card and money back.
Ramu : Uncle! I want to buy all kinds of vegetables. Blit I don’t have enough (b) money.
Answer:
a) damaged
b) insufficient

III. Fill in the blanks with the right form of the words given in the brackets.

1) Vendor : Hi! Ramu ! You have come ______ (a) (alone/lonely) today.
Ramu : Hi! Unicle. My mother is very busy now. My aunt’s family is ______ (b) (come/coming). So, she has sent me here.
Answer:
a) alone
b) coming

2) Spinach : Hey! Look at me. I give you a lot of iron ______ (a) (content/contented). You’ll be ______ (b) (robust/robustly) if you eat me !
Answer:
a) content
b) robust

3) Pumpkin : Look at me ! I’m very ______ (a) (sweet/sweety). Though I am fat and round, I keep you ______ (b) (think/thought).
Answer:
a) sweet
b) think

AP 6th Class English Important Questions Chapter 5 At the Vegetable Shop

IV. Complete the following words using “ee, eo, oe, oo or ou”.

1) Ramu ! Why don’t y_ _ buy me? P_ _pie across the world prefer to eat; me.
2) Though I am fat and r_ _nd, I k_ _p you think!
3) Oh! Don’t forget us ! You n_ _d us in all spicy f_ _ds and chutneys.
4) But I don’t have en_ _gh money. Give me one kg of brinjals, half a kg of potat _ _s and some curry leaves.
Answer:
1) you, People
2) round, keep
3) need, foods
4) enough, potatoes

V. Complete the following words with die suitable suffixes given in the brackets.

1) It’s gett___ (ing/ting) late !
2) My mother is wait___ (ting/ing) for me.
3) One day Adi was sacking and divid___ (eing/ing) the paddy harvest.
4) So, late that night, he carr___ (yied/ied) a bag of paddy to his brother’s storeroom.
5) One day they were travell___ (ing/eing) through a forest.
Answer:
1) getting
2) waiting
3) dividing
4) carried
5) travelling

VI. Identify the wrongly spelt word and write its correct spelling

1) curry, polithene, remember, suddenly
Answer:
polythene

2) perhaps, uncle, clock, unloding
Answer:
unloading

3) potatos, brinjals, curry leaves, spinach
Answer:
potatoes

4) busy, prefar, strong, people
Answer:
prefer

5) fiber, potassium, vitamins, sweet
Answer:
fibre

AP 6th Class English Important Questions Chapter 5 At the Vegetable Shop

VII. Arrange the following words under the correct headings.

1) [onion, egg plant, okra, ginger]

Aromatic vegetables Fruit vegetables
1) onion 1) egg plant
2) ginger 2) okra

2) [bottlegourd, gherkins, guava, pineapple]

Fruits Vegetables
1) guava 1) bottlegourd
2) pineapple 2) gherkins

3) [jealousy, affection, hatred, love]

Good qualities Bad qualities
1) affection 1) jealousy
2) love 2) hatred

4) [heavy, sacking, hugging, fat]

Qualities Activities
1) heavy 1) sacking
2) fat 2) hugging

Grammar

I. Read the following passage and correct the underlined parts. Rewrite the corrected parts in the space provided.

1. Once in a small village near the mountains lived a (1) old farmer and his wife. They had know (2) children. They were very old. One morning the old man wake up (3) eariy. He climbed the mountain so (4) slowly.
Answer:
1) an
2) no
3) woke up
4) very

2. Charaka was the first person to find about (1) what actually makes a human being fall sick. Though (2) a great physician, he presented the concepts of digestion, metabolism or (3) immunity. He gave the number of bones present on (4) the human body including teeth.
Answer:
1) out
2) As
3) and
4) in

AP 6th Class English Important Questions Chapter 5 At the Vegetable Shop

II. Complete the following passage choosing the right words from the choices given below. Each blank is numbered and four choices are given. Choose the correct answer and write (A), (B), (C) or (D) in the blanks.

1. Once upon a time, ______ (1) lived a rich man ______ (2) had a beautiful garden. There were different kinds of sweet ______ (3) plants and trees laden ______ (4) fruits.
1. A) then B) there C) their D) that
2. A) which B) what C) who D) when
3. A) smelling B) smelled C) smell D) smells
4. A) among B) with C) on D) by
Answer:
1 – B
2 – C
3 – A
4 – B

2. Soyabeans have twice the protein that meat and milk have. Proteins help the body to ______ (1). Milk and meat ______ (2) costly these days. ______ (3) families can use soyabeans ______ (4) a healthy and cheaper diet.
1. A) growth B) grown C) growing. D) grow
2. A) are B) is C) are being D) instead
3. A) Because B) So C) However D) Have been
4. A) in B) as C) for D) ort
Answer:
1 – D
2 – A
3 – B
4 – B

III. Fill in the blanks with the correct forms of verbs given in brackets.

When Rohit went to the school, the school bell ______ (1) (ring). Most of the students ______ (2) (run). Teachers ______ (3) (talk) with each other. The headmaster ______ (4) (walk) in the garden. The peon ______ (5) (bring) attendance registers. Ramu ______ (6) (do) his work. Rahul ______ (7) (water) the plants. Priya ______ (8) (stand) under the tree. Swetha ______ (9) (count) the beads. Srinivas ______ (10) (sing) a song. The village headman ______ (11) (go) towards the headmaster.
Answer:

  1. was ringing
  2. were running
  3. were talking
  4. was walking
  5. was bringing
  6. was doing
  7. was watering
  8. was standing
  9. was counting
  10. was singing
  11. was going

AP 6th Class English Important Questions Chapter 5 At the Vegetable Shop

IV. Read the following sentences and fill in the blanks with the correct forms of verbs given in brackets.

1. Bhaskat ______ (play) cricket every Sunday.
2. We sometimes ______ (go) to library.
3. Yesterday, we ______ (talk) on the phone.
4. Mr. Bharadwaj ______ (start) this school in 2015.
5. I ______ (wake up) late this morning.
6. Last summer, we ______ (stay) at our uncle’s home.
7. Last night, she _____ (travel) to Delhi.
8. Right now, my father ______ (talk) to his friend.
9. At present, they ______ (work) with a foreign company.
10. While I ______(read) a novel, she ______ (cook) food.
11. They ______ (play) football when it started to rain.
12. Look at the clouds, I think that it ______ (rain) in a few minutes.
13. Next Sunday, I ______ (leave) for Hyderabad.
14. The match ______ (start) within a few minutes.
15. If you work hard, you ______ (get) good result.
16. We ______(play) a friendly match this evening.
Answer:
1) plays
2) go
3) talked
4) started
5) work up
6) stayed
7) travelled
8) is talking
9) are working
10) was reading, was cooking
11) were playing
12) will rain
13) shall leave
14) will start
15) will get

V. Change the following sentences (Past Tense) from Active Voice to Passive Voice.

1 The C.M. opened the exhibition.
2. Columbus discovered America.
3. Valmiki wrote the Ramayana.
4. They told her the truth.
5. Everyone praised him.
6. He killed a snake.
7. They painted the house.
8. She sang a song.
9. They pulled down the old house.
10. I wrote a letter.
11. My father brought a dozen apples.
12. He posted the letter.
13. The peon rang the bell.
14. The teacher beat him.
15. He lifted a heavy box.
Answer:
1. The exhibition was opened by the C.M.
2. America was discovered by Columbus.
3. The Ramayana was written by Valmiki.
4. The truth was told to her by them. (OR) She was told the truth by them.
5. He was praised by everyone.
6. A snake was killed by him.
7. The house was painted by them.
8. A song was sung by her.
9. The old house was pulled down by them.
10. A letter was written by me.
11. A dozen apples were brought by my father.
12. The letter was posted by him.
13. The bell was rung by the peon.
14. He was beaten by the teacher.
15. A heavy box was lifted by him.

Creative Expression

Question 1.
Imagine that you are the secretary of the Environment Club of your school. Write an announcement suggesting that your school will organise a tree plantation week in the next month.
Answer:

ANNOUNCEMENT
Z.P. High School, Velur

Date : 22.6.20xx

Dear Friends,
All of you are aware that Government has announced the ‘Plantation Week’ in the first week of July. In order to prove ourselves future citizens of our country, we are going to organise a one day camp in our school. The Municipal Commissioner, Chilakaluripet has promised to supply 500 plants. We will have the programme on 6th July. It starts at 10 a.m sharp. The Municipal Chairperson is going to inaugurate the programme. So, all of you are humbly requested to make it a grand success.

Secretary,
Environment Club,
Z.P. High School, Velur.

AP 6th Class English Important Questions Chapter 5 At the Vegetable Shop

Question 2.
Write a letter to your friend on the importance of planting trees and how you will protect them.
Answer:

Vijayawada.
15th October, 20xx.

My dear friend Raju,
I am doing well and hope you are also doing well. In this letter, I would like to write to you on the importance of planting trees and how to protect trees in your surroundings.
Trees are the most useful things in this world. Therefore it is our responsibility to protect trees. We must educate everyone about the value of trees. We must avoid felling trees. We must go on planting trees regularly. We must make authorities discharge their duties in protecting trees and promoting greenery all around.

Yours lovingly,
xxxx

Address on the envelope :
To
B. Raju,
S/o Mr. Avinash,
D. No. : 1 8-208,
2nd Line, Brodipet,
Guntur,
A.P.

AP 6th Class English Important Questions Chapter 5 At the Vegetable Shop

Question 3.
Look at the pictures and develop a story by using the words given in the box. Give a suitable title to the story.
AP 6th Class English Important Questions Chapter 5 At the Vegetable Shop 1
hare – tortoise – forest – proud hare – see – tortoise – walk – slow – laugh – challenge – in a race – tortoise – agree – start – race – hare – fast – tortoise – far behind – hare – slept – under – tree – tortoise – move – slow – steady – reach – goal – won – race.
Answer:
The Hare and the Tortoise
Once there lived a hare and a tortoise in a forest. One day the hare saw the tortoise walking slowly and laughed at it. The hare was proud of himself and challenged the tortoise in the running race. The tortoise agreed. They started the race. The hare ran very fast but the tortoise walked slowly. The proud hare looked back and the tortoise was not visible to its eye. So, it sat under a tree and slept off soon. The tortoise moved on and on, saw the hare sleeping, and moved on slowly towards its goal. Finally, the tortoise won the race.

Moral: Pride goes before a fall.

These AP 6th Class English Important Questions 5th Lesson At the Vegetable Shop will help students prepare well for the exams.