AP 6th Class English Important Questions Chapter 2 The Snake Catcher

AP State Syllabus 6th Class English 2nd Lesson Important Questions and Answers The Snake Catcher

Reading Comprehension

Question 1.
Read the following passage carefully.

Once there was a man in a town in Iraq. He was a snake catcher. He caught different kinds of snakes and let them dance in bazaars as it was his livelihood. As the days went on, it became very common to the townspeople. They lost interest in those street performances. Hence, the snake catcher decided to go to the cold and snowy mountains in search of new kinds of snakes. He wanted to display them to the townspeople and thereby raise a few coppers from the large crowd.

Now, answer the following questions.
1. Where did the shake catcher live?
Answer:
In a town in Iraq

2. What did he do with the snakes?
Answer:
He let them dance in bazaars.

3. Why did he let them in bazaars?
Answer:
Because it was his livelihood.

4. Why did the town people lose interest in those street performances?
Answer:
Because it became very common to them.

5. Why did he decide to go to the snowy mountains?
Answer:
To bring new kinds of snakes

6. What did the snake catcher decide?
Answer:
He decided to go to the cold and snowy mountains in search of new kinds of snakes.

7. Why did he want to display new kinds of snakes?
Answer:
to raise a few coppers from the large crowd

AP 6th Class English Important Questions Chapter 2 The Snake Catcher

Question 2.
Read the following passage carefully.

Foolish man that he was, he searched through the snowy mountains. He found a terrible and fierce-looking dragon which seemed quite dead from the cold (but it was in dormant state). It was big and looked attractive in golden yellow colour. He tied it up with a string, and carried it down to the town. He was dreaming that this mighty dragon would change his fate. People would admire his brave act and treat him in a ceremonial way. He might get a lot of money so that he could lead a luxurious life.

Now, answer the following questions.
1. Who is referred to as ‘foolish man’?
Answer:
The snake catcher

2. What did he find in the snowy mountains?
Answer:
A terrible and fierce-looking dragon

3. How was the dragon when it was found by the man?
Answer:
It was in a dormant state. It seemed quite dead from the cold.

4. How did the dragon look?
Answer:
It looked attractive in golden yellow colour.

5. How did he bring down the dragon?
Answer:
He tied it up with a string and carried it down to the town.

6. What was he dreaming?
Answer:
He was dreaming that the mighty dragon would change his fate.

7. What did he expect from the town people?
Answer:
People would admire his brave act and treat him in a ceremonial way.

8. What kind of life did he expect in future?
Answer:
Luxurious life

AP 6th Class English Important Questions Chapter 2 The Snake Catcher

Question 3.
Read the following passage carefully.

The town people, who came from far and near, looked eagerly at it. They rallied around the dragon, and the crowd grew so thick that people jostled against one another, all craning their necks to catch a glimpse of that fierce and terrible dragon. They were really astonished. Th<;y had never seen such a strange creature. It was bigger than any snake they had ever seen before.

In the town, the sun grew hotter and by the warmth of its rays, the dragon began to emerge slowly from its frozen state. It had not been dead at all but merely frozen without outward movement. Slowly the dragon started moving. Soon it made a loud noise.

Now, answer the following questions.
1. What did the town people look eagerly?
Answer:
They looked at the dragon eagerly.

2. Why did the town people look at it eagerly?
Answer:
Because it looked strange.

3. Why did they crane their legs?
Answer:
To catch a glimpse of that fierce and terrible dragon

4. Why were they really astonished?
Answer:
Because they had never seen such a strange creature.

5. What made the dragon emerge from frozen state?
Answer:
The sun’s rays

6. How was the dragon before moving?
Answer:
It was in frozen state.

7. Who jolted to see the dragon?
Answer:
The town people

AP 6th Class English Important Questions Chapter 2 The Snake Catcher

Question 4.
Read the following passage carefully.

The town people were filled with terror at the sight of the fierce dragon. They could not believe what was going on! The snake catcher said that he had killed the dragon. But this dragon came back from the dead as it was! They ran away from it in panic, crushing each other as they fled. Shrieks filled the streets.

The dragon, mighty serpent that it was, devoured whoever was in its path, and finding a pillar, entwined itself around it, eating alive the man who thought he had easily captured a terrible and fierce-looking dragon.

Now, answer the following questions.
1. What made the town people feel terror?
Answer:
The fierce-looking dragon

2. What did the snake catcher say?
Answer:
He said that he had killed the dragon.

3. What made the people run away in panic?
Answer:
The dragon coming back alive

4. What was described as mighty-serpent?
Answer:
The dragon

5. What did the dragon do when it came back alive?
Answer:
It devoured whoever was in its path.

6. What happened to the snake-catcher?
Answer:
He was eaten by the dragon.

7. Why did it become easy for him to capture it?
Answer:
Because it was in frozen state.

AP 6th Class English Important Questions Chapter 2 The Snake Catcher

Question 5.
Read the following lines carefully.

Rise, brothers, rise; the wakening skies pray to the morning light,
The wind lies asleep in the arms of the dawn like a child that has cried all night.
Come, let us gather our nets from the shore and set our catamarans free,
To capture the leaping wealth of the tide, for we are the kings of the sea!

Now, answer the following questions.
1. What did the fisherman tell other fishermen?
Answer:
To wake up

2. What does the phrase ‘the leaping wealth of the tide’ refer to?
Answer:
Fishes in the sea

3. Who is the speaker of this stanza?
Answer:
The fisherman

4. Who are referred to as ‘brothers’?
Answer:
The fellow fishermen

5. Where does the wind lie asleep?
Answer:
In the arms of the dawn like a child

6. Who are the kings of the sea?
Answer:
The fishermen

AP 6th Class English Important Questions Chapter 2 The Snake Catcher

Question 6.
Read the following lines carefully.

No longer delay, let us hasten away in the track of the seagull’s call,
The sea is our mother, the cloud is our brother, the waves are our comrades all.
What though we toss at’the fall of the sun where the hand of the sea-god drives?
He who holds the storm by the hair, will hide-in his breast our lives.

Now, answer the following questions.
1. How will the sea-god take care of the fisherman’s lives?
Answer:
fty keeping the storm away

2. What is a seagull?
Answer:
A sea bird

3. Which word in this stanza refers to’friends’?
Answer:
Comrades

4. Why does the poet say,’The sea is our mother.’?
Answer:
Because they earn their living depending on the sea.

5. “Why do you think the poet asks the fishermen to follow the seagull’s call?”
Answer:
Because the seagull only knows where the fish is and will lead them to that place to fish.

6. What is the poet asking her’brothers’to do?
Answer:
To wake up and to start their journey

AP 6th Class English Important Questions Chapter 2 The Snake Catcher

Question 7.
Read the following lines carefully.

Sweet is the shade of the coconut glade, and the scent of the mango grove,
And sweet are the sands at the full o’ the moon with the sound of the voices we love;
But sweeter, O brothers, the kiss of the spray and the dance of the wild foam’s glee;
Row, brothers, row to the edge of the verge, where the low sky mates with the sea.

Now, answer the following questions.
1. Who is the speaker of these lines?
Answer:
The fisherman

2. What are sweet things?
Answer:
The shade of the coconut glade and the scent of the mango grove

3. What are sweeter?
Answer:
The kiss of the spray and the dance of the wild foam’s glee

4. What does ‘the edge of the verge’ refer to?
Answer:
The bank of the sea / The sea shore

5. What makes the wild foam dance?
Answer:
The movements of the waves (The forward and backward movements of the waves)

Unseen Comprehension

Question 8.
Read the following passage.

It was a Sunday evening. Shankar was returning home on his bicycle after a foot¬ball match. It was getting dark and there was no moonlight. As he was in a hurry to get home, he took the shortest way. On the Way he reached his father’s pearl shop. He saw some thieves stealing bags of pearl from his father’s shop: They were putting the bags in a jeep. Shankar hid behind a tree. When the thieves went back into the shop, Shankar went to the jeep. He let out the air from all the tyres-. He went to the nearby police station and reported about the thieves. The police came to the spot and arrested them. Everyone praised Shankar for his courage.

Now, answer the following questions.
1. What did Shankar do on the Sunday evening?
Answer:
He played football.

2. Why did he take the shortest way?
Answer:
Because he was in a hurry to get home.

Choose the correct answers from the choices given below.
3. Where did Shankar hide?
A) Behind the jeep
B) Behind a car
C) Behind a tree
Answer:
C) Behind a tree

4. What were they bringing in the bags?
A) Money
B) Gold
C) Pearls
Answer:
C) Pearls

5. Which of the following statements is True?
A) Shankar was a timid boy.
B) Shankar fought with the thieves bravely.
C) People praised Shankar for his courage and bravery.
Answer:
C) People praised Shankar for his courage and bravery.

AP 6th Class English Important Questions Chapter 2 The Snake Catcher

Question 9.
Read the following passage.

This is a story from real life. The place was a farmhouse near Trondheim in Norway. It was June 1932. A four-year old child, Svenhild Hansen, was playing in the yard in front of the farmhouse. Suddenly a large eagle came down. It caught hold of the child in its claws and flew up. Luckily, only the child’s dress was held in its claws, so the child was not hurt. The big bird carried the child to near its nest on a high rock. Surprisingly, the little child was fast asleep when her parents reached there.

Now, answer the following questions.
1) Who is the girl in the story?
Answer:
Svenhild Hansen

2) How old was she?
Answer:
She was four years old.

Choose the correct answer from the choices given.
3) The girl belongs to
A) China.
B) Japan.
C) Norway.
Answer:
C) Norway.

4) When the eagle came down, the child
A) was sleeping.
B) was playing in the yard.
C) was drinking milk.
Answer:
B) was playing in the yard.

5) Which of the following statementsls True?
A) The eagle carried the child to near its nest on a high rock.
B) The child was badly hurt.
C) The story happened in June, 1930.
Answer:
A) The eagle carried the child to near its nest on a high rock.

Interpretation Of Non-Verbal Information

1. Study the table which gives the ages of five girls and the classes in which they study.
Name Age Class
1) Sravya 14 years X
2) Sunny 12 years VII
3) Sowjanya 12 years VIII
4) Sai Vani 13 years IX
5) Radha 11 years VII

Now, answer the following questions.
1) Which girl is in class IX?
Answer:
Sai Vani

2) How old is Sunny?
Answer:
Sunny is 12 years old.

Choose the correct answers from the choices given.
3) Who is older than Sai Vani?
A) Radha
B) Sunny
C) Sravya
Answer:
C) Sravya

4) Who is the youngest of all the girls?
A) Radha
B) Sunny
C) Sravya
Answer:
A) Radha

5) Which of the following statements is True?
A) Sowjanya is In class Vll.
B) Sai Vani is younger than Sunny.
C) Sunny and Radha are in the same class.
Answer:
C) Sunny and Radha are in the same class.

Vocabulary

I. Choose the words with similar meanings (Synonyms) from the list given to the words underlined.
1) [shallow, play, big, exhibit]
He wanted to display (a) them to the town people and thereby raise a few coppers from the large (b) crowd.
Answer:
a) exhibit
b) big

2) [strange, huge, state, destiny]
He was dreaming that this mighty (a) dragon would change his fate (b)
Answer:
a) huge
b) destiny

3) [ordinary, peculiar, muscular, surprised]
They were really astonished (a). They had never seen such a strange (b) creature.
Answer:
a) surprised
b) peculiar

4) [fright, appearance, faith, site]
The town people were filled with terror (a) at the sight (b) of the fierce dragon.
Answer:
a) fright
b) appearance

AP 6th Class English Important Questions Chapter 2 The Snake Catcher

II. Write the opposite words of the underlined words.

1) He wanted to display them tot he town people and thereby raise a few (a) coppers from the large (b) crowd.
Answer:
a) many.
b) small/tiny

2) Foolish (a) man that he was, he searched through the snowy mountains. He found a terrible and fierce-looking dragon which seemed quite dead from the cold (b).
Answer:
a) Wise
b) hotness

3) People would admire (a) his brave act and treat him in a ceremonial (b) way.
Answer:
a) criticise/blame
b) informal

4) They had never (a) seen such a strange (b) creature.
Answer:
a) always
b) familiar

AP 6th Class English Important Questions Chapter 2 The Snake Catcher

III. Fill in the blanks with the right form of the words given in the brackets.

1) He found a _____ (a) (terrible/terribly) and fierce-looking dragon which seemed _____ (b) (quitely/quite) dead from the cold.
Answer:
a) terrible
b) quite

2) He might get a lot of money so that he could lead a _____ (a) (luxury/luxurious) life. He _____ (b) (reached/reach) a bazaar in the town.
Answer:
a) luxurious
b) reached

3) They were _____ (a) (real/really) astonished. They had never seen such a strange creature. It was _____ (b) (bigger/biggest) than any snake they had ever seen
before.
Answer:
a) really
b) bigger

AP 6th Class English Important Questions Chapter 2 The Snake Catcher

IV. Complete the following words using “au, ea, oo, ou, or ue”.

a) c_ _ght
b) livelih_ _d
c) s_ _rch
d) thr_ _gh
e) m_ _ntain
f) l_ _k
g) col_ _r
h) cr_ _ture
Answer:
a) caught
b) livelihood
c) search
d) through
e) mountain
f) look
g) colour
h) creature

V. Complete the following words with thte suitable suffixes given in the brackets.

1) It was big and looked attractive in gold _____ (en/n) yellow colour. He bundled up the cold creature in a cloth and tied it up with a string, and carr _____ (ied / yed) it down to the town.
2) They were real _____ (y/ly) astonished. They had never seen such a strange creat _____ (ure/ere)
3) In the town, the sun grew hotter and by the warm _____(th/eth) of its rays, the dragon began to emerge slowly from its froz (en / in) state.
Answer:
1) golden, carried
2) really, creature
3) warmth, frozen

VI. Identify the wrongly spelt word and write its correct spelling in the space provided.

1) movement, serpant, search, rally
Answer:
serpent

2) emarge, glimpse, against, warmth
Answer:
emerge

3) merely, hoter, jostle, fierce
Answer:
hotter

4) soon, around, fill, panick
Answer:
panic

AP 6th Class English Important Questions Chapter 2 The Snake Catcher

VII. Arrange the following words under the correct headings.
1) [child, sky, sea, comrade]

Natural Things People
1) sky 1) child
2) sea 2) comrade

2) [earth, interest, sand, fate]

Abstract Things Natural Things
1) interest 1) earth
2) fate 2) sand

3) dreaming, dormant, snowy, display

Qualities Activities
1) dormant 1) dreaming
2) snowy 2) display

4) [street, park, engineer, lawyer]

Persons Places
1) engineer 1) street
2) lawyer 2) park

VII. Fill in the blanks choosing the suitable words from those given in the box.

1) [sell, display, raise]
He wanted to _____ (a) them to the town people and thereby coppers from the large crowd _____ (b) a few coppers from the large crowd.
Answer:
a) display
b) raise

2) [luxurious, terrible, ceremonial]
People would admire his brave act and treat him in a _____ (a) way. He might get a lot of money so that he could lead a _____ (b) life.
Answer:
a) ceremonial
b) luxurious

3) [big, strange, bigger]
They had never seen such a _____ (a) creature. It was _____ (b) than any snake they had ever seen before.
a) strange
b) bigger

4) They ran away from it in _____ (a) crushing each other as they fled. _____ (b) filled the streets.
Answer:
a) panic
b) Shrieks

Grammar

I. Read the following passage and correct the underlined parts. Rewrite the corrected parts in the space provided. ’ ‘

1. Vikram Sarabhai was born in (1) 12th August 1919 in Ahmedabad. He had his schooling at (2) Ahmedabad. He Had power in (3) imagination and wisdom. He devoted himself to the growth in (4) science.
Answer:
1) on
2) in
3) of
4) of

2. The banyan tree is a (1) biggest of all the trees. We do not find them on (2) cities. They spread about (3) a vast area. We can find some trees in parks than (4) villages. It has aerial roots’. These roots drop down from the branch and take roots again. They spread around the ground.
Answer:
1) the
2) in
3) over
4) and

3. Dhyan Chand was the (1) well-known hockey player. He was born m (2) 29th August 1905. From his childhood he showed interest in play (3) hockey. He joined the British army in India as a sepoy and retired from (4) major.
Answer:
1) a
2) on
3) playing
4) as

AP 6th Class English Important Questions Chapter 2 The Snake Catcher

II. Complete the following passage (choosing the right words from the choices given below. Each blank is numbered and four choices are given. Choose the correct answer and write (A), (B), (Q or (D) in the blanks.

1. Abraham Lincoln did _____ (1) unusual when he was twenty two. He left home. _____ (2) wanted to see other parts of the country _____ (3) he returned he _____ (4) up a job.
1) A) anything B) everything C) nothing D) something
2) A) He B) They C) It D) She
3) A) While B) After C) Later D) When
4) A) was taking B) takes C)took D) had taken
Answer:
1 – D
2 – A
3 – D
4 – C

2. One night _____ (1) old man stopped _____ (2) a small hotel in a village. There he ate his dinner, _____ (3) upstairs to his room and slept Soon _____ (4) the manager of the hotel came and woke him up.
1) A) a B) the C) one D) an
2) A) by B) at C) in D) for
3> A) went B) go C) goes D) has gone
4) A) afterwards B) later C)then D) immediately
Answer:
1 – D
2 – B
3 – A
4 – A

III. Fill in the blanks with suitable verb forms provided in brackets.

1. They are _____ (plav) cricket now.
2. She is _____ (sip) coffee.
3- She is _____ (cook) food.
4. My father is _____ (sleep) now.
5. He is _____ (catch) the ball.
Answer:
1. playing
2. sipping
3. cooking
4. sleeping
5. catching

AP 6th Class English Important Questions Chapter 2 The Snake Catcher

IV. Fill in the blanks with suitable conjunctions.
1. China is _____ (large) Pakistan.
2. Asia is _____ (big) continent.
3. He is _____ (tall) than his brother.
4. Shakespeare is one of _____ (famous) writers in English.
5. Aruna is _____ (clever) girl.
Answer:’
1. larger than
2. the biggest
3. taller
4. the most famous
5. a clever

Creative Expression

Question 1.
The snake catcher found the mighty dragon in the snowy mountains. He had never seen such a strange creature till then. Now, describe his feelings when he found that huge snake.
Answer:
“Oh, my God! What a huge creature it is! It is really wonderful. It is terrible and fierce- looking. How attractive it is in its golden yellow colour ! I have never seen such a strange creature in my life till now. It is really very big- I shall bundle up this cold creature in my cloth and tie it up with a string, and carry it down to the town. This mighty dragon will change my fate. People will admire my brave act and treat me in a ceremonial way. They respect me. I will definitely get a lot of money. I will become rich and lead a luxurious life happily.”

Question 2.
Prepare a ‘Notice* about the Tree Plantation Week” which is going to be observed in your school. Don’t forget to mention the time and venue.
Answer:
AP 6th Class English Important Questions Chapter 2 The Snake Catcher 1

AP 6th Class English Important Questions Chapter 2 The Snake Catcher

Question 3.
You learn something about fishermen in the poem The Coromandel Fishers”. Now describe their feelings expressing the relation between the fishermen and the sea.
Answer:
The fisherman’s life is full of dangers such as sea creatures, lightning, high winds, etc. Every time they set out to catch fish, they don’t know what would happen. Yet, the fishermen gather their nets, set their boats free, and go into the sea cheerfully. They always think that they are the sons of the sea. They consider the sea as their mother, the cloud as their brother, and the waves as their comrades.

They go into the sea without any fear. They row towards the endpoint of the sea where the sea meets the sky. They always believe that the sea god will definitely save them. They love the shade of the Coconut glade and the smell of the mango grove. They like the things – the sands on the full moon day with the sounds of the voices they love. More than the above-mentioned things, they love the seawater drops that fall upon their faces and the dance of the wild foam. Their attachment with the sea is very great. . The sea and its surroundings are the pleasantest things as far as the fishermen are concerned.

Question 4.
Write a story using the following hints.
An old woman – a hen – laid a golden egg daily – became greedy – wanted to take all the eggs at a time – opened the stomach – no golden eggs – repented – poor.
Answer:
The Greedy Woman and Her Hen

In a certain village, there lived an old woman. She was greedy and ambitious. She had a wonderful hen. The hen laid a golden egg daily. So, the old woman was rich. One day, she said, “I will kiU the hen. I will take all the golden eggs in it at a time.” She took a sharp knife and opened the stomach of the hen. There were no golden eggs in the hen. She repented for her folly and remained poor. Really, she was a foolish woman.

Moral: Greed brings grief.

These AP 6th Class English Important Questions 2nd Lesson The Snake Catcher will help students prepare well for the exams.